Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Verujem da ove prijave neće pretvoriti u kazne, već da samo troše sate saobraćajne policije, da vide koliko toga zapravo ima. Pretpostavljam da neće slati kazne, jer ovog trenutka nije moguće registrovati takva vozila, koja su bila u slobodnoj prodaji (moj matrori ima uredan fiskalni račun iz lokalne prodavnice), a s obzirom da agencije i tehnički pregledi ne znaju kako da registruju takvo vozilo, verujem da ministar još uvek nije doneo pravilnik iz člana 246.

Sve je moguce kod nas.Od da zabrane takva vozila ,do da se nadje neki kompromis koji bi drzavi doneo prihod.
Ja sam u slicnom problebmu,oko nemoguce registracije.Moracu da jedno vreme vozim trotinet.Dok se situacija ne smiri.

Verujem da ove prijave neće pretvoriti u kazne, već da samo troše sate saobraćajne policije, da vide koliko toga zapravo ima. Pretpostavljam da neće slati kazne, jer ovog trenutka nije moguće registrovati takva vozila, koja su bila u slobodnoj prodaji (moj matrori ima uredan fiskalni račun iz lokalne prodavnice), a s obzirom da agencije i tehnički pregledi ne znaju kako da registruju takvo vozilo, verujem da ministar još uvek nije doneo pravilnik iz člana 246.
Upravo to i jeste problem - nema kontrole uvoza robe - niti će je biti. A svi ti mopedi se nesmetano prodaju kao da ne treba registracija i da je to samo bicikl. Vratio sam se iz Minhena gde svaki električni trotinet ima registarsku tablicu. To je pre svega zbog osiguranja koje mora svake godine da se obnavlja. Prosto ako napraviš štetu, da to može da se nadoknadi. Osim toga ako uređaj nema ABE (neka vrsta atesta proizvođača za tu zemlju) ne može u saobraćaj. Naravno nismo mi Minhen ali zato je i statistika žrtava u saobraćaju neumoljiva. Mi po toj statistici više gravitiramo ka Amerima i Kinezima što se bezbednosti u saobraćaju tiče gde se vozi šta god gde god. Pride nam infrastruktura ne dozvoljava slobodu što ljude onda navodi na maštu.

Kad se vec spominje nemačka mogli bi naglasiti i da kaciga nije obavezna.

Tačno, ali je i ograničenje za njih 20km/h. Samo "snažno preporučuju" nošenje kacige.

Uopšteno govoreći ne moraju oni da budu reper. Suština je da se mi ravnamo sa onima gde ljudi više ginu u saobraćaju.

20km/h ograničenje brzine bi mozda bilo prihvatljivo da postoji razvijena infrastruktura biciklistickih staza, a probaj voziti trotinet tom max brzinom po putu dok su iza tebe 5 auta na semaforu sa ljudima koji se naravno zure.

+kako bi to uopšte i primenio kada su sva vozila ogranicena na 25km/h? Sve ih baciti i kupiti nove?

Takodje i kupovna moc i standard ima ulogu, da imamo novcanih mogucnosti vecina bi vozili motore i imali garaze i placali godisnju tehnicki, osiguranje i slično.

Poslednja izmena:
20km/h ograničenje brzine bi mozda bilo prihvatljivo da postoji razvijena infrastruktura biciklistickih staza, a probaj voziti trotinet tom max brzinom po putu dok su iza tebe 5 auta na semaforu sa ljudima koji se naravno zure.
Upravo razlog zasto sam uzeo Dualtron City i ogranicio ga na "samo" 45-46kmh, za sad 😀

