Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Samsung s23+.
Identična situacija. Ovde pročitao, isključio adaptive battery i proradio 5g na mts-u. Lokacija - kuća gde živim. Zanimljivo da sa uključenim adaptive battery 5g radi na A1, isti telefon, dual sim i ista lokacija.
Takođe, sa uključenim adaptive battery 5g radi i na mts i na A1 ali u centru Sremske Mitrovice.

To bi onda trebalo da znači da je signal loš, pa je procenjeno da bi povezivanje donelo više štete (brzo pražnjenje baterije) nego koristi (bolji internet). Ako je stvarno tako, to je dobra odluka. HyperOS to nema, povezaće se na 5G čak iako je osetno lošiji, a to je često slučaj sa Yettelom, na lokacijama gde se svodi na 700 MHz. Često je 4G+ tu stvarno bolja opcija.

Mislim da ipak nije. Radio sam neka poboljšanja/reorganizaciju podataka pa je neke stvari detektovao kao izmenjene.

Uglavnom, updated after filter na mapi bi sad trebalo da prikaže samo one bazne stanice na kojima postoje novi sektori. Do sada se dešavalo da RATEL izmeni ID sektora postojećih i onda je bilo zbunjujuce jer su se te stanice pokazivale a nisu realno relevantne. Uskoro će biti dostupo videti i izbrisane sektore. Zanimljivo za praćenje gašenja 3g mreže.

Pa tako pisu verovatno gledaju koji su rejon ili veci grad pa po tome izbacuju podatke. Mislim ni A1 nije loš samo yettel je postao dosta brzi nego sto je bio. MTS očigledno jos malo kaska. Iako ni za njega nije los medijan 😂. Mislim yettel i A1 su super brzi mts je brz...

Generalno, sa n78 su rešili najveći problem od ranije - zagušenje u većim gradovima. Sa n7/b7 će rešiti verovatno i u manjim mestima. Urađeno je solidno, ali ostaje svakako još dosta toga da se uradi. Koliko vremena su imali i koliko je država (MTS) odužio sa ovim svakako nije ništa specijalno. Sramotno je samo izveštavanje RATEL-a i medija i broju baznih stanica po kom ispada da je MTS na prvom mestu, u realnosti čak i da ne računamo veliki deo okruga gde nemaju ni jednu 5G BS (što je sramota za sebe) , opet su na poslednjem mestu.

Svaka čast. Deo sa statistikama je odličan!

Da li i drugi operateri kao Yettel puštaju masovno 2600 na 4G, ili je situacija kao u registru?
Od kad je u Aranđelovcu pušten, brzine na 4G idu i preko 500 Mbit/s.

Screenshot 2026-08-13 at 12.57.11.webp

A1 podaci su odprilike sa kraja 2025. oni mnogo kasne sa dostavljanjem podataka.

da, na taj deo ne mozemo uticati jer direktno zavisi od RATEL-a i verovatno od toga koliko cesto operateri dostavljaju azuriranja. Yettel za sad najcesce dostavlja podatke. Kad bi i ostali bili azurniji malo po pitanju i podataka i mape, bilo bi mnogo lakse za pracenje.

Још кад би могло да се тражи по местима или општинама али то је немогуће за исту базну станицу једни пишу једно други друго морао би на геосрбији да тражиш где се стварно налази.

U kom smislu po mestima i opštinama? Pretragu nisam dodavao jer mi je lakše da zumiram na mesto/opštinu koja me interesuje. Inače lokacije su poprilično tačne. Kad se prebaci na satelitski snimak lako se mogu fizički videti telekomunikacioni stubovi.

Osim novih, njih često nema na satelitskim slikama.

Po kojoj mapi je mapirano? Jako je bleda i teško vidljiva u pozadini. Pretraga bar po gradu/selu ili po opštini bi jako pomogla.

dodao sam pretragu po mestima koja vec imamo u podacima, na beloj temi je mapa malo preglednija.

Јесте тачно то је по координатама које су дали само што се то некад не слаже са катастарским парцелама које су уписали, на пример Војилово код Голупца на карти и по координатама и јетел и телеком имају базну станицу на истом стубу што се и слаже са катастарском парцелом коју је дао јетел, али телеком је уписао неку катастарску парцелу на потпуно супротном крају села.

Nazad
Vrh Dno