20km/h ograničenje brzine bi mozda bilo prihvatljivo da postoji razvijena infrastruktura biciklistickih staza, a probaj voziti trotinet tom max brzinom po putu dok su iza tebe 5 auta na semaforu sa ljudima koji se naravno zure.
Upravo razlog zasto sam uzeo Dualtron City i ogranicio ga na "samo" 45-46kmh, za sad
😀
Ubedljivo najgore i najodvratnije situacije u kojima sam bio jeste voznja trotinetom 25kmh po ulicama kratkim ulicama po Pancevu gde od semafora do semafora imas 100-200m. Dok odem do Narodne baste na trening, prodjem jedva nesto vise od kilometra kroz tri ulice i gledam da li cu poginuti od strane idiota.
kolicina preticanja, gasiranja i turiranja, uletanja automobila u makazice samo da bi me obisli i mene oterali u bankinu je bila neverovatna, samo da bi taj isti ***** dosao na semafor i cekao i opet bivao obidjen od strane mene, i tako tri semafora za redom 🤷♂️
Ovako City ogroman trotinet, 15" gume, stabilan kao motor, ubrzava bolje nego svi ovi golf 3-4-5 gaseri, milina. Ali mene neces videti da divljam, da prolazim na crveno svetlo, da ne vodim racuna. Jednostavno ga vozim kao sto bih vozio motor ili auto, i steta sto ne mogu da ga registrujem i da ne razmisljam o tome.
A isto tako kamo srece da je grad prosaran biciklistickim stazama da ne vidim puta i da sa 25-30kmh vozim s pola mozga i da znam da niko nece da me ubije, radije bih izabrao to nego da vozim po putu 45kmh.
Apropo zakona, uredjenja drzave, ulica itd., proveo sam dve nedelje u Cirihu, pesacio u proseku 13 kilometara dnevno, obisao grad uzduz i popreko, vratio se kuci pre dvadesetak dana.
Grad u kome su automobili treca klasa. Ceo grad je podredjen biciklistima i pesacima, biciklisticke staze su obelezene u svakoj ulici, negde sa strane do bankine, negde sredinom ulice, imaju skoro apsolutnu prednost svuda. Biciklova na sve strane, sto elektricnih, sto obicnih, trotineta, skutera, svi ih voze, dok je skoro ceo centar grada ogranicen na 30kmh za automobile, milina.
Crveno svetlo im je misaona imenica
🙂 Biciklisti, odnosno svi neautomobili apsolutno ne daju ni pet para na semafore, imaju svu slobodu da voze gde i kako hoce, i niko ih ne dira, kako u centru tako i van centra grada.
Razlika je u tome sto su tamo ljudi normalni i sve funkcionise kako treba. Vozaci automobila ne jure, ogranicenja se postuju, sirenu sam cuo mozda jednom za 15 dana, ako hoces da predjes ulicu, dovoljno je da sa 5 metara bukvalno samo pogledas pesacki prelaz i vozaci staju.
Biciklisti koliko god prelazili na crveno svetlo nikad ne izlecu bez da provere mogu li uopste, nema neprijatnih situacija, svi samo zuje i sve je tecno.
jedan totalno drugaciji svet u odnosu na nas gde se ne zna ko pije a ko placa, gde ti brane voznju elektricnog bicikla/trotineta a ne prave ti staze, ili te teraju da delis put sa manijacima sa jos nebuloznijim ogranicenjima.
Ali mislim, i ti vozaci el. skutera, trotineta, biciklova kod nas. Klinci ni bajs nisu naucili da voze a vec su na skuterima, bez apsolutno ikakvog znanja o propisima, znakovima, opasnostima. Voze ko muve bez glave, nesvesni okoline, ne prave razliku izmedju trotoara za pesake, staze za bicikle ili puta. muzika preko bluetooth zvucnika redovna, onako mali sa 14 godina, desna ruka na gasu, levom drzi telefon.
U*rana situacija kako god da okrenes, bez trunke logike i pameti i od strane vlasti/drzave i od strane gradjana. Urobor koji samog sebe jede i nikad kraja.
Ps - fun fact, pre dve godine sam imao direktan sudar sa nekim pajserom od dvadesetak godina koji je vozio el. skuter, na ubedljivo najširem trotoaru u Pančevu, kod dispanzera.
ja na Ninebotu, vozio između 10 i 15kmh, idem krajnjom desnom stranom, lik sa skuterom, telefon u ruci, skrenuo pogled i samo navukao skuter ka meni, direktan čeoni. ja salto 360° i uspeo nekako da se dočekam uz minimalne posledice, "samo" zglob ruke, mom Segway-u ništa, a njegovo kinesko go*no se raspalo. nisam bio previše zainteresovan šta se njemu desilo jer mi je malo falilo da ga lično pošaljem u bolnicu, hteo on to ili ne. 🤣