Pa nije smak sveta, prilagodiće se društvo i klinci i nema problema. Ali da postoji jedan sveopšti trend zatupljivanja - postoji. Uhvati se za bilo koju branšu i uporedi kvalitet dostupne radne snage sada i pre 20 godina. Razlika je primetna. No, to je off-topic.Znaci, smak sveta.
Doci ce zuti ljudi i popiti nam ono malo mozga preko TikToka. 🤣
Pa mi u Srbiji imamo mnogo vecih problema oko skola, kmhladionice, kmh.
Nisi u pravu, jer telefoni i internet su opasna droga i za odrasle.
Ne postoji način da ih dete konzumira neograničeno i da sve bude iole ok.
Mi trenutno nemamo nikakvu odgovornost ni za šta. Ja mogu da otvorim TikTok i da tupim o servisu automobila i dizel motorima, ili o lečenju raka, i ako budem dovoljno lud, skupiću i pratioce i posao ću napraviti od toga. Veći doprinos civilizaciji daje ovca koja mirno pase na Paštriku nego prosečan jutjuber, pa ipak taj jutjuber zgrće lovu, kupuje nekretnine i postaje "uticajan".
Ne postoji grupa ljudi prema kojoj je istorija bila više nefer nego prema Luditima.Kukanje što đaci i studenti ne prate nastavu (i što AI ugrožava načine kako se do sada radilo) je potpuno besmisleni ludizam i ekvivalent zahtjevu da se vratimo na analogno zapisivanje jer je "grafološki razvoj bitan za razvoj mozga".
Odosmo debelo u off-topic, ali kad smo već tu: šta bi bilo "odgovorno uvođenje novih tehnologija" u slučaju ludita? Ako obućar može da narpavi par cipela dnevno, a mašina može 20, on je tu bitku već izgubio. Da, žrvanj tehnološkog napretka neumoljivo melje, i zato danas više nema obućara ili kovača... ili barem, skoro nema. Vremena su se promenila.Ne postoji grupa ljudi prema kojoj je istorija bila više nefer nego prema Luditima.
Luditi nisu bili neki likovi koji su mrzeli mašine i tehnološki progres, nego visoko kvalifikovane zanatlije, majstori, profesionalci, koji su se najpre zalagali za odgovorno uvođenje novih tehnologija, da bi kasnije uvideli da se nova tehnologija koristi da im se obore plate i da se zamene jeftinijom i manje kvalifikovanom radnom snagom, te da se na taj način još više koncentriše bogatstvo na mali krug posednika kapitala. I nakon toga krenuli u svoje protestne akcije.
Rekao bih da nisu baš bili ludi - pitanje nikad nije ni bilo tehnologija, nego ko od nje uzima sav profit i na čiji se račun ista uvodi.
Apsolutno ista situacija u kojoj smo danas sa AI-jem.
Zahtevi Ludita kroz vreme:Odosmo debelo u off-topic, ali kad smo već tu: šta bi bilo "odgovorno uvođenje novih tehnologija" u slučaju ludita? Ako obućar može da narpavi par cipela dnevno, a mašina može 20, on je tu bitku već izgubio.
Živa istina... Pričati, pričati i delovaće 95% vremena da je u prazno, ali nije. Što više pričati, i jednostavni biti tu - uključen u njihove živote. Zvuči jednostavno, a vraški je teško.Treba pričati sa decom što više i krenuti što ranije sa tim.
Zahtevi su razumni, ne sporim ja to. Samo ukazujem na to da je to u suprotnosti sa ekonomskim sistemom koji primenjujemo (i tada, i sada) - isti taj kapitalizam i danas teži da pređ na što jeftiniju radnu snagu i što jeftinije sirovine.Zahtevi Ludita kroz vreme:
Sam proceni šta je ovde odgovorno, a šta ne, ali meni je dosta ovih zahteva razumno. A ima i direktan pandan na današnje AI ludilo.
- Da nove mašine koriste kvalifikovani radnici, a ne nekvalifikovana ili dečja radna snaga koja bi oborila cenu rada.
- Očuvanje postojećih standarda plata i sprečavanje poslodavaca da koriste mehanizaciju isključivo za obaranje nadnica. U više navrata su zahtevali povećanje ili vraćanje ranijih plata.
- Poštovanje sistema šegrtovanja, kako bi se očuvao kvalitet zanata i status kvalifikovanih radnika.
- Očuvanje kvaliteta proizvoda. Protivili su se mašinama koje su omogućavale proizvodnju jeftinije, ali znatno lošije robe, smatrajući da takva praksa urušava čitavu profesiju.
- Sprovođenje postojećih zakona i propisa koji su regulisali tekstilnu proizvodnju, a koje su proizvođači zaobilazili koristeći nove mašine. Prvo su slali peticije i obraćali se vlastima, a razbijanje mašina došlo je tek kada je država odlučila da ih ignoriše.
Tako je, apsolutno ste u pravu i Ringe i ti. Teško je, ali posle 5-10 godina (ozbiljan sam) ipak daje rezultate. Ne prepuštati ništa spoljnim faktorima, izgraditi poverenje, ne biti naporan, pratiti situacije undercover, ne biti autokrata, biti razuman, saslušati...Živa istina... Pričati, pričati i delovaće 95% vremena da je u prazno, ali nije. Što više pričati, i jednostavni biti tu - uključen u njihove živote. Zvuči jednostavno, a vraški je teško.
Sila stvara otpor.Stvarno misliš da se autoritet postiže demonstracijom sile? Iskreno?
Ne znam, lomim se nekada između Kine i Severne Koreje, da li svako školsko dete od nekih 8 do 18 godina starosti poslati tamo na mesec dana drila, kontam da je dovoljno, čisto da vide kako stvari mogu loše da izgledaju. 😀
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari