Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zanimljivo poređenje moram priznati koje sam i gledao pre ovoga, ali se matematika promenila sa akcijom uvoznika Changan.
BYD ATTO 3 EVO Excellence 4x4 košta 39.000e i skuplji je od Depal S05 4x4 37.000e. Trenutno za Depal može 5000e subvencije uvoznika i izađe 32.000e. Ozbiljna razlika. To je problem za BYD a i ostale trgovce koji sada moraju imati neki odgovor Changan-u. Niko ne garantuje subvenciju jer tek sad prolaze ljudi iz marta, znači BYD računaj punu cenu 39.000e, pa kaži da li je toliko bolji Atto kada je razlika 7000e u korist Deepal S05? Možeš i da računaš subvenciju državnu 5000e za BYD, ali računaj i na Deepal S05.
Da, samo što te uslovljavaju za ovaj popust da doplatiš za panoramu 1500€ i jos 500€ za boju. Pa to onda nije 32.000€ nego skače na 34.000€. A i Atto 3 Evo je mogao uz sajamski popust da se kupi za 37.490€.

Takođe nije zanemarljivo da Atto 3 Evo ima ubrzanje 3,9s 0-100km/h i 6kWh veću bateriju, kao i da je možda ipak BYD kao brend bolji izbor.

Gledam upravo Atto 3 Evo, odlicno deluje na papiru i stvarno je korak unapred u odnosu na prethodnika, ali mi je defintivno deal braker ona "gitara" na vratima, uopste ne znam zasto im je to trebalo.

Ako mislis na kvaku, to je zato sto je Kina od 2027. potpuno zabranila "potapajuce" kvake jer je bilo previse smrtnih slucajeva gde nisu mogli da izvade putnike zbog nefunkcionalne estetike. Posto je to dominantno kod Kineza, oni su prvi i reagovali na problem.

Misli bas na gitaru u donjem delu vrata 🙂 Video i uzivo je manje ruzno nego na slikama jer slabo kad gledas na dole 🙂

I meni je to bio dealbreaker na inače super autu.

Podržavam da se izdvoje da nemaju svi enterijer po istom šablonu ali ovo mi baš besmisleno.

Može li neko da objasni tu Changan subvenciju? U temi nije postavljen neki link da možemo sami da pogledamo, a ne nalazim ništa ni na internetu ni na njihovom sajtu.
Da li je ovo dobar sajt https://changanbalkans.com/rs/ ?
Koliko vidim, cena za Deepal S05 je 31.990 € i to je najjeftinije što nude.
Bilo je u emiji SAT, imao je kod koji skeniraš preko ekrana i otvara se ovo (inače je bilo juče kada se sabere ako se sećam 130) :

Da, samo što te uslovljavaju za ovaj popust da doplatiš za panoramu 1500€ i jos 500€ za boju. Pa to onda nije 32.000€ nego skače na 34.000€. A i Atto 3 Evo je mogao uz sajamski popust da se kupi za 37.490€.

Takođe nije zanemarljivo da Atto 3 Evo ima ubrzanje 3,9s 0-100km/h i 6kWh veću bateriju, kao i da je možda ipak BYD kao brend bolji izbor.
Piše drugačije kod uvoznika, promo cena 36.990e sa panoramom? Ok nek se doplati boja, mada je boja bila na akciji kao poklon i panorama pre par meseci. Ili ovo nije tačno sa njihovog sajta?

Prilozi

• Snimak ekrana 2026-08-04 145800.webp
    Snimak ekrana 2026-08-04 145800.webp
    109.8 KB · Pregleda: 54
Izgleda da je zabuna kod Changana što u cenovniku nema "promo cena", a u brošuri ima. A na linku subsidy samo piše "Deepal S05 4x2 panorama" . Pa ti sad budi pametan na šta misle.

Pa ja kapiram da daju popust 5000€ na cene iz redovnog cenovnika. Čisto sumnjam da ide “akcija na akciju”. Jedino što sam pomešao nešto da uslovljavaju i boju, ali ipak može i bela bez doplate.

