Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

za 7-8 dana punim 44, bez hemije i filtera (samo crop), dobra stvar je što sam smršao par kg pa sada imam 107 (na 1.88), loša stvar je što bench stagnira (možda i zbog toga što sam izgubio malo mase), neka šnj bodyfat vaga pokazuje 18%, mislim da je malo optimistična
Bench je vežba koja jako zavisi od telesne mase. Nedavno sam dodao samo 3-4kg i odmah je skočio opet na 140kg, čim krenem u deficit, odmah osetim na toj vežbi najpre...

@Nenad22
Ako hoćeš napredak u snazi, radi veće težine sa manje ponavljanja i što je najvažnije dosta odmora. Što se tiče zgibova... Kad dođeš do ~15 zgibova opet, to je obično neki plafon za većinu, ako hoćeš više od toga trebalo bi da radiš po nekom programu ili da dodaješ tegove na pojas oko struka, što mislim da nema potrebe. Na primer 4-5 serija po 10 ponavljanja uz ostale vežbe je sasvim ok. Sama leđa malo više rastu od jakog veslanja (u pretklonu i sajle, ima i sprava koje simuliraju taj pokret).

Edit: mi koji smo 35+ možemo i do 55-60 da održavamo solidnu snagu, godine nisu neki problem za to. Da igramo fudbal, onda bismo osetili veliki pad performansi, ali snaga ne pada tako brzo🙂

Jel zna neko jel imaju kod nas da se kupe neki dodaci vodi sa ukusima, a da su bez kalorija? Vidim da ih ima na amazonu i slicnim sajtovima, ljudi ih kupuju kad prave LMNT-olike napitke sa elektrolitima, ali bez kalorija. Jel kupovao kod nas neko nesto slicno?

Os da ti donesem, obicno imaju u radnji nedaleko od gajbe? U Srbiji sam 7.7.

1783073551709.webp

Aj javljam ti se ako ne nađem ništa. Više sam mislio da nađem neki lokalni izvor gde mogu da kupujem redovno. ☺️

Jel zna neko jel imaju kod nas da se kupe neki dodaci vodi sa ukusima, a da su bez kalorija? Vidim da ih ima na amazonu i slicnim sajtovima, ljudi ih kupuju kad prave LMNT-olike napitke sa elektrolitima, ali bez kalorija. Jel kupovao kod nas neko nesto slicno?
Jesi probao FlavDrops od MyProteina?
Nisam gledao sta ima, mislim da je isto sto koriste za ukuse prahova.

Baš 0.0 kalorija ili te ne remeti 4-5 kalorija na jednu tabletu koja ide u pola litre? U mojoj glavi, koji ne brojim kalorije, to zvuči kao da teži nuli. Ako pretpostavimo da je deklaracija ispravna.

Ovi moji masovno koriste Waterdrops. Ima milion ukusa, koliko sam shvatio neki imaju manje, neki više kalorija. A ima svuda da se kupi.

Posoli malo vodu, da uneseš elektrolite. Nekoliko dana samo voda?

Okej si sa čajem i kafom. Kombinuj.

Znam to sve, ubacim kalijum i magnezijum i naravno so. Ali rekoh barem da pijem u toku dana kao sok 😁 Da, samo voda.

ma to stoji, uzeo sam krajem marta klupu za hiperekstenziju (back extension) i aktivno vežbam tu grupu mišića svaki drugi dan, progres je neverovatan za ovako kratak period, bukvalno preporod

ali u L5-S1 regionu imam uklještenje nerva, zato bi bi mi dodatno dekompresija legla kao kec na deset pa bi uz vežbanje mišića u toj regiji brže došao do oporavka
Dok ne nadjes nesto. Probao da visis na rukama sa onim tegovima oko nogu?
5x30 sek

Kakava je ekipa ovde vidim da za 10 godina menjamo naziv teme u

AAS, ishrana, trening, fitnes (borba protiv starenja za ljude iz IT-a)

😁 😁​

brate, unakazile su nas stolice i navike modernog života, sad smo izgleda u gasu da se povadimo kolko god je moguće dok ne bude kasno 🙂

Inače da, probao sam, ali izaziva mi neki kontra-efekat, nelagodnost i bol kad se otkačim i brzo se vraća na staro. Kapiram da bi mi više leglo k'o betmen da visim naglavačke zakačen nogama, ali stvarno nisam u fazonu da se majem sa tim akrobacijama.

Ovo se traži :

Pre sam spomenuo, posto sam u IT-u. ja retko sedim kada radim. Najcesce sam u fotelji i noge gore, zavaljen. Jedno vreme sam i stojeci radio po par sati i to prija. Generalno da se ne bude dugo u istom polozaju, da noge nisu savijene i manje raditi 🙂

Ali jednom nedeljno mrtvo dizanje mislim da je glavno (neka razumna tezina da je izazov za 3x8-12 ponavljanja zavisno od snage i pravilna forma), plus zgibovi kada god se stigne. Sumnjam da onda ledja mogu da zezaju. Narvno i sve ostale aktivnosti su dobre.

Poslednja izmena:
Ali jednom nedeljno mrtvo dizanje mislim da je glavno
Meni je klupa prioritet.

Prednost zivota u kuci je sto sam u dvoristu napravio klupu, ulio beton u gume pa okacio na sipku za okruglo 100kg.

Meni koji se navikao, stotka kao perce. Nisam hteo da dodajem na teg, jer mi ne treba masa vec snaga.

