Šta je novo?

AI chatbotovi i asistenti - generalna tema

Ovo je benchmark koji meri sposobnost AI-a da razume šta neki program radi samo kroz eksperimentisanje, i onda ga reimplementira od nule.

Rezultati su bas niski.

Trenutno vodeći model (GPT 5.5 xhigh) rešava 0.5% taskova potpuno. "Almost resolved" (≥95% testova prođe) dostiže 13.5%. Svi ostali modeli imaju 0% potpuno resenih taskova.

Da, ima smisla, no druga strana medalje je što 95% softvera nema ni 0.01% nekog inovativnog koda, nečeg toliko posebnog i novog da to nikad nije viđeno nigde. Većina poslovnog softvera je CRUD tipa, ako i imaju neke algoritme, onda su to relativno davno poznata rešenja koje se svode na running totale sa brojanjem ili sabiranjem nečega (da se dobije neko stanje (zbir) ili count nečega, napr. dana od kada se desilo X), većina se čak implementira u SQL procedurama ne većim od 100 linija ili 50 lnija nekog C# koda i mogu se napisati kao malo veći razlomak koji može da reši osnovac u 3. razredu bez problema, a odavno su isti takvi po tim firmama napisani u excel formulama pa se samo prevode u neke aplikacije da se ne bi excel ručno punio svakog meseca.

Malo sam se igrao i napravio jedan malo masivniji prompt koji traži jokicu saigrače

Uključite sve na max i ostavite ga da "razmišlja" dosta je komplikovano kada vidimo šta sve treba da uradi.

Odmah možete da vidite koji model kako razmišlja i koji modeli se preklapaju.

SVRHA: Operiši kao nemilosrdni NBA GM i elitni cap-space analitičar. Tvoj zadatak je da doneseš JEDNU odluku koja najviše povećava šanse Denver Nuggetsa za titulu u leto 2026. godine, poštujući rigorozna finansijska i taktička ograničenja.

IZVORI PODATAKA I PROXY PRAVILO:
Prikupi najnovije javno dostupne podatke za sezonu 2025/26 sa NBA Stats, Basketball Reference, Spotrac i SalarySwish. Ako neki podatak nije dostupan ili potvrđen, jasno označi da je u pitanju procena i koristi najbliži javno dostupan proxy.

POUZDANOST (CONFIDENCE LEVEL):
Na kraju svakog zaključka, analize ili projekcije obavezno navedi nivo pouzdanosti:
  • Confidence: High (Zvanični i potpuni podaci)
  • Confidence: Medium (Delimični podaci, opravdane procene)
  • Confidence: Low (Visok stepen nagađanja)

STRUKTURNO PRAVILO (RAZDVAJANJE ČINJENICA I MIŠLJENJA):
U svakom poglavlju analize, podaci moraju biti striktno podeljeni na tri celine:
1. FACTS (Sirovi, proverljivi podaci i ugovorne cifre)
2. INFERENCE (Analitički zaključci i izvedeni proračuni)
3. RECOMMENDATION (Konkretni strateški predlozi)

ZABRANA CONFIRMATION BIASA:
Ne pokušavaj da opravdaš trejd po svaku cenu. Ako podaci pokažu da je zadržavanje trenutnog kadra ili čekanje trade deadline-a bolja opcija od predloženih trejdova, to mora biti tvoj konačan zaključak.

TRENUTNI KADROVSKI I FINANSIJSKI RAM (JUL 2026):
  • Jokić, Marej i Gordon su u rosteru. Kem Džonson ulazi u poslednju godinu ugovora ($21.6M) i glavni je adut za trejd.
  • Pejton Votson je RFA. Projektovana plata za Votsona je $18M po sezoni.
  • Trenutni platni spisak Denvera bez Votsona iznosi tačno $202M.
  • Granica Drugog Aprona za sezonu 2026/27 je projektovana na $221.7M. Imamo tačno $1.7M prostora do drugog aprona ako potpišemo Votsona na $18M. Jokić i Marej su nedodirljivi.

---

1. DATA COLLECTION
Prikupi i prikaži tradicionalne (PTS, REB, AST, STL, TS%) i napredne (USG%, Net +/-, On/Off) podatke za ključne igrače Denvera (Jokić, Marej, Gordon, Braun, Votson) za sezonu 2025/26.

2. CURRENT ROSTER DIAGNOSIS (Baseline pre trejda)
Definiši početno stanje tima pre bilo kakve transakcije:
  • Očekivani broj pobeda sa trenutnim rosterom.
  • Projektovana pozicija (seed) na Zapadu.
  • Tri najveće strukturne slabosti tima.
  • Procentualna šansa za osvajanje titule (Baseline Title Probability).

