Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Treba mi mali zenski auto na struju po Novom Sadu bi samo vozio 10 km dnevno. U garazi bi ga punio na dnevnom nivou. Kupio bih za kes. Ne bih puno para da potrosim. Novi ili polovan. Sta preporucujete?
Dacia Spring, ovaj novi model sa 100 konja.

To i jeste glavni problem sa svim tim kineskim Chunga Lunga markama. Sta ce biti sa njim za 10 godina? Da li ce se raspasti, da li ce imati delova? Da li cu ikome moci da ga prodam i za koje pare?
Dobro razmišljanje ali nisu "Kinezi" samo Chunga Lunga noname.
Ne znam koliko je ikome palo na pamet otići u Kinu pa kupiti nešto kršteno EV customs-free pa imati i servis u SRB, u ovom slučaju Fordov:

Ne znam koliko je ikome palo na pamet otići u Kinu pa kupiti nešto kršteno EV customs-free pa imati i servis u SRB, u ovom slučaju Fordov:

Bilo koje i bilo čije vozilo kupljeno u Kini (Japanu, Koreji, USA, UAE...) ne možeš registrovati kod nas (niti bilo gde u EU), jer homologacije ne odgovaraju.
Morao bi da radiš neko usaglašavanje a to em niko ne radi, em i da radi sigurno se ne bi isplatilo.

Radi se donekle za neka USA vozila, i isplati se samo u slučaju vrlo specifičnih modela koje uvoze zaljubljenici.
I moraju da im rade neke prepravke. Svetla i svetlosna signalizacija npr.

Još poodavno je jedan poznanik našao odličnu šemu da uvozi polovnjake iz Koreje.
Jedan kontigent je rasprodao, ali su mu već drugi stopirali iz MUP-a jer VIN brojevi tih vozila označavaju da nisu homologizovana po EU normama.
Jedva ih se rešio. I ovi što su kupili prvi kontigent su se kasnije njakali da ih dorađuju.

... ... ...

Što se tiče održavanje ovde, i za modele načelno iste, uopšte ne mora da znači da su sve komponente identične na modelima za različita tržišta. Pogotovo ako se rade u različitim fabrikama. Dobavljači komponenata mogu biti drugi, pa i same komponente mogu biti drugačije. Bila skoro priča oko uvoza polovnjaka iz USA. Može, radi se usaglašavanje homologacije što mora, a onda opet može da te dočeka da npr. amortizeri nisu isti na EU Golfu i USA Golfu (navedeno kao primer).

Poslednja izmena:
Dobro razmišljanje ali nisu "Kinezi" samo Chunga Lunga noname.
Idi na Polovniautomobili, izaberi, recimo Xiaomi, trenutno postoje 4 oglasa, dva vozila su u Srbiji, a dva su ponuda da ti ga kupe u Kini, pa mož' da ih kontaktiraš na srpski, a može na kineski broj, u Guangžo. Sigurno postoji i za druge brendove, nego za ovaj znam da sam video oglase.

Bilo koje i bilo čije vozilo kupljeno u Kini (Japanu, Koreji, USA, UAE...) ne možeš registrovati kod nas (niti bilo gde u EU), jer homologacije ne odgovaraju.
Morao bi da radiš neko usaglašavanje a to em niko ne radi, em i da radi sigurno se ne bi isplatilo.

Radi se donekle za neka USA vozila, i isplati se samo u slučaju vrlo specifičnih modela koje uvoze zaljubljenici.
I moraju da im rade neke prepravke. Svetla i svetlosna signalizacija npr.
Evo ne mrzelo me da pogledam, evo rade Nemci EEC za isto vozilo...

Da. Nemci rade za neka vozila. Kod nas ne znam da neko to radi.

Hm da, vidim ove Xiaomi u BG.

Predpostavljam onda da Xiaomi odmah u Kini nudi EU Homologizovane verzije po zahtevu kupca. Ili tako nešto?!?
Do sada nisi mogao registrovati auto ako nema EU homologaciju.

Ili su AV i b'r Si dogovorili da priznajemo kineske homologacije...
🤨

Poslednja izmena:
Nema nista zvanicno, ali realno pitanje je dana. Sve je vise polovnih Tesli kod nas, donoenjem novog zakona o alternativnim gorivima omogucice se konacno naplata po kwh, pa ce i Tesla imati interes da siri mrezu superchargera.

Kao što je pitanje dana kada ćemo ući u EU. I Tesla će tad. Ili kad budemo imali uređenje i standard onih evropskih zemalja koje nisu u EU a Tesla je prisutna.

Ne javljaju se na email..

