Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislio sam nesto sto mogu odmah kupiti kod nas. Nadjoh recimo ovo GUMA SPOLJAŠNJA 29x2.3 CONTINENTAL RUBAN SW black/black Skin kevlar ili

SCHWALBE 60-622 MARATHON PLUS MTB HS468. Njih nesto nahvalise. Mada neko rece da Schwalbe postao bleda kpija sebe i da samo Continental uzimati.​

Smart Sam su zanimljive gume (mislim da postoje 2 generacije). Na visokom pritisku su iznenađujuće brze, upravljive i tihe, a na malo nižim pritiscima sposobne čak i za lakši off road i hardpack trail, mada ni manje naslage makadama i blata nisu problem.
Ima Schwalbe još nekoliko brzih XC modela u ponudi (Racing Ray, Rapid Rob, Rocket Ron, Rick), sve te gume postoje u x verzija, samo treba izabrati odgovarajuću kombinaciju smeše i zaštite.
Da ,samo sto se ja ne razumem u problematiku. Ne silazim sa asfalta a trebaju mi neke robusne da mi se ne buse ,ko sad. Sa Kendom nisam razmisljao o tome 5g bar. Ono sto sidjem sa asfalta je trava,nekad negde tucanik ako nema betona i to je to. Volio bi da ostane opcija i za neke zahtevniju podlogu ali to nije prioritet,ne vidim se u tim avanturam a MTB vozim iskljucivo zbog polozaja tela,ostali su mi neodgovarajuci.

Ako ne silaziš sa asfalta onda su ti mnogo bolji izbor neke kao one mišlenke koje sam naveo nego bilo kakve kramponke. Itekako ćeš osetiti razliku, prvenstveno u udobnosti pa potom i u brzini
Te švalbe svakako imaju previsoku cenu
E sad, šta je dostupno kod nas ... odvoji malo vremena i prelistaj sajtove. Ako imaš nekog da ti donese iz Germanije još bolje. Ili sam da poručiš

Evo ga konačno druga cev i novo sedište... Sad mi je ok sedeći položaj, ali bi možda malo valjalo da se podigne volan, jel to moguće da uradim sam?

Prilozi

• PXL_20260807_160301367.webp
    PXL_20260807_160301367.webp
    350.4 KB · Pregleda: 70
  • PXL_20260807_160401868.webp
    PXL_20260807_160401868.webp
    251.4 KB · Pregleda: 31
Možeš sam, ali mislim da nemaš mogućnost da podigneš u tvom slučaju.
Ispod lule se nalaze prstenovi (C) čijim se dodavanjem ona podiže. Koliko vidim nemaš prsten iznad lule, što znači da je ovo maksimalan položaj (možda možeš da dobiješ 3-5mm).
Proveri prvo ovo.

1786120244205.webp

sobzirom da je stem obrnut naopako da podigne korman plus korman ima riserbars i sve to nije dovoljno, moguce da ti je ram mali

Zar ne postoje one lule sa promenljivim uglom (kako se već kaže), pa može se pokušati sa tim.

lula.webp

Zar ne postoje one lule sa promenljivim uglom (kako se već kaže), pa može se pokušati sa tim.

Pogledajte prilog 548912
Postoje, ali osim ako ne postoji neka varijanta koja je sigurnija od ovih zubaca, ja to nikome ne preporučujem čak i za laganije varijante.
Moze lula sa velikim uglom, i dodatno podignut korman ako treba.
Čak bih i pre preporučio dobar produžetak/adapter za vrat viljuške za koje znam da izdržavaju mtb.

Proveri prvo ovo.
U pravu si, nema više prstenova sem ta dva ispod lule 😕
moguce da ti je ram mali
Ne znam baš kako je najpouzdanije proceniti veličinu rama, ali nije mali; označen je L - od sedalne cevi do lule ima 60cm.

Podigao sam sedište na odg visinu, još mi ostao korman da bude u istoj ravni i teraj... Mada pošto je riserbars onda rukohvati skoro pa i budu "u libeli" sa sedlom.

Kao i da mora, ja sam tek amater početnik-povratnik, pa kao hoću sve pod konac dok se ne navučem... Ako mogu predlozi za flašicu, svetlo i torbicu, to moram da "nabacim" ali dajte linkove domaće trgovine ili kp, neki bestbuy srednje klase!?

Na aliexpressu je 87$ sa nosacem, koliko dodatni troskovi mogu biti?
Odakle ste vi porucili?
Interesantno, pisao sam im u vezi cene na pakovanju da li mogu nesto nizu da naznace, odbili su ali ponudili da podele trosak carine 50%.
Druga interesantnost je da je sad uredjaj 111€ 😃 dobre fazone kinezi prave
Ne znam jel im to bila akcija neka po 87€, ocigledno sam propustio da porucim ili su napravili neki fazon kao booking da su mi podigli cenu samo za moju aplikaciju

Isto sam gledao taj model na AE i ukapirao da mi se više isplati da naručim u PB (sa M83 nosačem to je 16k din. ukupno) nego da zbog uštede od npr. 1500 din. naručujem od Kineza i čekam ko zna koliko da stigne. Plus što može da se ošteti u toku transporta ili stigne neispravan, pa da se sve to oduži mesecima.