A praznih slotova još malo, pa nestalo 🙂

Ali svakako pre 2 meseca su cene u redovnom cenovniku koliko vidim bile za po 2000€ veće. Tako da obrni okreni daju ok popust koga interesuje taj auto, iako je sve to upitno kad se ne zna ništa oko subvencija da li će biti uopšte još do kraja godine za obično građanstvo koje nema vezu kod gospode.

Takođe je valjda uslov i da se auto isplati u celosti u roku od mesec dana koliko sam čuo. Tako da u prevodu od suvencije ništa sve i da je daju i dalje, jer za mesec dana teško da će neko dobiti kako stvari stoje. Jedina solucija koliko ja vidim je da im se da i tih 5000€ od svojih para, pa da se čeka subvencija, pa ako im država uplati da ti tad oni vrate tvojih 5000€ (u principu i ja sam za svoj tako morao da uradim)

Poslednja izmena:
Jedina solucija koliko ja vidim je da im se da i tih 5000€ od svojih para, pa da se čeka subvencija, pa ako im država uplati da ti tad oni vrate tvojih 5000€ (u principu i ja sam za svoj tako morao da uradim)
Koliko znam ako se registruje auto ne možeš uzeti? Bar sam tako čitao, zato auta stoje kod dilera po nekoliko meseci i čekaju. Ako platiš tih 5000 i uzmeš auto ništa od subvencije, mislim da se Changan zbog toga i odlučio na ovakav potez jer nema ništa od državne subvencije, a ljudima je kočnica tih 5000 jer kasnije kada prodaju to je odmah gubitak 5000 u najavi jer će svi računati minus subvencija kada izbaciš cenu za polovan (ako nećeš ti, hoće neko drugi na oglasu, taj će prodati), otuda svi čekaju subvenciju.

Zanimljivo poređenje moram priznati koje sam i gledao pre ovoga, ali se matematika promenila sa akcijom uvoznika Changan.
BYD ATTO 3 EVO Excellence 4x4 košta 39.000e i skuplji je od Depal S05 4x4 37.000e. Trenutno za Depal može 5000e subvencije uvoznika i izađe 32.000e. Ozbiljna razlika. To je problem za BYD a i ostale trgovce koji sada moraju imati neki odgovor Changan-u. Niko ne garantuje subvenciju jer tek sad prolaze ljudi iz marta, znači BYD računaj punu cenu 39.000e, pa kaži da li je toliko bolji Atto kada je razlika 7000e u korist Deepal S05? Možeš i da računaš subvenciju državnu 5000e za BYD, ali računaj i na Deepal S05.

Ne vidim ga više na sajtu, ali zar nije Seal U - EV, bio 40.490e ?
Možda grešim, ali 1.500e je bio skuplji mnogo veći auto, sa većom baterijom, i mnogo lepšim enterijerom od Atto 3.

Slažem se da je ova Changan "subvencija" dobar potez, i nadam se da će time podstaći i ostale prodavce EV da uvedu sličnu "akciju".

To i kazem, dizajn mu je odlican. Ali nazalost kod EV dizajn je mozda tek bna trecem ili cetvrtom mesto sta treba gledati.

Gledao sam detaljan test koji je odradio Bjorn, i Deepal S05 ima neke neoprostive mane (lag na gasu, automatsko kocenje prilikom najmanje krivine, manipulose potrosnjom...). Nema cak ni pripremu baterije za punjenje, sto je veliki nedostatak ako zimi hoces da ides na brzi punjac..
Na ovom sajtu piše da ima kondicioniranje baterije pre punjenja.

Poslao sam upit preko kontakt forme za changan s05 max 4x2. Na cenu iz cenovnika dodaju obaveznu panoramu 1500e i boju 500e. Tako da je popust u stvari 3000e, a ne 5000e i ispada oko 31.000e. U razgovoru su spomenuli da od drzavne subvencije nema nista, jer su sva sredstva vec podeljena.