Ubedljivo najgore i najodvratnije situacije u kojima sam bio jeste voznja trotinetom 25kmh po ulicama kratkim ulicama po Pancevu gde od semafora do semafora imas 100-200m. Dok odem do Narodne baste na trening, prodjem jedva nesto vise od kilometra kroz tri ulice i gledam da li cu poginuti od strane idiota.
kolicina preticanja, gasiranja i turiranja, uletanja automobila u makazice samo da bi me obisli i mene oterali u bankinu je bila neverovatna, samo da bi taj isti ***** dosao na semafor i cekao i opet bivao obidjen od strane mene, i tako tri semafora za redom 🤷‍♂️
Ovako City ogroman trotinet, 15" gume, stabilan kao motor, ubrzava bolje nego svi ovi golf 3-4-5 gaseri, milina. Ali mene neces videti da divljam, da prolazim na crveno svetlo, da ne vodim racuna. Jednostavno ga vozim kao sto bih vozio motor ili auto, i steta sto ne mogu da ga registrujem i da ne razmisljam o tome.

A isto tako kamo srece da je grad prosaran biciklistickim stazama da ne vidim puta i da sa 25-30kmh vozim s pola mozga i da znam da niko nece da me ubije, radije bih izabrao to nego da vozim po putu 45kmh.

Apropo zakona, uredjenja drzave, ulica itd., proveo sam dve nedelje u Cirihu, pesacio u proseku 13 kilometara dnevno, obisao grad uzduz i popreko, vratio se kuci pre dvadesetak dana.

Grad u kome su automobili treca klasa. Ceo grad je podredjen biciklistima i pesacima, biciklisticke staze su obelezene u svakoj ulici, negde sa strane do bankine, negde sredinom ulice, imaju skoro apsolutnu prednost svuda. Biciklova na sve strane, sto elektricnih, sto obicnih, trotineta, skutera, svi ih voze, dok je skoro ceo centar grada ogranicen na 30kmh za automobile, milina.

Crveno svetlo im je misaona imenica 🙂 Biciklisti, odnosno svi neautomobili apsolutno ne daju ni pet para na semafore, imaju svu slobodu da voze gde i kako hoce, i niko ih ne dira, kako u centru tako i van centra grada.

Razlika je u tome sto su tamo ljudi normalni i sve funkcionise kako treba. Vozaci automobila ne jure, ogranicenja se postuju, sirenu sam cuo mozda jednom za 15 dana, ako hoces da predjes ulicu, dovoljno je da sa 5 metara bukvalno samo pogledas pesacki prelaz i vozaci staju.
Biciklisti koliko god prelazili na crveno svetlo nikad ne izlecu bez da provere mogu li uopste, nema neprijatnih situacija, svi samo zuje i sve je tecno.

jedan totalno drugaciji svet u odnosu na nas gde se ne zna ko pije a ko placa, gde ti brane voznju elektricnog bicikla/trotineta a ne prave ti staze, ili te teraju da delis put sa manijacima sa jos nebuloznijim ogranicenjima.

Ali mislim, i ti vozaci el. skutera, trotineta, biciklova kod nas. Klinci ni bajs nisu naucili da voze a vec su na skuterima, bez apsolutno ikakvog znanja o propisima, znakovima, opasnostima. Voze ko muve bez glave, nesvesni okoline, ne prave razliku izmedju trotoara za pesake, staze za bicikle ili puta. muzika preko bluetooth zvucnika redovna, onako mali sa 14 godina, desna ruka na gasu, levom drzi telefon.

U*rana situacija kako god da okrenes, bez trunke logike i pameti i od strane vlasti/drzave i od strane gradjana. Urobor koji samog sebe jede i nikad kraja.

Ps - fun fact, pre dve godine sam imao direktan sudar sa nekim pajserom od dvadesetak godina koji je vozio el. skuter, na ubedljivo najširem trotoaru u Pančevu, kod dispanzera.

ja na Ninebotu, vozio između 10 i 15kmh, idem krajnjom desnom stranom, lik sa skuterom, telefon u ruci, skrenuo pogled i samo navukao skuter ka meni, direktan čeoni. ja salto 360° i uspeo nekako da se dočekam uz minimalne posledice, "samo" zglob ruke, mom Segway-u ništa, a njegovo kinesko go*no se raspalo. nisam bio previše zainteresovan šta se njemu desilo jer mi je malo falilo da ga lično pošaljem u bolnicu, hteo on to ili ne. 🤣

Poslednja izmena:
Vozacka kultura je ocajna.A ti klinci koji bespravno ucestvuju u saobracaju na el.skuterima su jos gori.

