Šta je novo?

SEPA Srbija

Da li Unicredit daje besplatni račun sa online pristupom?
Ukratko, ne. Kako mi je rekla šefica računovodstva, to nisu transakcioni računi (paket štedni račun), ne primaju eksterne naloge i predviđeni su samo za blagajničke uplate i isplate.

Uglavnom, preporučio bih kombinaciju AIK Start otvoren online zbog online pristupa i avista tekućeg deviznog računa otvorenog u poslovnici kada je reč o prijemu. Za slanje mislim da je Paysend i dalje isplativija opcija.

Da li je neko slao iz RF banke u inostranstvo. Treba da pošaljem drugaru u Nemačku. Ne znam da li da unosim SWIFT uopšte ako hoću ovo SEPA plaćanje? Mislio sam da ne pišem, nije mi logično.

U kontekstu SEPA to je isto što i BIC (bankarski identifikacioni kod) tako da jeste neophodan.

Ipak sam uneo. Kaže, nema to veze sa SEPA. I sve kao prošlo ali dobijem obaveštenje:
Vaš nalog za devizno plaćanje je u konačnom statusu: Nalog sa WEB-a. Sumnjiv za zloupotrebu. Detalje o nalogu možete pogledati u pregledu deviznih plaćanja

Eto kako funkcioniše SEPA kod RF. Zvaću ih sutra. Ovako je bilo i za SWIFT plaćanja pre. Ništa ne odlazi dok te ne pozovu... Možda tako i bolje...

Lagano bi ti Raiffeisen blokirao i IPS slanje dinara drugaru, tako da nimalo ne čudi što blokiraju slanje u inostranstvo. Inače, iz IBAN-a je jasno koja je banka, pa BIC nije neophodan. Edit: da preciziram, u teoriji nije neophodan za SEPA transfere, kao što se npr. u dinarskom platnom prometu automatski prepoznaje banka po prve tri cifre broja računa. U praksi, svaka banka traži šta traži, pa npr. BIC dodatno potvrđuje da znate kome šaljete novac, a nekad čak i razlikuje SWIFT i SEPA plaćanje, o čemu imamo ovde čak i jedno iskustvo iz prve ruke.

Poslednja izmena:
Za stvari koje se retko rade neka proveravaju da znam sta radim. Pogotovu za slanje van zemlje, kada 99.9% ljudi to nikada nije radilo.

Nijedna banka u EU mi nije trazila BIC, sta vise nigde nisam ni mogao da ga upisem! Iskljucivo ime i IBAN, nista vise (cak mi ime ne proveri skroz iako bi po zakonu morao da matchuje).
Kad kazem nijedna - sve su online, nemam pojma da li ove brick and mortar traze.

(Ni Interactive Brokers mi ne trazi za withdrawal ni u AIK)

Samo da javim da su sutra poslali mejl da potvrdim da nisam zrtva skeminga, tj. da znam kome saljem. Oko 11 su poslali pare Nemcima, oko 13 je bilo kod drugara na racunu u Nemackoj. Hvala svima koji su pomogli/komentarisali!

Gledam da kupim neki auto u Nemačkoj ili Belgiji.
Imam račun u Poštanskoj štedionici. Auto se kupuje od firme tako da će plaćanje ići ka pravnom licu. Iznos će biti 20-22K eur pa imam par pitanja jer od plaćanja ka inostranstvu imam samo par iskustava sa Paysend aplikacijom.
1. Po nekom propisu NBS beše može da se mesečno uplati do 10K eura bez dokaza o poreklu a za sve preko toga ti treba dokaz ?
2. Kad imam taj novac na svom računu da li mogu da iz mobilne aplikacije BPŠ da uplatim automobil po predračunu stranoj firmi (vidim da u samoj aplikaciji ima ta opcija) ili je bolje da to uradim na šalteru banke ?
3. Kako da na osnovu predračuna, tj. instrukcijama za plaćanje od strane firme znam da li će se plaćanje realizovati kao SEPA (povoljnije i brže po mene) ili klasično devizno plaćanje? Jel trebam da naglasim nešto toj stranoj firmi da bi bilo SEPA plaćanje?

1. Zakon navodi 15k, ali ne i interval. Banke to elastično tumače, nema pravila
2. Pojma nemam za PŠ. Šanse da naletiš na šalterskog službenika koji ovo zna da uradi nisu velike. Osnov plaćanja svakako moraš da priložiš.
3. To je pitanje za PŠ. Stranoj firmi ne naglašavaš ništa, oni ti daju instrukcije za plaćanje koje su iste i za SEPA i za Swift. Tvoja banka bira način uplate.

Savet: ako pare još uvek nisu na računu, otvori besplatan devizni u Yettel, i skrati sebi muke.

To za 10/15k odavno ne ide nigde. I za 5k banke traze dokaz PLUS IZJAVU o poreklu (isplatnica iz druge banke + izjava odakle taj novac u toj banci) nekad.

Juče, čovek doneo 100 i nešto hiljada u Poštu, da plati neku kaznu, opštom uplatnicom. Službenica mu tražila LK, kaže svaka uplata u kešu, preko 100.000, mora da uzme podatke.

Verovatno posle neko drugi brine o kumulativnim uplatama koje prebace limit za dokaz o poreklu.

Ja sam pre mesec dana hteo da uplatim na svoj račun u Pošti 120.000 dinara i službenica mi je rekla da moram u tom slučaju da popunjavam neke dodatne papire jer iznos prelazi 1000 eur.
Onda sam uplatio 117.000 dinara i popunio sam samo jedan papir. 😉

Aman ljudi uplatite kes na bankomatu i nikakvih papira. Zasto se mlatite sa sluzbenicima banaka koji u velikoj vecini slucajeva jedva da znaju svoj posao da rade i za svaku sitnicu mogu bespotrebno da vas drndaju.

