Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U da, itekako. Shodno tvojim refleksima mungosa 😁 I kočionoj opremi od par desetina tisuća jevrića

Nemojte da me razočaravate momci, nekako sam računao da su biciklisti malo osvešćeniji od večine populacije

Haha, sve ali osvešćeniji sigurno nisu ako gledaš cenu druge opreme, delova i garderobe.

I to što kažeš 😁
Mada, ako takvu opremu mogu da kupuju na Aliekspresu .... nisu baš izgubljen slučaj 😀

Moja majka mnogo voli da kupuje stvari na akcijama. Takođe obožava da gleda cene na kilogram proizvoda i naravno da su veća pakovanja isplativija od manjih.
Odem ja kod nje u posetu, pogledam u frižider i vidim kantu od kilo fete. Otkud to, kaže bilo mnogo jeftino. Pa šta će ti kilo, pa ne znam. Otvorim, a ono buđavo. Kada si kupila, ima neko vreme.
bacim ja tu kantu, srce me boli, jedva da je 100g pojela.
Posle mesec dana se desi potpuno ista stvar. Uzela neko džambo pakovanje i to propada. I dan danas se svađam sa njom da joj objasnim da je jeftinije da kupi 100g za 100rsd nego 1000g za 200rsd ako će da 900g.

Jeste shimano preskup, jeste bezobrazan, ali meni jednostavno ne treba litar ulja. Nemam ni gde da čuvam, a ne želim ni da rizikujem da mi se prospe u međuvremenu.
Ako ću da platim litar 900rsd, da ga iskoristim jednom i ostavim ispred kontejnera, onda mi je bolje da za istih tih 900rsd uzmem 100ml za koje imam prostor da skladištim.
Stoji činjenica da mogu da kupim praznu bočicu od 100ml, da uzmem drugo ulje i da prespem.

OK, a mene interesuje čemu to "hvatanje" za svaku napisanu reč? Sve mora da se obrazloži, svaka napisana misao, tvrdnja?
Zato sam napomenuo, nemam loše namere, već samo pitam da li ja, kao korisnik, kada imam dva ulja, mogu nekako da razlikuje bolje i lošije. U ruci, u upotrebi, kako god.

U mojoj glavi, brendirano ulje, traženog viskoziteta je dovoljno dobro.

Nekako sam sklon da više verujem ljudima sa ovog foruma, nego nekom online tekstu.

...Jeste shimano preskup, jeste bezobrazan, ali meni jednostavno ne treba litar ulja. Nemam ni gde da čuvam, a ne želim ni da rizikujem da mi se prospe u međuvremenu.
Ako ću da platim litar 900rsd, da ga iskoristim jednom i ostavim ispred kontejnera, onda mi je bolje da za istih tih 900rsd uzmem 100ml za koje imam prostor da skladištim.
Stoji činjenica da mogu da kupim praznu bočicu od 100ml, da uzmem drugo ulje i da prespem.
Postoji pakovanje Febi ulja od 250mll naprimer, košta tri puta manje od tog Šimanovog, kvalitet je nesporan. Sigurno i kod drugih proizvođača postoji slilčno.
Ulje se svakako neće pokvariti ni nakon 10 godina ako nije bilo u dodiru sa vlagom. I što reče kolega everton, višak može da se podeli među društvom

Poslednja izmena:
Moja majka mnogo voli da kupuje stvari na akcijama. Takođe obožava da gleda cene na kilogram proizvoda i naravno da su veća pakovanja isplativija od manjih.
Odem ja kod nje u posetu, pogledam u frižider i vidim kantu od kilo fete. Otkud to, kaže bilo mnogo jeftino. Pa šta će ti kilo, pa ne znam. Otvorim, a ono buđavo. Kada si kupila, ima neko vreme.
bacim ja tu kantu, srce me boli, jedva da je 100g pojela.
Posle mesec dana se desi potpuno ista stvar. Uzela neko džambo pakovanje i to propada. I dan danas se svađam sa njom da joj objasnim da je jeftinije da kupi 100g za 100rsd nego 1000g za 200rsd ako će da 900g.

