Šta je novo?

Nova studija tvrdi da je mlada Gen Z radna snaga produktivnija u radu kod kuće

Gazda? Pas ima gazdu. 🙂

Svako ima "slobodu" da cuti, ja ne.
Lakse je tebi da imas slobodu na drugom kraju evrope u relativno uredjenoj Irskoj.
Dodji ovde da uzivas malo u tim principima, da osetis kako je kad ti socijalno kasni 2 meseca sa onom sicom koju ti isplacuju 6 meseci zbog otkaza. Jer nisi mogao da ostanes duze (ne prekovremeno - nego se ostaje duze... jer je to "normalno")

Nisam se rodio u Irskoj, radio sam i u Srbiji dugo ali sam imao stav. Ostajao duze kad god je trebalo ali sam bio i nagradjen za sve to.
Njihovo pravo je da ti daju otkaz, tvoje da nadjes bolji posao.

I ja sam u to vreme od pre ihaha godina, ali pricam za sadasnje vreme, kad se IT raspao u dobroj meri i kada su poslodavci postali svesni ocaja u kom se nalaze radnici i da realno nemaju toliko izbora pa zloupotrebljavaju situaciju. Cak ni izuzeci, znam kakvo je bilo raspolozenje u mom drustvu koji su menjali poslove svake 2 godine, a sad ne samo da se drze ovoga sto imaju, nego i gaze principe da ce raditi samo od kuce (a ne rade, prvo je pocelo sa 2 dana do ofisa u nedelji, da bi sada spali na 1 dan od kuce u nedelji).

******o vreme svuda u svetu ,a narocito kod nas gde se nista ne postuje pa ni oni wunderkidovi koje sam spominjao gore, koji su bili vredni bar duplo vece plate, sto su i dokazali, no kad poslodavce zabole da zadrze njih pa mozes misliti nas proseke tek kako gledaju..

Evo iskustva nekoga koje radio na obe strane i koje se zadrzao na onoj drugoj jer mu to vise odgovara.
  • Omladinska zadruga (pakao od 7:30 do 15:30)
  • Prekvalifikacija, menjanje 4 prevozna sredstva do posla i nazad (±1,5h vremena na to 6m)
  • Rad u fabrici ±5god (1 prevozno sredstvo)
  • Rad sa ljudima 2god (2-3 prevozna sredstva + auto) menjanje radnog mesta na mesecnom ili nedeljnom nivou + nocni rad (1234 pa dva dana off)
  • Prelazak u IT
  • 1 poslodavac (1 prevoz vozom jer je najbrze bilo pa brzo tabanjanje da ne zakasnim. Ako voz ne ide, 2-3 prevoza do radnog mesta)
  • 2 poslodavac (Ameri) - Remote opcija, dolazak u kanc proizvoljan - dosta manje se radi nego kada si kod kuce
  • 3 poslodavac (Ameri) - Remote opcija, dolazak u kanc proizvoljan - dosta manje se radi nego kada si kod kuce
  • 4 poslodavac (Malta/Turska) - Remote opcija, nema kanca
Ameri cede svaki $ koji ti zaradis, i jednostavno su svi bolje radili od kuce nego u kancu.
Kako vec 5 godina radim remote, mogu slobodno da izjavim sledece, apsolutno mi ne nedostaju guzve po gradu, cimanje prevozima (voz, bus, auto)
Imam vise vremena za sebe i za porodicu.
Kada se najedem, mogu lagano da legnem i da radim lezeci.
Mogu da radim u gacama.
Imao sam srece da nisam imao instaliran software za pracenje na radnoj masini, tako da niko nije znao odakle radim, jedino sto je bilo bitno na kraju meseca je rezultat.
Konkretno u trenutnoj firmi imam cak slobodu da radim par h prepodne, pa da nastavim poslepodne, ili cak da ne nastavim danas, vec sutra.
To se moze povezati i sa stecenim iskustvom, jer mi treba jako malo vremena da zavrsim sta treba.
Sta god da se desi mogu da ustanem i da odem i da se posle vratim.
Mogu i da spavam, odvedem klinca u vrtic i odspavam jos par h, ***.

