Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

upravo to...ali sam to srećom uradio dosta brzo

Pa..... n/c 😉
Safeties, ppl, sve teletane ih imaju!

imao sam spotera ali vrlo neiskusnog plus u toj situaciji on nije baš mogao da pomogne, od tada ne radim bez onih safety bars, i još ih postavim malo više nego ostali da se ne bih spuštao skroz do poda (loše za zglobove a nikakav dobitak)

Čika Skotove kuhinjske čarolije. Bez šećera i min hidrata:

Greek yogurt
Cottage cheese 🧀
5 eggs 🥚
Whey protein zero three scoops (🍌)
Blueberries 🫐
Baking powder

1000036162.webp
1000036166.webp

@MegaSkot ja se pitam kako nije nestasica cottage cheese-a vise kad svi recepti ga koriste sada 😉

Jos vece pitanje - gde da ga kupim bre u Nemackoj 😬

Ja sam inace prestao da dodajem whey... dovoljna su mi jaja samo - 10 comada 😉

Čika Skote, sastojci su tu, ali recept je ostao u beta verziji 😄 Daj još gramaže, temperaturu i vreme pečenja, da ne završimo sa pet jaja i tri merice wheya u proteinskom malteru.

Ako ste zainteresovani mogu, stalno nesto spremam.

Greek yogurt 350gr
Cottage cheese 150gr 🧀
5 eggs 🥚
Whey protein zero three scoops, koristio ukus banane (🍌)
Baking powder, pola kesice

-sve pomesam rucnim mikserom.

Blueberries, po zelji, dodaju se poslednje 🫐

Peci na 180 stepeni 30-40min, ovisno o jacini rerne. Kad se ohladi, ubaciti u frizider (ono sto je ostalo).
Moze se dodati neka zamena za secer ali posto sam na keto, ne dodajem nista, protein je dovoljan.

Sto se tice piletine sa tikvicama:

Naribati tri tikvice, malo posoliti da puste vodu i onda ih dobro iscediti, pune su vode.
Dodati dva jajca i ribane mocarele, takvu je kupujem(ona je dobra kao vezivna materija a puna proteina), u tepsiju(ona velika koja dolazi uz rernu, crna), staviti masni papir i rasporediti masu, da izgleda kao velika tortilja. Peci na 180 stepeni 30min.
Pileca prsa, oko 500gr, iseci na manje komade, ubaciti u neku posudu i dodati zacine po zelji, kod mene: so, biber, soja sos, malo sirceta, semenke susama.
Pecem u air fryeru 15min na 190 stepeni.
Kad su rtikvice pecene i malo se ohlade, tj stisnu, premazite i nafilujte po zelji, paradajz, zero kecap, svezu mocarelu(ona u kesici sa vodom), dodati piletinu i urolajte.
Zapecite u rerni nekih 15-20min.
Pecite
🙂

Poslednja izmena:
E, ovo je već production build. 😄 Hvala na detaljima. Ova varijanta sa tikvicama kao "tortiljom" mi deluje posebno dobro. Ako sledeći put meriš, baci i okvirne makroe po porciji, pa da recept dobije i release notes. 😄

Meni je vazno da ne predjem 1800 kalorija dnevno.

Ja sam za mesec i po dana skinuo 10kg, sa 125kg/194cm.
Gledam da unesem oko 2000 kcal dnevno zbog deficita.
Dok je bilo lepo vreme, okrenem 2 kruga Ade na bajsu, mrzi me da setam.
Bajs vozim izmedju 15te i 18te brzine, ojacale mi noge pa mogu hehe, sat kaze od 700-800 kcal ode na voznju.
Dva kruga je oko 25km, i lepo se umorim.
Vozim 3 dana za redom pa pauziram jedan dan da se ne bih slogirao po onoj vrucini sto je bila.

Hleb izbegavam koliko mogu, ponekad pojedem oko 50-80g jednom dnevno.
Slatkise, gazirane sokove i svu mogucu brzu hranu sam zaboravio naravno.
Testenine ne jedem, al zato cepam povrce, piletinu, ribu, jaja, grcki jogurt onaj od 2%.
Sireve bez ukusa ne jedem, uglavnom krem-sir oko 50g uz neko jelo.
I evo, 7 nedelja i kilaza pici dole.

Cilj mi je da se spustim na 90kg do sledeceg leta

Prosle godine sam bio suroviji po pitanju ishrane (bio sam glup) i mnogo manje kalorija sam unosio nego sto treba
i naravno da sam se razboleo jer sam oslabio imunitet.

