Šta je novo?

Kineski zmaj gubi dah: najlošiji tempo ekonomije u poslednjih nekoliko godina

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Tempo-rasta-kineske-ekonomija-usporava.webp

Kineski zmaj gubi dah: najlošiji tempo ekonomije u poslednjih nekoliko godina​

Kina i dalje snažno izvozi čipove, baterije i električne automobile, ali domaća potrošnja, tržište nekretnina i zapošljavanje pokazuju ozbiljne slabosti

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/k...tempo-ekonomije-u-poslednjih-nekoliko-godina/

Затварају масовно фабрике и отпуштају раднике колико им добро иде.

Izgleda da sve države imaju višak ljudstva, spremimo se za WW3 jer Thanosa nema da pucne prstima

EU po glavi stanovnika trenutno ima 2.15x realnu veću kupovnu moć od Kine, ali ta razlika nastavlja da se smanjuje. Već za 24 godine (2050.) mogla bi da bude samo 1.6x u korist EU. U pesimističnom scenariju za Kinu, razlika bi bila 1.85x. Dalje, Kina takođe ima demografske probleme, nisku stopu nataliteta i starenje stanovništva -> manje radne snage u skorijoj budućnosti, ali ne uvoze doktore i inženjere sa prosečnim IQ 85, koji u praksi više primaju socijalne pomoći, nego što unaprede ekonomiju. Tako da EU samo na papiru deluje malo bolje, praksa će pokazati da Kina ima nešto svetliju budućnost, bar što se tiče ekonomije.

Pa cak i da uvozi famozne inzenjere iz svoje okoline, isti imaju veci IQ od inzenjera.koji uglavnom dolaze u Evropu.

Nije rasizam nego realnost. 86% je na socijali.

Javna tajna u EU: radnje za elektro cigarete, kebabave, frizerski saloni i sl, služe kao paravani za pranje para od droge i oni se vode kao zaposleni.

1000034475.webp

Poslednja izmena:
Rasizam nije dobra osobina.

Zavisi kako se gleda. Ja na primer ne bih voleo da me vozi vozač autobusa iz Bangladeša ili Pakistana. Ali kako ide, vidim da će da nas pregledaju doktori i iz spomenutih zemlja. Naši najbolji odoše za evropu, ovi iz evrope za Kinu i Ameriku. Tako se sada meša špil karata. Da ne spomiljem kultorološke razlike, i brzinu širenja "radikalnog islama". Običan islam je odlična religija koja propoveda mir, a ovi su fanatici koji mogu da nas pobiju dok si rekao keks. Uzmite skorije primere samo iz Nemačke , Francuske i Engleske. Kako prolaze obični ljudi.
Najveći problem ove recesije, čije posledice, u manjem ili većem obimu trpimo još od 2008 godine, snose isključivo Amerikanci koji štampaju novac kao tapete i prave veštačke krize u svetu. Krivi su i neki lideri evrope koji finansiraju rat u Ukrajni bez ikakve realne potrebe već 5 godina.
Ne razumem kako smo uspeli da planetarno pustimo debile da donose doluke protiv nas ?

Kineze sada stižu posledice politike jednog deteta, a koliko vidim Japan i Južna Koreja isto postaju nacije starih ljudi.
Veliki pritisci da se napravi karijera su doveli da je brak i porodica na dnu prioriteta.
Mada, kontam da će pre napraviti armiju robota nego uvoziti ljude od ko zna gde.
Realno, sve 3 nacije imaju taj potencijal, možda im je to i jedina karta na koju mogu da igraju, što se tiče radne snage.

Što se tiče uvoza migranata, na primer vozači autobusa u Srbiji, imali loše plate, ljudi otišli po belom svetu, i onda smo dobili manjak vozača.
Imamo srednje škole gde se školuju vozači ali ne mogu da voze autobuse po završetku škole, moraju da steknu iskustvo na drugim vozilima.
Puf! Država daje subvencije za zapošljavanje stranca.
Stani malo, država nije mogla da da subvencije za svoje građane, ali može za strance?
Suludo.
Pogotovo što je jako upitno kakve dozvole imaju ovi uvezeni vozači. Ako je kod nasa ovakva korupcija, kako li je tek u tim državama?
Da ne grešim dušu, ne voze loše, koliko sam video, mada se retko vozim gradskim prevozom.