Nije to baš tako.
Banke u suštini briga odakle ti novac ali su problem NBS i Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, mislim da se tako zove.
Znam da su banke ranije imale obavezu da njima prijave svaku gotovinsku transakcije veću od 10.000 eura ali me neko gore ispravio i sad je taj limit valjda 15.000 eur.
Da je tako jednostavno, pa svaki narko diler ili kriminalac bi preko bankomata uplaćivao sam sebi keš i na taj način "oprao" sam sebi pare sa 0 dinara troška.

Nije to baš tako.
Banke u suštini briga odakle ti novac ali su problem NBS i Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, mislim da se tako zove.
Znam da su banke ranije imale obavezu da njima prijave svaku gotovinsku transakcije veću od 10.000 eura ali me neko gore ispravio i sad je taj limit valjda 15.000 eur.
Da je tako jednostavno, pa svaki narko diler ili kriminalac bi preko bankomata uplaćivao sam sebi keš i na taj način "oprao" sam sebi pare sa 0 dinara troška.
Moze,ali kad predje 15k godisnje blokirace mu dalje uplate a mozda i racun ako ne donese potvrdu o poreklu (ili posalje na mail).
Ne bi to sluzbenici radili da ne moraju... ne bi nas ni pogledali da ne moraju 😎

Moze,ali kad predje 15k godisnje blokirace mu dalje uplate a mozda i racun ako ne donese potvrdu o poreklu (ili posalje na mail).
Ne bi to sluzbenici radili da ne moraju... ne bi nas ni pogledali da ne moraju 😎
Provereno kažem neće za Raiffeisen i Mobi banku, za ostale ne znam ali verujem da je isto

Nije striktno 15k.
Meni su trazili za ispod 5k uplate dokaz o poreklu (isplatnicu iz druge banke plus izjavu odakle je novac).
To vazi i za Mobi i za RF, ali najvise za AIK.
Ovo smo već više puta pominjali po različitim temama. Kada si doneo novac podignut u drugoj banci, nema ni osnova, ni zakonsku obavez da traži poreklo i nisi imao obavezu da ih dokazuješ. Ako je novac došao u banku elektronski, to je poreklo. Ako je došao u kešu, tom prilikom je bilo potrebno da se opravda taj priliv. Čim je u sistemu, nema više pravdanja porekla. To što služebnici ne zanju da rade svoj posao i gomilaju papire, da skinu odgovornost, to je potpuno drugi problem i nema veze sa poreklom novca.

Pre neki dan sam šmekerski platio nekih 50€ jednom dobavljaču, jer mi je trošak 300 dinara. Ranije je bio preko 20€, pa sam te sitne iznose ostavljao da istekne valuta, a i oni znaju da ću pokriti sa prvom mesečnom tranšom i nisu nikad cimali. Sad se zbunili. E reko' SEPA 2ipo EUR 😀
Kažu, nemoj da se cimaš, puštaj kao i ranije, jednom mesečno saberi šta si dužan i plati.

Ovo smo već više puta pominjali po različitim temama. Kada si doneo novac podignut u drugoj banci, nema ni osnova, ni zakonsku obavez da traži poreklo i nisi imao obavezu da ih dokazuješ. Ako je novac došao u banku elektronski, to je poreklo. Ako je došao u kešu, tom prilikom je bilo potrebno da se opravda taj priliv. Čim je u sistemu, nema više pravdanja porekla. To što služebnici ne zanju da rade svoj posao i gomilaju papire, da skinu odgovornost, to je potpuno drugi problem i nema veze sa poreklom novca.
Moz' biti ali sumnjam da bi se cimali da im nije receno.

MIslim da banke vise cimaju da se "ukloni keš" jer def nema sta novoj banci da se pravda poreklo (zato i ne cimaju za dinarske transfere elektronski).

Ali NBS ima uvid u ukupan tok novca po JMBGu i znaju kada treba da cimaju banke da traze stvarno poreklo.

^ ovo
Pride: kapiram da je NBS toliko nedosledan u zahtevima koje ispostavlja prema bankama, da je bankama postalo lakše da traže papire i kada očigledno ne treba...
******ski sistem, koji sprovode neškolovani ljudi.

Ma poreklo novca je "podignut sa ličnog računa u toj i toj banci, prilažem nalog".
Ne traži ti poreklo pre te banke, jer je nevažno. Zato svaki put kada to pomeneš, ja (skoro svaki put) pomenem da se tamo niste najbolje razumeli i da nema potrebe za dodatnim pravdanjem.

Kad god imamo neki nejasan momenat, ja ga multiplikujem. Prodaš vikendicu za 100k, novac primiš preko računa. Podigneš i odneseš ga u drugu banku, priloziš potvrdu o podizanju i kupoprodajni ugovor, kao dokaz o poreklu. Onda, iz čiste dosade, ponoviš proces sa još 10 banaka. Na kraju NBS tamo dobije pravdanje 1.100.000 na tvoj JMBG, svi opravdani sa istim kupoprodajnim ugovorom i 11 naloga za isplatu iz neke banke. A tvom imenu sve vreme 100k.

Niste se tamo razumeli. Trebalo je da pravdaš sa "podigao sa ličnog računa u drugoj banci". Kraj. To i ne ide u NBS.

^^ tako i treba ali nije uvek. Ne znam zasto.

Nazad
Vrh Dno