Remote lepote 😎

idea uvek trazi radnike , kome je problem da ide na posao za 3-4x vecu platu.
ne vidim nikog da se javio da je poslodavac da ima zaposlene da cujemo i drugu stranu
jedan (licnu) primer je pad 40% produktivnosti u koroni.

Evo me, poslodavac, pardon, preduzetnik...mali...minijaturni...2 zaposlena + ja.
Pa da počnem...izuzetno, ali izuzetno je teško naći nekoga ko će da pristane na uslove rada i obaveze na poslu, a onda da ih sprovede u delo.
Da se razumemo, ja nikoga ne teram da pristane da radi u mojoj firmi, ali kad pristane, nemam obzira ako ne radi onako kako piše u Ugovoru. Svima kažem pre potpisivanja da ga pročitaju, da vide još jednom da li ono što piše odgovara onome što sam im rekao usmeno, 50% samo potpiše i ne pročita. I ti su uglavnom problematični na radnom mestu. Ovi koji pročitaju skoro uvek budu bolja opcija, a retko, ali baš retko se nađe neko ko u delo sprovede ono što piše.
Pošto je priroda posla takva da rade uglavnom pripadnice nežnijeg pola gen-z, mogu odgovorno da tvrdim da im je radna etika, bar većine, na nivou kelvinove nule. U prevodu, rade kako misle da treba, koliko misle da treba, zabole ih da li je tim i takvim radom firma zaradila ili ne, ali kad dođe prvi u mesecu sve do jedne insistiraju da dobiju zaradu u minut. Žale se što jedna uvek dobija bonus, a one ne, a kada im objasnim da njihov rad ne vredi ni upola onoga što uradi Saška, naljute se i vrlo često daju otkaz, ne fermajući otkazni rok. Jednostavno se ne pojave na poslu i ne javljaju se na telefon, nestanu.
Zarade nisu ni iznadprosečne ni ispodprosečne, oko 100K za srednju stručnu spremu, tako je kako je, nemam prostora da ih više platim trenutno, a stvarno bih voleo, jer bi to onda značilo da i za mene ima više. Sve se prima na belo, nema na ruke i prijava na minimalac. Sredina za rad je prijatna, ne mobingujem, imam sluha ako neka ima neki problem da joj pomognem, ali ne trpim da me neko pravi ludim i tu je zero tolerancija. Sve može, ali nema laganja.
Imao bih još svašta da napišem, ali da ne davim više.
Rezime je da im dobre i odgovorne dece koja su predivna, ali i ove druge.

Ovo je rezime necega sto inace mislim.
I u svetu, a i kod nas mogu se nasiroko cuti price kako se tesko dolazi do posla, kako su uslovi ovakvi i onakvi i cinjenica je da ima raznih ponuda, ali uglavnom svi uzimaju zdravo za gotovo da je osoba koja o tome prica normalna, inteligentna, vredna, da ima radnu etiku, postuje autoritet... To jednostavno nije tako. Bench je zajednica naprednijih ljudi, dosta nas u svom okruzenju ima nadprosecne ljude za koje smatramo da su samo normalni. Tuzna istina je da prosek nije takav i da prosecan radnik danas nije ono sto prosecan poslodavac zeli. Svako od nas ce za sebe da kaze da je iznad proseka, da iako ima pametnijih ljudi od nas, ima vise onih koji su gluplji. Nazalost, matematika kaze da 85% ljudi gresi u ovom razmisljanju, sto ne menja nacin na koji se oni ponasaju.

Evo ga jedan primer od pre par minuta.
Devojci, 2005. godište, koja radi na prijemu pacijenata u jednoj laboratoriji, je poslata poruka od strane vozača koji ide po punktovima i skuplja biološki materijal, da mu se plati parking - organizacija je takva da se svi parkinzi svih vozača plaćaju sa jednog broja i to radi devojka koja je u toj smeni na recepciji sa službenog telefona.
Parking nije plaćen, stigla doplatna karta, devojci skinuto od naredne zarade.
Bez reči je ustala i otišla, niti se javlja na telefon, niti se zna šta će biti sa njom.
Sve zbog 1.000 rsd, a greška njena.

