Šta je novo?

Koliko je Windows 11 zatrovan bloatware-om? Kada ne radi apsolutno ništa, troši 9.3 GB RAM-a ili skoro duplo više od Linux-a

Suštna je da ždere ram, tako da nema potrebe da se tupi. Na poslovnim laptopu sam skoro video da je pojeo skoro 30gb dama, ništa specijalno nije bilo otvoreno.

Nema šanse da su to sami windows pojeli, ili je to neki Memory leak ili neki program nije oslobodio memoriju posle upotrebe.
Sa nekoliko tabova otvoreno na FF-u
1786773798003.webp

Nisam ni rekao da je Windows sam to pojeo, ali mnogo je svakako.

Sto je onda Windows tu kriv ako neki program zdere memoriju? U redu ako su neke Win aplikacije i servisi, ali za ostalo Win ne moze biti kriv.

Prva slika sa startovanim browserom sa gomilom tabova, druga bez. Ali i kod prve i druge imam startovano dosta programa koji se startuju sa windowsom, mrzelo me da sad sve to gasim, ali cenim da je i to još par GB. Malo je tekst senzacionalistički napisan, što se i očekuje od ovog modernog Bencha.

Prilozi

• Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    5.4 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    5.2 KB · Pregleda: 37
Svi instalirani prograni i igre
1786796203798.webp
Windows/MS applications
1786796342281.webp
Sav balast tj "Bloat"

Kako "punom partom" kada je zauzetost procesora 1% ili manje, samo jedno jezgro potpuno "budno" a ostala na (skoro) 0MHz. ? OS disk 0% većinom vremena a memorija na 15ak% ?
Pogledajte prilog 549794
Pitam se pitam kakve to krševe od PCa imate da toliko smeta.
Evo meni sa 32GB RAM-a jede 7-8GB, znači 25%. Je l to za WIndows treba 64 ili još bolje 128 GB RAM-a? A gle tvoju idle temp, 53 C, ništa to ne valja

1786799726516.webp

Pogledaj detaljnije kako je ta memorija raspoređena i šta je stvarno zauzeto i mapirano a da ništa drugo ne može da je upotrebljava. Rečeno milion puta da windows 10 i 11 dinamično svapuju memoriju a drže što više u memoriji da ne bi moralo sa diska da se vadi. To samo ubrzava rad a ne usporava zbog nedostatka memorije. Kada ti je poslednji put iskočilo da nema dovoljno memorije ? Windowsi čak i komprimiju memoriju koja dovoljno dugo stoji mapirana za neki program. To smanji stvarnu zauzetost za nekih 25-50% a nije krivica windowsa. I Linux to slično radi ali preko posebne particije na disku što zauzima više prostora na disku i više ga "troši". To prividno izgleda kao da zauzima manje memorije ali količinu stvarno određuju sami programi kako su programirani, OS samo reaguje na komande programa.

Aj neko od ovih što su prešli na Linux koji im sad zauzima 16mb rama nek napiše koliko im rama zauzmu iste aplikacije koje su koristili na Windowsu 😁 Ima na netu gomila testova gde se vidi da situacija nije baš tako bajna, gde npr Aimp na Windowsu zauzima 30MB, a na Linuxu 200. I još gomila primera. Nije sve baš u tome koliko sam OS zauzme kad se učita.

gde npr Aimp na Windowsu zauzima 30MB, a na Linuxu 200.
Gimp 3.2, sveže sa Debiana 13 i Win 10-ke:

72.5 (deb) vs 104.8 MB (win)

Krajnje uštrojena i sveže pokrenuta 10-ka + Gimp -> 3.7GB ukupno
Debian XFCE + Firefox + Claws Mail + Liferea + Gimp -> 2.6GB ukupno

Nije sve baš u tome koliko sam OS zauzme kad se učita.
Naravno da nije.
Ali uzimajući sveopšte performanse u obzir (ne samo RAM), probaj Win na starijoj mašini sa 4GB RAM-a, pa uporedi sa Linuksom, biće ti sve jasno 😉

TLDR: Nit' je Linuks drastično bolji, niti Win drastično lošiji (iako ide ka tome) - ali činjenica je da značajna razlika postoji, u korist Linuksa. 🙂

Prilozi

• Screenshot_2026-08-15_16-36-18.webp
    Screenshot_2026-08-15_16-36-18.webp
    53.6 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot_2026-08-15_16-37-12.webp
    Screenshot_2026-08-15_16-37-12.webp
    82 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot_2026-08-15_16-36-48.webp
    Screenshot_2026-08-15_16-36-48.webp
    35.3 KB · Pregleda: 11
  • gimp.webp
    gimp.webp
    64.7 KB · Pregleda: 11
  • win.webp
    win.webp
    60.4 KB · Pregleda: 13
Meni Firefox trenutno pojede vise od toga.

Cela ova diskusija ima smisla otprilike do 8GB RAM memorije, iznad toga pocinje vidno da gubi na znacaju

Inace neki dan sam bas probao Win 11 na laptopu sa OS na HDD i 4GB RAM jer ga pripremam za jos jedan stap memorije i neki 120GB SSD, RAM ga kolje ali ajde i ide nekako, HDD ga zato ubija.

Nazad
Vrh Dno