Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
CMR, može bez problema.

Exos su malo bucniji, i imaju kad palis komp ili restartujes ono kao klik,ali posle toga super.

Ok su diskovi, jedino što su bučniji od nekih drugih modela i više se greju, ali mogu u raid.

Kad kolega već pita, da li ima nekih većih "mana" ako se u Ugreen DXP4800 plus stave 4x WD gold a ne WD Red Pro/Plus diskovi?

Koliko vidim Gold su navodno dugotrajniji (enterprise) ali generišu više toplote i malo su bučniji.

Da li ima još nešto što je +/- za veličine od 8 ili 10-12TB i šta biste uzeli ako su u 10-20e razlike ovi modeli? Ima li nešto bolje/pouzdanije kod Seagate-a, Toshibe itd. u tom rangu i veličinama?

@LoFi otvori temu u podforumu "šta da kupim". za kućni NAS idu CMR diskovi koji su predviđeni za NAS. diskovi enterprise klase su preterivanje za kućne uslove, što se mene tiče

što se ove teme tiče, moj stav je da se kupi gotovo, namensko rešenje. skoro sam kupio QNAP i WD Red Plus/Pro diskove (sve polovno) i moram priznati da ne bih imao živaca da se dodatno cimam oko pravljenja NAS-a. ova gotova rešenja već imaju dosta toga od mogućnosti i manje-više su jednostavni za korišćenje

Kad kolega već pita, da li ima nekih većih "mana" ako se u Ugreen DXP4800 plus stave 4x WD gold a ne WD Red Pro/Plus diskovi?

Koliko vidim Gold su navodno dugotrajniji (enterprise) ali generišu više toplote i malo su bučniji.

Da li ima još nešto što je +/- za veličine od 8 ili 10-12TB i šta biste uzeli ako su u 10-20e razlike ovi modeli? Ima li nešto bolje/pouzdanije kod Seagate-a, Toshibe itd. u tom rangu i veličinama?
Kupujem diskove za NAS već više od jedne decenije i uvek sam gledao tri stvari:
1. Da li je CMR ili SMR - kupuje se samo CMR
2. Buka - uvek sam kupovao WD Red CMR ili WD Red Plus diskove, jer su meðu najtišim, nikad WD Red Pro
3. Grejanje - nikad 7200 rpm u NAS, nema svrhe

Eto, ovo je moj način izbora.
Skoro uvek je to WD Red Plus.

Meni je silom prilika dospeo ovaj dell a gledam da uzmem jos jedan kada je vec na oglasima i zatvorim pricu. NAS ce vrv biti u CM HAF X kucistu negde relativno zavucen

Kupujem diskove za NAS već više od jedne decenije i uvek sam gledao tri stvari:
1. Da li je CMR ili SMR - kupuje se samo CMR
2. Buka - uvek sam kupovao WD Red CMR ili WD Red Plus diskove, jer su meðu najtišim, nikad WD Red Pro
3. Grejanje - nikad 7200 rpm u NAS, nema svrhe

Eto, ovo je moj način izbora.
Skoro uvek je to WD Red Plus.
This.

U mom slučaju, trenutne temperature u QNAP 4bay NAS-u su 42-45 stepeni, diskovi WD Red i WD Red Plus, 2x8 i 2x12 TB, prva dva u RAID-u, druga dva solo.

Nazad
Vrh Dno