Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E upravo trotinete najvise i mere, posto je i u Nemackoj sve vise ludaka koji voze autobahn-om one kineze koji idu 85+ km/h. Oni su glavna posast jer se sa njih najlakse pada i onda te zgazi onaj ko vozi iza tebe i usere se i tebi i sebi u zivot!

U principu za el. bicikle zakon vec postoji,samo da se sprovodi.I onda su upropastili sve.
Licno tolerisao bi brzinu vecu od 25km/h,ali svi ucesnici u saobracaju bi morali da poznaju propise.

U principu za el. bicikle zakon vec postoji,samo da se sprovodi.I onda su upropastili sve.
Licno tolerisao bi brzinu vecu od 25km/h,ali svi ucesnici u saobracaju bi morali da poznaju propise.
Pa i to već postoji, zove se AM i za električna vozila je do 4kW i 45km/h. Good enough?

Dakle sve je ok, samo da se sprovodi Zakon.

Kod Iraca max 20km/h. Ne treba nikakva registracija skutera i vozac mora biti stariji od 16 godina. Danas sam video kad su zaustavili lika i oduzeli skuter kojem je max brzina 71km/h.

1782684551355.webp1782684528585.webp

Pitanje dana kad ce ovde panduri poceti kontrolu skutera sa pedalama i gasom?
Ili nece?

Poslednja izmena:
Sa Icon huntera iz 2024 blokada se skida jednostavno kada se podigne sedište i kompletno izvadi dolazimo do haos žica,postoji jedna tanka nesećam se boje ali jednostavno se raskači na džeku.Ide kao metak nego kod mene je problem što indikatori ne pokazuju tačnu potrošnju baterije,tek posle tridesetak kilometara prva počne da žmirka.Inače vratio sam blokadu čisto zbog bezbednosti na našim kraterima.Tražim nekog ko se stvarno razume u ovaj model jer imam dilemu i oko još jedne žice koja je bila fabrički raskačena a nalazi se iznad zadnjeg točka.

Nasao sam na Serking i Dakar 100 je isto.Das kontakt desnu kocnicu stisnes 9 puta i cekas.Pojave se sve 3 brzine i to je to.
i kolega sa Dakar 100 isto je tako otkljucao.

Ovo je nesto novo?
I sta ce biti kad pandur zaustavi neki bicikl koji ima gas?Kazna?Koliko?
Registracija?Koliko?

Shvatila država da može da se omasti, veliki je broj dostavljača (uglavnom oni koriste bicikle sa ručicom na gas).

Za divljake se slazem ,za krsenje propisa,crveno svetlo,trotoar i sl.I dodao bih da pola njih nema polozenu nikakvu kategoriju,nemaju poznavanje propisa.Klinci ,i romovi divljaju kao sto si opisao.
Pitanje je za ostale normalne ucesnike u saobracaju,koji su i vozaci drugih vozila.I ja spadam medju njih.Uz posedovanje stare B i A kategorije,jos sam i profi vozac firminog vozila.Ali posedujem iz zabave ,zadovoljstva i potrebe el.skuter /Serking/koji se do sad ubrajao u el.bicikl.

To za divljanje se slažem, ali to nema veze sa time da li je na struju ili ne (odnosno da li je uopšte u bicikl ili možda trotinet).
Za crveno svetlo su regularni biciklisti (pogotovo oni na specijalkama) oduvek *****, osim ako nisu baš prometne raskrsnice u pitanju.

vezano za cikloberzu, ja sam uspeo da kupim bajs sa fiskalnim racunom i jednim besplatnim servisom pre tri godine.
Krenem sad da trazim neki MTB za zenu, velicine L, nisam jos ni na jedan naleteo legalan da stoji u oglasu da se zna poreklo.
Zato i ne kupujem nista jer je buraz tako kupio Giant koji ima gresku i ne radi mu motor, najblizi ovlasceni je u Sarajevu i on se plasi da ga odnese na dijagnostiku jer mu ne zna poreklo.

Razmišljao sam da kupim polovan e bicikl iz razloga što bih se vozio nekim sporednim brdskim putevima, ali nemam volje za pedaliranje. Autom ne bih, nije taj ugođaj.
E sad kakva je trajnost baterija kod tih bicikala?
Kakva su vaša iskustva, koliko olakšava penjanje uzbrdo?

"Osim toga, vozilo mora da bude registrovano, da prođe tehnički pregled, ima zaključenu polisu obaveznog osiguranja, registarsku tablicu i važeću registracionu nalepnicu."

Iako ne vozim e bajs, ovo je totalna smejurija, ako sam dobro shvatio da će e bajs sa ručicom gasa svrstati u kategoriju mopeda.

Šta znam, po meni je to u redu....
Imaš vozilo koje ima sopstveni pogon i učesnik je u saobraćaju. Treba ga regulisati, da ostavimo sada uslove na putevima i politiku sa strane. Bilo je tako sa mopedima nekada. Oni mali sa benzincem i pedalama. Potvrda o poznavanju saobraćaja i registracija.
I obična bicikla je regulisana. Šta se sve ne kontroliše i kažnjava je druga priča.

Kazne su, koliko mi je ostalo u glavi, da ne tražim po netu, od 10.000 pa naviše za registraciju. Nemam već neko duže vreme te sprave, vratio se na obične pedale, ovde je ionako sve ravno.