Na ovom sajtu piše da ima kondicioniranje baterije pre punjenja.
Ima neku vrstu softverske pripreme baterije. Kada se zakaci hladna baterija na brzi punjac, salju se strujni impulsi kroz bateriju kako bi se zagrejela (tako nesto). Znaci nema hardver, tj grejace baterije, ne mozes da ukljucis u podesavanjima da ti greje bateriju pre punjenja...

Sve u svemu, za te pare stvarno ocekujes da da mozes sam da ukljucis pripremu baterije, ili da to auto automatski uradi kada podesis navigaciju na punjac.

Meni ovo deluje malo preoptimistično, ali veze sigurno ima poprilične:

Nimalo preoptimistično i itekako ima ogromnog uticaja na domet. Optimalne gume i felne su ti kao patike za trčanje, mnogi misle "patika ko patika" a EV-u su baš to patike koje će da ti daju koji km više, prosta fizika i aerodinamika, otpor vazduha.

Šuplja felna=loše za domet, zato vidiš da se za ekonomiju furaju ratkapne koje imaju minimalno rupa ili idealno felna sa dosta mesa kao kod ovog lika - baš mogu da vidim kako ima smisla. Isto i guma, pa to je tačka dodira sa asfaltom - frikcija, šara, širina gume, kapiram da se sve sabira i onda napravi razliku na duže staze, pogotovo na autoputu na većim brzinama. Malo ovde, malo tamo i op, eto dodatnih km koje vratiš u ukupnu autonomiju.

Pisali smo Snejk i ja o felnama i gumama, jes iz pogrešnih razloga tipa trošak i estetika pa je obrisano, ali pošto ova tema želi isključivo da se bavi modelima EV, moraće tu još neka svaštara posebna tema da se otvori za tipa autonomija trikovi, subvencije, itd. Da se edituje možda naziv ove solari i punjači teme i da se ona iskoristi za takve diskusije. Meni ne smeta ni ovde o svemu tome da se priča, ali moderacija insistira da se držimo priče o modelima EV ovde, šta znam.

Odavno sam predložio da se izdvoji posebna tema tipa "kupovina EV +subvencija", ali nije prihvaćeno...

Problem(čić) je i što su postovi kupovine i subvencije razbacani, pa nema ko to da profiltrira u posebnu temu.

Nimalo preoptimistično i itekako ima ogromnog uticaja na domet. Optimalne gume i felne su ti kao patike za trčanje, mnogi misle "patika ko patika" a EV-u su baš to patike koje će da ti daju koji km više, prosta fizika i aerodinamika, otpor vazduha.

Šuplja felna=loše za domet, zato vidiš da se za ekonomiju furaju ratkapne koje imaju minimalno rupa ili idealno felna sa dosta mesa kao kod ovog lika - baš mogu da vidim kako ima smisla. Isto i guma, pa to je tačka dodira sa asfaltom - frikcija, šara, širina gume, kapiram da se sve sabira i onda napravi razliku na duže staze, pogotovo na autoputu na većim brzinama. Malo ovde, malo tamo i op, eto dodatnih km koje vratiš u ukupnu autonomiju.
Naravno da ima uticaja, bavim se time otkad imam kola sa BC, nego +100 milja?

Nema teorije +100 milja, to je neki debelo teoretski EPA domet dodat i klikbejt cifra za video, u praksi ako je dodao 35-40 milja, ako i toliko, što opet nije loše.

