Šta je novo?

Praćenje pošiljki (2026) - FAQ u prvoj poruci

Meni su na vrednost od 170e obracunali 3800 troškove, to mu dodje samo PDV 20% bez carine i ako je skuplje od 50e

Ubrzano jeste ali, pitanje je koliko jer pre, kad su ručno obrađivali pošiljke, ja cenim da su minimum 50% (a verujem da je broj bliži 70%) malih pošiljki puštali samo da prođu. To su bile male kovertice, lagane stvari, možda garderoba, ono što su "u sekundi" mogli da procene na malu vrednost pa nije bilo interesa da se gubi vreme na to. Zadržavali su teže, veće, pošiljke koje su im se učinile "interesantne", skuplje pa tu mogu da uzmu "opipljivu" lovu na PDV eventualno carinu.
Ovo se odnosi na pošiljke iz Kine najviše jer sve ostalo što je dolazilo iz drugih zemalja obično je imalo fakturu i tu se vrednost brzo utvrđivala.
Nakon uvođenja novog sistema, SVE ide na "kontrolu", dakle nije 50% ili 30% ćemo da pogledamo a ostalo puštamo (da se ne bi udavili u pošiljkama), sada 99,99% ide na "pregled".
Recimo, prosečno vreme od poručivanje do isporuke za sve pošiljke sa aliexpresa tokom 2025 godine kod mene iznosi 22,36 dana a za 2026 godinu je 20,76 dana (uz napomenu da se podatak za 2025 god. odnosi na 193 pošiljke a podatak za 2026 god. na tek 26 pošiljki (ovi u banci su tražili da ne podržavam organizovani kriminal pa sam morao da smanjim doživljaj 😂 ).
Ok, tvoja pošiljka nije iz kine ali nešto ne verujem da imaju posebne linije za kinu a posebno za evropu, usa isl.!
Takođe, moram da napomenem da ovo važi za BG carinu dok recimo drugar iz Leskovca kaže da on primeti "lepo" ubrzanje, on dobija pošiljke preko carine Niš.
Које убрзање, док нису увели ове машине добијао сам преко Алија за две недеље од поручивања до испоруке. Не увек али сам добијао. Сад тешко да ће се то поновити.

Da li je neko imao ovu situaciju? Poslednji status je, da je paket u Madjarskoj, sto je i nasa Posta registrovala, medjutim sada pise ovo:

ali.webp

To se dešava jer Cainao ne može u trenutku da locira pošiljku koja je između Hu i Srb i onda šalje ovaj status. Najednostavnije rečeno pogrešan status zbog softverske neusaglašenosti programa za praćenje između kurira.

Meni je u prema evidenciji naše pošte pošiljka u Izmeničnoj pošti od 27.07. (reč je o LA_HU) a na Aliju isto kao iz poruke iznad "Delivery failed".
Isčitao sam temu - koliko vidim stići će, samo treba da se ohoho pričeka!?

Danas je 2 nedelje od kada je pošiljka LA_HU primljena u izmeničnu poštu. Danas zvao poštu - dali mi broj da zovem carinu, i naravno niko se ne javlja... Dokle tako?

Probao i pre neki dan a evo i sada - ne pronalazi ništa.
Probao sam nekim starim brojem pošiljke koja mi je uručena pre neki dan, dobijem PDF sa obračunom duga...

odes u Postu, ako pracenje kaze da je u Posti.
ili pisi reklamaciju Posti

Dobar dan, par stvari mi nisu jasne pa ako neko moze da mi pomogne...

Do pre par dana sve pakete koje sam porucivao preko Aliexpress-a preko "Super economy" i "Super economy global"
su dobijali pocetne kodove CNG i kasnije predju u UC HU kodove.

Poslednjih par dana sta god da porucim pocetni kod je CNG, menja se u AP, nakon toga dobijem kod UT NL...
Da li je ukinuta ruta za UC HU pakete?

odes u Postu, ako pracenje kaze da je u Posti.
ili pisi reklamaciju Posti
Reklamirao - malopre dobio odgovor malom da je na carini - kao da to nisam znao a napisao sam im u tekstu reklamacije. Naravno na carini se niko ne javlja, niti ima paketa po mom tracking broju na njihovom portalu...

A sta im je onda ovo 3.60

Prilozi

• Screenshot_20260811_131121_com_alibaba_aliexpresshd_PlaceOrderActivity~2.webp
    Screenshot_20260811_131121_com_alibaba_aliexpresshd_PlaceOrderActivity~2.webp
    32.6 KB · Pregleda: 40
toga nema u Srbiji (tax je exluded iz cene koju placas, to naplati drzava kasnije)

Screenshot_20260811_143055.webp

Screenshot_20260811_143145.webp

za koju je drzavu to? neka iz EU?

Ja iz Srbije,evo ti cela strana,AI kaze to je carina ili sta vec,koja se placa unapred,to se pre nije placalo. Nesto kao temu.
Edit
Moja greska,narucivao pre neku listu,pa nije moglo,pa mi prodavac savetovao da prebacim na Francusku, zaboravio da vratim

Prilozi

• Screenshot_20260811_151638_com_alibaba_aliexpresshd_PlaceOrderActivity.webp
    Screenshot_20260811_151638_com_alibaba_aliexpresshd_PlaceOrderActivity.webp
    35.3 KB · Pregleda: 27
Poslednja izmena:
Beše neki broj telefona okačen da možemo da proverimo interni tracking broj koji pošta dodeljuje pošto mi ovaj neki EY....FR iz Francuske ne mrda sa njihove 'logistics platforms'... sem ako ga stvarno nisu slali na Martinik... nema poente da od 27.07. nije izašao iz Francuske.
Mada kako mi AI reče, ovo je EMS paket koji nema konverziju i da bi i kod nas trebalo da ostane takav, ali šašavo je da ga i dalje šetaju po FR...
Prethodni paketi od istog prodavca stizali za ~7-8 dana, ovaj sad se otegao... nije neka drama da stigne što pre, nego sad kako su krenuli sa ovim kuririma, pojma nemam ko će to da donese, da li može da se ostavi u pošti da me sačeka jer putujem u petak ranom zorom, očekivao sam da će stići do 13.08...

1786519955194.webp

Nazad
Vrh Dno