Bilo je u emiji SAT, imao je kod koji skeniraš preko ekrana i otvara se ovo (inače je bilo juče kada se sabere ako se sećam 130) :Može li neko da objasni tu Changan subvenciju? U temi nije postavljen neki link da možemo sami da pogledamo, a ne nalazim ništa ni na internetu ni na njihovom sajtu.
Da li je ovo dobar sajt https://changanbalkans.com/rs/ ?
Koliko vidim, cena za Deepal S05 je 31.990 € i to je najjeftinije što nude.
Piše drugačije kod uvoznika, promo cena 36.990e sa panoramom? Ok nek se doplati boja, mada je boja bila na akciji kao poklon i panorama pre par meseci. Ili ovo nije tačno sa njihovog sajta?Da, samo što te uslovljavaju za ovaj popust da doplatiš za panoramu 1500€ i jos 500€ za boju. Pa to onda nije 32.000€ nego skače na 34.000€. A i Atto 3 Evo je mogao uz sajamski popust da se kupi za 37.490€.
Takođe nije zanemarljivo da Atto 3 Evo ima ubrzanje 3,9s 0-100km/h i 6kWh veću bateriju, kao i da je možda ipak BYD kao brend bolji izbor.
Koliko znam ako se registruje auto ne možeš uzeti? Bar sam tako čitao, zato auta stoje kod dilera po nekoliko meseci i čekaju. Ako platiš tih 5000 i uzmeš auto ništa od subvencije, mislim da se Changan zbog toga i odlučio na ovakav potez jer nema ništa od državne subvencije, a ljudima je kočnica tih 5000 jer kasnije kada prodaju to je odmah gubitak 5000 u najavi jer će svi računati minus subvencija kada izbaciš cenu za polovan (ako nećeš ti, hoće neko drugi na oglasu, taj će prodati), otuda svi čekaju subvenciju.Jedina solucija koliko ja vidim je da im se da i tih 5000€ od svojih para, pa da se čeka subvencija, pa ako im država uplati da ti tad oni vrate tvojih 5000€ (u principu i ja sam za svoj tako morao da uradim)
Zanimljivo poređenje moram priznati koje sam i gledao pre ovoga, ali se matematika promenila sa akcijom uvoznika Changan.
BYD ATTO 3 EVO Excellence 4x4 košta 39.000e i skuplji je od Depal S05 4x4 37.000e. Trenutno za Depal može 5000e subvencije uvoznika i izađe 32.000e. Ozbiljna razlika. To je problem za BYD a i ostale trgovce koji sada moraju imati neki odgovor Changan-u. Niko ne garantuje subvenciju jer tek sad prolaze ljudi iz marta, znači BYD računaj punu cenu 39.000e, pa kaži da li je toliko bolji Atto kada je razlika 7000e u korist Deepal S05? Možeš i da računaš subvenciju državnu 5000e za BYD, ali računaj i na Deepal S05.
Na ovom sajtu piše da ima kondicioniranje baterije pre punjenja.To i kazem, dizajn mu je odlican. Ali nazalost kod EV dizajn je mozda tek bna trecem ili cetvrtom mesto sta treba gledati.
Gledao sam detaljan test koji je odradio Bjorn, i Deepal S05 ima neke neoprostive mane (lag na gasu, automatsko kocenje prilikom najmanje krivine, manipulose potrosnjom...). Nema cak ni pripremu baterije za punjenje, sto je veliki nedostatak ako zimi hoces da ides na brzi punjac..
Ima neku vrstu softverske pripreme baterije. Kada se zakaci hladna baterija na brzi punjac, salju se strujni impulsi kroz bateriju kako bi se zagrejela (tako nesto). Znaci nema hardver, tj grejace baterije, ne mozes da ukljucis u podesavanjima da ti greje bateriju pre punjenja...Na ovom sajtu piše da ima kondicioniranje baterije pre punjenja.
![]()
Changan Deepal S05 RWD
All details and specs of the Changan Deepal S05 RWD (2025). Compare price, lease, real-world range and consumption of every electric vehicle.ev-database.org
Naravno da ima uticaja, bavim se time otkad imam kola sa BC, nego +100 milja?Nimalo preoptimistično i itekako ima ogromnog uticaja na domet. Optimalne gume i felne su ti kao patike za trčanje, mnogi misle "patika ko patika" a EV-u su baš to patike koje će da ti daju koji km više, prosta fizika i aerodinamika, otpor vazduha.
Šuplja felna=loše za domet, zato vidiš da se za ekonomiju furaju ratkapne koje imaju minimalno rupa ili idealno felna sa dosta mesa kao kod ovog lika - baš mogu da vidim kako ima smisla. Isto i guma, pa to je tačka dodira sa asfaltom - frikcija, šara, širina gume, kapiram da se sve sabira i onda napravi razliku na duže staze, pogotovo na autoputu na većim brzinama. Malo ovde, malo tamo i op, eto dodatnih km koje vratiš u ukupnu autonomiju.
Ali kasko to ne pokriva ako radi baterijaZa to postoji kasko. Fizičko oštećenje je problem za garanciju i na konvencionalnom automobilu. Neće ti niko besplatno zameniti razvaljen karter, polomljenu felnu.
Vlasnici novih EV bi mogli da nam daju hint koliko ih košta.
Istraži tržište električnih automobila (EV) i Kasko osiguranja u Srbiji i analiziraj sledeću potencijalnu pravnu i finansijsku zamku za kupce:
1. Istraživanje garancije proizvođača/uvoznika:
* Kako garancijski uslovi uvoznika EV u Srbiji (npr. VW, BYD, Geely, BMW, Renault) tretiraju fizička oštećenja donjeg kućišta baterije (ogrebotine, udubljenja od kamena ili ivičnjaka)?
* Da li i pod kojim uslovima ovlašćeni servisi poništavaju fabričku garanciju na bateriju ako je kućište iskrivljeno, iako je sama baterija unutra 100% funkcionalna i ne izbacuje greške?
2. Istraživanje Opštih uslova Kasko osiguranja u Srbiji:
* Analiziraj zvanične uslove Kasko osiguranja kod srpskih osiguravajućih kuća (npr. Triglav, Wiener Städtische, Generali).
* Na koje se konkretno članove i uslove osiguranja kuće pozivaju kada odbiju da plate zamenu kućišta ili baterije ako je ona radno ispravna (npr. tretiranje oštećenja kao estetskog, isključenje posredne štete/gubitka garancije, ili odbijanje zamene po preporuci servisa)?
3. Analiza sukoba i finansijskog rizika za kupca:
* Objasni kako kupac upada u pravni vakuum (između servisa koji ukida garanciju i osiguranja koje odbija isplatu).
* Analiziraj šta se dešava ako osiguranje zbog visoke cene baterije proglasi "ekonomsku totalnu štetu", posebno u slučaju kada je auto uzet na lizing. Kakav je finansijski gubitak kupca u tom slučaju i kako uloga GAP osiguranja utiče na taj scenario?
Na osnovu istraživanja, doliči jasne zaključke i daj preporuku šta kupac mora proveriti pre kupovine elektro-vozila.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari