Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Tom Kukuruz je skoro pa idealan glumac za Holivud.
Dovoljno dobar kao glumac, lepuškast, bira dobro uloge, profesionalac na setu.
Ne postoji niko ko može da kaže da ga nervira i da mu je antipatičan, pa da neće zbog njega da gleda film.
A izgleda i da se trudi da očuva svoje telo, samo on zna kako.

Vežba
jumping tom cruise GIF

Siroti Mali Hrcki

konkrentno gledao sam verziju iz 2010 godine. Mogu da kažem da je umetničko delo. OD mene beiliko 8,5

Bože kakvi ludaci, RTS pušta Gladijator film dan za danom? 😂😂 Sinoć bio na RTS 1 od 21h a sad upravo ide na RTS 2.

Ne postoji niko ko može da kaže da ga nervira i da mu je antipatičan, pa da neće zbog njega da gleda film.
Izgleda da sam izrod, ali toliko ne mogu da smislim čoveka da više ne pokušavam da gledam njegove filmove.

Ovo novo što sam uspeo malo da pogledam kao da je on jedini glumac u filmu. Karijera mu se maltene svodi na vratolomije koje potencira previše, a još u intervjuima forsira tu priču. Za maverick je pričao da nigde nije korišćen cgi, sve praktični efekti, avioni kamioni bla bla. Pa majku mu šta će da kažu studiji i artisti koju su odradili 2000 vfx scena za film?

Bože kakvi ludaci, RTS pušta Gladijator film dan za danom? 😂😂 Sinoć bio na RTS 1 od 21h a sad upravo ide na RTS 2.
Glavni urednik Nikola Popević je dao otkaz pa su malo u haosu verovatno.

