Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Svuda može da se traži, samo pitanje je koliko će to hitno da ubrza. Meni su stigle za dve nedelje, možda čak i deset dana, ako je to za nekakvu utehu.

Ženi su Intezine kartice stigle za tačno dve nedelje. Neki utorak je bio kada je otvarala račun, onog tamo utorka su došle i Visa Inspire i Dina. To beše negde u martu.

Ja čekam da vidim koje je sledeće "A da li može.." pitanje 😁

Šalu na stranu, došao sam da kažem da alta banka živi u 2007 godini. Pričao sam već kako mi je bilo potrebno da promenim broj telefona koji mi je vezan za tekući račun, međutim, genijalci zahtevaju da se ode lično u poslovnicu za tu vrstu složene i kompleksne radnje. A prva poslovnica na 35km od mene.

Nema veze, odem, nisam ni parking platio, računam završavam u 5 minuta maksimalno, dobar dan dobar dan, da promenim broj telefona na tekućem računu, važi, daj ličnu kartu, dajem, ona mi daje papir da upišem koji novi broj želim da mi bude, upisujem. Kaže idi sedi malo, poslala sam im zahtev, pa da sačekam da odobre i da mi potpišeš, ok, sednem...prolazi 5 minuta, 10, 20, 40, sat vremena...tek negde posle sat i kusur izgubi i ona strpljenje i kaže "ništa ne vredi moraću ja ovo ručno da unesem", i na moje zaprepašćenje, odradi to u nekih 5-6 minuta maksimalno. Znači ja sam čekao na neko automatsko odobrenje oko 75 minuta, a ti si to mogla da odradiš za 5 minuta?

Tek kasnije kad sam izašao shvatio sam na kakvu glupost sam ja utrošio sat ipo vremena mog života i pomalo sam bio ljut na sebe što sam to tek tako dozvolio. Dodatno me iziritiralo bombardovanje nepotrebnim pitanjima, tipa kako ti je ime majke, na kojoj si adresi, kolika su ti primanja, a pa ti ne primaš platu kod nas, hoćeš li da otvoriš, a u kojoj si banci, a što si tamo itd, ALO BRE, jesi li svesna da znam džiu džicu i još nekoliko opasnih reči?

A sama poslovnica kao da im je Dečanski iz "Vratiće se rode" radio enterijer, totalno tupav raspored, nema ni jedne jedine kancelarije nego je sve onako otvoreno u jednoj prostoriji, mislim da ima samo neki mini pleksiglas i to je to, štampač im stoji u nekom otvoru nalik na ostavu za zimnicu, i one se celo vreme dovikuju po poslovnici kao na slavi.

Zahvaljujući tome, u jednom trenutku čujem jednu od njih kako se žali drugoj koleginici, kaže joj ujutru odmah po otvaranju dolazi neka žena, zakazala zatvaranje računa, ja ne znam šta ću, ja to nikad nisam radila

Mislim se u sebi reko ako ste meni ovoliko dugo menjali broj telefona, javite njoj da uzme godišnji odmor bar naredna tri dana da zatvori taj račun.

E da, mislim da je neko ovde pitao za štednju, u jednom trenutku lik uđe da pita za štednju u devizama, ima oko 50-60k eura, rekli su mu 4.2%

Stigao mi je mejl da od 1. avgusta srednji kurs evra na ino transakcije Visa Gold debit karticom Alta banke će se računati samo uz UltraKomfor paket, a uz TotalKomfor se može zameniti do 5000 evra mesečno po srednjem kursu.

No svakako, kurs EUR u aplikaciji im je dosta dobar (prodajni trenutno 117.8908), tako da vredi zadržati besplatni osnovni račun + devizni, ukoliko ostane takav kurs i u narednom periodu.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: fiy
Stigao mi je mejl da od 1. avgusta srednji kurs evra na ino transakcije Visa Gold debit karticom Alta banke će se računati samo uz UltraKomfor paket, a uz TotalKomfor se može zameniti do 5000 evra mesečno po srednjem kursu.

No svakako, kurs EUR u aplikaciji im je dosta dobar (prodajni trenutno 117.8908), tako da vredi zadržati besplatni osnovni račun + devizni, ukoliko ostane takav kurs i u narednom periodu.
Da li je taj besplatni osnovni račun + devizni bez troškova i kad ima promena na računu? Ja sam otvorio osnovni račun + devizni, dobio Visa Gold karticu i rekli su mi da ako ima promena na računu naplatiće održavanje 330 dinara.