Sinoć sam bio svedok jedne situacije, troje dece oko 11 ili 12 godina na jednom el skuteru voze po sred puta bez upaljenih svetala i snimaju selfi ili šta već. Iza njih ide auto a ja u susret njima. Bez komentara. Ne znam šta se dešava sa roditeljima, deci su pokupovali el skutere, trotinete i mini kvadove. Ravnopravano učestvuju u saobraćaju a o istom nemaju pojma. Izleću ispred vas, drndaju telefon i ništa ne gledaju. Dolazim iz manjeg mesta gde se dosta ljudi bavi poljoprivredom, tehnička ispravnost traktora, kombajna i ostalih mašina je upitna. Da ne govorim o tome da deca ne znaju kako je to kad vučeš teret od 20 tona, ne možeš u mestu da zakočiš. Sve u svemu, katastrofa!

Dobre vesti u Irskoj: el skuteri zabranjeni ispod 18 godina, brzina Mac 20km/h.

+kako bi to uopšte i primenio kada su sva vozila ogranicena na 25km/h? Sve ih baciti i kupiti nove?

Takodje i kupovna moc i standard ima ulogu, da imamo novcanih mogucnosti vecina bi vozili motore i imali garaze i placali godisnju tehnicki, osiguranje i slično.
Možda se nismo razumeli, ja ne kažem da granicu treba smanjiti na 20km/h. Samo sam rekao kako je tamo. Čak nisam siguran da li ima neka druga zemlja u Evropi koja se spustila ispod 25km/h. To utiče i na njihovu odluku da ne uvedu obavezu nošenja kacige.

Argument o kupovnoj moći meni ovde zvuči neracionalno. Nije to obavezno osiguranje toliko skupo - od 20 do 50 EUR godišnje. Ovaj veći iznos je za mlade koji logično više nesreća prave.

Moja poenta je - ako do sada nije bila jasna: Mi smo se kao društvo opredelili da budemo u grupi zemalja koje imaju duplo veći broj poginulih u saobraćaju od evropskog proseka. Ne znam da li je poznato ali postoji strategija koje ja doneta 2023. koja za cilj ima da smanji broj poginulih i povređenih za 50% do 2030. Takođe strategija planira i 0 poginule dece do 2030. Ta strategija priznaje da ciljevi zacrtani strategijama iz 2009. i 2014. nisu ni približno ostvareni. Postoje druge zemlje koje su učinile dosta više po pitanju ovih strategija.

Loša infrastruktura i slabo sprovođenje zakona kao i maštoviti mentalitet dovode do toga što imamo danas. Meni se čini da se mi slažemo oko ovih činjenica ali ako ne i to je ok. Ja ne živim u zabludi da ja tu nešto mogu da promenim ali valjda mogu da konstatujem.

Stanje u kojem smo danas je odraz politickog stanja u drzavi.Ako mislimo da smanjimo broj stradale dece,onda ih prvo treba vaspitati,posle toga skloniti iz saobracaja.
Mesamo babe i zabe sve u istom loncu.Neki bi da zabrane trotinete i elbicikle i el mopede.Svi se zale na te grupe vozila.A njih uglavnom voze neobuceni klinci,koji krse sve moguce propise.Postoje i ozbiljni vozaci koji voze po propisu,usto poseduju neku kategoriju.