Bitno mi je da nisam gladan u 95% slucaja a da kilaza ide dole.
Kad uhvati glad, pola krastvca, jer su svi 30cm i solja jogurta - nisi gladan narednih 2h i mozes da legnes da spavas normalno.

Dok je bilo lepo vreme, okrenem 2 kruga Ade na bajsu, mrzi me da setam.
Bajs vozim izmedju 15te i 18te brzine, ojacale mi noge pa mogu hehe, sat kaze od 700-800 kcal ode na voznju.
Dva kruga je oko 25km, i lepo se umorim.
Vozim 3 dana za redom pa pauziram jedan dan da se ne bih slogirao po onoj vrucini sto je bila.

Jedan krug na Adi, biciklističkom stazom, je oko 7.9km, ako si išao "sa grbom", prema golf terenu, pa se vratio pored Zavičaja bez označene staze, tu si dodao još nekih 600m.

Svaka čast za disciplinu i regulaciju telesne mase, samo vrti 🙂

Da, bas pratim celu stazu, jer kod te grbe malo malo pa prolaze automobili, a imam slusalice.
Cek, zar nije 11.2km ako se prati cela staza za bajs?
A da je ona pesacka staza (stara) 8km? 😀

Prvih 10kg je lako, uglavnom voda, posle je teže ali uz kalorijski deficit i vežbanje, sve se može.
Moj cilj je -30kg.
Druga nedelja teretane u jutro, pre posla.

Da li je pametno ne jesti nista, tj. kasni dorucak i bez vecere, samo obrok u 12h i oko 5h? Uglavnom nesto kuvano ili meso. Ujutru banana mozda? Isto planiram da skinem 5kg za pocetak, pa i 10kg na ovaj nacin? Bez nekog treninga, tj. samo lagana setnja i neke vezbe za ledja, jer sam ih bas sjebao ove godine.

Nije, obroci treba da budu redovni.

Da ti objasnim: kad telu ne dajes hranu redovno, tvoj organizam ce sto vise hrane pretvoriti u mast kad sledeci put jedes, za svaki slucaj, jer ne zna kad ces ponovo jesti.
Kad jedes redovno, tvoj organizam trosi sve, jer zna da ce uskoro dobiti novu dozu.

Fora je sto na poslu imam rucak, a malo me mrzi da doruckujem u 7 ujutru, pa kao ajde da to preskocim, a posle da jedem kad se vratim kuci i da ne veceram, jer uvece uvek neka teska hrana, pa cips, pa koka kola i sve sto ne valja. Poceo i vodu da pijem vise, 1-1.5L dnevno, pre toga daj Boze po par casa sve skupa. 😀 Imam 103kg, zelja je 90 za pocetak, da se vratim na staro od pre par godina, a za dalje videcemo.

Prvih 10kg je lako, uglavnom voda, posle je teže ali uz kalorijski deficit i vežbanje, sve se može.
Moj cilj je -30kg.
Druga nedelja teretane u jutro, pre posla.
Da da, slazem se.
Evo jutros se izmerih, -11kg.
Ja sam ubacio i stoni tenis, juce sam igrao 1h i mogu ti reci da sam se dobro preznojio trceci po lopticu
kad odleti van stola i onih paravana.

Sve je bolje nego sedenje i konstantan rad od kuce, a radim vec 5g od kuce.

@Labello Naravno da je dobro da preskočiš doručak. To je samo mit, da je doručak najvažniji. Što ti duže traje taj post, bez hrane, to je bolje, i za dijetu i zdravstveno.

A za vas koji kupujete grčki jogurt, a ne grčki tip jogurta....gde ga kupujete?

Iz ličnog ugla : od aprila sam na visokoproteinskom režimu uz umereni trening. Večera, ako je ne preskočim, je samo grčki jogurt sa jednom mericom proteina i neka voćka usput. Inače su samo dva obroka dnevno, jedan uvek u 9:30, drugi 17:00, između ništa osim voća.

Sa 106 dogurao na 96 trenutnih i tu stajem, sada održavam ovu težinu.

Da napomenem da prvih mesec dana nije bilo nikakvog pomaka, samo je odjednom krenulo.

@Labello Naravno da je dobro da preskočiš doručak. To je samo mit, da je doručak najvažniji. Što ti duže traje taj post, bez hrane, to je bolje, i za dijetu i zdravstveno.

U logorima pucali od zdravlja.