Ja sam otvorio osnovni račun + devizni, dobio Visa Gold karticu i rekli su mi da ako ima promena na računu naplatiće održavanje 330 dinara.
Osnovni računi otvoreni do 1.7. su bez naknade, a Tekući račun za rezidente i nerezidente se naplaćuje 330 dinara, koji je takođe do tog datuma mogao da se ugovori. Potraži dokumentaciju i znaćeš šta si potpisao. Od 1. su u ponudi isključivo Komfor paketi.
2049.webp

Da li je taj besplatni osnovni račun + devizni bez troškova i kad ima promena na računu? Ja sam otvorio osnovni račun + devizni, dobio Visa Gold karticu i rekli su mi da ako ima promena na računu naplatiće održavanje 330 dinara.

Kad si otvorio? Za otvaranje do 30. juna je bio besplatan bez obzira na promet. Od 1. jula se više ne otvara besplatni osnovni račun, nego račun sa osnovnim uslugama (EasyKomfor) sa održavanjem 150 din, propisano od NBS. Devizni je svakako besplatan. Koliko vidim, sada ne postoji račun/paket računa za 330 din, tako da si ti verovatno otvorio bivši Tekući račun za rezidente/nerezidente, a ne osnovni račun.

a uz TotalKomfor se može zameniti do 5000 evra mesečno po srednjem kursu.
Ako primaš zaradu kod njih, da naglasim, a 2500 u suprotnom. Nije ni to malo, a ima taj paket i drugih pogodnosti, pa se umnogome isplati. Inače, mislim da je krajnje vreme da neko pokrene zasebnu temu, hahah. Baš dosta u ovoj zauzima Alta, tako da je očigledno da ima zainteresovanosti, mnogo veće nego npr. za Addiko i Halk, koji već imaju svoje teme.

Po nekom iskustvu koja banka ima najbolji kurs? Za razmenu iz EUR u RSD? Pricam o standardnom racunu ne premijum.

Osnovni računi otvoreni do 1.7. su bez naknade, a Tekući račun za rezidente i nerezidente se naplaćuje 330 dinara, koji je takođe do tog datuma mogao da se ugovori. Potraži dokumentaciju i znaćeš šta si potpisao. Od 1. su u ponudi isključivo Komfor paketi.
Pogledajte prilog 545561
Otvorio pre 1.7. Rekao sam da nemam nigde račun i da želim da otvorim besplatni devizni i osnovni dinarski račun bez održavanja. U aplikaciji piše tekući račun bez red. priliva.

To nije nešto bitno i od značaja, bez obzira što nisam klijent, ali uglavnom, praksa je da se kroz aplikaciju označava tekući račun u dinarima, a interni sistem banke razlikuje sve po odgovarajućim tipovima. Da se ne ponavljam, u papirima imaš tačno šta ti je naslovljeno, neke banke daju precizno važeći pregled usluga i naknada u trenutku potpisivanja ugovora, tako da ćeš na osnovu papira tačno zaključiti koji tip računa imaš. Po osnovu opisanog, zaključio bih da su ti uvalili Tekući račun za rezidente i nerezidente.

Poslednja izmena:
Trebalo bi neko onda i da prethodne poruke prebaci na odgovarajuću temu.
Tako bi bilo najbolje, ako uopšte može, ali i ne bi bilo neophodno. Dovoljno je da se dalja diskusija (neka nova tema) preseli tamo, da ne zatrpava ovu opštu.

Po nekom iskustvu koja banka ima najbolji kurs? Za razmenu iz EUR u RSD? Pricam o standardnom racunu ne premijum.
Svakako zanimljiv zahtev, jer se obično traži obrnuto. Ako imaš neki veći iznos, možeš sa svima i da pregovaraš. Redovan kurs je valjda najbolji u Addiku, danas kupovni 117,1749 (toliko bi dobio za jedan evro), a prodajni 117,5505 (toliko bi ti uzeli za jedan evro). Tu čak bez problema možeš da otvoriš dva računa po viđenju i razmenjuješ novac besplatnim mobilnim bankarstvom, ali bez tekućeg računa sa karticom nemaš pristup bankomatima (koji mogu biti i uplatni i devizni), pa si osuđen na šalter ako želiš sve besplatno.