Zavisi kako se gleda. Ja na primer ne bih voleo da me vozi vozač autobusa iz Bangladeša ili Pakistana. Ali kako ide, vidim da će da nas pregledaju doktori i iz spomenutih zemlja. Naši najbolji odoše za evropu, ovi iz evrope za Kinu i Ameriku. Tako se sada meša špil karata. Da ne spomiljem kultorološke razlike, i brzinu širenja "radikalnog islama". Običan islam je odlična religija koja propoveda mir, a ovi su fanatici koji mogu da nas pobiju dok si rekao keks. Uzmite skorije primere samo iz Nemačke , Francuske i Engleske. Kako prolaze obični ljudi.
Najveći problem ove recesije, čije posledice, u manjem ili većem obimu trpimo još od 2008 godine, snose isključivo Amerikanci koji štampaju novac kao tapete i prave veštačke krize u svetu. Krivi su i neki lideri evrope koji finansiraju rat u Ukrajni bez ikakve realne potrebe već 5 godina.
Ne razumem kako smo uspeli da planetarno pustimo debile da donose doluke protiv nas ?

Čudno, naši idu u EU koja propada, a azijati odlaze iz Azije koja je u puno boljoj poziciji negu EU.

Jok, ti ih kontrolišeš.
Vladaće nepomenik još dugo.

Zapetljao si se, ne znam kakve veze ima jedno sa drugim, ali nije ni bitno. LOL.

Kineze sada stižu posledice politike jednog deteta, a koliko vidim Japan i Južna Koreja isto postaju nacije starih ljudi.

gledao sam jedan dokumentarac o tome. Zove se parafraziram Grad sa milion žena za udaju, ili slično gde je baš lepo objašnjeno zašto je to tako. Na žalost ne mogu da pronađem taj video.

Užas jedan, koliko je tamo abortusa urađeno.
Skoro sam video klip, dešavalo se u jeku te politike, neki Kinez, vojnik, dobar strelac, ali žena je zatrudnela sa drugim detetom, i sad, džaba što je dobar vojnik, džaba sve, ako dobije dete, ceo komandujući kadar će biti kažnjen... Naravno, svi se potrude da ne dobije dete, žena usput umre na tom prinudnom abortusu.
Lik pukne, ponese pušku, nekoliko stotina metaka i tako, nije se lepo završilo.
Imao sam dosta visoko mišljenje o Kini, ali u zadnje vreme mi je to poljuljano, valjda sam počeo da gledam malo širu sliku.

Ne treba biti slepo zaludjen nijednom drzavom i politikom, svaka ima svoje prednosti i mane.
E, tu se slažem. Mislim da sam se razočarao u skoro sve živo. Samo me neke stvari razočaraju malo kasnije. 😀
Malo sam zacrneo temu, izvinjavam se.

Приче о блиској пропасти кинеске економије слушамо ево 20 и кусур година. И трт.

Мрт.

Priča o propasti Kineske ekonomije je veoma upitana, mada ima i tu da se dosta kaže. Ono što mene brine je propast evropke ekonimije, posebno Nemačke, jer kada oni kinu, mi ovde imamo groznicu. Svi zanamo šta se desilo sa evropom. Engma je kako je Rusija preživela a Japan prooopo 😉

Приче о блиској пропасти кинеске економије слушамо ево 20 и кусур година. И трт.

Ekonomija je jedno, a politički sistem i kulturološko-sociološke razlike, koje kolega spominje, su nešto drugo. To što u Kini ne postoje opšte slobode kao kod nas u Evropi, očigledno ih ne sprečava da razvijaju ekonomiju, ali je jedna od posledica toga daleko veća fluktuacija talenata iz Kine prema Zapadu nego obrnuto. Stvari koje su u Kini normalne su nezamislive za nas i teško bi se prilagodili takvom sistemu koji je dosta represivan za naše standarde.

Nemam ništa protiv Kine, ali ne mislim da je to model kome je moguće ili treba težiti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno