Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133
To što će ona biti postavljena u toj maloj sobici ne znači da ne mogu vrata od te sobice biti otvorena i da se hladi/greje veća površina
I ako je otvorena vrata problem je ---> Amber Ultra i Amber Pro ne idu ispod 500w na grejanje, sa 500w ona ce ekspres da pregreje 10m2 i ode u Off
Clivia i Airy spustaju dosta nize ali onda dolazi Gree kontraefekat da krenu tek da spustaju kad padne spoljna temp. ispod +5c ---> znaci do +5c bice takodje On/Off
Nego mi bilo cudno da pitas za Amber 9btu za 10m2, kad moja u prelaznom periodu u dosta vecem prostoru zna da odradi po neki On/Off 😉
Zato kazem da Gree ne ide bas u 10m2 ---> Ako je u pitanju samo za hladjenje onda nije toliki problem, ipak spustaju solidno nisko 🙂
Sto se tice grejanje ---> Doduse skoro svaka ce da radi kao On/Off u prelaznom periodu u 10m2 ali ipak bi gledao neki proveren model/brend ---> koja ide provereno ispod 200w kada je napolje npr. +10c, a ne da spusta tek kada bude temp. ispod +5c 🙂

Poslednja izmena:
I ako je otvorena vrata problem je ---> Amber Ultra i Amber Pro ne idu ispod 500w na grejanje, sa 500w ona ce ekspres da pregreje 10m2 i ode u Off
Clivia i Airy spustaju dosta nize ali onda dolazi Gree kontraefekat da krenu tek da spustaju kad padne spoljna temp. ispod +5c ---> znaci do +5c bice takodje On/Off
Nego mi bilo cudno da pitas za Amber 9btu za 10m2, kad moja u prelaznom periodu u dosta vecem prostoru zna da odradi po neki On/Off 😉
Zato kazem da Gree ne ide bas u 10m2 ---> Ako je u pitanju samo za hladjenje onda nije toliki problem, ipak spustaju solidno nisko 🙂
Sto se tice grejanje ---> Doduse skoro svaka ce da radi kao On/Off u prelaznom periodu u 10m2 ali ipak bi gledao neki proveren model/brend ---> koja ide provereno ispod 200w kada je napolje npr. +10c, a ne da spusta tek kada bude temp. ispod +5c 🙂
Hvala na detaljnom odgovoru
Moram reći da o ovome uopšte nisam razmišljao
Dobro si mi skrenuo pažnju.
Hvala ti još jednom

Gree Airy najniže modulira od svih Gree. I ima najbolju kulturu rada...Ako hoćeš baš Gree. I ona je prejaka za 10m2. Radiće on off. Ali ako otvoriš vrata i duva u prostor biće OK...Jer je pravljena za 30-35m2. Ali je od Gree najmodernija klima. Ima G boost tehnologiju rada kompresora. I delimičnu Enthalpy increase tehnologiju. Ne baš kao od Amber Ultra koja ima dvostepeni kompresor ali na jednostepenom delimično izvlače taj efekat što softverski što entalpijskom cevi pa je efikasnija na -15*C recimo od Amber pro, Clivia itd. Pročitaj forum Gree Airy...nema puno. Ja ću je izgleda uzeti tetki najesen za dnevni boravak+ hodnik, pa sam je zato malo proučio

Midea ima sigurno bolji software! Jedina moguca mana da opali kontrolni DF na plusu (npr. kao Xtreme)
Takodje sto je interesantno da 18btu nema dvoredni izmenjivac ---> Nego jedan i po 🧐
Pogledajte prilog 544419
Pogledajte prilog 544420
Sto se tice grejaca tacne ---> koliko sam ispratio ima samo 9btu i 12btu
Pogledajte prilog 544421

Ipak bi dao prednost Airy 18
Midea Mission 18 je imala jednoredni izmenjivač. Doduše debeo i debele cevi, pa je to nadomešćivala efektivnom površinom. Svakako daleko manje efikasno u odnosu na 12LT

Ako planiraš i spavaću da greješ - teže će ići sa bilo kojom klimom iz dnevne, tj. mislim da ti za nju treba posebna.
Ako je budžet uzan, nećeš pogrešiti ni sa Clivijom (18 za dnevnu, 12 za spavaću). Airy je naravno klasa za sebe, shodno ceni + sve što već pomenu @style53 ...

