Šta je novo?

Pizza (pica) peć + hlebovi

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne pitajte me ništa dovoljno sam besan ne mogu spoiler jer bih svašta napisao. Sve kao da ne ostene brasna na ploči a napravio sam kontra efekat. Čekam da ohladi a onada ovo grubo da očistim a onda opet na max jedno 20 min. Model pice “Ključar Bogorodičine crkve”. A ovaj pobacaj od pizze cu da pojedem nekako.😡😡😡
IMG_2482.webpIMG_2481.webp

Ne mogu bolje od ovoga. Velike fleke su od krupne mozzarele koja je ispala sa testa direkt na kamen. A ja još krenuo da čistim sa crnim sunđerom koji se istopio i ostavio trag. I na sve to mi padne pekač na beton terase. Ulubio se ali rade grejači i radi analogni termometar. Dršku kamena ću da namestim. Ja bolje da sam bacio ono testo nego što sam “pekao” picu. Dođu tako neki dani…🤬🤬🤬IMG_2484.webpIMG_2485.webp

Hahah svi smo bili tamo, dobrodosao u klub🙂

Svaka ta mrlja predstavlja tvoj napredak u razumevanju procesa pecenja pice, ne znam cemu tolika potreba ga obrises. To su ti kao oziljci iz rata! 😀

Pica koju si ispekao mi deluje kao da je lansirana pa se zalepila za lopatu sto je cest slucaj u pocetku. Kada stavljas picu na kamen pokret treba vise da bude kao izvlacenje lopate, a ne "lansiranje" pice na kamen.

Inace lepo ti je ispala pica, samo kakav ti je ovo sir odozgo? Bas si sekao na velike komade.

Upravo sam taj pokret i radio ali se testo zalepilo za lopatu i ni makac a stavio brasna po lopati ali izgleda malo. Ma krupni komadi od mocarela sira koje sam trebalo jos da isitnim i koja se obicno lepo rastopi. Picu sam pojeo 2/3 ostalo bacio nije bilo ni za Q.
Dobro bar sam dobio 🫶 picu.🤣

Hahah! Ovo su samo poteskoce na pocetku, nemoj da odustajes. Inace svaka cast na trudu!

Naravno da necu, meni su ranije stvarno ispadale ok pice. Ovo je jednostavno bio "defekt". A inace Semola Rimacinata cu da trazim u onoj radnji na kalenicu jer ne mogu 5 kila da kupujem u Metrou.

I na Kalenicu 5 kila. Na kraju cu da koristim Danubijus pizza brasno i za posipanje po podlozi i po lopati. Nemam vise snage da se bavim ovim "problemom".

Hvala ti druze u svakom slucaju sto hoces da mi pomognes, da ti sada ne obecavam. Inace sam "malo vise iznad" u Kraljice Marije kod Postanske stedionice.

Da li bi neko podelio sa mnom džak Caputo Saccorosso od 25kg? Uzeo bih u metrou, meni bi trebalo 10-15kg, ako bi neko uzeo bar deo ostatka javite se na pm, manje-više da podelimo trošak, nego što će mi propasti toliko brašno.

Sada je bolje ispala nego prošli put. A na kamenu faktički isto stanje. Bez novih “ožiljaka”. 😂
Jedino što me nervira je kada poklopim ne poklapa celim obimom već u delu bliže zglobu imam zazor tako da napred obavezno bude zagorelija pa moram tokom pečenja da je okrećem. Inače koristio Caputo Pizzeria brašno.
Ovaj uštinut deo je jer sam približio kraju kamena prema zglobu.
IMG_2515.webp

Da li bi neko podelio sa mnom džak Caputo Saccorosso od 25kg? Uzeo bih u metrou, meni bi trebalo 10-15kg, ako bi neko uzeo bar deo ostatka javite se na pm, manje-više da podelimo trošak, nego što će mi propasti toliko brašno.
Pa ako ti je problem jer nemas gde da cuvas toliko brasno ili neces skoro potrositi onda bolje kupuj na kilogram. Mada mislim da Saccorosso ima i od 5kg u Magica prodavnicama.
Jeste da je skuplje malo, ali sta ces...

Čini mi se da je cena takva da za džak od 25kg mogu da dobijem 3x5kg, žena će da mesi leba a ja picu i ima da potrošimo 10kg u naredne 2 nedelje. A u metro moram da idem pa sam mislio da uzmem tamo, da ne gubim vreme da tražim prodavnice. Podeliću u manje kese pa ću uštekati negde, možda i u vikendicu odnesem 🙂.

Ukus top, saccorosso brašno i 48h fermentacija, suvi kvasac i sourdough starter, na ~750g brašna sam stavio 0.5g kvasca i 50g startera. Sad još samo da se malo izvežbam pa za rođendan klincu da izbacim 20kom 😀

Prilozi

• IMG-20260801-WA0004.webp
    IMG-20260801-WA0004.webp
    89.2 KB · Pregleda: 84
Starter daje ukus testu tako da mozes slobodno vise od od 6%. Pulis mozes 20-40% (pocni sa 20% pa testiraj), a biga 50%+. Sundjer nisam probao.