То и јесте проблем, што би фирме сваку грешку у потпуности да пребацују на запосленог, ништа паметније није ни могла да уради него да оде одатле. Грешке се дешавају, питање је како се решавају, овај - ти чизмом, ја чизмом приступ свакако неће ништа корисно донети, замениће је иста таква која ће отићи из сличног разлога.

Писао сам већ, овде омладинци раде по радњама, вредни, весели, насмејани. Деси се да нешто испадне, проспе се и сл. и њима као радницима, а и мени као муштерији. Почисти се са осмехом, ја узмем други производ и сви задовољни, фирма овакве ствари може и треба да покрије. Алтернатива је да се омладинац нариба и да му се одбије од плате јер је неспособни шепртља, или мени као муштерији наплати просути јогурт.

Poslednja izmena:
Pa sve je napisao kad je pomenuo 2005. godiste..
Ona je mladja od 25 do koje se razvija frontalni korteks zaduzen za planiranje, donosenje odluka i samokontrolu. To su prakticno sve odrasla deca, iako zakon kaze da od 18 godine vise nisu.

Kriv je i poslodavac. Namerno biraju sve mladje jer ih lakse prevare za nize plate, pa kad ovi krenu da se ponasaju nepredvidivo, tad djavo kriv.
No u ovom slucaju je devojka zaista us**la stvar. Da je radila u nekoj fabrici/proizvodnji pre toga i te kako bi znala da ceni taj posao i nista joj ne bi bilo tesko da zavrsi cak ni van okvira opisa posla. Ovako, ima sad jednu lepu rupu u tek zapocetoj karijeri. Mozda ipak i zavrsi u fabrici..

Наравно да је крив и послодавац који ју је и запослио управо на том месту.

Koje radnje i gde su osigurane? Misliš da su trafike, posebno one manje, osigurane od kradje?
Dodju stariji osnovci na velikom odmoru i poharaju frižidere sa gaziranim i energetskim pićima, i ti kao vlasnik trafike podneseš odštetni zahtev osiguravajućoj kući? Hah, pa da je tako, u Srbiji ne bi bilo drugog zanimanja osim "vlasnik trafike" 🙂
Pozdrav

Devojci, 2005. godište, koja radi na prijemu pacijenata u jednoj laboratoriji, je poslata poruka od strane vozača koji ide po punktovima i skuplja biološki materijal, da mu se plati parking - organizacija je takva da se svi parkinzi svih vozača plaćaju sa jednog broja i to radi devojka koja je u toj smeni na recepciji sa službenog telefona.
Bez reči je ustala i otišla, niti se javlja na telefon, niti se zna šta će biti sa njom.
Ovaj sistem pati, kumi i moli za nekom softverskom automatizacijom. A u doba AI kada je softver postao commodity, zaista najdobronamernije makar razmisli o tome.
Repetitivni poslovi poput navedenog su mnogo robustniji kada ih obavlja mašina, a ne čovek.

Грешке радника у радно време су фирмине грешке, и фирма треба да има методе да их предупреди, или адекватне методе санације штете. Мој отац је имао фирму скоро 30 година, грешке које су се дешавале, укључујући и грешке запослених је покривала фирма.

Sustina je da u vremenima, kad cak i dobro placeni posao nema isti finansijski efekat koji je imala neka pristojna osrednja plata pre 20+ godina, napredovanje nesiplativo za odnos zarade/truda/dostupnosti koje iziskuje, kada se zdravstvo raspada pa niko nije lud da se napreze i rizikuje povredu ili bolovanje nakon kojeg bi ionako bio najuren sa posla, kada ne verujes vise ni najblizima sto zbog politicke podele sto zbog dostupnosti te osobe drugim ljudima preko drustvenih mreza a kamo li kolegama kojima ne valjas ni ako si overachiever ni lenjivac... taj neki rad od kuce predstavlja poslednje uporiste imanja neke kontrole nad zivotom generacijama koje nemaju nikakvu kontrolu, cak ni nad onim sto bi trebali da misle.

Ako bolje neko funkcionise na taj nacin, uopste niko ne bi trebao da forsira drugi nacin.. osim ako ne zele da ovi napuste firmu. Sto je postao trend poslednjih godina.