Иако су остале да се заврше још неке административне процедуре, желим да најавим повлачење са места одговорног уредника филмског и страног серијског програма Радио-телевизије Србије. Јуче (петак, 14.8.2026.) сам предао све своје белешке и документацију, а још раније сам саставио програм до краја августа.
Одмах да рашчистимо две ствари. Нисам смењен. Нисам тужио РТС. Наглашавам ово да бих зауставио глупе гласине, будуће и садашње. Још од Видовдана када сам ставио тачку, тражио сам да будем премештен са функције уредника на свој титлерски занат.
Не слажем се са начином пословања, па ми се самим тим не допада програм који тако настаје и нисам желео ни формално да будем део тога. Из моје перспективе, уколико више људи одлучује о програму и терминима, за шта је уредник на све начине одговоран и именом стоји иза тога, онда то обесмишљава функцију уредника, али одговорности остају. Пошто се ја као (опет та реч) одговорни уредник филмског и страног серијског програма не уклапам у колектив, онда нема друге него да се склоним и бавим се нечим другим. Томе бих могао додати и замор после тринаест година овог посла и мањак жеље да сад јуришам на ветрењаче и истерујем своју вољу. Доста је било. И тако, руководство РТС-а ми је изашло у сусрет. Штавише, осим превођења/титловања, радићу још неке послове у оквиру Филмске редакције попут праћења лиценци, најава, итсл. Све документе у вези са редакцијом предао сам, по сопственом захтеву, главној и одговорној уредници Забавног програма Сандри Перовић. И то је то, дошло је време мотања каблова, а ко је очекивао сада актуелно кмечање над судбом клетом и упирање прстићем, од мене га неће ни чути ни видети. Додуше, у остатку текста на више места користим реч ,,нажалост"; али тако је како је, констатујем, не ламентујем, не фолирам се и не глумим жртву.
Дакле, драги народе Србије и ви ћаци,
Како то богови лепо уреде, сад у септембру мени су две годишњице – округло 40 година у медијима и пуних 13 година вођења Филмске редакције РТС-а. Funfact: Рале Зеленовић је такође био уредник 13 година и не знам сад ко је за колико месеци ту био дуже или краће, али то је рекордан период. Што се броја емитованих филмова тиче, ту сам апсолутни рекордер, ни броја им се не зна. Да подвучем црту.
Редакцију филмског и страног серијског програма преузео сам 2013. године, није претерано рећи, девастирану. Био је то веома тежак период за РТС, са залихама програма на минимуму с мало могућности да буде плаћен, чак су и плате касниле. Редакција је тај период премостила уговорима са дугачким грејс периодима, великим бројем рата и уз помоћ Маркетинга. Међутим, већ од 2018. куповине филмског програма више нису оптерећивале наредне године. Нажалост, због све мањег буџета, од око 2023, та пракса се вратила, мада – gotta give credit when credit is due, знам да се тренутно улажу озбиљни напори да се ово среди.
Увео сам премијере дигитално рестаурираних југословених филмова, третирајући их као стварне премијере, иако је реч о филмским класицима. Филмска редакција је прва или међу првима уводила технолошке иновације где је РТС заостајао (дигитализација, 16х9 формат, итд).
Увео сам велике циклусе славних режисера. Одступајући од дотад доминантног ,,best of" приступа, РТС је приказивао комплетне или скоро комплетне филмографије. На тај начин представљени су Емир Кустурица, Франсоа Трифо, Ингмар Бергман, Серђо Леоне, Андреј Тарковски, Сергеј Ајзенштајн, Аки Каурисмаки, Александар Сокуров, Андреј Звјагинцев, Кен Лоуч, Вим Вендерс, Кшиштоф Кишловски, Френк Капра, Вонг Кар-вај, Ларс фон Трир, Марио Бава, Ерик Ромер, Акира Куросава и Алфред Хичкок. Ајде де, за овог последњег је емитован ,,само" скоро читав амерички период, али је број мањих циклуса режисера и глумаца огроман, нисам их чак ни бележио.
Јединиственост филмског програма РТС-а јесте ,,погађање" Оскароваца приказивањем у данима око церемоније. Пошто је Јутјуб купио светска права за преносе доделе Оскара од 2029. године, толико о томе, нажалост.
Дуго је РТС, после Кинотеке, имао ,,под истом капом" највећи број ,,домаћих" (српских и југословенских) филмова на располагању. Имали смо под лиценцом читаве каталоге скоро свих југословенских студија. На моју велику жалост, дневни термин за ,,домаћи" филм је укинут и сада, пошто је каталог Авала филма продат другде, такво достигнуће више није могуће.
Вратио сам концепт филмских маратона, од којих су најистакнутији они новогодишњи, на РТС2, за гледаоце који не желе да гледају забавне новогодишње програме. Неко време су функционисали мини-маратони на РТС2, суботом страни, недељом ,,домаћи" филмови. Због горе наведеног недеља је укинута, а филмове су истискивали други садржаји.
Једно време Филмска редакција је редовним термином радним данима покривала сегмент програма који је од свих телевизија имао само РТС, а то су дугометражни ауторски документарни филмови. Постојао је и термин за такве српске документарце. Како се буџет смањивао, тако је и то (ето и последњег ,,нажалост") укинуто, мада термин и у другачијем облику постоји, али за документарне серије које не покрива Филмска редакција. Занимљиво, али најжешће негативне реакције највише су привлачили баш ти дугометражни документарци.
Термин класичног филма радним данима увече на РТС1 уведен је недавно и још увек је незаокружен. За класични филм је неко време постојао дневни термин, тамо где је потом ишао ,,домаћи". Ови потоњи имали су, разумљиво, веће рејтинге, али чврсто стојим иза става да би РТС требало да има стални термин за класике.
Без лажне скромности, радио сам овај посао у доба најснажније конкуренције. Кабловски канали доживели су свој зенит, а успон су направиле стриминг платформе. У таквим условима, са уобичајеним интерним саплитањима, ометањима, притисцима, претњама и отимањима, посао сам одрадио како сам одрадио, па нека прича ко шта хоће.
Добрих филмова има и биће, ево вечерас иде ,,Гладијатор", сутра Play Misty For Me, Клинт Иствуд из најславнијих дана, итд.
Молим лажне душебрижнике, а препознаће се, да ме не зивкају сад и смарају лажном бригом. Знали смо се и раније, сад се знамо још боље. Овде лежи мудрост. Рачвасти језик је сурогат за успешно преговарање. Лукавост је сурогат за интелигенцију. Сујета је сурогат за понос.
Amat victoria curam.

Zakljucak: sve sto valja i zna, odlazi! Uzas...

Possession 1981 još nisam siguran šta sam odgledao film je nadrealno iskustvo. Gluma njih dvoje i režija 10. Melodija uvodne scene koja se čuje i na kraju fenomenalna. Neverovatno ne mogu uopšte da pojmim šta sam gledao a ipak je toliko dobro uradjeno.

Пробила се Бранка Катићу у А филмове Холивудске продукције:

можда погледам ових дана, мада ми је тема тотално незанимљива („добри Реган и зли Горбачов”)
Ne deluje kao A produkcija, bar iz trejlera. A i gluma glavnih glumaca mi je neubedljiva.