Da, nakon ove cene od 111€ istog sam misljenja 🙂

Postoje, ali osim ako ne postoji neka varijanta koja je sigurnija od ovih zubaca, ja to nikome ne preporučujem čak i za laganije varijante.
Moze lula sa velikim uglom, i dodatno podignut korman ako treba.
Čak bih i pre preporučio dobar produžetak/adapter za vrat viljuške za koje znam da izdržavaju mtb.
Ja imam na biciklu takvu lulu, evo već godinu dana, i nikakvih problema nisam imao. I to je još sa Temua. Kada sam je montirao baš sam je istestirao tako što sam je cimao iz sve snage na sve strane. I evo drži. Mada ja vozim samo po asfaltu i po ravnom.

Ja imam na biciklu takvu lulu, evo već godinu dana, i nikakvih problema nisam imao. I to je još sa Temua. Kada sam je montirao baš sam je istestirao tako što sam je cimao iz sve snage na sve strane. I evo drži. Mada ja vozim samo po asfaltu i po ravnom.
Ja recimo nisam sreo nijednu koja nema lufta, ali eto ti imaš lični primer da može da bude funkcionalna i sigurna. Značiće postavljaču teme.

Interesantno, pisao sam im u vezi cene na pakovanju da li mogu nesto nizu da naznace, odbili su ali ponudili da podele trosak carine 50%.
Druga interesantnost je da je sad uredjaj 111€ 😃 dobre fazone kinezi prave
Ne znam jel im to bila akcija neka po 87€, ocigledno sam propustio da porucim ili su napravili neki fazon kao booking da su mi podigli cenu samo za moju aplikaciju
Isto,nece da pisu manju cenu a to da dele carinu ti si prvi u Univerzumu ili Kinez nije shvatio pitanje

Sad ce sredinom Avgusta akcija,cena ce biti oko 85$

Sa maximalnom carinom 110$ i to verzija od 32GB

Proveriti da Planetbike ne valja staru verziju od 8gb za 5k vecu cenu

Prilozi

• Screenshot 2026-08-08 205849.webp
    Screenshot 2026-08-08 205849.webp
    89.7 KB · Pregleda: 38
Znas kako, sa Ankerom sam se dopisivao 7 dana da bi mi na kraju ponudili da posalju zamenski zvucnik.
Posle se javio operater i rekao mi da mi je tu ponudu dao AI 😃 zena me sprdala kao kako nisi skontao da nije prava osoba, posle smo zajedno citali i nema sanse da skontas. Posle je javio operater i dao procentualni refund

Ne bi me cudilo da je i ovde to slucaj…
Uglavnom zao mi je sto nisam porucio po ovoj ceni, sad cu uzeti u PB, preko otp kartice bi trebao da imam 5% popust, nije nesto al ajd 🙂

Prilozi

• IMG_7566.webp
    IMG_7566.webp
    50 KB · Pregleda: 57
To je ai,Kinezi ni u ludilu ne daju refund Carine

Imas 2 verzije,nova od 32gb dolazi sa world mapama

ja cu samo dodati da se ne zanosite sa mapama i navigacijom na tim uredjajima.

istina je da je ima, ali to nije navigacija na nivou garmina... eto mozda na nivou garmina od pre 20 godina (ozbiljno kazem)

ako zbog toga kupujete bolje nemojte,
i ne treba vam tolika memorija nikad, on to nema za sta da koristi, a muziku ne moze da pusta...tako da

da budem iskren navigacija na ovim uredjajima u zadnjih 30 godina ajde da sam koristio ukupno 3x
samo na brevetu recimo da ima smisla...pa ako vozite nesto tako onda izaberite odgovarajuci uredjaj, ovaj ne.

Za razliku od Bakare ja koristim često navigaciju na gps-u.
Kada sam na nepoznatom terenu, kada želim da istražim nove puteve, kada su tehnički zahtevni i brzi spustevi, kada želim da vidim gde je ostatak ekipe u trenutku...
Koristim Edge 1040 i daleko je to od savršenosti kako navigacije tako i samog uređaja, Garmin je tek od skoro(1050) ubacio glasovno navođenje...mora to bolje, pogotovo za cenu.

Možda se nismo razumeli...

Navigacija na garminu je sasvim upotrebljiva.