3. JOKIĆ DEPENDENCY ANALYSIS
Izračunaj Jokić Dependency Index (JDI):
  • JDI = Team Net Rating sa Jokićem na terenu MINUS Team Net Rating bez Jokića na terenu.
  • Ako je JDI > 10.0, prioritet analize se automatski pomera na pronalaženje sekundarnog kreatora koji može da stabilizuje drugu postavu tokom 8-10 minuta kada Jokić odmara.

4. PROBLEM IDENTIFICATION
Uporedi deflection rate i catch-and-shoot procente Denvera sa prosekom lige. Gde tačno gubimo energetski i šuterski rat?

5. IDEAL ARCHETYPE DEFINITION (Zabrana poreza na zvezde)
Definiši profil beka koji nam treba. Ignoriši All-Star status, reputaciju i broj poena (PPG). Fokusiraj se isključivo na sinergiju sa Jokićem i rešavanje deficita.

6. MARKET SEARCH
Identifikuj tri igrača sa platama ispod $25M koji profilno odgovaraju našim potrebama.

7. AVAILABILITY FILTER
Za svakog kandidata odredi Availability Score (1-10) na osnovu ugovora, statusa franšize i insajderskih izveštaja. Ako je skor manji od 5, igrač se odmah eliminiše.

8. BASKETBALL FIT SCORE (1-10)
Izračunaj ocenu na osnovu formula: (spacing * 0.3) + (defense * 0.3) + (secondary creation * 0.2) + (off-ball play * 0.2).

9. FINANCIAL FIT SCORE (1-10)
Izračunaj ocenu na osnovu: uticaja na drugi apron, preostalih godina ugovora i fleksibilnosti za potpisivanje Votsona.

10. PLAYOFF SURVIVAL SCORE (1-10)
Formula: (0.4 * On-ball pritisak na bazi deflections/steals) + (0.3 * Switchability) + (0.3 * Šuterska održivost pod pritiskom u plej-ofu).

11. LINEUP SIMULATION (Marginal Improvement Test)
Uporedi trenutnu petorku (Jokić, Marej, Braun, Gordon, Votson) sa novom petorkom (Jokić, Marej, META, Gordon, Votson).
Pravilo: Svaki predloženi igrač mora da prođe "Marginal Improvement Test". Mora doneti bar jedno od sledećeg:
  • Poboljšanje Defensive Ratinga za +5 poena u simuliranim lineupovima.
  • Poboljšanje Net Ratinga za +3 poena u minutima bez Jokića.
  • Povećanje fleksibilnosti plej-of petorki za 10%.

12. TRADE CONSTRUCTION + CBA CHECK
Kreiraj legalan trejd koristeći ugovor Kema Džonsona ($21.6M) ili Gordona. Izvrši najbolju moguću javno zasnovanu CBA analizu. Jasno navedi sve finansijske pretpostavke.
Navedi i "Kontraargument": Zašto ovaj trejd može da propadne na terenu ili u svlačionici?

13. RISK MATRIX
Projektuj tri scenarija za svakog dovedenog igrača: Plafon (najbolji), Očekivani i Patos (najgori scenario koji nam uništava sezonu).

14. SENSITIVITY ANALYSIS
Kako se preporuka menja ako:
  • Salary cap padne za 5%?
  • Pejton Votson potpiše ugovor na $21M po sezoni umesto projektovanih $18M?

15. FINAL GM DECISION
Donesi konačnu, beskompromisnu odluku. Izaberi tačno JEDAN scenario:
  • Trade A (Igrač 1)
  • Trade B (Igrač 2)
  • Trade C (Igrač 3)
  • No Trade (Ostanak sa trenutnim rosterom i čekanje trade deadline-a)
Obrazloži svoj izbor hladnokrvno i direktno.

Izasao je Kimi 3. Navodno na istom novou kao fable, a mnogo jeftiniji.
Pogledao sam razna testiranja i stvarno deluje da je vrlo blizu. Cenu ne mogu bas da komentarisem jer se svi vode istim chartovima.
Ono sto jesam testirao i sto mogu da kazem licno je da stvarno daje slicne rezultate, skoro iste, ali je limit znacajno manji nego kod claude. Pricam o mesecnoj pretplati jer je meni to znatno isplativije od API kredita.
dao sam im isti prompt, da za moju aplikaciju sa github repo kreiraju 3 skroz razlicite teme kao mockup html fajlove. kimi je pojeo 2/3 session limita, a fable high (obican, ne xhigh) je pojeo manje od pola. ono sto je bas tragicno je da je za kimi to bilo oko 13% weekly limit sto znaci da je weekly limit jednak 5 punih sesija sto znaci da 5 dana mogu jednom dnevno da ispucam full session limit. Kod claude je to preko 10, sto znaci da za tih 5 dana mogu po dve pune sesije i da mi jos ostane nakon tih 5 dana.
Trenutno kod claude navodno ide neki promo koij daje 50% veci weekly limit, to sam saznao danas i navodno traje od maja pa bi mogao malo da utice na rezultat u buducnosti.

