Ubrzano jeste ali, pitanje je koliko jer pre, kad su ručno obrađivali pošiljke, ja cenim da su minimum 50% (a verujem da je broj bliži 70%) malih pošiljki puštali samo da prođu. To su bile male kovertice, lagane stvari, možda garderoba, ono što su "u sekundi" mogli da procene na malu vrednost pa nije bilo interesa da se gubi vreme na to. Zadržavali su teže, veće, pošiljke koje su im se učinile "interesantne", skuplje pa tu mogu da uzmu "opipljivu" lovu na PDV eventualno carinu.
Ovo se odnosi na pošiljke iz Kine najviše jer sve ostalo što je dolazilo iz drugih zemalja obično je imalo fakturu i tu se vrednost brzo utvrđivala.
Nakon uvođenja novog sistema, SVE ide na "kontrolu", dakle nije 50% ili 30% ćemo da pogledamo a ostalo puštamo (da se ne bi udavili u pošiljkama), sada 99,99% ide na "pregled".
Recimo, prosečno vreme od poručivanje do isporuke za sve pošiljke sa aliexpresa tokom 2025 godine kod mene iznosi 22,36 dana a za 2026 godinu je 20,76 dana (uz napomenu da se podatak za 2025 god. odnosi na 193 pošiljke a podatak za 2026 god. na tek 26 pošiljki (ovi u banci su tražili da ne podržavam organizovani kriminal pa sam morao da smanjim doživljaj 😂 ).
Ok, tvoja pošiljka nije iz kine ali nešto ne verujem da imaju posebne linije za kinu a posebno za evropu, usa isl.!
Takođe, moram da napomenem da ovo važi za BG carinu dok recimo drugar iz Leskovca kaže da on primeti "lepo" ubrzanje, on dobija pošiljke preko carine Niš.