Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Bez tempomata ne vozim nikad skoro, pogotovo otvoren put, pa makar i 20km dug.

Tempomat radi tako da cim stisnes kocicu deaktivira se, ili na dugme koje imas u autu da ga pauziras.

Adaptivni tempomat je jos bolji jer pojedini prate i ogranicenja, usporavaju i ubrzavaju, prate i auto ispred tebe, i odmara mnogo na dugim putovanjima.

Uvek koristim tempomat, ubrzavam, usporavam, sve na njemu, pogotovo na duzim putovanjima, meni licno, veliko olaksanje...
Poslednjih par godina imam i adaptivni, odlicna stvar.
To ti je kao i automatski menjac, kada se naviknes, posle ti uvek fali kada ga nema. 🙂

Poslednjih par godina imam i adaptivni, odlicna stvar.
To ti je kao i automatski menjac, kada se naviknes, posle ti uvek fali kada ga nema. 🙂
Mozes da napises iz iskustva kako radi adaptivni tempomat? Prednosti i mane isto? Nikad nisam istrazivao.

Ja koristim svoj isto, na otvorenom uvek i svuda, umeo sam dosta i po gradu kad se vracam kroz blokove ili Tosin kad nema guzve ali sam prestao u zadnje vreme.

Tempomat pa voznja na dugmice, kao u igrici 🙂.
Namestis ograničenje i ne boli te glava, i za kratke relacije ako dozvoljava (kod mene radi tek od 4. brzine).

Mana adaptivnog je naglo kocenje, ne predvidjanja saobracaja pa dok bi ti recimo pustio gas ili ranije reagovao neznije, on koci "kasno/naglo".

prednosti su sjajne, nema drndanja pogotovo je sjajan u guzhvama ono kreni stani zezanje po gradu.

Vidi navika, pricam o profi vozacu taksija u Bg sa preko 30 godina staza i verovatno preko 2 miliona km.

I ima tempomat i nece, ne moze...

Tempomat je jedna od pomoći vozaču koja ima smisla, jer ga rešava umora na dugim vožnjama. Većina onih "automatskih" pomoći: za svetla, brisače, praćenje trake... , od vozača pave bezbrižnog idiota, koje svojim pomaganjem, naizgled pomažu u vožnji, a u stvari otupljuju koncentraciju vozača.
Kad si za volanom, voziš. AKTIVNI si učesnik si u saobraćaju.
Mnogi će se naljutiti, ali kod nas bi, onome ko izmisli automatske migavce, dali Nobelovu nagradu.

Jedino validno je pracenje trake jer smara po nekad.
Jos stvar koja je mnogo dobra jeste senzor umora i pracenje da li vozac spava.

Ali ne vidim rezlog zbog kog ne bi auto sam regulisao svetla, brisace i slicno, i na koji to nacin meni to ometa voznju i pravi od mene idiota?

Pročitaj pažljivo. Ne ometaju oni vožnju, nego vozača čine bezbrižnijim, što dovodi do pada koncentracije za vožnju.

Jedino validno je pracenje trake jer smara po nekad.
Jos stvar koja je mnogo dobra jeste senzor umora i pracenje da li vozac spava.

Ali ne vidim rezlog zbog kog ne bi auto sam regulisao svetla, brisace i slicno, i na koji to nacin meni to ometa voznju i pravi od mene idiota?
Vidiš recimo danju kada je magla, koliko novijih automobila ide bez uključenih zadnjih svetala.
Ili noću kada ja magla, pa kada automatski krenu da pale duga svetla 🙂

Ako nekom vozacu senzor za kisu ili svetla dovodi do pada koncentracije, takav vozac ni ne treba ni da bude za volanom.

Takodje ako ne zna cemu sluze maglenke, i kako se koristi signalizacija u slucaju magle, i generalnih uslova na putu, ne treba da bude za volanom.

Da je to sve istina, statistika stradalih bi bila u porastu u zapadnoj Evropi, jer oni imaju novije automobile sa svim tim sistemima i senzorima, a nije, u padu je. Pogotovo Volvo koji odavno stavlja sve te senzore i sisteme u svoja vozila, od senzora za kisu, svetla, radara, pracenje traka itd.