Jeste shimano preskup, jeste bezobrazan, ali meni jednostavno ne treba litar ulja. Nemam ni gde da čuvam, a ne želim ni da rizikujem da mi se prospe u međuvremenu.

Bukvalno sam isto uradio za mast, kad sam menjao pedale, u garaži imam neku prastaru, reko' kupiću novo pakovanje, tamo je upadalo koješta tokom godina, kada je zaboravim otvorenu. Shimano, 50 grama ili zaboravih koja, preporuka ovde sa foruma 500 grama. Cena se razlikovala 100 dinara. Uzeo sam ovu malu, jer sam je i pozjamljivao ljudima, a i dalje se ne vidi da sam je trošeno. A manja kutija, lakša za čuvanje.

Kad smo već kod bezobraznih cena evo jos jedan primer ulje za viljušku FOX 4WT 42e litra , dok je Motul ili Motorex ispod 2000din 1l.
Kad sam radio servis uzeo sam R.S.P 250ml za 10e mada i to je dranje

Kad smo već kod bezobraznih cena evo jos jedan primer ulje za viljušku FOX 4WT 42e litra , dok je Motul ili Motorex ispod 2000din 1l.
Kad sam radio servis uzeo sam R.S.P 250ml za 10e mada i to je dranje
Još kad se uzme u obzir da trebaju minimalno dve gustine ulja...
Ulja za moto viljuške su potpuno adekvatna, samo treba naći zamenu koja odgovara (WT oznaka često nije dovoljna). Za Rockshox sam oristio Motorex i Eni i sve je bilo isto kao i sa fabričkim.

Toliko o osvešćenosti biciklista.

Mislim da sam konačno ubo fit. Ostalo mi samo pločicu na desnom stopalu malo da zarotiram ka u unutra.

Više ne trne ništa što mi bilo najvažnije.

Još kad se uzme u obzir da trebaju minimalno dve gustine ulja...
Ulja za moto viljuške su potpuno adekvatna, samo treba naći zamenu koja odgovara (WT oznaka često nije dovoljna). Za Rockshox sam oristio Motorex i Eni i sve je bilo isto kao i sa fabričkim.

Toliko o osvešćenosti biciklista.

Košta kako god da okreneš.

Pred sezonu kad sam radio servis predjeg amortizera cena usluge je bila oko 9600 din a to je samo za "mali" servis tj. servis donjih nogu koji se po preporuci Fox-a radi na 50sati.
Da se razumemo ni ja za manje ne bih radio s obzirom da je polovina toga cena materijala. A materijal smesan dve zaptivne gumice, dva sundjera i 10cc jednog i čini mi se 30cc drugog ulja.
Kompletan servis koji se po zvaničnoj preporuci radi na 125 sati ili jednom godišnje nisam smeo ni da pitam verujem da nije ispod 200e jer po obimu posla i ceni ostalih delova je bar 3 puta veći, zahtevniji i skuplji od "malog servisa"

Na kraju sam uradio nesto izmedju malog i kompletnog servisa. Servis donjih nogu sa novim gumicama, čišćenje i zamena ulja u damper komori i čišćenje i podmazivanje vazdušne komore. O ringove nisam menjao.

Prethodno sam morao napraviti improvizaonu radionicu u podrumskoj ostavi. 🙂

Kada bi za sve radio po preporuci proizvodjača i za to plaćao majstore redovni godišnji servis bajsa bio bi cenovno u rangu nekog manjeg auta ili čak skuplji.

Lomim se da li sutra ujutru u 5 da krenem na stotku ili da lepp odspavam, preko dana odmorim, nahranim se lepo i onda u tri popodne kad je jako sunce da opalim vožnju.