Odlicna pizza!

Jel vredi cimati se oko pravljenja startera i koji ukusi su najizrazeniji? Sta se dobija? Koje brasno se koristi?

Mislim da nikada nisam jeo nesto pravljeno sa starterom.

Mojoj ženi generalno smeta hleb, osim ako je sourdough. Nešto smo zaključili da ima problem sa kvascem (industrijskim), jer sa sourdough nema problema. Ume da ima blago kiselkast (sour, prim.aut. 😀) miris hleb, ukus je potpuno normalan i balansiran (osim ako se ne ostavi predugo starter da stoji pre nego što se zamesi hleb, ili ako se predugo ostavi van frižidera). Korica je neverovatna, ali ne mogu da tvrdim da ne bi bilo isto tako i za običan hleb sa kvascem.

Napravili su nauku od toga, ona je sad u fazonu da nema više cimanja oko svega toga, jednom u nedelju dana nahrani starter i taj dan pravi hleb, ostatak u frižider i čeka sledeću nedelju. Hrani ga ražanim i integralnim pšeničnim brašnom, hleb mesi sa belim brašnom, obavezno flaširana voda.

@m1tsu gledao sam malo oko ovih metoda, za sada se držim onoga što radi. Klincu pravimo rođendan uskoro i tu moram da napravim puno pica, ne mogu da se zezam da nešto omanem. Ali kada prođe to cenim da ću jednom nedeljno ili svake druge nedelje praviti picu, pa ću isprobavati različite recepte. Razmišljam i hleb da pečem u ovoj peći (ali mora biti neki "tanak", pretpostavljam da mogu neki bageti da se peku fino. Da li je neko koristio pica peć da peče hleb?

Ja sam pravio lepinje od istog testa kao za pizzu, ispale super vazdušaste. Ali lako zagore na vrhu gde mi je grejač

Prilozi

• 1000049213.webp
    1000049213.webp
    90.3 KB · Pregleda: 38
Jel vredi cimati se oko pravljenja startera i koji ukusi su najizrazeniji? Sta se dobija? Koje brasno se koristi?

Mislim da nikada nisam jeo nesto pravljeno sa starterom.
Zavisi koliki si ljubitelj testa 🙂

Ako nisi i ne bas, a ako jesi onda je to otvoreno igraliste gde mozes da se rastrcis u vise razlicitih pravaca. Osim ovog kiselkastog ukusa koji pominje dexyco, a koji je cesci kod pulisa i domaceg kvasca, kada se kaze ukus misli se i na teksturu samog testa (gnjecavost, zilavost, vazdusastost, hrskavost itd.). Tu je razlika izmedju baba milkine pice iz kioska sa coska koja samo smuti brasno i vodu, i pice u nekom fastfudu/restoranu koji imaju proces gde se testo sprema par sati. Jos jedna stvar u vezi sa starterima je ta, sto kad se koriste starteri, testo bude puno lakse za varenje.
@m1tsu gledao sam malo oko ovih metoda, za sada se držim onoga što radi. Klincu pravimo rođendan uskoro i tu moram da napravim puno pica, ne mogu da se zezam da nešto omanem. Ali kada prođe to cenim da ću jednom nedeljno ili svake druge nedelje praviti picu, pa ću isprobavati različite recepte. Razmišljam i hleb da pečem u ovoj peći (ali mora biti neki "tanak", pretpostavljam da mogu neki bageti da se peku fino. Da li je neko koristio pica peć da peče hleb?
Samo ti otvaram jos jedna vrata pa ti vidi sta ti najbolje radi i odgovara.

Biga je puno komplikovanija za kucnu varijantu i moze se desiti da ti ne uspe prvih nekoliko puta, lagano. Pulis je mnogo laksi za pripremu i mozes da pratis uputstvo na sledecem linku >Poolish<. Uglavnom sam testirao ovaj od 18h pa i svoj neki od 24h u par navrata i odlicno ispadne svaki put. Pored ova dva pomenuta imas i autolizu, gde se mesa brasno i voda i testo pusta da odmori kako bi se lakse razvio gluten.

U Lidlu ponovo u asortimanu imaju teglice jalapenos papricica i kapra pa preporucujem svima da probaju da naprave picu sa tim dodacima.
Jalapenos su ove nedelje na popustu a cena male teglice kapra je ~100 dinara.
Kapar sam povremeno stavljao i u spagete sa paradajz sosom i kackavaljem/parmezanom i tako spremljene su bile bas dobre.
@Zuba1970
Cestitam ti na kupovini pica peći sa zakasnjenjem 🙂

Hvala ti.

Nema na cemu. Nadam se da ces dugo koristiti tu pec i da ces napraviti gomilu ukusnih pica.
Ocekujem od tebe da uskoro otvoris piceriju ako nastavis da unapredjujes znanje o pripremi pica 😉
@ostali
Pogledajte gameplay igre Pizza Connection na youtube-u ili je kupite dok je na popustu 90%.
Setio sam se te igre koju sam pre mnogo godina igrao kod drugara a sada je na velikom popustu i vredi je kupiti jer kosta malo vise od kesice origana na gog sajtu.

Nazad
Vrh Dno