Sustina je da u vremenima, kad cak i dobro placeni posao nema isti finansijski efekat koji je imala neka pristojna osrednja plata pre 20+ godina, napredovanje nesiplativo za odnos zarade/truda/dostupnosti koje iziskuje, kada se zdravstvo raspada pa niko nije lud da se napreze i rizikuje povredu ili bolovanje nakon kojeg bi ionako bio najuren sa posla, kada ne verujes vise ni najblizima sto zbog politicke podele sto zbog dostupnosti te osobe drugim ljudima preko drustvenih mreza a kamo li kolegama kojima ne valjas ni ako si overachiever ni lenjivac... taj neki rad od kuce predstavlja poslednje uporiste imanja neke kontrole nad zivotom generacijama koje nemaju nikakvu kontrolu, cak ni nad onim sto bi trebali da misle.

Ako bolje neko funkcionise na taj nacin, uopste niko ne bi trebao da forsira drugi nacin.. osim ako ne zele da ovi napuste firmu. Sto je postao trend poslednjih godina.
Al si ga sročio, ravno u metu 👍

Klasicni "gazda"
Vidi da ti sa tog sluzbenog nije pozvala drugog poslodavca 😎
Ovo me podseti kad sam uzimao pauze tokom radnog vremena za intervjue za posao, i to je sve bilo ok sa menadzmentom.

Kada se najedem, mogu lagano da legnem i da radim lezeci.
Mogu da radim u gacama.

Imao sam srece da nisam imao instaliran software za pracenje na radnoj masini, tako da niko nije znao odakle radim, jedino sto je bilo bitno na kraju meseca je rezultat.
Konkretno u trenutnoj firmi imam cak slobodu da radim par h prepodne, pa da nastavim poslepodne, ili cak da ne nastavim danas, vec sutra.
To se moze povezati i sa stecenim iskustvom, jer mi treba jako malo vremena da zavrsim sta treba.
Sta god da se desi mogu da ustanem i da odem i da se posle vratim.
Mogu i da spavam, odvedem klinca u vrtic i odspavam jos par h, *.

Remote lepote
😎
Da li si Gen Z ?

Zarade nisu ni iznadprosečne ni ispodprosečne, oko 100K za srednju stručnu spremu, tako je kako je, nemam prostora da ih više platim trenutno, a stvarno bih voleo, jer bi to onda značilo da i za mene ima više. Sve se prima na belo, nema na ruke i prijava na minimalac. Sredina za rad je prijatna, ne mobingujem, imam sluha ako neka ima neki problem da joj pomognem, ali ne trpim da me neko pravi ludim i tu je zero tolerancija.
Kao neko ko je bio (dalje je) na "obe strane", mislim da gresis u pristupu. S obzirom da je plata relativno losa (plus prijava na minimalac), moras da budes fleksibilniji da bi koliko toliko motivisao ljude da bolje rade i ostanu duze u firmi. Iz iskustva znam da se ponekad pojavi neko sa ispravnim mindsetom i radi posao najbolje sto moze bez obzira na zaradu (taj pristup i ja primenjujem zbog sebe, ne zbog poslodavca), ali takav neko dok radi kod tebe vec uveliko trazi drugi posao i otici ce cim mu se ukaze prva prilika.

Sto se tice devojke koja je zaboravila da plati poruku, ako joj je to jedini posao i desava se ucestalo, ima smisla da se naplati. U protivnom je je ta "mera" najblaze receno skandalozna i devojka je ucinila pravu stvar sto je otisla odatle.

Kao neko ko je bio (dalje je) na "obe strane", mislim da gresis u pristupu. S obzirom da je plata relativno losa (plus prijava na minimalac), moras da budes fleksibilniji da bi koliko toliko motivisao ljude da bolje rade i ostanu duze u firmi. Iz iskustva znam da se ponekad pojavi neko sa ispravnim mindsetom i radi posao najbolje sto moze bez obzira na zaradu (taj pristup i ja primenjujem zbog sebe, ne zbog poslodavca), ali takav neko dok radi kod tebe vec uveliko trazi drugi posao i otici ce cim mu se ukaze prva prilika.