Ili lepo u nedelju ujutru 😁 Do sada sam izbegavao vožnju po vrućini ali očigledno da ću morati malo i na tome da radim.

Ja taman kad sam mislio da krenem da se spremam za vožnju bacim pogled na prognozu kad ono kiša... A cele nedelje, i jutros kad sam gledao, pisalo da će biti sunčano i bez padavina. Jedva dočekaš vikend i ovo se desi... 🥲

Ajd bar je bila tačna prognoza jer trenutno pada, bilo bi gore da sam odustao od vožnje a kiša na kraju nije ni pala...

Radar najviše i pratim, weather.com mi se pokazao najprecizniji, ili najmanje neprecizan 🙂

Pošto je propao prvobitni plan, odem na jednu kratku vožnju jer više nigde nije bilo kiše u najavi i u povratku me uhvati kiša 🤣 Doduše bila je slaba i trajala svega desetak minuta, al eto, kad te neće...

Krenuo juče u 14:30 jer rekoše da će kiša negde od 19:00. Išao sam 100 km.

Rekoh taman stižem mnogo pre kiše.

Šta se dešava, kiša kreće već u 16:30 i tako vozim 15 km po njoj. Sva sreća što sam bio zaklonjen od vetra pa sam imao minimalno one olujne vetrove. Na par suvih mesta sam stajao ali uglavnom to kratko trajalo jer kiša nije imala nameru da stane.

Uz to mi senzor na pedali otkazao pa u jednom momentu pokazivao 2500 wati te na kraju prestao da daje znake života. 😁

Vremenska prognoza posebno leti, nije sigurna.

Odjednom može da se stvori oblak i da pokisneš ki mrav.

Nije prvi put da vozim po kiši pa mi nije pravilo problem psihički.

Sedište treba da bude vodoravno ili za stepen-dva nos na dole.

Takodje pogledaj da li sedište previše napred ili nazad i na kraju visina sedišta.

Obavezno uz sve to i šorc sa uloškom.

prva voznja nakon perioda odmora, dupe boli 2 dana. voznja u tom periodu je oporavka je agonija za sesti.
druga voznja, koju preporucujem za minimum 3-4 dana nakon prve, dupe opet boli, ali manje i oporavak je kraci.
nakon toga treca voznja ne pravi probleme.
barem je meni tako.

Inace, prva voznja obavezno sa pelenama (gace sa uloskom). nema razloga da se ulozak ne nosi i za sve voznje, ali za prviu je bas bitan.

ako nije problem u guzici nego u familiji, onda je to pogresan polozaj sedista, mozda i drugih stvari na bajsu, to je tesko reci daljinski, ali samo dupe treba da boli.

Nedavno mi je grana u toku spusta oštetila kabl od Echowell BL-8 ciklomastera, pa tražim zamenu. Imam još jedan BL-8 na drugom bajsu, ali je i njemu kabl prilično ukrtio posle 10 godina, pa sad razmišljam da li da ponovo uzem taj Echowell ili da pređem na neki skuplji model (mada BL-8 kida u odnosu na cenu).

https://www.venerabike.rs/proizvod/brzinomer-sigma-bc-1416-sts
Klasičan dizajn i veliki broj funkcija, ali malo nerealno visoka cena za ovako jednostavan uređaj.

https://www.probike.rs/prodavnica/oprema-za-bicikle/brzinomeri-za-bicikle/brzinomer-sigma-bc-16-16/
Deluje ok ali nije dovoljno bolji od BL-8, a nema ni osvetljenje.

I na kraju ove 2 sprave:
https://planetbike.rs/brzinomer-igpsport-gps-bsc100s-igpbsc100s.html?qty=1

https://planetbike.rs/brzinomer-igpsport-gps-bsc200s-igpbsc200s.html

Mada ne znam o kakvom se kvalitetu radi, a i nije mi potreban baš toliki broj opcija.