@alter
Vidim da baš ne barataš informacijama i kako i šta ide, pa da objasnim.
Prvo im daš depozit/kaparu 5.000€, pa im onda platiš ostalo do punog iznosa bilo u kešu bilo kroz kredit. Ako se plaća kreditom auto kuća šalje dokaz da si im dao već 5.000€ tako da i to ulazi onda u učešće. Dodaješ onda još razliku do 30% i kredit ti je već počeo, a ti si već vlasnik auta što se tiče auto kuće. Pa onda mogu da ti izađu u susret ako imaju mesta na parkingu da ga oni tu čuvaju dok čekaš subvenciju ili ti možeš da ga odšlepaš na tvoj parking negde ili u krajnjoj liniji da uzmeš probne tablice (za divno čudo i ovo je prolazilo) i da ga sam odvezeš i onda čekaš subvenciju (njima nigde ne prikazuješ da si dao i tih 5.000€). Jer auto kući je najbitnije da ne čekaju pare duže od mesec dana zbog cash flow-a. A ti ga zapravo registruješ tek kad dobiješ subvenciju. A auto kuća ti vraća tu kaparu/depozit čim im država uplati subvenciju. E sad možda nisu sve auto kuće rade da ti tako izađu u susret ali eto ima i koje hoće. Takođe oni su mi dali i kontakt u banci tako da možda ne bi ni svaka banka htela da računa i tih 5.000€ depozita kao učešće.

@Krdza_93
Seal U EV je bila cena valjda 38.590€ u Comfort paketu sa baterijom 71,8kWh (420km), a u Design paketu sa baterijom 87kWh 41.490€ (500km)

E sad on ima pogon samo na prednje točkove, nema 800V sistem, sporije se puni, ubrzanje mu nije 3,9s nego 9,3/9,6s (što je nebo i zemlja). Naravno potrebe ljudi i ukusi su različiti zato i postoji više modela da svako izabere ono što se njemu sviđa.

Atto 3 Evo ima bateriju 74,8kWh ali domet deklarisani mu je 470km u varijanti 4x4 i 510km u varijanti bez 4x4. Tako da su tu negde sa dometom.

I da, ne slažem se da je ovakva reklama i ovaj potez Changana dobar za njih. Ok je da daš popust i da to reklamiraš, ali onda moraš tačno i jasno da kažeš na koje početne cene važi taj popust (pa i da kažeš da u nekim auto kućama imaju kola na lageru, negde ne, kao i da negde nemaju belu boju pa mora i doplata za boju). Ovako su samo “napalili” ljude i pomamili i onda kad ljudi skapiraju da nije to baš toliki popust odustaju od kupovine i vrlo verovatno kivni više neće ni pomisliti u budućnosti na taj brend kao opciju. Ko god pomisli da u biznisu varajući ljude može da dogura daleko taj se grdno vara.

20260731121657_975908.webp

• Like
Reagovanja: mnt
Зар није лакше само заменити први или последњи број неким од ових слова и задржати постојећи формат таблица?

Da li ste analizirali uslove garancije i kasko osiguranja?

Koliko vidim najveća rupa je blago oštećenje baterije na kamen , visok ivicnak, prelaz preko nekog brega (ulaz u dvoriste) ..

Moze da se izgubi garancija na nju a osiguranje nece da pokrije jer baterija radi.

Ako je vec bilo reci o tome, moze link.. 😊

Nije to rupa, jasno je svaki proizvodjac za sebe propisao uslove garancije i koliki stepen fizickog ostecenja kutije baterije je dozvoljen.

Mislim da je Tesla najtolerantnija po tom pitanju, ima propisano tacno koliko duboko ostecenje je dozvoljeno..

Neces nigde naci link gde je detaljno prikazano za svakog dobavljaca, moraces da se za svaki model koje te interesuje raspitas posebno.

Poslednja izmena:
Za to postoji kasko. Fizičko oštećenje je problem za garanciju i na konvencionalnom automobilu. Neće ti niko besplatno zameniti razvaljen karter, polomljenu felnu.

Vlasnici novih EV bi mogli da nam daju hint koliko ih košta.

Za to postoji kasko. Fizičko oštećenje je problem za garanciju i na konvencionalnom automobilu. Neće ti niko besplatno zameniti razvaljen karter, polomljenu felnu.

Vlasnici novih EV bi mogli da nam daju hint koliko ih košta.
Ali kasko to ne pokriva ako radi baterija

Ne znam odakle ti to? Na primer, moze kamen da ti pogodi auto i napravi malo ulubljenje na blatobranu. Kasko ce to pokriti iako tvoj auto i dalje radi, ostecenje ne utice na njegovu funkciju.

