Šta je novo?

Budućnost AI agenata

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
Neka tema služi za diskusiju o onome što sledi i podsetnik kada to dođe, ili ne.

Da li ima neko saznanja gde se koriste Ai Agenti efikasno, osim za prodaju kurseva?

Da li ima neko neki primer kako Ai agent u stvarnom svetu radi/ubrazava proces rada..

Recimo , sredjivanje tiketa, korelacije i slicno. To barem svi nude online. Takodje, Kentik je recimo imao odican AI koji je korelisao NEtflow i Eventlog, pa ti kao preporuci resenje.

Radi to djubre, mogu samo da potvrdim. Ja u firmi imam sofosticiranog AI agenta koji vec duze vreme uci sta ja to zapravo radim i zasta mi treba. Na pocetku je bilo i meni smesno, ali kako sam ga duze vreme filovao konstantno stvarima koje meni trebaju, moram da priznam da je naucio puno toga sta mi treba i daje mi bukvalno odgovore i ideje koje mi extra koriste, a za koje bi meni bez istog trebalo dramaticno mnogo vise vremena da ih provalim. Sve u svemu danas mogu da kazem da je doticni izuzetno dobar alat koji mi omogicava da mnogo lakse dodjem do rezulata koje ocekujem. E sad kakav ce biti nastavak price, remains to be seen........

Da li ima neko saznanja gde se koriste Ai Agenti efikasno, osim za prodaju kurseva?

Da li ima neko neki primer kako Ai agent u stvarnom svetu radi/ubrazava proces rada..
Za programiranje te ubrza ako znaš šta radiš, ne vibe koduješ, jedno 10x, za QA minimum 15x, za HR te ubrza jedno 20x, za marketing jedno 50x, itd.

Radi to djubre, mogu samo da potvrdim. Ja u firmi imam sofosticiranog AI agenta koji vec duze vreme uci sta ja to zapravo radim i zasta mi treba. Na pocetku je bilo i meni smesno, ali kako sam ga duze vreme filovao konstantno stvarima koje meni trebaju, moram da priznam da je naucio puno toga sta mi treba i daje mi bukvalno odgovore i ideje koje mi extra koriste, a za koje bi meni bez istog trebalo dramaticno mnogo vise vremena da ih provalim. Sve u svemu danas mogu da kazem da je doticni izuzetno dobar alat koji mi omogicava da mnogo lakse dodjem do rezulata koje ocekujem. E sad kakav ce biti nastavak price, remains to be seen........
Nemoj da ga učiš previše 😁

Za programiranje te ubrza ako znaš šta radiš, ne vibe koduješ, jedno 10x, za QA minimum 15x, za HR te ubrza jedno 20x, za marketing jedno 50x, itd.
Imaš neki primer.. Za npr marketing koji može većina da iskoristi..

To je pitanje isto kao kada ljudi pitaju chatgpt "kako da postanem milioner na brzinu". Onda dobiju glup odgovor i na osnovu toga zakljuce da je chatgpt glup i beskoristan.
Za marketing ne treba da ocekujes kreativnog genija, ali mozes da ocekujes alat kao i svaki drugi koji odradi zadatak koji mu je zadat. Moze da daje SEO smernice, obradjuje i povezuje dosta razlicitih informacija, uredjuje tekstove na odredjeni nacin (moze i da napise funkcionalan kostur), moze da daje dizajn ideje, deep research postaje sve bolji.
Ponovljeno milion puta, AI nije zamena za neznanje vec alat za one koji znaju sta zele. Samo tako i moze da se posmatra. Niko nece postati programer umesto programera koristeci AI. O dizajnu i pisanju da i ne pricamo.

Za mene licno postoji jos poslovnih primena, a to su sitni alati i resavanje vrlo specificnih problema. Recimo, juce me je zvala koleginica i pitala za pomoc. Treba joj lista od 5000 random stringova sastavljenih od slova i brojeva i pita kako da to generise u excel. Ok, to je sekund da ti odradi chatgpt ili bilo koji drugi, ali postavlja se pitanje da li je to onetime ili ce se taj zadatak ponavljati, da li ima pravila za generisanje... Nije me mrzelo, u claude za manje od 10 minuta kreiram vrlo detaljan alat, portable exe koji ima sva moguca podesavanja za ovu namenu.
Nije to ni jedino, svako malo tako napravim neki alatic za samo jednu namenu koji nekome skrati muke.