Ono sto mi je bilo jako zanimljivo je da su 2 od 3 teme izuzetno blizu jedna drugoj medju modelima.
U narednim danima cu ga nahraniti istim promptovima i uputstvima sa kojima je fable pravio app da vidim konacni rezultat. mada, kako sada stvari stoje, to ce trajati preko mesec dana zbog limita.

Veliki promasaj Claude Ai-a.Mislio sam da samo chatgpt moze ovoliko da omasi . Perplexity je odgovorio iz prve tacne.
Da li moze da potvrdi neko da li je Perplexity ustvari nekako kombinacija vise AI modela u jedno;ili ipak je to zaseban ai kao sto je Gemini,Claude,ChatGPT i slicni ??

Pogledajte prilog 540155

Nije to promašaj AI-a već toga što se očekuje da AI računa. Takođe ni prompt nije baš najsrećniji.
AI ne može da računa tako kako si ti zamislio. Logično je da će početi da halucinira u želji da da kakav-takav odgovor.

Ispravan put ovde je da se poveže neki Math-MCP i da mu se zada da sve to izračuna uz pomoć Math-MCP-a.

AI radi reasoning, a MCP radi računanje i u odgovoru se jasno vidi šta je generisao model, a šta je preuzeo iz "kalkulatora".
U ovom slučaju u pitanju je bio QWEN 3.6 31b-A3b, ali isti odgovor daje i GPT5.5.

Prilozi

• Screenshot 2026-07-19 at 13.45.54.webp
    Screenshot 2026-07-19 at 13.45.54.webp
    36.2 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
Pokusavam da napravim bojanku za dete. Uspeo sam jednu stranu, ali nikako da ga nateram da napravi jos 10-15-20 drugih modela aviona. Probao sam canva, chatgpt, gemini. Svi naprave delimicno, ali nikako da kompletiraju u pdf ili doc da uzmem i stampam u a4 formatu. Naprave kedan dobar i ostale kao da sam rukom skicu pravio. Gemini mi daje promtove da unosim u generator slike pa posle da budzim sam. Canva je najpribliznije uradila, ali sam spucao sve kredite. Ima li neko volju da mi pomogne ili usmeri negde? Zadao sam da na nekih 80% strane bude sablon za bojenje, a ispod tekst neka zaninljivost o tom modelu, kao i specifikacija brzina, visina, broj putnika i dolet1784618616992.webp

Sa 2 prompta u geminiju, samo treba da ih razdvoji

1. Na osnovu ovog templejta (tvoj templejt) i teksta na slici, napravi jos 5 varijanti sa drugim avionima i zanimljivostima vezanim za njih, zadrzi identicnu strukturu svega -
Rezultat je los ali sa malo izmena moze da se sredi
Naravno, evo 5 različitih varijanti na osnovu tvog šablona. Zadržana je identična struktura, a svaki avion ima svoje zanimljivosti i specifične karakteristike.

Varijanta 1: SR-71 Crna Ptica

• Glavni Naslov: CRNA PTICA
  • Podnaslov: LEGENDA ŠPIJUNSKOG LETENJA • LOCKHEED SR-71 BLACKBIRD
  • Maks. Brzina: 3.530+ km/h / 3,3+ Maha
  • Visina Leta: 25.900+ m / 85.000+ stopa
  • Broj Putnika: 2 / Pilotska posada
  • Dolet: 5.400 km / Interkontinentalni
  • Zanimljivost: Usled ogromnog trenja i zagrevanja, trup SR-71 se tokom leta širio za više od 30 cm! Gorivo je služilo i kao tečnost za hlađenje kabine i pilotskog odela. Takođe, da bi izbegao raketne napade, pilot bi jednostavno dodao gas i pobegao im!
Varijanta 2: B-2 Duh

• Glavni Naslov: DUH
  • Podnaslov: NEVIDLJIVI BOMBARDER • NORTHROP GRUMMAN B-2 SPIRIT
  • Maks. Brzina: 1.010 km/h / 0,95 Maha
  • Visina Leta: 15.240 m / 50.000 stopa
  • Broj Putnika: 2 / Pilotska posada
  • Dolet: 11.100 km / Globalni, uz dopunu goriva u vazduhu
  • Zanimljivost: Trup B-2 Duha je premazan specijalnim materijalima koji apsorbuju radarske talase, čineći ga gotovo nevidljivim za radare. Njegov oblik krila bez repa dodatno doprinosi smanjenoj uočljivosti.
Varijanta 3: F-22 Raptor