Pa to i jeste moped na električni pogon. Kao što i Tesla ne pravi "četverocikle" nego automobile, tako i "dvocikl" koji ima gas nije bicikl, nego moped ili motocikl, u zavisnosti od snage/maks brzine.

Poslednja izmena:
Moj gradski bicikli sa gasom moze da ide maks do 15km/h, i sad treba da polazem za njega, placam registraciju, idem na tehnicki, nosim tablice, kacigu...

Evo poludeo sam.

Budalastina kao i obicno, samo ce da otera sve ljude koji traze alternativni prevoz. Sedaj u jabucara bez dpf-a i vozi je jedina opcija ovde a koliko vidim pun forum tih jabucara.

Ja se lično slažem sa nekom vrstom regulacije, jer prvi ne želim da me neko na el. trotinetu, bajsu (obicnom ili elektro), howerbordu ili čemu već ispreseca na trotoaru ili na raskrnici izleti na crveno (što dostavljači masovno rade) pa da odgovaram zbog budale.
Izbrisala se granica između tih nazovi bajseva pa su mnogi brži od skutera (za koji mora dozvola).
Da se razumemo, može i običan pešak da trči kao sumanut trotoarom i ulicom, ali ovde ipak neko ide dosta većom brzinom i uz potencijano veće posledice.

Ovde je nažalost gotovo sigurno jedini cilj punjenje budžeta (kao i za trotinete ta nalepnica jednom godišnje).

Cela stvar je nekako nestrucno amaterski naduvana.Razlog uzimanje para.
Ako su problem dostavljaci,moze se resavati.
Ako su problem cigancici od 10 godina sto jurcajy svuda isto.
Mozda su veci problem razni koji nemaju nikakvu kategoriju ni PSP.

Mozda su veci problem razni koji nemaju nikakvu kategoriju ni PSP.
Ovo i jeste najveci problem, jer voze deca koja imaju 10-12 godina i bude ih po TROJE na elektricnom skuteru i to sve bez svetala da bi im duze trajala baterija dok na nekom prenosnom zvucniku tuce muzika.

Ja bih odrapio kazne i po 50.000 dinara, jer ako sam ja sa trotinetom morao pre koju godinu da nosim kacigu i registrujem za 25km na sat, mogu i oni za ozbiljnije brzine da polazu AM i da napune bar 16 godina.

Imam utisak da negativne komentare na ova nova pravila daju ljudi koji su kupili neki skuter na baterije, pa će sada trebati i registracija i osiguranje i neka dozvola. Po tom pravilniku je najbitnije da li motor služi kao pomoć pri pedaliranji ili može da tera vozilo i bez pedaliranja. Ako može da se kreće bez pedaliranja onda nije bicikl. Nije mi jasno šta tu nekome nije jasno. Tako i treba. Jedino mi je žao što se to najverovatnije neće primenjivati. Ne primenjuje se ni za e-trotinete. Tako da mrtvo slovo na papiru. A deca, koja ih najviše i voze, neka ginu. Za našu decu.

Nemam elektricni skuter,imam AM,ali ovo sa delairanjem je glupost koju samo ovi na vlasti moze da smisle.
Pre neki dan neki lik sa devojkom na elektricnom skuteru na kom cini mi se ne smeju dvoje a policija se pravi mrtva.

Imam utisak da negativne komentare na ova nova pravila daju ljudi koji su kupili neki skuter na baterije, pa će sada trebati i registracija i osiguranje i neka dozvola. Po tom pravilniku je najbitnije da li motor služi kao pomoć pri pedaliranji ili može da tera vozilo i bez pedaliranja. Ako može da se kreće bez pedaliranja onda nije bicikl. Nije mi jasno šta tu nekome nije jasno. Tako i treba. Jedino mi je žao što se to najverovatnije neće primenjivati. Ne primenjuje se ni za e-trotinete. Tako da mrtvo slovo na papiru. A deca, koja ih najviše i voze, neka ginu. Za našu decu.
Ima dosta ljudi koji su kupili biciklo koje ima samo jedan fiksni nivo asistencije, i pored nje postoji rucica za gas kojom prakticno dobijas visi varijabilni nivo asistencije. Da, moguce je kretati se i bez pedaliranja ali je tada brzina smesna. Uglavnom ih koriste stariji ljudi koji imaju problema sa kretanjem, a ovo im je bio nacin da koliko toliko ostanu aktivni. Naravno da se vecina nece cimati da sada placa registraciju, osiguranje i nosi obaveznu zastitnu opremu kao da idu na reli trke, a ne do prodavnice. Za decu je dovoljno uvesti starosno ogranicenje.
Evo kako izgleda jedan takav "skuter"
skuter.webp

Realno to je nivo bicikla,nema sansi da se poredi sa mopedom.Ima rucicu gasa,i neka ide 30km/h,uglavnom je tako.
Ni tako ne bi trebalo da bude moped.Drugo potrebna je homologacija,soc da bi se vozilo registrovalo.
Trotineti su dobili neku bezvrednu nalepnicu,uz novcanu nadoknadu.Kad prodas trotinet nema tvoje ime nigde.Nema dokaza o vlasnistvu.
Kad kupis moped,dobijes papire za registraciju,u slucaju prodaje vrsi se prevod.

svi gledate u registraciji kao poblem ali meni je plus kad ti ukradu ima broj serijski i nece moci u susednon selu se registruje. ja bi voleo i bajs tako da idem

Nazad
Vrh Dno