Ali da ne idemo u off, moze se otvoriti nova tema za diskusiju (ako je nema) o sistemima na automobilima. 🙂

Da je to sve istina, statistika stradalih bi bila u porastu u zapadnoj Evropi, jer oni imaju novije automobile sa svim tim sistemima i senzorima, a nije, u padu je. Pogotovo Volvo koji odavno stavlja sve te senzore i sisteme u svoja vozila, od senzora za kisu, svetla, radara, pracenje traka itd.
Da ti pojednostavim.
Broj senzora i kamera na automobilu je u obrnutoj srazmeri sa onima koji bez njih mogu ispravno da uparkiraju auto.

Svi novi automobili poseduju i kamere i radare i sa njima povezane sisteme već od osnovnog paketa opreme...

Vidim da se priča o korišćenju tempomata za vožnju do mora. Evo da ispričam moje iskustvo iz 2023god.

Napominjem da imam dve decenije iskustva kao vozač i ovu deonicu od BGD do Grčke sam vozio sigurno 15x, što pod tempomatom što bez.

Krenuli noću na more do Tasosa, krenuli bolesni, šmrkljavi oboje, lomili se da li da krenemo i kao ipak ajde, noćna vožnja, pod tempomatom konstantno. Do Makedonije laganica, nema umora, nema ničega.
U Makedoniji krene da mi se spava, ali čudan umor, jednostavno virus lomi. Trebali smo ona i ja da se rotiramo na svakih sat dva, ali ja rešim da je poštedim jer je i ona bila kilava i spavala konstantno.
Makedonija ima oko 170km puta od Srbije do Grčke, meni se toliko spavalo da sam na tih 170km pravio tri pauze da odmaram i spavam, na kraju treći put krenem pred granicu sa Grčkom, vozimo tako, pod tempomatom, i odjednom BUM, škripanje metal o metal! Budimo se i ona i ja, auto i dalje ide 130 na sat, Ja ne znam šta se desilo, ne zna ni ona, vidim odvaljen retrovizor visi, meni ruke na volanu, i dalje procesiruiram šta se dešava. Uspem da stanem pored puta. adrenalin šiba rastura, cela moja (vozačeva strana) izgrebana, retrovizor visi. Šta se desilo? Zaspao sam za volanom, auto je na 130kmh lagano skrenuo ka bankini i udario iako su mi ruke ostale na volanu, auto na tempomatu, običnom, nemam adaptivni. Imali smo ludu sreću da nikog nije bilo ispred nas i da je bio pravac sve ravno. Šteta na autu 5k eura, ali što je najbitnije, mi nepovredjeni. Uglavnom je kozmetička šteta bila i kasko je pokrio 90% štete. I da, nastavili smo put na more sa takvim autom pošto je samo bio izgreban, nije bilo drugih oštećenja osim toga i retrovizora.

Posle mi je jedan kamiondžija rekao, nikad posle 21h da se koristi tempomat, baš zbog ovoga, i nisam ga ni koristio osim za kraće relacije 100-200km.
A ja bih ubacio još jedan savet, nikad umorni i bolesni na put ne krećite, kolko god da ste iskusan vozač. Samo nedelju dana posle ovoga, na vestima na istoj deonici cela porodica poginula, vozač zaspao, skucao se u kamion ili tako nešto.

I ja sam voleo (volim) da vozim noću jer mi klincu teško pada vožnja, nema strpljenja jelte. Ali sam skontao u nekoliko poslednjih puta da mi stvarno teško pada da vozim noću, teže nego njemu da se vozi danju 😀. Tako da smo poslednjih par putovanja odradili preko dana, ako je predaleko prenoćimo negde, ali baš mi se ne igra sa životom. Da imam adaptivni tempomat, mnogo bih se komfornije osećao, jer bi me mogao zaustaviti ako nailazim na auto. Noću uključim i lane assist, baš zato što me užasno iritira (onaj ping pong lane assist), da me drži budnim. Ali samo jedan način ima da me razbudi 100%, brzina. Na 130kmh mi pada glava, na 160 ili brže se odmah razbudim. Nije za pohvalu, ali sam to više puta radio, svi oko mene spavaju, na autoputu nigde nikoga, a ja jurim i ložim se da sam Fanđo.

Ok, ovde završavamo priču o tempomatu, senzorima i ko zna, ko ne zna da vozi. Hvala.