Ali def ne preporucujem praksu cak ni ako imas snage, bez spotera se ne radi Klupa. Dici ces X puta, i onda zadnji push ne znas tog dana da li imas dovoljno snage da izvuces, ipak je 100 a ne 60 kila

Kako mislis klupa, za bench? Mislio sam za jaca ledja, posto to najcesce muci ljude. Pogotovo donja, mrtvo radi bas ceo taj lanac lepo. Taj pokrenut mi nekako najprirodniji, celo telo se uposli, lep osecaj.

Da u dvoristu je super, nema gubljenja vremena. Mozes kada hoces.

Da, Klupa = Bench 🙂

100 Kg mi je zlatna tezina. Kada sam pocinjao u teretani kao mladji, delovalo mi je kao da dizem Slona, nemoguce.

Posle 6-7 godina sa ovim tegom u dvoristu, lagano ga izbacujem i ne idem na maksimalno rezistivnu opciju (120 - 140) jer sam dosao u stanje ponavljanja jedne solidne tezine i sada misic samo ojacava, ne ide u vecu zapreminu sto mi je bio cilj

Mrtvo iskreno ne znam kako ide, zbog kicme. Gledao sam onog Anatolija kad ne pravi prenkove, objasnjava koliko je bitan polozaj, i koliko je lose po ledja imati nepravilan polozaj

Ako ti je sad 100kg lagano kako kazes, to za misic vise nije izazov i ne jaca daje. Samo progresivno preopterecenje stvara vecu snagu, bilo kroz vise ponavljanja ili vecu tezinu.

Druze, to je Bodibilding / Gym Bro mentalitet i nema veze sa istinom.

Vise ponavljanja kreira zdraviji misic na odredjenom volumenu, vise tezine izaziva Hipertrofiju

Onaj sto ide na progresivno preopterecenje ce moci eksplozivno da savlada veci teret

Onaj koji ide na vise ponavljanja ce moci kontinualno da savlada manji teret, u duzem trajanju

Vise ponavljanja izaziva mitohondrijalnu ekspanziju, brze izbacivanje mlecne kiseline, sinhronizaciju vlakana, i povecanje ligamenata / tetitva.

Hipertrofija je povecanje mase misica, vise ponavljanja zguscuje vlakna, i obe metode imaju drugaciji krajnji cilj.

Ali nikako "ne jaca dalje" - jaca itekako, samo ne na nacin na koji Gym Bros misle da je jedini nacin napredovanja

Baćko, uzmi pročitaj knjigu Nauka i praksa u treningu snage...ili ako te baš mrzi, pitaj ChatGPT. To sto si napisao je ordinarna budalastina. Al evo ako te mrzi da citas kao i sve danasnje new age Insta gurue:

Prilozi

• Screenshot_2026-07-04-17-24-29-26_96b26121e545231a3c569311a54cda96.webp
    Screenshot_2026-07-04-17-24-29-26_96b26121e545231a3c569311a54cda96.webp
    60.4 KB · Pregleda: 19
Bukvalno si sam sebe demantovao sa AI, gde ti chatGPT kaze kao jednu od opcija

"povecati broj ponavljanja"

"Baćko" moj, pre nego sto se istrcis da tudju tvrdnju nazoves "ordinarna budalastina" prvo probaj da citas sa razumevanjem, da vidis sta tacno raspravljas, i da razmislis pre nego sto napises "objavi"

Ja sam rekao "ponavljanja" - nigde nisam napisao da sam fiksirao broj istih. Sto, da si citao pazljivo bi skapirao.

Sad se vrati na moj post prethodni i procitaj sta NAUKA kaze kada se uvede veci broj ponavljanja, jer to sto sam napisao nisam izvukao iz dzepa, nego je stvar biologije, i bio-hemije. Sto me cudi da ne znas, i da ti nikad nije receno sta postize vise ponavljanja sobzirom da si Gym Bro.

Baćkice,ti ni da čitaš ne znaš...ja sam u prvom postu još napisao da mora ili veća težina ili vise ponavljanja istom 😀 dupla ispala 😀

Ti si onda prvi koji je pogresno shvatio. Vise nego jasno iz mog posta je bilo da konstatno povecavam rep, ti si sam dosao do zakljucka da radim fiksirani broj istih

Vise nego jasno iz tvog prvog posta je da nisi na to mislio, sad se samo vadis. A i da jesi,mogao si to da napises u pratecem komentaru,ne da se pravis pametan sa gym bro frazeologijom. Uostalom, evo da naucis nesto, kad misic jaca, on postaje i veci, samo postoje nacini treninga gde se hipertrofija minimizuje, ali je neizbezna posle neke granice.

Ma daj bre druze, definicija si Gym Bro mentaliteta. I pritom sam poprilicno siguran da si editovao gornji post, kad si video da si lupio glupost.

Zavrsio sam sa ovom pricom, pisi sta oces.

I dokle tako povećavate? Do 5000kg ili 5000 ponavljanja, da bi zauvek bio napredak? Koja varijanta je bolja?

Pre sam spomenuo, posto sam u IT-u. ja retko sedim kada radim. Najcesce sam u fotelji i noge gore, zavaljen. Jedno vreme sam i stojeci radio po par sati i to prija. Generalno da se ne bude dugo u istom polozaju, da noge nisu savijene i manje raditi 🙂

Ali jednom nedeljno mrtvo dizanje mislim da je glavno (neka razumna tezina da je izazov za 3x8-12 ponavljanja zavisno od snage i pravilna forma), plus zgibovi kada god se stigne. Sumnjam da onda ledja mogu da zezaju. Narvno i sve ostale aktivnosti su dobre.
Iskreno nikome ne preporučujem da radi mrtvo .. Odnos povrede i benefita je suviše velika.

Samo uz ličnog trenera ili nekoga ko stoji sa strane i zna šta radi da pazi na osobu dok izvodi

Nazad
Vrh Dno