Apdejtuj CV za svaki slučaj, tj. pitaj ga da ti on to uradi, kada već zna šta sve radiš 🙂Imaš već odličnu referencu "Treniranje AI agentic modela".

AI agenti su odlični za repetativne zadatke, ali i za analizu podataka i sl.

Nemoj da ga učiš previše 😁

Imaš neki primer.. Za npr marketing koji može većina da iskoristi..

Banalan primer, povežeš ga na SQL bazu da ti sredi SEO na listi proizvoda, očisti opise od HTML tagova ili čak i preradi sve opise da se izbegne duplicated content koji Google flaguje vrlo lako. Za to su postojale tzv. SEO agencije.

Svako može da proba AI agenta - instalirajte Openclaw i povežite ga sa ChatGPT preko Codex-a (treba minimum Go pretplata, ali ima jako malo tokena u Go pretplati - nekoliko promptova) ili preko Claude CLI-ja može Claude Pro pretplata... Možete i preko API-ja, ali tada idu tokeni i troškovi se malo teže kontrolišu.

Sledeći korak je da zakupite VPS (npr. Hetzner ima planove već od 7-8 eur mesečno) i tamo se instalira Openclaw koji je non-stop dostupan preko Tailscale-a.

Openclaw može da se preko gog i himalaya protokola poveže na Google (mail, calendar, drive) ili IMAP... Može i da se vezuje na eksterne API protokole tako što se napravi MCP (ili daš njemu da ti napravi).

Druga mogućnost je da se eksperimentiše preko Claude app sa MCP-ovima i skill-ovima, tako da to više nije samo chatbot već takođe i agent.

treba samo imati u vidu da Openclaw nije i dalje proizvod koji je consumer friendly. Instalacija nije tipa setup.exe već mora terminal i ima dosta podešavanja. Nije baš za početnika.

Poslednja izmena:
To je pitanje isto kao kada ljudi pitaju chatgpt "kako da postanem milioner na brzinu". Onda dobiju glup odgovor i na osnovu toga zakljuce da je chatgpt glup i beskoristan.
Za marketing ne treba da ocekujes kreativnog genija, ali mozes da ocekujes alat kao i svaki drugi koji odradi zadatak koji mu je zadat. Moze da daje SEO smernice, obradjuje i povezuje dosta razlicitih informacija, uredjuje tekstove na odredjeni nacin (moze i da napise funkcionalan kostur), moze da daje dizajn ideje, deep research postaje sve bolji.
Ponovljeno milion puta, AI nije zamena za neznanje vec alat za one koji znaju sta zele. Samo tako i moze da se posmatra. Niko nece postati programer umesto programera koristeci AI. O dizajnu i pisanju da i ne pricamo.
Agendu da AI zapravo moze potpuno da zameni ljude guraju upravo "globalni prodavci" AI, i u prvi mah im je uspela. Sad kada AI kompanije pod pritiskom prevelikih investicija i malog profita moraju da "koriguju cene" (tj. prestanu sa dampingom), i kada su se kupci uverili u ogranicenja - nastaje otreznjenje. Mada ce agendu i dalje forsirati, iz razumljivih poslovnih razloga.

AI je potencijalno izuzetno korisna alatka, ali niti je primenjiva na svaki biznis, niti "vibe coding" ne moze u dogledno vreme zameniti programiranje bez kontrole i strucnih instrukcija.

Pa nije ni sustina da se kompletno izbace ljudi, ali jeste da ti jedan covek radi posao za koji je nekad bilo potrebno 3 coveka.
Profit AI kompanija ce iz godine u godinu eksponencijalno da raste. Troskovi su ogromni trenutno, jer prakticno moraju da grade celu infrastrukturu od nule. Doci ce trenutak kad ce ta ulaganja poceti da se smanjuju, a samim tim ce profit krenuti da skace.

