Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo da ne kucam opet, moj post iz neke benchmark vesti, u Evropi je ovako nešto veoma moguće i lagano, obzirom da ovamo zapadno ima drastično više punjača. Isto bi bilo i da sam išao 700+ kilometara, imao bih samo još par stajanja po desetak do dvadesetak minuta. U punoj sezoni tamo gde su punjači ređi mogu da predvidim gužvu svakako, pa to mora da se ukalkuliše i predvidi kao mogućnost da će punjači biti zauzeti, u mom konkretnom slučaju je bilo mesta koliko oćeš. Da idem iz Srbije za Grčku bio bih mnogo zabrinutiji, ali je itekako izvodljivo. Ja recimo nisam imao punjač u smeštaju, samo sam stigao sa većim procentom baterije na odredište, pa sam posle za susedne gradiće koristio spore 22kW punjače kao parking mesta, dok smo obilazili grad auto se dopunjavao sporo, ispadne još jeftinije nego da sam plaćao odvojen parking 😂

Imam sličnu situaciju za tebe pre dve nedelje, petoro ljudi, troje odraslih, dvoje dece, napunjeni prtljagom skroz - Tesla Model 3 Performance 2025, 477km na 100%, imao je citiranih 487km pre godinu ipo dana kad je bio skroz nov, klasična degradacija u prvoj godini, posle se izravnjava kriva. Klima na 22 stepena, autoput vožnja oko 120 km/h, nismo žurili, dakle ispod ograničenja u FR, unutar ograničenja u ES, potrošnja oko 18 do 19 kWh/100km, 20 inča gume, sa skinutim velikim plastičnim delovima na felnama što malkice ubija potrošnju.

Krenuo sam sa 98% iz Francuske ka Španiji, što je 467km dometa, potrošio sam 71% i stigao sa 27% baterije na Supercharger pre glavne destinacije, prešao sam 285km i ostalo mi je 122km dometa, napunio se 5 minuta i nastavio dalje, tačnije ostao sam više desetak jer smo zverali golf teren u blizini, pa sam imao više od 30% struje na destinaciji koliko sam hteo.

6d1e7762-7fbe-480b-bebe-54388e81aba0.webp

8f686d35-d5f7-4110-9dec-c75978641bb7.webp

Trebao sam da potrošim 285 km koliko je bio put zapravo do prvog SuC, pojeo sam 338km u stvarnosti, tačnije 53 kilometara više, što je razlika od 11% - to je razumno. Što znači da nisu toliko EV gladni ako ih ne gurate u velike brzine na autoputu, što znam da je nepojmljivo za većinu nas balkanaca sa SUS, ovu rutu verovatno ne bi skidali ispod 140 km/h, jer svi žure da stignu na odmor 🙂

Ovo trziste za EV je premalo za analizu - ukupno prodatih 7.200 auta. Iako vecinu sigurno cine jeftiniji modeli (Zoe, ID3 i sl.), tesko da ces na ovom forumu naci dovoljno relevantnog iskustva za zakljucke.
Možda ima neko ko se interesovao za te modele, pa može da napiše šta je pročitao.

Ja sam svoja iskustva sa Zoe iznosio kroz postove, pa potraži... U suštini ti modeli su prežvakani milion puta, ako ne u ovoj temi, onda po internetu, sve je na izvolte... Ako imaš neko konkretno pitanje, pitaj 🙂

Pre neki dan dosao sa Tasosa, Tesle koliko hoceš. Najviše rumuna. Video sam Ford Explorer, prelep je i turčina sa T10x. Togg T10x je izgleda ekstra.
U Limenasu ima Lidl dva stanice sa punjenje, mislim da je sa po jednim kablom. Odmah pored Macutis, tu se plaća, dve stanice sa rekao bih po dva ulaza za kablove.
Isao sam preko Bugarske, cim se udje u Bg Shell ili mol pumpa ima vise punjača i bila je gužva ali niko nije čekao a da ne puni

• Like
Reagovanja: mnt
3Još jedan problem sa ovim EV punjačima po Evropi su i te aplikacije....za svaku zemlju 10 sistema 10 aplikacija... nepotrebno komplikovanje umesto da plaćaš karticom na samouslužnom terminalu kao i sve ostalo, naravno, nadam se da ne postoji neka tehnička prepreka, a i ako postoji opet može da postoji veća stanica koju opslužuju radnici.