Isto je i sa baterijom, sta god da je osteti.

@deksi10

Ubaci prompt u AI i upali deep research:

Istraži tržište električnih automobila (EV) i Kasko osiguranja u Srbiji i analiziraj sledeću potencijalnu pravnu i finansijsku zamku za kupce:
1. Istraživanje garancije proizvođača/uvoznika:
* Kako garancijski uslovi uvoznika EV u Srbiji (npr. VW, BYD, Geely, BMW, Renault) tretiraju fizička oštećenja donjeg kućišta baterije (ogrebotine, udubljenja od kamena ili ivičnjaka)?
* Da li i pod kojim uslovima ovlašćeni servisi poništavaju fabričku garanciju na bateriju ako je kućište iskrivljeno, iako je sama baterija unutra 100% funkcionalna i ne izbacuje greške?
2. Istraživanje Opštih uslova Kasko osiguranja u Srbiji:
* Analiziraj zvanične uslove Kasko osiguranja kod srpskih osiguravajućih kuća (npr. Triglav, Wiener Städtische, Generali).
* Na koje se konkretno članove i uslove osiguranja kuće pozivaju kada odbiju da plate zamenu kućišta ili baterije ako je ona radno ispravna (npr. tretiranje oštećenja kao estetskog, isključenje posredne štete/gubitka garancije, ili odbijanje zamene po preporuci servisa)?
3. Analiza sukoba i finansijskog rizika za kupca:
* Objasni kako kupac upada u pravni vakuum (između servisa koji ukida garanciju i osiguranja koje odbija isplatu).
* Analiziraj šta se dešava ako osiguranje zbog visoke cene baterije proglasi "ekonomsku totalnu štetu", posebno u slučaju kada je auto uzet na lizing. Kakav je finansijski gubitak kupca u tom slučaju i kako uloga GAP osiguranja utiče na taj scenario?
Na osnovu istraživanja, doliči jasne zaključke i daj preporuku šta kupac mora proveriti pre kupovine elektro-vozila.

1. Član 17, stav 4, (Odbijanje preporuke servisa)
U ugovoru izričito piše:
"Osiguravač ne nadoknađuje zamenu karoserijskih delova od aluminijuma, a koji imaju lako oštećenje (ogrebotine i druga manja oštećenja panela) i koja se mogu popraviti, ali je istaknut zahtev za zamenu zbog zahteva i/ili preporuka proizvođača/servisa."

Značenje: Kućišta baterija su najčešće aluminijumska. Ako nastane ogrebotina ili manja udubina na podu, a ovlašćeni servis uslovi vraćanje garancije zamenom celog sklopa, Triglav se po ovom članu poziva na to da je oštećenje "lako" i odbija da plati zamenu po zahtevu servisa.
2. Član 17, stav 4, alinea 4 (Odbijanje zamene funkcionalnih delova)
Sledeći pasus definiše:
"Osiguravač ne nadoknađuje zamenu neoštećenih delova vozila (...) za koje ne postoji jasan i nedvosmislen dokaz da su neposredno oštećeni u štetnom događaju, a za koje je istaknut zahtev za zamenu zbog zahteva i/ili preporuka proizvođača/servisa, a ne zbog utvrđenog oštećenja."

Značenje: Ako je oštećeno samo spoljno kućište, a sama baterija unutra radi 100%, servis traži zamenu kompletne baterije jer se ne isporučuju odvojeni delovi kućišta. Triglav se poziva na ovaj stav i poručuje: "Sama baterija nije neposredno oštećena, preporuku servisa ne prihvatamo".
3. Član 10, stav 1, tačka 13 (Isključenje posredne štete)
Ugovor definiše da su neosigurani rizici:
"posredne štete koje nastaju na osiguranom slučaju..."

Gubitak garancije kod ovlašćenog servisa se pravno tretira kao posredna šteta.

Nazad
Vrh Dno