Da napomenem samo da imamo
ovu temu upravo o Mastercardovim akcijama, pa nadalje možeš tu da pitaš za detalje i iskustva, ali evo ovog odgovora ovde, gde si i pitao.
Po dosadašnjem iskustvu, a mogao bih da nađem povrat za skoro svaku nedelju (različite osobe i banke), jednom se samo desilo da je legao u utorak umesto u ponedeljak. Proverio sam sad, to je konkretno bilo 7. aprila, za kupovine od 31. marta. Svih ostalih puta, makar da je meni poznato, bilo je u ponedeljak, i to često sa petkom kao datumom valute. To znači da je Mastercard već tad vratio novac, ali da banka (ne samo Yettel) nije stigla da to proknjiži istog dana, pa je bilo prvog sledećeg radnog.
Ali da, znam da im stoji 30 dana kao rok, i to radnih, što dođe mesec i po ukupno. Verujem da je tako isključivo zbog knjiženja. Povrat možeš da dobiješ samo za proknjižena plaćanja, a to zavisi i od trgovca (treba odraditi kraj dana na POS terminalu), a banke uglavnom čekaju po 30 dana da se to desi. Neke čekaju i unedogled, a Yettel svega 15, najmanje na tržištu. Ako dotad plaćanje ne bi bilo proknjiženo, rezervacija bi bila skinuta, faktički bi dobio 100% povrata, mada bi opet trgovac mogao to naknadno da traži.
Svakako, ovo što sad pominjem je komplikacija, ali opravdava duži rok, a i može da se desi. U lokalnoj pekari su jedno vreme imali problem sa POS terminalom, nije hteo da prođe kraj dana, pa mi je plaćanje proknjiženo tek naredne nedelje, usled čega mi je i povrat legao tek u ponedeljak nakon knjiženja. Znači duplo sam ga duže čekao nego što sam očekivao.
Što se tačnog vremena tiče, nema pravila, niti ti iskoči notifikacija (opet nezavisno od banke, makar nisam čuo da u nekoj iskače), samo se novac pojavi na računu, pa je teško ispratiti. Ipak, uglavnom je to bilo u prepodnevnim satima (pretpostavljam da su to bile ove sa petkom kao datumom valute), ali ne uvek (pretpostavljam da su se u kasnijim satima pojavljivale one sa ponedeljkom kao datumom valute). Usputna napomena, ako je petak datum valute, u taj dan će i upasti povrat, pa da znaš gde da ga tražiš, jer može da se desi da bude zakopan transakcijama od vikenda, ako bi ih uopšte imao.