Vredi itekako! Jači (teža spoljna, dvoredni izmenjivač) i dosta kulturniji u radu.
Airy je zapravo prvi pokušaj Gree-a da reši već čuveni problem sa kulturom - pritom prilično uspešan (ne i potpuno, ali svakako je primetno bolji od drugih/starijih modela). 🙂
Kad već pričamo u detalje, koji su to nedostaci koji su preostali i u Airy modelu

Kad već pričamo u detalje, koji su to nedostaci koji su preostali i u Airy modelu
Histereza.
Za Gree tipičnih +2/-1C od zadate (ili obrnuto, mešam stalno), na senzoru kod klime gore mereno naravno, pa opseg sobne T ume da bude veliki.
Što je napolju hladnije na grejanju, tj. toplije na hlađenju to je manje izražen jer uzima i spoljnu u obzir kao i brzinu pada/porasta sobne. Ali zato u prelazu ume npr. na zadatih 26C da ohladi na 23.7C pa da krene ponovo nakon 5-6h tek kada poraste na 25.6C, ili na grejanju na 23C podešene da ode u off na 23-23.2C pa sledeći start na ~21.8C...
Na grejanju, kod mene barem, tek na 6-7C i manjoj spoljnoj dođe "na svoje" tj. na razuman opseg.

Sa druge strane, kad se uhvati modulacije, izuzetno precizno održava T.
Ergo, kad bi fabrički imao manju histerezu ili još bolje, opciju da se podesi - bio bi apsolutna bomba od klime.

A sve to itekako zavisi od pozicije, visine na zidu, izolacije, kvadrature, preferencija itd (i dalje je "nikako Gree u mali prostor, pa ni Airy" -- "početak i kraj").

Meni se cudno ponasa aplikacija, par dana posto menjam mode sa hladjenja na ventilator i obrnuto, pocela da mi zadrzava parametre od drugog moda, na fanu je uglavnom na najvecoj brzini i krilca su skroz otvorena, na hladjenju je ili prva brzina ili tiho plus krilca uvek u najvisem polozaju.
Sada kada promenim sa fana na hladjenje preuzme brzinu i polozaj krilca od fana.
Taakse nije ponasala, jedino je pamtila ako zena promeni mod daljinskim

Verovatno zabagovala!
High-End racunar od +3000€ zabaguje, a kamoli neka aplikacija na mobilni 🙂

Poslednja izmena:
Za 10kvm gledaj 7-cu, imaš pojeftino Fujitsu u Hladnoj Prodavnici

I mene zanima nešto slično, soba od oko 10m2. Za sad je greje gree amber, ali uskoro ću morati da ubacim posebnu klimu za tu sobu. Koji fujitsu preporučuje, da ima nižu modulaciju? Ima 07KETA i 07KPCA, ista cena..?

Airy 12 jutros (21C napolju), auto vent - 46.4/50.2W 😍homer.gif

Prilozi

• Screenshot 2026-07-20 at 05-03-12 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-07-20 at 05-03-12 Climate – Home Assistant.webp
    44.4 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot 2026-07-20 at 05-03-40 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-07-20 at 05-03-40 Climate – Home Assistant.webp
    44.2 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot 2026-07-20 at 05-04-58 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-07-20 at 05-04-58 Climate – Home Assistant.webp
    47.5 KB · Pregleda: 22
Gree Airy najniže modulira od svih Gree. I ima najbolju kulturu rada...Ako hoćeš baš Gree. I ona je prejaka za 10m2. Radiće on off. Ali ako otvoriš vrata i duva u prostor biće OK...Jer je pravljena za 30-35m2. Ali je od Gree najmodernija klima. Ima G boost tehnologiju rada kompresora. I delimičnu Enthalpy increase tehnologiju. Ne baš kao od Amber Ultra koja ima dvostepeni kompresor ali na jednostepenom delimično izvlače taj efekat što softverski što entalpijskom cevi pa je efikasnija na -15*C recimo od Amber pro, Clivia itd. Pročitaj forum Gree Airy...nema puno. Ja ću je izgleda uzeti tetki najesen za dnevni boravak+ hodnik, pa sam je zato malo proučio
Grejao bi 37m2 dnevna soba otvorena s trpezarijom bez hodnika. Pvc prozori, centralno grejanje prolazi kroz stan, ali sam ja isključio radijatore. Do sada sam grejao dnevnu sobu sa tea peć 5.5kw i fino je grejalo imam cevi nije bilo hladno. Zanimam me da li to što sve nudi gree aery premium 12 ima smisla ili ipak fujitsu keta 12? Živim u Nišu i nisu neke zime ali zna da bude jak minus januar. Da li keta to što nema grejače spoljne jedinice može da zasmeta na minusu? Iskreno da li da kupim Gree aery 12 , fujitsu keta 12, ili nešto treće.