U aplikaciji piše tekući račun bez red. priliva.
a interni sistem banke razlikuje sve po odgovarajućim tipovima
Ovde je zapravo ta interna klasifikacija i zvanična, i prikazuje se, što se i vidi na primeru člana koji pita. Stvarno su mu otvorili pogrešan račun. Što se tiče toga ima li priliva ili ne, čak se razlikuju neki tarifni stavovi, iako je u oba slučaja naknada za održavanje 330 dinara i postoji opštiji naziv "tekući račun za rezidente i nerezidente". Primer razlike je da nema troškova obrade zahteva za kreditnu karticu (izveštaj Kreditnog biroa 249 dinara, menica 50) ukoliko se prima zarada, a i samo tad ima čekova (naravno) i dozvoljenog minusa. Zašto su odlučili da to predstave kroz različite tipove računa, sa zasebnim PUN, umesto da bude samo jedan, a da razlike regulišu sasvim interno, samo oni znaju, mada je ovako svakako čistije.

Po osnovu opisanog, zaključio bih da su ti uvalili Tekući račun za rezidente i nerezidente.

Pre nego što su ujedinili sve račune osim osnovnog u Tekući račun za rezidente i nerezidente, imali su TR za prijem zarade i TR bez redovnog priliva. Ovaj drugi je bio 50 din mesečno. Nije bio posebno reklamiran, ali su mi za njega poslali predugovorni materijal (iako sam tražio osnovni), pa zato znam cenu. Kasnije, kad sam otišao da potpišem ugovor sam dobio ugovor za osnovni račun, koji sam tražio, tako da su ustvari samo greškom poslali pogrešan nacrt ugovora na mejl.

To je verovatno bio neki skriveni (tipa dodatni), koji su ti sasvim slučajno poslali. Klasičan bez redovnih priliva je isto bio 330 sve vreme, iznos naknade nikad nije bio različit.

Tu čak bez problema možeš da otvoriš dva računa po viđenju i razmenjuješ novac besplatnim mobilnim bankarstvom, ali bez tekućeg računa sa karticom nemaš pristup bankomatima (koji mogu biti i uplatni i devizni), pa si osuđen na šalter ako želiš sve besplatno.

Da li može da se u Addiko odtvori RSD i EUR po viđenju (zovu se PLUS), besplatni EUR tekući i dobije Mastercard vezana za taj EUR tekući?

To je verovatno bio neki skriveni (tipa dodatni), koji su ti sasvim slučajno poslali. Klasičan bez redovnih priliva je isto bio 330 sve vreme, iznos naknade nikad nije bio različit.

Pardon, nije 50 nego 99 RSD:

1783429827416.webp

Zanimljivo je da su i ovaj račun nazivali "osnovni" iako su onaj drugi koji je besplatan nazivali račun sa osnovnim uslugama (a sad ga zovu osnovni). Nije ni čudo što može da nastane zbrka oko tipa računa prilikom otvaranja. Pitanje je i koliko ćemo mi korisnici starih tipova računa moći da ostanemo na njima. Meni su prošle godine rekli da je srednji kurs uz Visa Gold trajna ponuda, pa eto sad tu pogodnost ograničavaju samo na UltraKomfor koji je 2000 RSD mesečno.

Poslednja izmena:
Da li može da se u Addiko odtvori RSD i EUR po viđenju (zovu se PLUS), besplatni EUR tekući i dobije Mastercard vezana za taj EUR tekući?
Po tim računima nisu predviđene nikakve platne kartice, samo e/mBanking.
Pogledajte prilog 545573

Zanimljivo je da su i ovaj račun nazivali "osnovni" iako su onaj drugi koji je besplatan nazivali račun sa osnovnim uslugama (a sad ga zovu osnovni). Nije ni čudo što može da nastane zbrka oko tipa računa prilikom otvaranja. Pitanje je i koliko ćemo mi korisnici starih tipova računa moći da ostanemo na njima.
Ovaj je hipotetički bio nuđen svima koji su se izjašnjavali da imaju račune u drugim bankama i da im to nije jedini. Zamišljen je kao račun sa održavanjem uz doplatne usluge, što je isto bio propis NBS i on je mogao da košta do 150 dinara (oni su se pak opredelili za cenu od 99). Dokle god ne izražavaju nameru o izmenama i dopunama ugovora, to će tako ostati, mada slažem se da je upitno koliko dugo može trajati.