Plus sto ce AI iz godine u godinu biti sve bolji i efikasniji. Ako pogledamo sta smo imali pre godinu dana i sta imamo danas - napredak je ogroman. Zamisli sta ce biti kroz 2-3 ili 5 godina..

Pa nije ni sustina da se kompletno izbace ljudi, ali jeste da ti jedan covek radi posao za koji je nekad bilo potrebno 3 coveka.
Profit AI kompanija ce iz godine u godinu eksponencijalno da raste. Troskovi su ogromni trenutno, jer prakticno moraju da grade celu infrastrukturu od nule. Doci ce trenutak kad ce ta ulaganja poceti da se smanjuju, a samim tim ce profit krenuti da skace.

Plus sto ce AI iz godine u godinu biti sve bolji i efikasniji. Ako pogledamo sta smo imali pre godinu dana i sta imamo danas - napredak je ogroman. Zamisli sta ce biti kroz 2-3 ili 5 godina..
Taj napredak ne može biti linearan (ili eksponencijalan) doveka i to iz više razloka.
1. mora doći do nekih granica naših mogućnosti da dalje unapredimo ai. To je i inventivnost inženjera koji se time bave, ali i hardverskih mogućnosti. Već sada vidimo da se moćni modeli sakate kada se puste u mase zbog limita datacentara i njihovih cena.
2. taj ogroman rast koji smo videli je omogućen samo neverovatnim količinama para koje su uložene. openai je zapravo neverovatno podbacio svoja predviđanja unapređenja modela. Ono što vidimo je manje od onoga što je bilo obećano iako je razvijeno više na neku drugu stranu. Investicije se povlače, datacentri se obustavljaju, ali i korisnici gledaju da limitiraju potrošnju, odnosno, optimizuju uložen novac.

Ono što mogu da vidim da se desi su one click rešenja za web dizajn i hosting. odeš kod provajdera i uz mali prompt dobiješ podignut sajt. Sve na jednom mestu sa sve domenom.
Kreiranje aplikacija malo teže. Da ne idem u detalje, app mora da kreira neko sa vrlo jasnim razumevanjem toga što pravi. Prosečan korisnik trenutno ne može ni sudoku app da napravi kako valja.
Dizajn je sve, samo ne dobar i originalan. Dobra ideja može markerom na toalet papiru da izgleda dobro, a 100% realistic fake ai će uvek biti samo to, dosadan i plastičan.
Video će sigurno još mnogo da napreduje, tu ima mnogo prostora, mada je i to prazan sadržaj bez nekoga ko to vodi na pravi način. hiperprodukcija će da obesmisli i ono što valja.

Taj napredak ne može biti linearan (ili eksponencijalan) doveka i to iz više razloka.
1. mora doći do nekih granica naših mogućnosti da dalje unapredimo ai. To je i inventivnost inženjera koji se time bave, ali i hardverskih mogućnosti. Već sada vidimo da se moćni modeli sakate kada se puste u mase zbog limita datacentara i njihovih cena.
2. taj ogroman rast koji smo videli je omogućen samo neverovatnim količinama para koje su uložene. openai je zapravo neverovatno podbacio svoja predviđanja unapređenja modela. Ono što vidimo je manje od onoga što je bilo obećano iako je razvijeno više na neku drugu stranu. Investicije se povlače, datacentri se obustavljaju, ali i korisnici gledaju da limitiraju potrošnju, odnosno, optimizuju uložen novac.
Zamisljam ovakav post tamo nekih 70ih godina proslog veka, samo vezan za CPU-ove.
Da li smo dosli do granica nasih mogucnosti u toj sferi, 50+ godina kasnije?
Koja kolicina para je spucana u to?

Slazem se svakako da rast ne moze/nece biti eksponencijalan, pa cak ni linearan doveka, ali s druge strane tek smo na pocetku. Pre 5god sve ovo je bilo nezamislivo.

Smešno je koliko se jednostavan sajt brzo napravi. Pre 5 dana drugar me pita da mu uradim sajt rekoh ne znam brate ja to. Eno ga sinoć smo ga pustili. Jednostavan sajt kao manja prezentacija dva dana po sat vremena posle posla i eto ga. I ono što sam znao nisam koristi već dam sve geminiju govorio da menja. Uradili bi za jedno veče ali limit free verzije pa sutra dovršili.

Pri tom Gemini nije ni optimizovan za to, drugi agenti bi to i lakse napravili. Izrada sajtova je odlican primer gde je AI koristan - koristi se sema, sablon, vec unapred se zna osnovna struktura - ponudi svoje sablone dizajna i organizacije, i maltene u minuti moze sklopiti 90% funkcionalnosti.
Takodje, AI ce skoro sigurno preuzeti SEO, jer moze automatski praviti najrazlicitije analize (clickability, clickthrough rate, itd.), koje nece biti potrebno dodatno proucavati.

Medjutim, postoji nemali broj stvari gde stvari nisu tako linearne i ne mogu se matematicki racunati, tamo gde AI ne moze da proceni "causation vs. correlation" i slicno.

Nismo išli tim pristupom jer nisam smatrao da ću ja da ga radim pa sam ga generisao kao jednu veliku sliku i premeštao elemente u photoshopu dok nismo dobili sta želimo. Pa je ideja bila da da nekome da na osnovu toga mu uradi sajt. Medjutim rekoh aj da vidim šta može. Pitam jel možeš od ove slike sajt da napraviš i bum manje od sekunde izbaci html, prekopiram save index.html i vidim da je napravio sajt koji kao osnova odgovara ali mora da se dotera. Krajnji rezultat je meni više nego odličan. Doduše ovo je jednostavno da jednostavnije ne može.

E da i rekao mi je prvo par drugih ai koji su za sajtove ali rekoh aj da vidim šta on može i dobar je.

www.dulovic.rs koga zanima šta može Gemini u nekoliko sati od vizit karte do sajta. Osnova je sajt za mobilni pa dorade za desktop verziju.

Ono što mogu da vidim da se desi su one click rešenja za web dizajn i hosting. odeš kod provajdera i uz mali prompt dobiješ podignut sajt. Sve na jednom mestu sa sve domenom.
Kreiranje aplikacija malo teže. Da ne idem u detalje, app mora da kreira neko sa vrlo jasnim razumevanjem toga što pravi. Prosečan korisnik trenutno ne može ni sudoku app da napravi kako valja.
Dizajn je sve, samo ne dobar i originalan. Dobra ideja može markerom na toalet papiru da izgleda dobro, a 100% realistic fake ai će uvek biti samo to, dosadan i plastičan.
Video će sigurno još mnogo da napreduje, tu ima mnogo prostora, mada je i to prazan sadržaj bez nekoga ko to vodi na pravi način. hiperprodukcija će da obesmisli i ono što valja.

Nije potreban model od 2.8 triliona parametara. To je samo marketing. Za agentic se koriste specijalizovani mali modeli. Apple je jedan takav spakovao u iPhone u iOS27 i radi većinu Siri taskova, a po potrebi poziva Google Gemini. Agentic je zapravo budućnost komercijalne primene AI. Infrastuktura je bitna, ali nije kritična, jer se procesiranje prebacuje na HW korisnika.

Postoji par firmi koje znam i koje treniraju modele za specifične namene. Ako npr. dodaješ AI model na neke specifične podatke, ne očekuješ da korisnik obezbedi RTX5090 koji košta 5-6k eur, ako ne i više. Kompletno rešenje podrazumeva mali AI box u kome je model koji zna da radi samo to - da barata specifičnim podacima korisnika. Nvidia ima partnerski program za takve firme, obezbeđuje im modele za treniranje, tako da ne krećeš od nule itd...

Akop gledaš generani model 3-4milijarde parametara je ništa, ali za specijalizovani model koji npr. radi 1-2 specijalizovane stvari to je jako puno. 3-4bil parametara voziš na max. 8GB VRAM-a...

Vecini to i treba a ne sajt sa 450 animiranih gluposti

Dodje mi da i za sebe napravim ovako nesto

Nazad
Vrh Dno