3Još jedan problem sa ovim EV punjačima po Evropi su i te aplikacije....za svaku zemlju 10 sistema 10 aplikacija... nepotrebno komplikovanje umesto da plaćaš karticom na samouslužnom terminalu kao i sve ostalo, naravno, nadam se da ne postoji neka tehnička prepreka, a i ako postoji opet može da postoji veća stanica koju opslužuju radnici.
Zato kad odeš na Ledi najniža cena, keš i blok račun. 🙂

EU je donela regulativu još 2024. da sve nove stanice za punjenje od 50kw i više moraju imati terminale za direktno plaćanje karticom. Oni slabiji mogu imati i plaćanje preko QR koda.
A od ove godine su u obavezi (punjači) da omogućavaju i "plug&charge" funkciju, znači komunikaciju između auta i punjača i automatsku naplatu

Nema potrebe, takve stvari su rešene aplikacijama kao što su Electroverse ili Chargemap, u kojima imaš 99% svih tih punjača širom Evrope, jednom povežeš karticu i posle pokrećeš punjenje iz aplikacije ili poručiš njihovu rfid karticu. Evo ima taj punjač na Electroverse na Tasosu.

Screenshot_20260716-115843.webp

QR кодови су идеални за преваре, ништа лакше него прелепити лажни код преко правог, посебно на прометним туристичким дестинацијама. Мало непажње уз стандардан стрес на путу, и почећете летовање са сљуштеном картицом.

Svakako treba biti pažljiv da se slika kod iz aplikacije, a ne kamerom. Ali načelno se slažem.

Ok, kao i za ostalo (QR na parkinzima i slično). Opcija je, ne moraš.

Svakako se uredba odnosi na nove punjače, a među njima ovi ispod 50kw više i nisu interesantni.

QR кодови су идеални за преваре, ништа лакше него прелепити лажни код преко правог, посебно на прометним туристичким дестинацијама. Мало непажње уз стандардан стрес на путу, и почећете летовање са сљуштеном картицом.
Ovo me interesuje kako izvedu pošto sam par puta cuo za to. Zar nije potrebna dodatna interakcija posle skeniranja? Misliš fake stranica i da nasedneš i odeš na plaćanje?

Naprave lažnu stranicu. Ne moraju ni naročito verno da naprave, masa ljudi je strašno površna čime god da se bavi, pa će nasesti.

Управо тако, лого фирме, форма за попуњавање картице, и нешто пропратног садржаја да личи на оригинал. Знај ти како је Грк или Бугарин замислио страницу за плаћање...
Ја сам својевремено и са правом страницом имао проблема, била зима, нисам успевао да започнем пуњење, а за сваки покушај се резервише 100-ак евра, за час ми је било преко 500 евра резервисано.

@justPera Šta se dešava sa subvencijom, je l’ si uspeo da rešiš?
Jesam pre 10 dana posle 5 nedelja čekanja. Morao sam na kraju da angažujem advokata. U roku od 7 dana su mi rešili problem. Ono što me je šokiralo je kada sam razgovarao sa advokatom je da je imala pre par meseci identičan slučaj sa drugim uvoznikom. Prošle nedelje nešto pričam sa kolegom koji namerava da kupi Atto 2 i ja mu podelim moje iskustvo i on mi reče da je njegov prijatelj imao sličan problem kao ja početkom ove godine.

Tako da ili su ljudi koji rade nesposobni ili je u pitanju neko ozbiljno muljanje sa brojevima šasija. Na primer BYD nije odgovorio na pitanje mog advokata kako je moguće da je neko mesec dana pre mene dobio broj šasije mog automobila.

Pa valjda nam i treba za fizička lica?

Tako da ili su ljudi koji rade nesposobni ili je u pitanju neko ozbiljno muljanje sa brojevima šasija.
Da su većinom nesposobni svi generalno po tim auto kućama jesu sigurno znamo već svi iz iskustva. A u kakvoj zemlji živimo ne bi me čudilo ni da se nešto mulja, jer je to odavno postala naša svakodnevnica.

Btw. gledam ovaj novi Xpeng L03 ne izgleda loše.

Da su većinom nesposobni svi generalno po tim auto kućama jesu sigurno znamo već svi iz iskustva. A u kakvoj zemlji živimo ne bi me čudilo ni da se nešto mulja, jer je to odavno postala naša svakodnevnica.

Btw. gledam ovaj novi Xpeng L03 ne izgleda loše.
I meni izgleda fenomenalno i ne mogu da prežalim što sam dao kaparu za Atto 3 Evo.

I meni izgleda fenomenalno i ne mogu da prežalim što sam dao kaparu za Atto 3 Evo.
Ako dobiješ subvenciju nisi pogrešio. A i gledaj to sa vedrije strane Xpeng još nije ni došao kod nas 🙂

Iskreno se nadam da će i oni i Zeekr uskoro doći kod nas i da će početi neko da postavlja 800v punjače.

Nazad
Vrh Dno