MarijaPetrovic
Poznat
- Učlanjen(a)
- 04.12.2025
- Poena
- 30
A da li može da se traži hitno izdavanje kartice da se ne čeka preko mesec dana?
Da li je taj besplatni osnovni račun + devizni bez troškova i kad ima promena na računu? Ja sam otvorio osnovni račun + devizni, dobio Visa Gold karticu i rekli su mi da ako ima promena na računu naplatiće održavanje 330 dinara.Stigao mi je mejl da od 1. avgusta srednji kurs evra na ino transakcije Visa Gold debit karticom Alta banke će se računati samo uz UltraKomfor paket, a uz TotalKomfor se može zameniti do 5000 evra mesečno po srednjem kursu.
No svakako, kurs EUR u aplikaciji im je dosta dobar (prodajni trenutno 117.8908), tako da vredi zadržati besplatni osnovni račun + devizni, ukoliko ostane takav kurs i u narednom periodu.
Osnovni računi otvoreni do 1.7. su bez naknade, a Tekući račun za rezidente i nerezidente se naplaćuje 330 dinara, koji je takođe do tog datuma mogao da se ugovori. Potraži dokumentaciju i znaćeš šta si potpisao. Od 1. su u ponudi isključivo Komfor paketi.Ja sam otvorio osnovni račun + devizni, dobio Visa Gold karticu i rekli su mi da ako ima promena na računu naplatiće održavanje 330 dinara.

Da li je taj besplatni osnovni račun + devizni bez troškova i kad ima promena na računu? Ja sam otvorio osnovni račun + devizni, dobio Visa Gold karticu i rekli su mi da ako ima promena na računu naplatiće održavanje 330 dinara.
Ako primaš zaradu kod njih, da naglasim, a 2500 u suprotnom. Nije ni to malo, a ima taj paket i drugih pogodnosti, pa se umnogome isplati. Inače, mislim da je krajnje vreme da neko pokrene zasebnu temu, hahah. Baš dosta u ovoj zauzima Alta, tako da je očigledno da ima zainteresovanosti, mnogo veće nego npr. za Addiko i Halk, koji već imaju svoje teme.a uz TotalKomfor se može zameniti do 5000 evra mesečno po srednjem kursu.
Otvorio pre 1.7. Rekao sam da nemam nigde račun i da želim da otvorim besplatni devizni i osnovni dinarski račun bez održavanja. U aplikaciji piše tekući račun bez red. priliva.Osnovni računi otvoreni do 1.7. su bez naknade, a Tekući račun za rezidente i nerezidente se naplaćuje 330 dinara, koji je takođe do tog datuma mogao da se ugovori. Potraži dokumentaciju i znaćeš šta si potpisao. Od 1. su u ponudi isključivo Komfor paketi.
Pogledajte prilog 545561
U aplikaciji piše tekući račun bez red. priliva.
Tako bi bilo najbolje, ako uopšte može, ali i ne bi bilo neophodno. Dovoljno je da se dalja diskusija (neka nova tema) preseli tamo, da ne zatrpava ovu opštu.Trebalo bi neko onda i da prethodne poruke prebaci na odgovarajuću temu.
Svakako zanimljiv zahtev, jer se obično traži obrnuto. Ako imaš neki veći iznos, možeš sa svima i da pregovaraš. Redovan kurs je valjda najbolji u Addiku, danas kupovni 117,1749 (toliko bi dobio za jedan evro), a prodajni 117,5505 (toliko bi ti uzeli za jedan evro). Tu čak bez problema možeš da otvoriš dva računa po viđenju i razmenjuješ novac besplatnim mobilnim bankarstvom, ali bez tekućeg računa sa karticom nemaš pristup bankomatima (koji mogu biti i uplatni i devizni), pa si osuđen na šalter ako želiš sve besplatno.Po nekom iskustvu koja banka ima najbolji kurs? Za razmenu iz EUR u RSD? Pricam o standardnom racunu ne premijum.
U aplikaciji piše tekući račun bez red. priliva.
Ovde je zapravo ta interna klasifikacija i zvanična, i prikazuje se, što se i vidi na primeru člana koji pita. Stvarno su mu otvorili pogrešan račun. Što se tiče toga ima li priliva ili ne, čak se razlikuju neki tarifni stavovi, iako je u oba slučaja naknada za održavanje 330 dinara i postoji opštiji naziv "tekući račun za rezidente i nerezidente". Primer razlike je da nema troškova obrade zahteva za kreditnu karticu (izveštaj Kreditnog biroa 249 dinara, menica 50) ukoliko se prima zarada, a i samo tad ima čekova (naravno) i dozvoljenog minusa. Zašto su odlučili da to predstave kroz različite tipove računa, sa zasebnim PUN, umesto da bude samo jedan, a da razlike regulišu sasvim interno, samo oni znaju, mada je ovako svakako čistije.a interni sistem banke razlikuje sve po odgovarajućim tipovima
Po osnovu opisanog, zaključio bih da su ti uvalili Tekući račun za rezidente i nerezidente.
Tu čak bez problema možeš da otvoriš dva računa po viđenju i razmenjuješ novac besplatnim mobilnim bankarstvom, ali bez tekućeg računa sa karticom nemaš pristup bankomatima (koji mogu biti i uplatni i devizni), pa si osuđen na šalter ako želiš sve besplatno.
To je verovatno bio neki skriveni (tipa dodatni), koji su ti sasvim slučajno poslali. Klasičan bez redovnih priliva je isto bio 330 sve vreme, iznos naknade nikad nije bio različit.

Po tim računima nisu predviđene nikakve platne kartice, samo e/mBanking.Da li može da se u Addiko odtvori RSD i EUR po viđenju (zovu se PLUS), besplatni EUR tekući i dobije Mastercard vezana za taj EUR tekući?
Ovaj je hipotetički bio nuđen svima koji su se izjašnjavali da imaju račune u drugim bankama i da im to nije jedini. Zamišljen je kao račun sa održavanjem uz doplatne usluge, što je isto bio propis NBS i on je mogao da košta do 150 dinara (oni su se pak opredelili za cenu od 99). Dokle god ne izražavaju nameru o izmenama i dopunama ugovora, to će tako ostati, mada slažem se da je upitno koliko dugo može trajati.Pogledajte prilog 545573
Zanimljivo je da su i ovaj račun nazivali "osnovni" iako su onaj drugi koji je besplatan nazivali račun sa osnovnim uslugama (a sad ga zovu osnovni). Nije ni čudo što može da nastane zbrka oko tipa računa prilikom otvaranja. Pitanje je i koliko ćemo mi korisnici starih tipova računa moći da ostanemo na njima.
Po tim računima nisu predviđene nikakve platne kartice, samo e/mBanking.
Sredstva sa deviznog računa možete takođe koristiti i upotrebom Debit Mastercard karticom, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, na bilo kom bankomatu ili POS terminalu.
Nije mi poznato, mada sam skeptičan. Pisao je @GMT II u temi o banci o svojoj avanturi sa pokušajem dobijanja te kartice van paketa koji je uključuje. Ukratko, nije se lepo proveo.besplatni EUR tekući i dobije Mastercard vezana za taj EUR tekući
Može da se veže, ali problem je naterati ih da ti izdaju samu karticu. On ju je, doduše, želeo uz dinarski račun, pa je za devizni možda drugačija priča.Ovde kaže
Pardon, nije 50 nego 99 RSD
Zanimljivo svakako, meni su svi nudili samo onaj od 330 dinara, koji je dobio i član koji je i potegao ovu temu. Nisam ni znao da postoji išta između, niti se sećam da je bilo deo tarifnika.Ovaj je hipotetički bio nuđen svima koji su se izjašnjavali da imaju račune u drugim bankama i da im to nije jedini.
Steta sto su ukinuli jedinu stvar zbog koje su bili vredni pomena, mislim na Altu.
Da li može da se u Addiko odtvori RSD i EUR po viđenju (zovu se PLUS), besplatni EUR tekući i dobije Mastercard vezana za taj EUR tekući?
Pardon, nije 50 nego 99 RSD:
Pogledajte prilog 545573
Zanimljivo je da su i ovaj račun nazivali "osnovni" iako su onaj drugi koji je besplatan nazivali račun sa osnovnim uslugama (a sad ga zovu osnovni). Nije ni čudo što može da nastane zbrka oko tipa računa prilikom otvaranja. Pitanje je i koliko ćemo mi korisnici starih tipova računa moći da ostanemo na njima. Meni su prošle godine rekli da je srednji kurs uz Visa Gold trajna ponuda, pa eto sad tu pogodnost ograničavaju samo na UltraKomfor koji je 2000 RSD mesečno.
Ja sam taj račun otvorio 12. 2025. zbog Visa Gold kartice i srednjeg kursa i bio je bez održavanja sve do juna jer nije bilo promena na računu. Juna sam plaćao karticom u inostranstvu po srednjem kursu, ali su mi naplatili i 330 dinara održavanje. I meni su rekli da je srednji kurs trajna ponuda, ali sad kad su uveli nove pakete taj račun više nije povoljan.Da li može da se u Addiko odtvori RSD i EUR po viđenju (zovu se PLUS), besplatni EUR tekući i dobije Mastercard vezana za taj EUR tekući?
Pardon, nije 50 nego 99 RSD:
Pogledajte prilog 545573
Zanimljivo je da su i ovaj račun nazivali "osnovni" iako su onaj drugi koji je besplatan nazivali račun sa osnovnim uslugama (a sad ga zovu osnovni). Nije ni čudo što može da nastane zbrka oko tipa računa prilikom otvaranja. Pitanje je i koliko ćemo mi korisnici starih tipova računa moći da ostanemo na njima. Meni su prošle godine rekli da je srednji kurs uz Visa Gold trajna ponuda, pa eto sad tu pogodnost ograničavaju samo na UltraKomfor koji je 2000 RSD mesečno.
U prilogu stoji tarifnik Alta banke. Samo sam napisao da ne plaćam održavanje po tom tarifniku.Citirao si moje poruke koje se odnose na Addiko banku, a pišeš o Alta banci.
Po onome što si napisao, ti si otvorio tekući račun za rezidente/nerizidente, a ne osnovni račun.
U prilogu stoji tarifnik Alta banke. Samo sam napisao da ne plaćam održavanje po tom tarifniku.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari