Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako koja, pa Norveska je to uradila. Svaka drzava ima mogucnost da podstakne elektrifikaciju na ovaj ili onaj nacin, samo je pitanje volje i interesa.
Druže, Norveška ima naftu i gas i debeli višak u budžetu zbog nafte i gasa i ni na koji način se ne može porediti sa bilo kom drugim u Evropi. Štaviše, kada se uporede zalihe, prihodi od fosilnih goriva i broj stanovnika, Norevška je najbogatija na svetu.

Sad mi reci, kako to sprovesti u Srbiji? Čime bi finansirao infrastrukturna ulaganja - za Norvežane znamo odakle im novac?

Volja, interes, novac , STRUČNI LJUDI...

Nećemo mi nigde daleko...
Dok nisu imali prihode od nafte i gasa bili su teška sirotinja... Da se primetiti da zemlje bogate naftom imaju neke opcije koje mi obični smrtnici nemamo, zar ne?

Kako od čega, pa od rudnika litijuma, kad bi se napravio jedan solidan i striktan plan da sve to bude bezbedno i da se što manje zagađuje okolina eksploatacijom, pa usrali bi se kao država od novca koji bi mogao tehnički da se iskoristi dalje za elektrifikaciju i šta god već da je potrebno. Narod jednostavno nije za to, plaše se i ne zanima ih nešto od čega oni neće videti ama baš nikakvu korist, a uz to i vidimo koliko su zainteresovani da voze na struju, saberi dva i dva i vidiš da je Milisavu iz Žagubice njegov dizelaš star 22 godine sve što mu treba da se preveze od tačke A do tačke B.

Vrlo lako. Mi smo mala zemlja, bez previše puteva, proizvodimo dovoljno struje i za mnogo više EV nego što će ljudi kupovati. Samo od volje zavisi.

Litijum ne bih kopao bez odgovorne i stručne vlasti, a ovi šalabajzeri ne mogu biti dalje od tog. Zato ne.

Apsolutno, kad bi postojala bilo kakva mogućnost da Srbija direktno eksploatiše sav taj litijum, a ne da keš odlazi u ruke ovih prevaranata kao što je Rio Tinto, onda bi sve to imalo smisla. Ovako, slaba vajda za ogroman potencijal zagađivanja.

Baš će neko da se usreći od takvih rudnika.
A to koliko struje proizvodimo, saznaćemo kad budemo morali da ugasimo TE ili ćemo plaćati neke nenormalne iznose za emisije CO2.

Oni će to sve da izguraju, sa ovom ili onom ekipom, i nuklearku i Đerdap 3 i solar vetar… naravno mi ćemo to sve da platimo višestruko.

Kako od čega, pa od rudnika litijuma, kad bi se napravio jedan solidan i striktan plan da sve to bude bezbedno i da se što manje zagađuje okolina eksploatacijom, pa usrali bi se kao država od novca koji bi mogao tehnički da se iskoristi dalje za elektrifikaciju i šta god već da je potrebno. Narod jednostavno nije za to, plaše se i ne zanima ih nešto od čega oni neće videti ama baš nikakvu korist, a uz to i vidimo koliko su zainteresovani da voze na struju, saberi dva i dva i vidiš da je Milisavu iz Žagubice njegov dizelaš star 22 godine sve što mu treba da se preveze od tačke A do tačke B.
Narod se plaši rudnika litijuma zato što zna sa kakvih hohštaplerima ima posla.

Drugo, praviti rudnik litijuma na takvoj lokaciji zaista jeste suludo i neisplativo. Ako preuzmeš sve mere zaštite, rudnik će bankrotirati pre nego počne sa radom. Ali to je tema za neku drugu priču...

Najbolje da damo ovima što su sreću oprobali u pečenjarama da je okušaju i sa nuklearkom, šta može krenuti po zlu?
Fallout: Belgrade?

Šalu na stranu, srećom, ako idemo u pravcu nuklearke, možemo samo da dobijemo gotov paket (sa sve nadzorom, kontrolom, pa čak i radnicima) i domaći Homeri ne bi ni imali pristup... Problem je samo što u takvoj konfiguraciji to košta Boga oca, kao i struja iz nje i rok da dođeš na nulu je 20-tak godina...

Poslednja izmena:
Ne funkcioniše to tako. Nuklearka prvo mora da se izgradi, pa da se zaleti, nema od toga ništa 10-15 godina da sad počne.
Mi smo trebali sa nuklearkom da počnemo pre 10 godina, realno. Ali ne samo mi - u istom sosu je cela okolina, a postoje i politički problemi oko gradnje nuklearke - Rusi to mogu jeftino (u poređenju sa drugima), ali politički nepoželjno... Francuzi mogu, ali su skupi... Svi ostali su daleko, previše komplikovani, naročito za obezbeđivanje goriva i odnošenje otpada.

Zapravo, cela Evropa je u problemu sa energijom, i to će tek da eskalira i da nas bije po prstima...

Apsolutno, kad bi postojala bilo kakva mogućnost da Srbija direktno eksploatiše sav taj litijum, a ne da keš odlazi u ruke ovih prevaranata kao što je Rio Tinto, onda bi sve to imalo smisla. Ovako, slaba vajda za ogroman potencijal zagađivanja.
Srbija nije u stanju da eksploatiše sopstvena nalazišta bakra i zlata. Bor je primer, a da ne govorimo o nečemu gde nemamo iskustva. Uskoro će ostati od stručnjaka samo motači kablova i importovani Glovo dostavljači...

Zanimljivo. Pričali smo ceni polovnih, isplativosti i koliko će gubiti na vrednosti. Onda ovo ima smisla
Second, used models are about to plummet in price. As soon as entry-level EVs are promising 500, 600, or 800 miles of range on a single charge, yesterday's Teslas and Hyundais are going to look like horse-drawn carriages to tech-oriented EV enthusiasts who have to own the latest and greatest.
S druge strane, ovo i nije loše za kupce polovnih, recimo 10 godina starih. Koštaće isto ili manje od SUS modela, a godišnji troškovi će biti niži. Leaf 2. generacije i dalje drži cenu, a nisam znao da ih EV clinic ne preporučuje dok neko nije ovde ostavio link. Mislio sam da je samo 1. gen za izbegavanje
Ne verujem da će ovo ići baš toliko brzo, ali ako proizvođači manjih i jeftinijih automobila ne povećaju domet, onda će biti bolje kupiti 10 godina star i3, nego nov Citroen, MG, Hyundai. Nisu automobili kao telefoni da se može svakih godinu dve izbacivati nova generacija.

Mislim svako treba da kupi sta smatra da mu je bolje, ali za mene licno kupovina novog SUS automobila sada bi bila isto kao da si 2010te kupovio novu Nokiu sa Symbian OS umesto Iphona ili Androida...
Nije 2010. već 2012. Nokia E6 (-00), najbolji telefon ikada. Imao i neki Sony droid pored njega, nije mu bio ni do qwerty-a

Evo pregleda najprodavanijih modela pojedinačno po evropski državama prošle godine. Ko nema svoje, kupuje Teslu 😀

eu_evs.webp

Crkla baterija na Koni 😳

Ali 12V. 50Ah, 450A, zamenjen aku i tera se dalje. 4.5 meseca i 22 hiljade km.

Tast se umalo nije šlogirao kad nije mogao da otključa auto. Kaže usisavao ga, i kad je završio parkirao ga u hlad, trebalo da krene po nekog prijatelja da ga vozi, i posle 15min ni da čuje. Srećom, bio sam tu pa je seo u moj auto i otišao, a ja (uz pomoć gpt) dijagnostifikovao da je 12V aku, zakačio za drugi auto i proradio.

Zanimljivo je da je napravljen tako da se može i otključati i pokrenuti ako crkne baterija na daljincu, izvadi se mač iz daljinca da se otključaju vrata, a onda se vrhom ključa pritisne start/stop dugme, i pali se tako. Isprobao sam, i radi i to.

Trebalo bi svi automobili da imaju rezervno rešenje za ključ na daljincu, bar su moji imali.

Imaš rešenje i za digitalni ključ u telefonu. Čak i sa praznim telefonom će da radi, prisloniš telefon na kvaku ili okvir, zavisi gde je NFC čitač. Navodno nekoliko dana od potpunog pražnjenja telefona je takvo otključavanje moguće (a onda napuniš telefon u autu).

Da rezimiramo 12v problem na Koni, da li si uspeo da pokreneš auto sa tom forom za daljinac ili je auto bio potpuno mrtav do povezivanja na eksterni izvor napajanja?

@daxyco Nadam se da ste pre zamene nasli sigurnosni osigurac. Gde se nalazi kod Kone?
Ja skoro preventivno menjao aku na ID.3. U svim onim radnjama gde su mi menjali aku na SUS automobilima, za ID.3 je bilo "Druze nema ljutnje, ali mi to ne diramo" 🙂

Iskreno, nisam siguran sta bi bilo da se desi neka manja havarija sa EV, da li bi neki od nasih lokalnih limara uopste prihvatio auto u servis? Znaci mislim na manje havarije, tipa cuknut branik, vrata, bez ostecenja visokonaponske baterije.. I da hoces branik da ofarbas, farbar mora da ga skine prvo.