Treba mi i novo prednje svetlo, vidim da je PB dobio CatEye AMPP400s, to je novija verzija sa USB-C, umesto Micro-USB. Sad ne znam da li možda postoji neko bolje kinesko svetlo a da može da se kupi u domaćim prodavnicama, ili na KP?
Videh i ovo svetlo, za razliku od AMPP400s ima IPX6 ali deluje nekako malo (mada ima bolje karakteristike) od cateye): https://planetbike.rs/prednje-svetlo-infini-astra-600-i-267p-black-sve-i-267p.html

Na kraju, treba mi i nogara koja se montira odozdo na zadnju šipku, a da je prilagođena XC ramu (ovaj Cube je u pitanju). U PB nisam našao nešto što bi odgovaralo.

Poslednja izmena:
Nemaju vise smisla ciklokompjuteri poput tog Echowell i cateya, sve na taj kalup je jednostavno prevazidjeno i ne vredi vise taj novac koliko kosta.

Najpriblizniji njemu a opet daleko bolji je BSC100, ali opet ni on nema smisla kada je i BSC200 jako jeftin

Sto se lampi tice na aliexpresu za 12-15$ ima takvih lampi da pomislim da ovi iz cateya nisu normalni koliko traze para za svoje smesne lampe.

Koliko nas je ovde kupili offbondage lampu.. za 10$, moja i dalje radi...
evo sad gledam ima neki novi model, jedino sto joj je i cena porasla sa popularnoscu.

Sedište treba da bude vodoravno ili za stepen-dva nos na dole.

Takodje pogledaj da li sedište previše napred ili nazad i na kraju visina sedišta.

Obavezno uz sve to i šorc sa uloškom.
Kod mene sedište 10° na gore. Ako je vodoravno onda klizim napred i stalno se nameštam u nazad. A šorc sa uloškom nikada nisam nosio. Puno mi igra visina sedišta. Bukvalno pola cm mi puno znači. Mada imam ravan korman, ako je to bitno, A sedište neko iz Lidla od 600 dinara. A pre njega sam imao od kineza za sličnu cifru. Moguće je da mi doope nije toliko osetljivo kao nekom drugom. Za ovo napred - nazad se slažem u potpunosti.

Ima li smisla doplata izmedju igpsport 200 i 200s.
Razlika samo u ekranu u boji ne znam koliko je neophodno i koliko vise baterije trosi

Realno su jako male razlike između svih modela
Čak i 200 i 300 imaju iste funkcije razlike su rezoluciji, ekranu, boji itd.

Ima li smisla doplata izmedju igpsport 200 i 200s.
Razlika samo u ekranu u boji ne znam koliko je neophodno i koliko vise baterije trosi
Da ti predložim i IGS320. Kažu da je baterija fantastična, da najduže traje. Ja imam Magene c606. Ekran u boji i navigacija mi ne inače ništa u vožnji.

Taj Geoid cc600 sam uzeo klincu za bajs. Zanimljivo izgleda. On je Magene C506 se. Jednom mi se odvalilo dugme, pa su mi poslali novi. Kupio sam formalno neko zaštitno staklo za oko $3, da bih dobio broj za praćenje.

Zdravo ljudi, da slučajno neko nije kupovao patike za bajs preko Temu-a, tražim neke gravel SPD verziju, trebaju mi i pločice takođe. Ako neko ima iskustva i mišljenje, ako može da podeli. Rešio sam da pređem na njih, nabavio sam neke hibrid (pola spd, pola obična pedala) polovne pedale.

kupi nesto kvalitetno, raspasce se brzo jeftino. ima kineskih za 30-40eur ali em nije original boa ako neces pertle em se rasklima na djonu spd, bukvalno bi bacio novac, trust me, been there....
takodje original shimano spd cleats

meni evo vec vise od 5 godina traju

Nazad
Vrh Dno