Pozdrav, interesuje me kako bi grejala Gree airy 12 tica? Da li možda uzeti Fujitsu keta ili neku treću?
37m2 dnevna soba otvorena s trpezarijom bez hodnika. Pvc prozori, centralno grejanje prolazi kroz stan, ali sam ja isključio radijatore. Do sada sam grejao dnevnu sobu sa tea peć 5.5kw ostale sobe nema potrebe vertikale odlično rade poso i fino je grejalo imam cevi nije bilo hladno. Zanimam me da li to što sve nudi gree ima smisla ili ipak fujitsu? Živim u Nišu i nisu neke zime ali zna da bude jak minus januara. Da li keta to što nema grejače spoljne jedinice može da zasmeta na minusu? Moj najveći strah da li 12 ili 18 klima? Airy mi deluje moćno i mislim da za 80k dinara bi odlično radili ili predlažete neku drugu?

Prilozi

• Screenshot_20260720_231909_Gallery.webp
    Screenshot_20260720_231909_Gallery.webp
    21.7 KB · Pregleda: 17
Imam Cliviu, 12cu, kuca prizemna oko 60akkvm, primarno grejanje je etazno radijatorsko na drva, Clivia sluzi za prelazni period i vreme kada nismo kuci, za to je zavrsavala posao stim sto se kod mene ide iz prostorije u prostoriju. Opet kada krene prava zima meni nije to to, mozda zato sto su mi plocice u celoj kuci, mozda jer sam naviako na zracenje radijatora, mozda zato sto sam navikao na 26C zimi
Bio kod druga on sa AMberom greje stan od 40-45m2, sadnji sprat, drzi je na 23-24 i meni na primer nije bilo hladno zimi, cak mi i na nogama bilo toplo obicno mi je u stanovima na nogama hladno

Pozdrav, interesuje me kako bi grejala Gree airy 12 tica? Da li možda uzeti Fujitsu keta ili neku treću?
37m2 dnevna soba otvorena s trpezarijom bez hodnika. Pvc prozori, centralno grejanje prolazi kroz stan, ali sam ja isključio radijatore. Do sada sam grejao dnevnu sobu sa tea peć 5.5kw ostale sobe nema potrebe vertikale odlično rade poso i fino je grejalo imam cevi nije bilo hladno. Zanimam me da li to što sve nudi gree ima smisla ili ipak fujitsu? Živim u Nišu i nisu neke zime ali zna da bude jak minus januara. Da li keta to što nema grejače spoljne jedinice može da zasmeta na minusu? Moj najveći strah da li 12 ili 18 klima? Airy mi deluje moćno i mislim da za 80k dinara bi odlično radili ili predlažete neku drugu?
Kako si koristio tu peć? Jel' radila samo noću? Ako jeste, srednje dobra 12-ca će završiti posao. Ako je radila non-stop i gutala struju, ja bih išao na 14 zbog kvadrature. Recimo 14kmcc ti se uklapa u budžet.

Grejao bi 37m2 dnevna soba otvorena s trpezarijom bez hodnika. Pvc prozori, centralno grejanje prolazi kroz stan, ali sam ja isključio radijatore. Do sada sam grejao dnevnu sobu sa tea peć 5.5kw i fino je grejalo imam cevi nije bilo hladno. Zanimam me da li to što sve nudi gree aery premium 12 ima smisla ili ipak fujitsu keta 12? Živim u Nišu i nisu neke zime ali zna da bude jak minus januar. Da li keta to što nema grejače spoljne jedinice može da zasmeta na minusu? Iskreno da li da kupim Gree aery 12 , fujitsu keta 12, ili nešto treće.
Ako hoćeš da modulira nisko onda Fujitsu ali ne Keta nego KGTG. Ako hoćeš da lepo zagreje onda Gree Airy. Malo lošije modulira od Fujitsu ali ne mnogo lošije. Bolje modulira od moje Amber Pro ( koja je kao i airy odlična za grejanje).