Apropo tih silnih asistencija - meni je to sve jako sumnjivo kod većine kineskih automobila. Čuo sam od poznanika da im se ne dopada kako rade, tj. znaju da budu ili isuviše agresivne, ili da loše prepoznaju neku situaciju u saobraćaju, pa nabodu kočnicu (tipa u kružnom toku).

Voleo bih kad bi neko odradio kršten uporedni test najbitnijih asistencija, tipa senzor mrtvog ugla, ACC, EBS, centriranje u traci, itd. I to ne samo kineskih, već i evropskih i ostalih azijskih brendova. Ne znam kakvo je stanje sa ovim "boljim" Kinezima, tipa Polestar, Zeekr, Lynk&Co, itd. - ali ono što mi pričaju u društvu je da te asistencije rade kršteno samo kod premium evropskih proizvođača, tipa Mercedes ili BWM. Najlakše je to testirati pomoću onog centriranja u traci - ako te baca ping-pong levo i desno, to nije pravi sistem asistencije, već gimmick.

Potvrđujem za Chery. Konkretno asistencija radi dosta lošije, malo šeta levo-desno, često ne vidi linije, itd.

Ne mora biti premium brend, Hyundai je to recimo zaista odlično rešio, sve radi cakum-pakum.

Potvrđujem za Chery. Konkretno asistencija radi dosta lošije, malo šeta levo-desno, često ne vidi linije, itd.

Ne mora biti premium brend, Hyundai je to recimo zaista odlično rešio, sve radi cakum-pakum.
Hyundai je jedan od ozbiljnijih igraca u EV svetu, barem u Evropi.
Inace, ne rade asistencije uvek savrseno ni u VW, par puta mi je auto krvnicki zabo kocnicu kad sam hteo da se provucem - a par puta sam ja naglo kocio jer nije prepoznao da je naglo ukocio auto ispred mene (suvo vreme, cisti senzori). Doduse, lane assist i adaptivni tempomat rade besprekorno.

BYD isto zna da se odbija od linije do linije. Nekad lepo drzi nekad osetis volan kako ide levo desno od linije do linije. Takodje se desilo par puta da predje liniju svesno, ne znam zasto. Sistem za odrzavanje je ukljucen i bude zelen, ali pustis volan i on ide preko linije.

Ima li BYD centriranje trake kao VW/Škoda? To radi sa tempomatom na autoputu, ako nema tu opciju isto šeta na većim brzinama npr. 130km/h levo desno, ako upalim Travel Assist stoji centriran na sredini, vrunska stvar.

Line assist uopšte ne služi da vas drži u traci, te da pustite volan.
Namena je da vam skrene pažnju ako zadremate, skrenete pogled ili vam nešto drugo odvuče pažnju da ne primetite da čepate liniju.

Neka vozila imaju dosta rudimentarnu implementaciju.
Uopšte nemaju mogućnost da cimaju volan putem serva, već koče suprotan točak od onog koji čepa liniju (jedan od prvih sistema, sada već redak...)

Ali u svakom slučaju, line assist nije neka varijanta self drive koja će kilometrima da vas drži na putu. Da bi to mogao, mora tako biti i homologizovan.
Proizvođači se i ograđuju od toga praveći ga da nije savršen. Neodgovorni vozači bi se previše oslonili na to.

Line assist uopšte ne služi da vas drži u traci, te da pustite volan.
Line možda ne, ali Lane da. Počeli ste da mešate babe i žabe. Jericho je spomenuo pre svega grupu asistencija, a ne samo "zastarelu" za linije koja opominje i vraća ako čepaš istu. Većina novijih (EV) vozila imaju brdo grupa asistencija koje služe upravo za to - da te drži u traci (Hyundai ima LFA, LKA...).

Bez engleskih reci da ponovim moju poruku.

Ukljucis to sokocalo, vozis lepo rukom na volanu i osecas da je da izvines tvrd, onda isto tako osecas kako se krece malo levo malo desno. Onda naidjes na racvanje i isto tako tvrd volan te vodi preko pune linije i moras da ga cimnes da se vratis u svoju traku.
Eto tako radi to na byd u nekim slucajevima.

Ona druga opcija, koju ne ukljucujes kao tu pametnu kontrolu/tempomat. Ona radi korektno. Kada dodjes do bele linije prvo te kulturno malo gurne na drugu stranu i zatrese volan.

Da potvrdim da LKA I LFA sistemi rade do sada besprekorno na '25 Tucsonu. Nekada se malo prilepi uz liniju ali nije je prelazio do sada, koliko ga imam (od Feb '25)

KIA, stari model, (koja bi trebalo da deli te sisteme sa Hyundai) takođe ima sasvim pristojan Lane Assistance.

