Šta je novo?

AI menja programere, ali ne može da zameni električare i druge majstore

Sta mislite da ce biti u toj zamisljenoj utopijskoj zemlji gde AI zamenio radnike u kompanijama, koji sada nemaju pare da trose da kupuju proizvode koje ta kompanija proizvodi?

Sta mislite da ce biti u toj zamisljenoj utopijskoj zemlji gde AI zamenio radnike u kompanijama, koji sada nemaju pare da trose da kupuju proizvode koje ta kompanija proizvodi?
Za odredjenu grupaciju ljudi uvek je postojala utopiija, kao sto postoji i danas. Sustinski nista se nije u tom smislu ni promenilo. Matrica je ista.

Universal basic income?
Ako ti radnici nemaju novca da kupuju proizvod onda ceo sistem pada, jer je zasnovan na potrosackom mentalitetu. To nikome ne odgovara.

Preziveli smo toliko industrijskih revolucija, prezivecemo i ovu(mislim na covecanstvo generalno, ne na nas pojedince 😀 )
Verujem da su ljudi iste diskusije vodili u prethodnih 200god, kad god je doslo do neke industrijske revolucije. Robotizacija i automatizacija u proizvodnji nisu tu od juce, pa se prezivelo i to. Brdo radnih mesta je izgubljeno, brdo je dobijeno.
Narod se prilagodi.

Preživeti i prosperirati nije isto. Svašta čovek preživi kad mora.

Universal Basic Income svodi svakog čoveka na prosjaka. Čovek mora da ima pravo da živi na osnovu plodova svog rada.

Universal Basic Income već postoji i zove se socijala, samo što će u ovom slučaju svako imati pravo na prihod da preživljava, radom drugih. Hoćeš više od preživljavanja - radiš. Prosto. Tvoj izbor.

Universal Basic Income već postoji i zove se socijala, samo što će u ovom slučaju svako imati pravo na prihod da preživljava, radom drugih. Hoćeš više od preživljavanja - radiš. Prosto. Tvoj izbor.
To nije isto. UBI nema uslova, socijala ima.
UBI da postoji za sve odjednom bi bilo vise novca i cene bi porasle. Kao i svakom sibvencijom.

Nisam pratio temu, pa ne znam ko misli da ce AI do toga dovesti🤣

Ja sam pomenuo to, apropo genijalne izjave Ilona Maska, ali ne verujem shodno kapacitetu čovečanstva za tako nešto.
Ne finanijsku, već kulturološku.

Kako to da se najbogatiji bogate radom ili svojih predaka koji su se napljačkali u prošlosti ili legalizovanom pljačkom rada drugih u sadašnjosti, i ništa ne rade ili komparativno ništa? Zašto za njih ne postoji izbor ili socijala ili minimalac na ruke? A kada se pokuša stati put na tome kroz oporezivanje bogatstva i nasledstva, naiđe se na žestoki otpor? Kako to kako to by VojkoV?

Nazad
Vrh Dno