Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Montiran novi obruč odmah sutradan i vožnja je nastavljena. Reče mi majstor pokazujući mi novi obruč: "Jel vidiš ovu crtu na obruču? E dok je ima dotle koči. Posle je menjaj."
Kod mene je uopšte nije bilo.

PXL_20260720_142219557.webpPXL_20260720_142219557a.webp

A bajs obavezno skidaj sa tavana. I vozi naravno.

🙂

ovo je bilo prvi put kada su otvorili prelaz, tada sam isao solo

Čime štitite senzor na kurbli od vlažnosti? Meni pobrljavio senzor nakon jake kiše pa sam mu jedva povratio život da meri kako treba.

nicim, on mora da ima seal oko otvora za bateriju. mora biti waterproof. ako propusta onda je za reklamaciju

Moja kurbla sa senzorom je nešto starija, iako ja lepo zaključam poklopac sa baterijom, udje voda nekako.

mozda da predjes izolir trakom nekom kvalitetnijom preko poklopca

Procurela mi zadnja kočnica, uglavnom, jel ima neko iskustva sa tim? Ne deluje mi reparacija nešto isplativa, jer je gumica i klip 10-15eur i to na Aliexpressu, pritom isto mora da se radi ozračivanje, i trebaju mi nove pločice, a i sam Shimano ne preporučuje to, što ne izgleda nikako isplativo. Poručio bih sa bike24 GRX calipere, uz koji idu i pločice i koštaju 30eur, ali nisam siguran da li mi je potrebno još nešto, sa obzirom da sad imam Tiagru, da li je kompatibilno sa mojim šifterima - cevima? Koji je proces zamene?

Prednji caliperi mi deluju okej ali opet ne znam dal i njih da menjam preventivno?

Procurelo kod čeljusti koliko sam razumeo?
Ako je cena ta koja kažeš onda kupi nove i ne razmišljaj.
Ostaje ti ručica i crevo, samo ti treba novi kraj za crevo (insert pin (barb) + olive) i punjenje + odzračivanje.

1. Pojavio mi se blagi luft u prednjoj nabli, ne znam treba li je samo doteci ili nesto drugo?
2. Povremeno mi se javlja zvuk puckanja iz pogona, pojavi se dok pedalim, pucne par puta i nestane, ili ja okrenem unazad pedalom i tad prestane
3. Kad sam cistio lanac i kasetu, skontao sam da i kaseta ima blago klimanje - luft

Da li ga terati u planetbike kod arene gde je uzet, ili neki ovako servis? Da li ce me ocerupati ili ce biti korektni😃
Iz Indjije sam..
Pitam jer od kako je kupljen jednom je tamo teran na kontrolni servis pre god ipo, i to je to
A nisam nesto mnogo km sa njim ni presao, cenim izmedju 2 i 3k km, kontam da se ovo pojavilo zbog mog off roada i tankih guma 😃

Prilozi

• IMG_7010.webp
    IMG_7010.webp
    584.4 KB · Pregleda: 29
Sta je odzracivanje?

mozda brake bleed

1. Pojavio mi se blagi luft u prednjoj nabli, ne znam treba li je samo doteci ili nesto drugo?
2. Povremeno mi se javlja zvuk puckanja iz pogona, pojavi se dok pedalim, pucne par puta i nestane, ili ja okrenem unazad pedalom i tad prestane
3. Kad sam cistio lanac i kasetu, skontao sam da i kaseta ima blago klimanje - luft

Da li ga terati u planetbike kod arene gde je uzet, ili neki ovako servis? Da li ce me ocerupati ili ce biti korektni😃
Iz Indjije sam..
Pitam jer od kako je kupljen jednom je tamo teran na kontrolni servis pre god ipo, i to je to
A nisam nesto mnogo km sa njim ni presao, cenim izmedju 2 i 3k km, kontam da se ovo pojavilo zbog mog off roada i tankih guma 😃
mozda su lezajevi otisli na zadnjem tocku. ja bih odneo tamo gde sam kupio. PB ima i servis svoj

Iz Indjije sam..

1. Pretpostavljam da su industrijski ležajevi u tim nablama, tako da zatezanje nema smisla. Još manje smisla bi imalo za konuse. Zameniti ležajeve, nisu skupi.
2. Skinuti kompletan pogon, proveriti detaljno sve, podmazati i vratiti nazad. Proveriti pedale, navoje... Imam isti Tiagra pogon.
3. Kaseta gotovo uvek ima malo lufta, ali ne u smislu da klapara. Skinuti kasetu, proveriti je i proveriti freehub.

Za sve te nabrojane stvari ti je potreban specifičan alat, tako da ako nemaš moraš u servis. Da si u komšiluku, mogao bih ti sve to srediti.

Pogledaj -

🙂

Poslednja izmena:
Zrak = vazduh
Odzračivanje je izbacivanje vazduha iz sistema. Odzračuju se kočnice, radijatori...
Na engleskom brake bleed ali imamo našu reč.
Ja bleed znam kao zamenu ulja, odnosno ispustanje starog.
Odzracivanje je ok za ispustanje vazduha, to se radi u klimama i obicno kazu vakuumiranje sistema. Zato mi je bilo cudno jer nema potrebe za kocnice. dovoljno je da se stavi novo ulje na pravi nacin i nece biti vazduha.

Pod uslovom da vec nema vazduha u sistemu?

vazduh se izbije upumpavanjem ulja, a onda i stiskanjem ručica. To nije zatvoren sistem, otvoren je sa obe strane i zatvara se tek na kraju.
Ima i fora da se bicikl drži tako da nijedan deo creva ne bude horizontalan.

Nisam siguran da li mi je ovde zabavniji momenat kako je dala bicikl, nije bacila, kao muška ekipa ili to što ga je gospođa na kraju ovako lagano podigla i pružila čoveku 😄

Pa kad su bicikli oko 7kg, ni za decu nije problem 🙂

Ja mislim da nikad nisam dirao kočnice na bilo kojoj bicikli. Valjda što ne kočim previše, tj ne kočim naglo. Pre dve nedelje na bulevaru razvio 45 na sat i jedan uzeo da skreće iz suprotne trake, ja na kočnicu, malo driftovao ali sam se zaustavio, usput sam nahranio tutubana psovkama. 😀

Ja bleed znam kao zamenu ulja, odnosno ispustanje starog.
Odzracivanje je ok za ispustanje vazduha, to se radi u klimama i obicno kazu vakuumiranje sistema. Zato mi je bilo cudno jer nema potrebe za kocnice. dovoljno je da se stavi novo ulje na pravi nacin i nece biti vazduha.
Pa u principu si u pravu, "brake bleeding" mu dođe ispuštanje/zamena ulja, a odzračivanje je finalni deo tog procesa.
Siromašan im je jezik, pa nemaju adekvatne izraze kao mi, na ENG je sve to brake bleeding 🙂

U originalnom postu sam napisao punjenje (pošto nova čeljust dolazi bez ulja koliko znam) i odzračivanje.

Nazad
Vrh Dno