• Glavni Naslov: RAPTOR
  • Podnaslov: LOVAC PETE GENERACIJE • LOCKHEED MARTIN F-22 RAPTOR
  • Maks. Brzina: 2.410+ km/h / 2,25+ Maha
  • Visina Leta: 20.000+ m / 65.000+ stopa
  • Broj Putnika: 1 / Pilotska posada
  • Dolet: 2.960 km / Interkontinentalni, uz dopunu goriva u vazduhu
  • Zanimljivost: F-22 Raptor je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu, sa stealth tehnologijom, superkrstarenjem (letenje nadzvučnom brzinom bez dodatnog sagorevanja goriva) i izuzetnom pokretljivošću. Njegovi motori imaju usisnike koji se mogu podešavati za optimalan protok vazduha na različitim brzinama.
Varijanta 4: C-5 Galaksija

• Glavni Naslov: GALAKSIJA
  • Podnaslov: STRATEŠKI TRANSPORTNI AVION • LOCKHEED C-5 GALAXY
  • Maks. Brzina: 830 km/h / 0,77 Maha
  • Visina Leta: 10.970 m / 36.000 stopa
  • Broj Putnika: 7 (posada) + 73 (putnici/vojnici)
  • Dolet: 4.440 km / Globalni, uz dopunu goriva u vazduhu
  • Zanimljivost: C-5 Galaksija je jedan od najvećih aviona na svetu, sa rasponom krila od preko 67 metara. Može da ponese teret od preko 122 tone, što je dovoljno za transport dva tenka Abrams ili šest helikoptera Chinook.
Varijanta 5: A-10 Varšav

• Glavni Naslov: VARŠAV
  • Podnaslov: JURIŠNI AVION ZA BLISKU VAZDUŠNU PODRŠKU • FAIRCHILD REPUBLIC A-10 THUNDERBOLT II
  • Maks. Brzina: 706 km/h / 0,56 Maha
  • Visina Leta: 13.716 m / 45.000 stopa
  • Broj Putnika: 1 / Pilotska posada
  • Dolet: 4.150 km / Interkontinentalni, uz dopunu goriva u vazduhu
  • Zanimljivost: A-10 Varšav je poznat po svom moćnom topu GAU-8 Avenger, koji može da ispaljuje do 3.900 metaka u minuti. Njegova oklopna kabina od titanijuma štiti pilota od protivavionske vatre, a njegova izuzetna pokretljivost na malim visinama čini ga idealnim za podršku kopnenim trupama.
Ove varijante pružaju raznovrsnost i zanimljive informacije o različitim tipovima aviona, zadržavajući pri tome isti format i stil kao tvoj originalni šablon. Slobodno eksperimentiši i dodaj svoje ideje!
2. Generisi sad tih 5 slika jednu po jednu
3. Ovde bi trebalo da ide prompt gde ga nateras da ide 1 po 1

1784622712947.webp

Dobijem i ja ovo, tj slicno, ali kada kazem spakuj u pdf za stampu on u taj pdf ne ubaci ovo nego krs skice i ne lici ni 5% na ovo

Skini slike pa ih konvertuj u PDF i spoji

Moraces 1 po 1 u geminiju, to obicno zavrsi posao, ako promasi ponovis mu da nije kako treba. Cim pogodi, kazes mu "idemo na narednu".

Ovo je 3. prompt - Generisacemo sad za svih 5 varijanti 1 po 1. Potvrdi sta se ocekuje.

U redu, potvrdjujem zadatak.

Generisat ću 5 slika, jednu po jednu, zasnovanih na dostavljenom šablonu.

Za svaku pojedinačnu sliku:

1. Zadržat ću identičnu strukturu: Isti stil crteža (bojanka na beloj pozadini), isti ukrasni okvir, iste pozicije oblaka i sunca, i isti raspored tekstualnih polja (naslov, podnaslov, četiri specifikacije u kutijama, i sekcija "Zanimljivost" na dnu sa ikonama).
  2. Zameniću avion: Nacrtat ću novi model aviona u centralnom delu u istom stilu crno-belih linija.
  3. Ažuriraću sav tekst (na srpskom jeziku): Prilagodiću naslove, tehničke podatke i zanimljivosti tako da odgovaraju novom modelu aviona, koristeći podatke koje ste ranije naveli.
Sada prelazim na generisanje prve slike (Varijanta 1: SR-71 Crna Ptica).

1784623104296.webp
1784623146000.webp
1784623274301.webp

itd. Samo ovo gde pise GLAVNI NASLOV menjas sa punim imenom ili koje god hoces

Poslednja izmena:
Hvala. Ja sam isto uspeo jednu po jednu, ali se opet negde zbuni i kaze da nema prostup izradi, pa nudi phyton kod ili promp za neki generator. Nema veze, bavicu se ovim u buducnosti. Za sada imam tvojih par i ja nekoliko, dovoljno za dete 🙂 hvala puno na svemu

Nazad
Vrh Dno