Possession 1981 još nisam siguran šta sam odgledao film je nadrealno iskustvo. Gluma njih dvoje i režija 10. Melodija uvodne scene koja se čuje i na kraju fenomenalna. Neverovatno ne mogu uopšte da pojmim šta sam gledao a ipak je toliko dobro uradjeno.
Ništa nemoj da te čudi. Ja sam sa tim filmom doživeo bolje iskustvo prvi put kad sam ga pogledao i kada sam bio puno zeleniji, nego pre par godina. Isti utisak sam imao kao i ti. Svakako će se spremiti za još jedno gledanje.

Imacete jos iskustva jer se trenutno snima rimejk, jer nam rimejk tog filma totalno treba.

Imacete jos iskustva jer se trenutno snima rimejk, jer nam rimejk tog filma totalno treba.
Ne znam kako će uspeti da to ponove.

Ovo nije film ovo je iskustvo, loš trip koji ne pušta i što je bliže kraju sve jače radi. Mislim da je to nekako najbliži opis iskustvo kao da si zabo esid i imao loš trip. Ostaneš zbunjen na kraju. Naravno kad se slegnu utisci počnu kockice da se slažu. Na kraj filma prisitna količina zbuna je neverovatna. Na prvo gledanje i bez povezivanja dešavanja posle polako legne.

Old but Gold
1.webp
Od mene ---> 8/10
Baš sinoć sam se iz nekog razloga setio filma Remember the titans koji mi je jedan od boljih na temu sporta i američkog fudbala i setim se scene gde je ona kao klinka rekla Denzel u koju taktiku da primeni...

Ni slutio nisam da ću videti ovakvu vest...😥
Ja je vise pamtim po Scream filmova
Vidim da je objava izbrisana, mozda sam trebao da pustim neki Gif dok je bila ziva 🙄

Poslednja izmena:
Ne znam kako će uspeti da to ponove.

Ovo nije film ovo je iskustvo, loš trip koji ne pušta i što je bliže kraju sve jače radi. Mislim da je to nekako najbliži opis iskustvo kao da si zabo esid i imao loš trip. Ostaneš zbunjen na kraju. Naravno kad se slegnu utisci počnu kockice da se slažu. Na kraj filma prisitna količina zbuna je neverovatna. Na prvo gledanje i bez povezivanja dešavanja posle polako legne.
Napravice neki alien invasion fazon, sto meni i film jeste bar sam ga tako pojednostavio.
A ona scena na zeleznickoj mislim da su bili "ok Izabela prekini, gasimo kameru i idemo kuci, nastavicemo sledeci mesec"...

Ta scena i moze samo jednom mesecno da se snima. Živo me interesuje kako je on njima objašnjavao šta od njih očekije u odredjenim scenama.

Sa klincima ovih dana gledao Terminatore 1 i 2 oduševljnje na sve strane nisu trepnuli.

Remaster 1 iz 2024 odličan bez greške. Film baš ima onaj trash vibe sa početka 80ih.

Dvojka šta reći naj film detinjsta ali prvi put da primećujem da mu se vide godine. 90% efekata su fenomenalni i za današnje standarde ali ovaj poslednji remaster mu ne čini pravdu jer negde otkriva nedostatke. Asta la Vista scena je kao da je snimljema juče dok neke druge imaj trag vremena. Takođe se primeti a pogotovo na psihijatru da je loše odradjeno čišćenje graina pa izgleda kao da ima gumenu masku. Imao sam original VHS i koliko se sećam.film je imao dobru količinu graina, zašto su ga čistili nije mi jasno. Svakako sledeći pit neću gledati ovaj remaster jer mu loše stoji.

I večeras klasik The Verdict 1982 prvo gledanje, Paul Newman za sve pare. Filmčina

P.S. Plot na imdb za Verdict je smejurija. Malpractice jedme bolnice je u pitanju.

Prilozi

• 41YGLYsnXWL._AC_UF1000,1000_QL80_.webp
    41YGLYsnXWL._AC_UF1000,1000_QL80_.webp
    37.6 KB · Pregleda: 7
Како ли ће Т2 изгледати у биоскопу, за 10ак дана?
Мени се тај grain баш свиђа, ако је умерено присутан. И ја имам Т2 неки новији ремастер, али нисам обраћао пажњу на детаље. Следеће гледање хоћу. Мада такво гледање убије драж филму.

Нисам успео да пронађем инфо да ће се ремастеризовани Т2 приказивати код нас у биоскопима, да ли ће га бити?

Blue Moon (2025) - 1/10; Vrhunska gluma, ali mi je predosadan film, cijela radnja (ako je tako možemo i nazvati) dešava se u jednoj prostoriji; izdržao sam do pola.

Nazad
Vrh Dno