Navigacija na ovim Kinezima nije turn by turn nego ume samo da prati unapred zadanu rutu i ako skrenes on ne ume da uradi rekalkulaciju rute

Čim skrenes biće izgubljeniji nego njegov vlasnik😂

Sve mu je sasvim dobro ali navigacija je ispod nivoa garmina 510... a ne garmina 1040

Koje onda to prednosti donosi Garmin uređaj u odnosu na flagship kineske modele iGPSporta, Magene, itd... a da opravdaju po 200-300 eur skuplje cene? Da li onda ekosistem opravdava tu cenu? Koliko realno koristite ove napredne feature, ClimbPro, treninzi..? Mislim, pitam ozbiljno, samo ne vidim iz mog ugla koliko je bolje u odnosu na jeftine alternative.

Mislim da većini rekreativaca završavaju posao breadcrumb rute i praćenje vožnji. Poslednji put sam koristio Komoot, i sama aplikacija po meni radi užasno re-routing, treba mu jako puno vremena da promeni rutu i to nađe nekako užasnu rutu pri re-routingu.

iskreno tesko je opravdati toliku razliku u ceni.
garmin connect je sigurno najbolja platforma, i softerski je daleko iznad skromnog igps-a

Ali opet igps aplikacija je dosta bolja od prosecnog kineza i bukvalno su iskopirali sve napredne funkcije.

Na kraju sve zavisi koliko vozis, i koliko ti je sve ovo vazno.

ako vozis 2-3-5000km godisnje neces ni gledati garmin...
ako vozis 10-15k godisnje neces ni pogledati igps

Meni je garmin edge 130 jedna od boljih investicija na bajsu. Imam ga vec 6-7 godina i ove sezone sam mu promenio bateriju. Uzeo sam ga zbog formata i ne bih se ni trudio sa vecim modelima.
Ima samo turn by turn predefinisanih ruta i to bez mape. To je meni sasvim dovoljno. Svu meni bitnu statistiku odradi.
Po meni prava navigacija je samo za one koji istrazuju razne rute aktivno i konstantno. Ko je malo zalutao, uvek moze da izvuce telefon. Nije kao da ces da zalutas svaki put kada vozis.
Jako mi je drago da su kinezi usavrsili svoje uredjaje i da je to sada validna opcija i ako budem morao da menjam garmin, verovatno cu uzeti nekog kineza sledeci put.

Inace, jedna jako bitna stvar kod garmin (barem na crno belom ekranu) je sto ima translucentni ekran koji reflektuje spoljne svetlo i tako osvetljava ekran. Ovo znaci da jace sunce jace osvetljava ekran i ne postoji situacija kada je on necitljiv. Ovo mi je bukvalno glavna stvar i ne bih vise uzeo uredjaj bez toga.

ispade sad da je preci 10k km godisnje bez garmina, karbonskog bajsa, ultegre i raznih senzora nemoguce😱
Nije nemoguće, ali dobro oslikava motivaciju. Ja na 2-3k ne vozim nepoznatim rutama (ne stižem), pa mi je Garmin sat na kormanu dovoljan.
Ovaj sa 10-15k u sedištu provede koliko neko drugi ispred TVa. Što bi onda soundbar, TV od 100 inča, media box-evi, fotelje i čuda bili manje neobični nego izbor bajsa i opreme? Neko ulaže u *upe, čips i gojenje, a neko u znoj.
Razlikujmo takve od ljudi na bajsu od 5k koji pređu 500km godišnje. Doduše, takvih je malo, jer radije kupe ski opremu za 5k, i piju kapućino u Grandu. Bolja vidljivost.

te godine sam se bas navozao i uzivao na bajsu koji je koji je imao altus alivio delove, iz lidla onaj smesni crivit...
nekom je bitna oprema tezina da juri proseke komove a nekom samo dobra volja. kupim ja posle nekog karbonca i to sa ultegra opremom i... 500km napravim i prodam, prosto nije to bilo za mene pogotovo me smorilo krenem na fruskac i dve gume probusim dok dodjem do dunava, reko aj ti nazad na svoje magare.

Prilozi

• zcS0aKfbEZpEupjzCDyvDrq9IgDV9GqAO732U1T4lUo-1536x2048.webp
    zcS0aKfbEZpEupjzCDyvDrq9IgDV9GqAO732U1T4lUo-1536x2048.webp
    199 KB · Pregleda: 32
  • naJYYT21WYAgrn2qlKB0FrSgRxUkEj5Es5sjdSzrjNY-1152x2048.webp
    naJYYT21WYAgrn2qlKB0FrSgRxUkEj5Es5sjdSzrjNY-1152x2048.webp
    31.8 KB · Pregleda: 33
Ja ću moj bajs da prodam i da uzmem za veličinu veći, ujedno prodaću i garmin da bi uzeo drugi, uglavnom sve trenutno sa bicikle 😀

Pa da sačekam neko vreme da nadjem neki XL model a da mi se svidi. Preskočio sam trening ovog vikenda da bi sanirao koleno. 🙁

Nazad
Vrh Dno