Po tim računima nisu predviđene nikakve platne kartice, samo e/mBanking.

Ni za devizni tekući u EUR? https://www.addiko.rs/stanovnistvo/racuni/devizni-racun/

Ovde kaže:

Sredstva sa deviznog računa možete takođe koristiti i upotrebom Debit Mastercard karticom, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, na bilo kom bankomatu ili POS terminalu.

Po tarifniku je devizni tekući račun u EUR besplatan, a u drugim valutama 150 RSD mesečno.

besplatni EUR tekući i dobije Mastercard vezana za taj EUR tekući
Nije mi poznato, mada sam skeptičan. Pisao je @GMT II u temi o banci o svojoj avanturi sa pokušajem dobijanja te kartice van paketa koji je uključuje. Ukratko, nije se lepo proveo.

Može da se veže, ali problem je naterati ih da ti izdaju samu karticu. On ju je, doduše, želeo uz dinarski račun, pa je za devizni možda drugačija priča.

Pardon, nije 50 nego 99 RSD
Ovaj je hipotetički bio nuđen svima koji su se izjašnjavali da imaju račune u drugim bankama i da im to nije jedini.
Zanimljivo svakako, meni su svi nudili samo onaj od 330 dinara, koji je dobio i član koji je i potegao ovu temu. Nisam ni znao da postoji išta između, niti se sećam da je bilo deo tarifnika.

Steta sto su ukinuli jedinu stvar zbog koje su bili vredni pomena, mislim na Altu. Toliko banaka a nijedna ne ume da ponudi posten kurs + svi bankomati + ok osiguranje + besplatne transakcije, nego treba da otvaram racune na xy mesta. Mozda erste ali nakon poslednje price ne bih se bas upustao u to 😀 Jedva cekam da jednog dana dodje revolut/wise pa da se svi unormale malo 🙏

Steta sto su ukinuli jedinu stvar zbog koje su bili vredni pomena, mislim na Altu.

Pazi, srednji kurs uz 0 održavanje je svakako bio hack za koji je bilo samo pitanje kada će prestati. Svakako ni 0,5-0,6 RSD razlika od srednjeg kursa koji nude u aplikaciji nije loša ponuda za 0 održavanja, dok traje.

Yettel bank bi bila gotovo idealna sa Bank Max uz prijem zarade, samo da ponudi bolji kurs u aplikaciji.

Pogledajte prilog 545573

Zanimljivo je da su i ovaj račun nazivali "osnovni" iako su onaj drugi koji je besplatan nazivali račun sa osnovnim uslugama (a sad ga zovu osnovni). Nije ni čudo što može da nastane zbrka oko tipa računa prilikom otvaranja. Pitanje je i koliko ćemo mi korisnici starih tipova računa moći da ostanemo na njima. Meni su prošle godine rekli da je srednji kurs uz Visa Gold trajna ponuda, pa eto sad tu pogodnost ograničavaju samo na UltraKomfor koji je 2000 RSD mesečno.

Pogledajte prilog 545573

Ja sam taj račun otvorio 12. 2025. zbog Visa Gold kartice i srednjeg kursa i bio je bez održavanja sve do juna jer nije bilo promena na računu. Juna sam plaćao karticom u inostranstvu po srednjem kursu, ali su mi naplatili i 330 dinara održavanje. I meni su rekli da je srednji kurs trajna ponuda, ali sad kad su uveli nove pakete taj račun više nije povoljan.

Citirao si moje poruke koje se odnose na Addiko banku, a pišeš o Alta banci.

Po onome što si napisao, ti si otvorio tekući račun za rezidente/nerizidente, a ne osnovni račun.

Citirao si moje poruke koje se odnose na Addiko banku, a pišeš o Alta banci.

Po onome što si napisao, ti si otvorio tekući račun za rezidente/nerizidente, a ne osnovni račun.
U prilogu stoji tarifnik Alta banke. Samo sam napisao da ne plaćam održavanje po tom tarifniku.

Nazad
Vrh Dno