Mislim da smem da pustim volan 30 sekundi i da će da me drži u traci, bez problema, kakva god da je krivina na autoputu. Default je off, imam dedicated taster za uključivanje. Koristim ga na auto putu kada treba da dohvatim vodu sa zadnjeg sedišta ili da odvrnem flašicu sa dve ruke i slično. Nakon 30s počne da pišti i onda počinje da usporava, ali ne sećam se nakon koliko vremena.

Ne drži uvek u sredini, ali nema cimanja, nema neprijatnosti, osim ako krenem da se prestrojim bez migavca, onda hoće ruku da mi otkine kako cimne. Ako se dobro sećam, I u tom slučaju je dovoljna samo dodatna sila na volan, da se prestroji. Mnogo davno sam sve to isprobavao.

Auto je odavno za zamenu, uskoro će 9 godina, ali zaista mu ništa ne fali, a nekako imam utisak da se nalazimo izmedju standarda što se tehnologije tiče, pa nikako da prelomim.

Seal ide Beograd Niš samo uz cimanje (pred time out) i dopušteno usporavanje zbog jakih krivina. Dva apdejta unazad bilo je mnogo gore.

Na VW to radi odlično, kome izađe iz garancije može aktivirati "neograničeni" kod ovoh softveraša što rade kola, može tako sat, dva, koliko god. da se vozi i nema poruke da se stave ruke na volan. Na BMW mi vibrira volan ako krenem u preticanje a imam nekog u mrtvom uglu (ima senzor mrtvog ugla naravno pored toga što me drži u traci). Mislim da asistencije rade bolje kod Nemaca još uvek. Nisam video da ovo neko testira kod Kineza, a ni da se hvalim sa tim. Tesla je druga priča i mislim da je nivo iznad ostalih po pitanju asistencija i bezbednosti.

Na Lynk & Co 02 (Kinez) asistencija takođe radi odlično, bar na autoputu. Lepo drži auto u traci i nema ping-pong efekta između linija. Takođe, kada primeti da se u susednoj traci nalazi kamion ili autobus, blago se pomeri u stranu dok ga ne obiđe.

Jedina zamerka odnosi se na automatsku promenu trake. Ne samo da se ta opcija svaki put mora ponovo uključiti, već je i prilično spora i deluje neprirodno.

Što se gradske vožnje tiče, tu je priča malo drugačija. Po mom mišljenju, čak je i najmanje rastojanje koje adaptivni tempomat dozvoljava preveliko, pa se vozači često ubacuju ispred vas, zbog čega auto zna da zakoči nešto jače. S druge strane, kada prilazite automobilu koji stoji na semaforu, adaptivni tempomat počinje da koči prilično kasno, pa vožnja deluje pomalo agresivno.

Bilo kako bilo, jedini razlog zbog kojeg koristim adaptivni tempomat u gradu jeste to što auto nema limiter brzine, što mi je prilično neobično.

Evo mog iskustva sa Teslom i autopilotom kroz nekih 300km putovanja u Španiju. Mnogo davi da mrdneš volan, na svakih 20 sekundi, možda zbog naočara za sunce koje sam nosio. U odnosu na zadnji put kad sam ga koristio, mislim da se manje plaši kamiona koji su blizu linije svoje trake, a većina njih vozi bliže levo. Skapirao sam kako da mu smanjim zvocanje, odmarao sam palac leve ruke na volanu, to mu je dovoljno da mu usadiš poverenje da si tu i spreman da preuzmeš. Da, super ispravlja krivine i drži te ravno u traci, ali mnogo je robotski, nekad moraš da se držiš malo više levo. Druga stvar, džabe mi kad neko stalno usporava ispred i moram da ga preteknem tačnije da promenim traku. Isto sam primetio da kad neko uspori, ima lag da se vrati na zadatu brzinu, mnogo sporo reaguje, tačnije previše je obazriv, moraš da mu nabodeš akcelerator da se brže vrati na brzinu koju hoću.

Zapravo, mnogo više sam koristio TACC (Traffic Aware Cruise Control) i stavio razdaljinu na tri dužine auta, jer na dve dužine mi deluje da se mnogo zaleće i onda se previše naglo lepi za auto ispred, nije mi ulivao poverenje. Ovako sa cruise control mogu lagano da menjam trake i da vozim kako ja hoću što se tiče pozicije u traci. Šta znam, korisno je da održavam neki prosek brzine u teoriji, jes ti staviš maksimum, ali prosek zavisi od onog auta ispred i koliko ćeš ti često da menjaš trake.

Ukratko, čekam FSD koji će mnogo korisniji da bude za putovanja, jer tako će on sve sam da radi, menja trake, pravi odluke i vozi "ljudskije", Autopilot je malo bezvezan u praksi.

Nazad
Vrh Dno