Ali Airy se bolje ponaša na niskim temperaturama jer ima entalpijsku cev-tehnilogiju povećanja entalpije, G boost kontrolu rada kompresora, EEV ventil, dvoredni izmenjivač, AI procesor, može prednje krilce da stavi u horizontalni položaj, 3D strujanje vazduha. Na papiru odlično. Nek kažu ljudi koji je imaju kako se ponaša u praksi. Ja ću je verovatno tetki najesen. Kombinacija Gree Amber Ultra 12 i Gree Airy 12. A razmatrao sam i kombinaciju Fujitsu KGTG 12 i kmgt12.

KGTG je sigurno dobra opcija ali zavisi do budzeta! Napisao 80k ---> A KG je vec 110-120k 🙂
Izvini mislio sam na KMTG 12. Ona je jeftinija.

Vidiš, tu je Airy baš zanimljiva, napravili su tom entalpijskom cevi neki hibrid tj. povećanje entalpije pomoću te cevi-izmenjuvača ali da ne upotrebe skup i veliki 2-stepeni kompresor kao na Gree Amber Ultra. Naravno da nije efikasno rešenje kao 2-stepeni kompresor ali opet solidno radi posao i povećava snagu grejanja na -15°. Tako da za grejanje je Airy slabiji od Amber Ultra ali bolji od Amber Pro.

A zna se kakvi su Amberi za grejanje...

Kako si koristio tu peć? Jel' radila samo noću? Ako jeste, srednje dobra 12-ca će završiti posao. Ako je radila non-stop i gutala struju, ja bih išao na 14 zbog kvadrature. Recimo 14kmcc ti se uklapa u budžet.
Da dodam: ako TA peć radi noću i ako ne prelazi 1600kw mesečno, jer ako uđe u crvenu zonu... Onda mu je bolje da uzme klimu ili toplotnu pumpu (a one su još uvek skupa investicija...)

Ako hoćeš da modulira nisko onda Fujitsu ali ne Keta nego KGTG. Ako hoćeš da lepo zagreje onda Gree Airy. Malo lošije modulira od Fujitsu ali ne mnogo lošije. Bolje modulira od moje Amber Pro ( koja je kao i airy odlična za grejanje).
Fujitsu 14kmcc je jači i trenutno sa akcijskom cenom jeftiniji od gree Airy 12. Mislim da tu nema dileme.

Znam. Nema histerezis sobne temperature. Meni dovoljno. Šta od ostalih funkcija ima, a da nije marketinška mambo-džambo spika?

Gree Airy nikad ne moze bolje da greje od Gree Amber Pro, niti je je bolja od Fujutsu KMCC 14.

Ja bih opet da biram sebi sada, išao na Airy bez sekunde razmišljanja. 14KMCC naprosto preveliko za recimo mojih 25-30 m2 izolovanih dnevne, gdje i 12KMCC zadovolji laganice energetske potrebe - ALI ima ahilovu petu koju djele 14 i 12 - panic defrost, koji NEMA ŠANSE objasniti ženi, a koji i mene nervira.
Naprosto, neću da mi je nedostupan rad invertera i da nešto krilcima gleda u plafon i premišlja se po 10-15 minuta u defrostu na svakih sat-sat i po kad su teški uslovi vani.
Hoću da radi kontinuirano i dozirano (airy) ali isto tako, ako zatražim da udara nemilice, da to radi beskompromisno (opet airy) a ne da pipka i bude obazriva kao KMCC.
E da, KMCC ce UVIJEK nakon powerfull moda koji traje kratko, ili ako joj zadaš stepen-dva više, da na brzinu ugrije sobu, otrčati u DF u roku od 5-10 min garantovano! Nervira.

Poslednja izmena:
Nocu se punila, danju samo zrači, ali je bila loša i brzo je gubila toplotu. U zadnju spavaću kad baš minus imam još jednu tea peć nju sam ponekad punio isto samo nocu, nikad nisu izduvavale. Fino greju te cevi centralnog, deblje su malo od novogradnje. Ja samo to da vidim ili 12 ili što kažeš 14 ticu. Naravno i koj model da odaberem. Airy 12 tica mi delovala baš dobro, midea exteme i gree Clivia ai. To sam nesto kao planirao, ova Fujitsu Keta mi isto bila zanimljiva , ali je bez zaštite za minus spolja

Nazad
Vrh Dno