Sto se tice devojke koja je zaboravila da plati poruku, ako joj je to jedini posao i desava se ucestalo, ima smisla da se naplati. U protivnom je je ta "mera" najblaze receno skandalozna i devojka je ucinila pravu stvar sto je otisla odatle.
Nije prijava na minimalac, pročitaj kako treba.
Ako je loša, ne mora da se potpiše ugovor.
Ako se potpiše, mora da se radi kako piše.
A što se tiče poruke i tvoje opservacije “ako joj je to jedini posao”, moj odgovor tebi je isti - mislim da je tvoja opservacija najblaže rečeno skandalozna, jer ona nije dispečer, već zaposlena koja dnevno pusti 4-5 poruka pored prijema pacijenata, a inače joj piše u ugovoru i ta obaveza slanja poruka (tako mi je prenela koleginica koja mi je ovo ispričala), sa sve klauzulom da ako se zaboravi plaća se penal, tako da i tu nema nejasnoća.
Svako treba da radi tamo gde želi, ali ako se potpiše ugovor koji nije u koliziji sa zakonom o radu, potpisano ima da se poštuje.
Mislim da ne gledate realno na situaciju u privatnom sektoru kod nas, a tu ne mislim na dobro plaćene stručnjake koji moraju da budu plaćeni, jer znanje treba da bude plaćeno. Ovo je prilično jednostavan posao, ne traži neku hi-tec obrazovanost, poenta je u radnoj etici i odgovornosti koje nema, a koju bi trebalo izgraditi od starta.
Sintagma, šta je starije, kokoška ili jaje može i ovde da se primeni - da li treba platiti više i očekivati da taj neko greši sa nadom da će se ispraviti ili platiti onoliko koliko vredi, pa da dokaže da vredi više. Ja uvek biram ovo drugo.
A to da 2005. ne zna da radi kako treba, nije tačno.
Saška radi već 3 godine, a počela je sa 18 i ne bih je menjao ni u ludilu. A ni ona mene, rekla mi je jednom prilikom da se prošle godine raspitala kolike su zarade na drugim mestima i shvatila je da bolje skoro da ne može da nađe.

Poslednja izmena:
Nema promene dok ljudi rade za fiksnu mesecnu platu, sto ce reci:

Dodji sutra sat vremena ranije ili ostani sat dva vremena duze i sve to za iste pare. Treba da se rad naplacuje po satu i dok se to ne promeni, nece biti bolje.
U najmanju ruku sam ostao sokiran cenama u Srbiji, vise nema vece razlike kad se poredi EU ali je razlika vidljiva u primanjima. Jeftiniji kvadrat kuce/stana u Irskoj nego u Novom Sadu, wtf.
Do prosle godine sam pricao da cu se vratiti u Srbiju kad odem u penziju, od ove sam promenio misljenje.
Cenama cega?
Renta, struja i hrana su jos uvek neuporedivo jeftinije u Srbiji. Za 500e ima odlicnih stanova u centru bg, u gradovima Nemacke nema ni cimerstvo za toliko bez zackoljica debelih.
O Irskoj da ne pricam.

@RingeRaja

Sve je to okej, samo onda nema cudnjenja zasto nema dobrih radnika i zasto dobri idu iz takvih okruzenja glavom bez obzira. Ako kao poslodavac nemas ljudski odnos prema zaposlenom (1 kazna za parking je neosetna za firmu a moze da znaci puno zaposlenom), onda ne ocekuj fer ponasanje ni sa druge strane.

Da se razumemo, ja nikada ne bih otisao sa radnog mesta (ako ni zbog ceg drugog, barem zbog kolega), ali bih gledao da odem odatle sto je pre moguce.

Kao sto ima restorana gde su konobari isti 10 i vise godina a imas i mesta gde su svaki put drugi ljudi. Isti posao, drugacije okruzenje i plata.

Ne radi devojka kod mene, druga je firma, naveo sam kao primer. Kod mene nema slanja poruka za vozače, imam jednog koji radi na ppp i on plaća poruke sa službenog.
Ja lično joj ne bih odmah to uradio, ali ako postane učestano snosila bi konsekvence.