@daxyco Nadam se da ste pre zamene nasli sigurnosni osigurac. Gde se nalazi kod Kone?
Ja skoro preventivno menjao aku na ID.3. U svim onim radnjama gde su mi menjali aku na SUS automobilima, za ID.3 je bilo "Druze nema ljutnje, ali mi to ne diramo" 🙂
Nisam 🙂 Ali preživelo je.

@nidza konstantno se čuo zvuk zaključavanja auta (kao kada je auto zaključan, pa pritisnete ponovo dugme za zaključavanje). I u istom ritmu su blinkali žmigavci. Pomislio sam da je dugme na ključu zaglavilo, izvadio bateriju i posle minut-dva je prestao zvuk, ali su žmigavci i dalje blinkali (ali vrlo, vrlo bledo). Kad sam vratio bateriju nije se ponovo čuo taj zvuk, čak i kada sam pritisnuo dugme za zaključavanje. Unutra sve mrtvo, tek kada sam ključem pritisnuo start/stop dugme blinkao narandžasti led na samom dugmetu. To je po gpt-ju značilo da je baterija crkla. Čim sam spojio na drugi auto, krenuo alarm i sve se probudilo. Kao da ništa nije ni bilo.

Kako je moguće da je aku crkao tako brzo. Nit zima nit vrti anlaser...
Velike temperature a auto parkiran napolju, to je veći neprijatelj od hladnoće. Znaš da telefoni se pregrevaju i obaraju osvetljenje kad je vrućina zbog zaštite. Nikakvim baterijama ne prijaju viske temperature a kod nas u bile iznad proseka.

Škart neki je bio taj aku, ili je ostao prepražnjen tokom isporuke. Ja sam nov auto kupio krajem 2016 i stigao je 2017, ali je stajao preko 20 dana na zimi dok su neke papirološke gluposti rešili preko praznika. Uglavnom, to sve kao bilo ok, nikakvih simptoma, da bi na jednom od redovnih servisa 2020 konstatovan problem sa aku. Ja to ništa nisam primetio, a moguće da je već načet aku dotukla korona. Zamenjen drugim fabričkim u garanciji.

Uglavnom, otad je prošlo 6 godina, poslednje 2 godine auto je stajao i 100 dana između paljenja, taj drugi akumulator i dalje gasi start stop kao da je hibrid. U proseku se vozi nedelju dana svakih mesec - dva.

Blizu 200kkm, nije to nerealno. Jeste da je malo star (2021), ali troši se.

Šta je 4.5 meseca i 22k km?

Još jedna okrugla brojka od pre neki dan 🙂

tesla_model_3_performance_2025_gizmo_20000km.webp

Od servisa sam radio:

- Besplatno čišćenje sklopa kamera iza šoferke.

To je to za sad. Sad ću da bacim pogled da naručim filter kabine sam da ga promenim, verovatno ima još života u njemu jer ne osećam nikakav miris, i možda metlice brisača, mada isto mi ne deluje da škripe ili loše brišu, ali bolje oba preventivno, što da ne. Isto ako me ne mrzi jedan vikend da bacim pogled na radijator napred, relativno se lako dolazi do njega, kažu da može da se nakupi lišća i štroke od vožnje pa da lošije radi hlađenje baterije, a znamo da bateriju ne treba izlagati toplotnim stresom ako baš ne mora.

Ostalo, nemam šta drugo da pomenem, eto možda prosečnu potrošnju na 20k km od ravno 19 kWh/100 km, nije sjajno, nije loše, ali to je perf, ne štedim ga preterano. Za vožnju zabavan kao prvi dan kad sam ga preuzeo i okrećem se da bacim oko kad udari neko lepo sunce u njega, ili posle kiše kad je mokar i ne uštrokan od blata. Šta znam koje je naravoučenije - nešto tipa, ako možete, kupite nešto što vam se zaista dopada, ako je uz to i EV tim bolje? U međuvremenu čekam još jednu nulu iza na kilometražu, pa da ga prosledim Nidži da se malo igra? 😎 Neee, čekamo možda trojku ispred kilometraže i tu nulu, pa ćemo onda da vidimo kakva će situacija biti.

Nazad
Vrh Dno