Argument o kupovnoj moći meni ovde zvuči neracionalno. Nije to obavezno osiguranje toliko skupo - od 20 do 50 EUR godišnje. Ovaj veći iznos je za mlade koji logično više nesreća prave.
Da li bas mora jos jedno godišnje osiguranje i tehnički, kada vec placam sve za dva auta?
Ma ima li onda svugde da idem sa euro4 kedijem 🙂

Ajde ljudi presli ste u politiku, pustite decu na miru...

navalili ste na decu kao da su oni nesto krivi, ne znam koliki je prosek godina na forumu ali ocigledno prati ovaj trend hejtovanja el trotineta.

Mi kad smo bili klinci (da napomenem pre 30-40god) i mi smo vozili, kroz pesacke staze slalom, isli na adu preko gazele, vozili na zadnjem tocku, vozili se po dvoje troje na bajsu i razbijali se, lomili ruke i glave.

ne znam sta je to danas drugacije?
To sto imaju motor?

I onda je bio motor, ko je hteo mogao je da kupi za 50-100 dem (nije to bila neka lova) ugradi motor na bajs i to benzinski, pa to bre ne da nije islo 25, nego je moglo da ide koliko smes da stisnes, a da ne pominjem da su bili mopedi svih vrsta... ko je hteo mogao je da vozi i da divlja kako hoce.

Danasnji klinci pored bicikla imaju trotinete, i ne mora roditelj da mu kupi, polovan trotinet kosta 100eur i ne znam sta je problem sa tim, te pare ce dobiti na prvom rodjendanu.

Ako niste znali elektro trotinet je u 99% slucajeva sporiji od prosecnog bicikla jer ide svega 20 ili max 25km/h
Moze da se otkljuca?
Moze ali tada moze da ga vozi 15min i isprazni bateriju, tako da je retko koji otkljucan.

Ovi sto idu brze?
to pre svega ne voze klinci, jer niti su jeftini za klince, niti ih je moguce voziti po trotoaru.

na kraju ja sam pre svega biciklista, imam i trotinet i iz svoje perspektive cu napomenuti neke bitne stvari:
-Trotinet je sporiji od bicikla (na pedale)
-trotinet je vrlo neprijatno i zamorno voziti po trotoaru brzinom od 25km/h
-Trotinet mozete voziti 25km/h uglavno samo nekom sirokom ulicom ili po kolovozu ali tada ste najsporiji, i to vam nece prijati
-ne postoji uredjena infrastruktura za trotinete, ni za bicikle, niti je definisano njihovo kretanje po kolovozu i gde oni treba da stoje na uredjenim raskrsnicama.
I onda se cudimo sto prodju kuda prodju.

Ja sam danas posle 2 godine pauze ponovo uzeo trotinet.Xiaomi 6.Nosim kacigu i ne glupiram se.Sutra idem da vidim za nalepnicu.Dok se ne stisaju strasti oko el.skutera sa pedalama.Serking otkljucan sam parkirao.
Sa trotinetom sam postigao 26kmh po telefonu.

Ja sam danas posle 2 godine pauze ponovo uzeo trotinet.Xiaomi 6.Nosim kacigu i ne glupiram se.Sutra idem da vidim za nalepnicu.Dok se ne stisaju strasti oko el.skutera sa pedalama.Serking otkljucan sam parkirao.
Sa trotinetom sam postigao 26kmh po telefonu.
samo nemoj i ti po Pančevu ko ovaj jedan, telefon ili u levoj ruci ili na uvetu, vozi Radomira Putnika (JNA) i levom i desnom trakom sa sve telefonom na uvetu.

10 puta sam ga video i 10 puta ista situacija. 🤣

Ja sam odrastao i ozbiljan covek.Vozim sluzbeni ,privatni auto,motocikl,el skuter,el trotinet. 🙂
I poznat sam pandurima.Problem je samo kad promenim motor.

U tom slučaju ne treba registracija ali postavlja se pitanje kako će to da razlikuju od onih za koje treba registracija.

Nazad
Vrh Dno