Pre skoro 30 godina, jedno od pitanja na testu za vozački je bilo boli te glava, pod a odlažeš put, pod B, voziš kao da nije ništa, pod c, popiješ kafetin i voziš.

A pošto je ovde većina puta ka Grčkoj, ovog juna smo u odlasku spavali u Gevgeliji, ujutru za nekoliko minuta na granici.

U povratku bili ceo dan na plaži, pa smo spavali u Negotino. Idem na odmor, neću da se umorim. Vraćam se sa odmora, neću da se vratim umoran.

Vozi se u jednom pravcu ceo put, sve ostalo je gej.

@lanmi86 ko zna kako bi prosao bez tempomata ....
Nishta ti to nece sacuvati glavu ako sam ne cuvas.
Stanes odmoris, josh bolje hotel na pola puta i NASPAVAS SE, ako nemash da platis da na 500-600km prespavas onda nemas dovoljno ni za taj put para.
jos stizes umoran ko ker u smestaj trazis, ili kuci u neki severni deo srbije juris parking, samo malo da oderes auto ti je skuplje od da prespavas negde, da ni ne prizivam nesto gore.

Ja obavezno prespavam u Predejane ili Vranje gde god tu u okolini kada krenem bas zbog umora.

Noću je mir i tišina u autu, klinci spavaju... Odmor za moju dušu... Tako već godinama vozim i u principu mi ne smeta. Ujutru sam već na doručku i plaži.

Sve ovo važi za Halkidiki. Za dalje destinacije bih ipak prespavao na izlazu iz mkd

@lanmi86 ko zna kako bi prosao bez tempomata ....
Nishta ti to nece sacuvati glavu ako sam ne cuvas.
Stanes odmoris, josh bolje hotel na pola puta i NASPAVAS SE, ako nemash da platis da na 500-600km prespavas onda nemas dovoljno ni za taj put para.
jos stizes umoran ko ker u smestaj trazis, ili kuci u neki severni deo srbije juris parking, samo malo da oderes auto ti je skuplje od da prespavas negde, da ni ne prizivam nesto gore.
Ma nisu problem pare nego prosto nikad nisam ni razmišljao o tome da prespavam negde, uvek vožnja iz cuga do tamo i nikad nije ni bilo problema, al eto, dobio sam upozorenje i onaj gore me pogledao pa taj dan slavim ko drugi rodjendan.

Dodao bih i da dosta zavisi kakav je put, ako je sve pravac i ravno, opada pažnja, npr tako je ka Lefkadi kad se ide, od Soluna do Lefkade katastrofa, sve pravac tuneli jedan za drugim, hipnoza, dok mi Tasos mnogo lakše padne zbog vijugavosti.

to jedne godine dodje da ne mozhesh i treba se opametiti

Vozi se u jednom pravcu ceo put, sve ostalo je gej.

Furundžije mogu da voze odjednom, tobdžije moraju da naprave pauzu za reload.

It's the journey, not the destination.

Jedino od boljih putovanja poslednjih godina nam je bilo uplaćenih devet noćenja na Lefkadi, vratili se kući šesnaesti dan od polaska 😄

Ja uvek prenocim na putu do Grcke. Doduse ne idem na Halkidiki, vec dalje, do Atine pa na trajekt.. Ove godine sam nocenje u Makedoniji platio 28 eura za celu porodicu. Za te pare necu da razmisljam i da rizikujem vozeci 15-16 sati do Atine.

Zadnjih godina takođe ljetovanje nam je u Grčkoj... e obzirom da putujemo iz Gradiške (Republika Srpska) samo do Soluna nam je već oko 1000 km, plus ako idem preko HR još dodatne dvije granice. I bez problema se 10 noći u Grčkoj pretvori u 13-14 dana 😀. Prošle godine nisam htio ići kroz HR, prvo noćenje Bijeljina 😀. Ove godine ambiciozno planiram stići prvi dan do Dojrana, nekakav bungalov rezervisali kod same granice (Mrdaja)... će vidimo...

A jesi lud pored HR da ideš u grčku

Vozio bolestan noću,pod temperaturom,auto putem 120 ,bez spavanja u nekom motelčiću usput,put od skoro 1000 km.
Genijalno "sinak",genijalno.

Nazad
Vrh Dno