Poslednja izmena:
Da, bas pratim celu stazu, jer kod te grbe malo malo pa prolaze automobili, a imam slusalice.
Cek, zar nije 11.2km ako se prati cela staza za bajs?
A da je ona pesacka staza (stara) 8km? 😀

Pešačka staza, uz jezero, nema ni punih 7,8km. Ako se šeta uz biciklističku stazu, bez golf terena, to ispadne oko 7.850m.
Ove godine, on foot, imam najmanje 50 krugova tamo 😶‍🌫️

Ako pitaš zbog odnosa proteina i kalorija (posebno dobra metoda ako koriste računicu 4/4/9 🙄 ), onda ne znam drugi nego Olympus.

Prošle nedelje sam u grčkim marketima izvadio 10+ različitih vrsta grčkih jogurta, ne zato što vodim računa o ishrani, nego me interesovalo. Mislim da nisam našao nijedan sa više od 7g, a većina je bila 3-5, kao i kod nas.

Neko ko pije kreatin, koliko kg ste dobili posle prvih mesec dana konzumiranja? Poceo sam treniram i malo vise pazim na ishranu, ali posto sam oduvek bio u sportu, hteo sam da dodam i neku suplementaciju i odlucio sam da ubacim kreatin. Posle mesec dana treninga i suplementiranja ostao sam manje vise na istoj kilazi. Pa ne mogu da procenim da li sam ista smrsao zbog kreatina. Nije mi ni cilj treninga samo da smrsam, ali imam 5-10kg viska, koje bih hteo da skinem u narednom periodu.

Kakve veze kreatin ima sa mrsavljenjem?

Pešačka staza, uz jezero, nema ni punih 7,8km. Ako se šeta uz biciklističku stazu, bez golf terena, to ispadne oko 7.850m.
Ove godine, on foot, imam najmanje 50 krugova tamo 😶‍🌫️
Hvala za info i svaka cast!
Ja sam iz Jerkovica, pa mi je cimanje da idem da setam po Adi, zato idem samo na bajs.
A ovde kod mene imam finu rutu za setanje, ravno nekih 1km da se zagrejem i posle postepena uzbrdica kada se vracam kuci, oko 2,5km ukupno.
Dva kruga i eto finog kardio treninga. Oko 500-550kcal / 5km po satu.

kreatin vezuje vodu u mišićima, teško da možeš da smršaš od njega
Ne mislim da sam smrsao od njega, nego ako sam smrsao nece se videti zbog kreatina, jer ta vezana voda ti dodaje kilaze. A nisam siguran koliko kg vode se nabaci

Ne mislim da sam smrsao od njega, nego ako sam smrsao nece se videti zbog kreatina, jer ta vezana voda ti dodaje kilaze. A nisam siguran koliko kg vode se nabaci
Verovatno zavisi i od organizma i od količine, ja sam uzimao kreatin tri meseca i nabacio sam nula grama 😀
Poslednjih nekoliko godina, kao deo jutarnje rutine, stanem na vagu, pa imam vrlo detaljan graf za duži period. Da nemam zapisan datum kad sam počeo i prestao, to nema šanse da se vidi na grafu. Generalno vrlo malo oscilujem u toku godine, pa bi se to primetilo.

Meni kreatin mozda malo 'radi' na staminu/endurance, inace nisam primetio nista bitno ni vizuelno, niti vagom od istog. 🙂 Inace od suplementacije uzimam kreatin 5mg, kolagen i vitamin C kombo, magnezijum i EAA. Po potrebi uzmem i pre-workout, ali malo mi je tezak za stomak. 🙂

Od aktivnosti imam ponedeljak plijometirju + snaga, utorak kosarka 5vs5, sreda plijometrija + snaga + core, cetvrtak kosarka 5vs5, petak snaga i fokus na gonji deo tela. Umem da ubacim trcanje od 6 do 12km, kao substituciju za teretanu (tipa putovanja). Vikendima sve akcije, osim odmaranja, poput 8h+ rada po garazi, dvoristu i sl. Nemam jos 4 banke pune, ali uskoro. Nista od suplemenata ne moze da zameni dobar san i dobra ishrana, ali moze da pomogne, naravno.

Inace sam na 187/91kg vec tri godine, od kako sam se oporavio od ACL povrede. Ista me je naucila da brojka kilograma je samo fiktivan reper, individualni, vise kao kontrola nego od znacaja prevelikog. Misicna masa i voda u misicima osciliraju vs masti, tako da se to vizuelno najbolje primeti, a i funkcionalno, razume se. Svakako ne treba ocekivati pojedinacno od bilo cega na prirodnoj bazi da se reflektuje 'jako'. Zato npr. hoce na lab analizama i krvnoj slici, u pozitivnom smislu, uz svo vezbanje i trud. 🙂

Nazad
Vrh Dno