Renta, struja i hrana su jos uvek neuporedivo jeftinije u Srbiji. Za 500e ima odlicnih stanova u centru bg, u gradovima Nemacke nema ni cimerstvo za toliko bez zackoljica debelih.
Malo si omašio. Hrana u Srbiji je skupa a renta se itekako trudi da dostigne taj nivo. Pre par meseci sam se u Frajburgu iznenadio da neki plačaju manje nego u Bg-u kad ga već pomenu. Nađi mi taj "odličan stan za 500€ u centru"
Struja kada gledaš strukturu njene cene jeste (ne mnogo) jeftinija ali su dažbine veće
O platama da ne pričam

Upravo to ali dzabe se raspravljati.

"Zaradu veću od 1.000 evra mesečno (oko 117.000 do 122.000+ dinara neto) u Srbiji prima oko 30% do 35% zaposlenih radnika."
"Oko 60% do 70% radnika zarađuje ispod ovog iznosa, pri čemu polovina svih zaposlenih (medijalna zarada) prima manje od oko 94.500 dinara."

Sad ti plati stan 500e+rezije+hrana+odeca+deca...

Drugar je prvi covek labaratorije u domu zdravlja u Novom Sadu, sa ne znam koliko specijalizacija i plata mu je oko 1500e!!!!!WTF. Razmislja: bolje prvi u selu nego niko u gradu, zato nije mrdnuo nigde. Kcerka mu je toliko srecna zbog toga, da sam joj odmah ponudio da krene na studije u Irskoj, ima sve obezbedjeno od strane moje porodice.

Klasicni "gazda"
Vidi da ti sa tog sluzbenog nije pozvala drugog poslodavca 😎
Ovo me podseti kad sam uzimao pauze tokom radnog vremena za intervjue za posao, i to je sve bilo ok sa menadzmentom.
Fin neki menadžment, boli ih uvo da li će firma da ostane bez tebe, verovatno su im samo lični bonusi ispred nosa

Drugar je prvi covek labaratorije u domu zdravlja u Novom Sadu, sa ne znam koliko specijalizacija i plata mu je oko 1500e!!!!!WTF. Razmislja: bolje prvi u selu nego niko u gradu, zato nije mrdnuo nigde. Kcerka mu je toliko srecna zbog toga, da sam joj odmah ponudio da krene na studije u Irskoj, ima sve obezbedjeno od strane moje porodice.
Pozdravi za kolegu, ima natprosečnu zaradu za biohemičara u Srbiji. Na žalost, ali je tako.
A ćerka treba da ide iz ove pećine, jer kao i u svakoj pećini, ako ostane, svetlo neće videti.

Malo si omašio. Hrana u Srbiji je skupa a renta se itekako trudi da dostigne taj nivo. Pre par meseci sam se u Frajburgu iznenadio da neki plačaju manje nego u Bg-u kad ga već pomenu. Nađi mi taj "odličan stan za 500€ u centru"
Struja kada gledaš strukturu njene cene jeste (ne mnogo) jeftinija ali su dažbine veće
O platama da ne pričam
Voce je oko 1-2e bilo ovog leta u Srbiji. To je misaona imenica u mom delu (ja iz Minhena cak ponesem voce za Stuttgart jer je jeftinije ali ipak su najjeftinije 4-5e/kg a neporedive sa nasim).
Cak i u Lidlu sad kupujem.. a to je realno skart kao da meso u Srbiji uzimas u M......... 9-20e/kg placam dobro voce.
Meso... ima smrznuto belo 10e/kg, ali sveze kao losos kosta 🤷‍♂️

Freiburg i Bielefeld nisu veliki gradovi. Ali mozes u Bielefeldu naci odlican stan za 500e sada ali pogodi zasto niko ne ide tamo....
Frankfurt, Stutgart, Minhen, Keln, Hamburg i Berlin.
Cura pitala za stan (cimerski!) do 600e u Minhenu, stiglo 300 poruka ismevanja "da li zeli i batlera?" 🙂

U Beogradu sam u toku izdavanja 20ak stanova, 50-60ak m2, 500-700e. Cak tesko nadju stanare.

Nazad
Vrh Dno