Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Memory Prices Will Surge 50% in Q3 2026 and Another 40% in Q4, With No Relief Until 2028​

• 3Q 2026 pricing: +40% to +50% QoQ
  • 4Q 2026 pricing: +30% to +40% QoQ
  • 2027 pricing: +40% to +45% YoY
  • 2028 ASP: Potential decline due to 15%–20% supply growth from new capacity vs slower demand

Ako cene memorije nastave da luduju, a po svemu sudeći hoće, biće ludilo 🙂

Poslednja izmena:
Čudno mi je da nema nikakve najave za Horizon treći deo.
Očekivao sam bar da je najave, pa da izađe na jesen 2027

Apple je po prvi put povećao cene svojih uređaja, tako da ne očekujem da PS6 bude jeftin.. Ali da su nam falile igre u ovoj generaciji to je sigurno.. Ovakvu sušu ne pamtim.

Uglavnom čudno mi je kako je nova generacija tehnički iza ćoška, a utisak je da se ova aktuelna nije ni zauktala kako treba.
Bukvalno. Pričam sa drugarom o novom PlayStationu a kaže on ajde bre nema ovom 2 godine 🤣
Pitanje je hoće li se era PS4 (i ostalih) ikada ponoviti, pogotovo sa peticom. Mada doći će još dobrih igara uskoro to je neminovno.

razvoj velikih naslova traje koliko i cela jedna generacija konzola i eto apsurda, dobiješ novu konzolu, a izlaze samo remasteri i rimejkovi 🙂

Samo je resenje da se rastegne generacija konzola na 10+ godina

Resenje je ne izbacivati Pro konzolu, i striktniji rezim izmedju gaming studija. Znas da 2020 izlazi PS5, a da ce 2027 PS6, na tebi je da napravis minimum TOP 3 AAA naslova za PS6. Imate dovoljno vremena. Igre za PS5 na izlasku se nisu pravile mesec dana pre, nego godinama unazad. Ali sve se otrglo kontroli, plus dosta WOKE smeca i tih gluposti sto se prozimaju kroz igre. Zato je lakse uzeti stari IP, nasminkati ga i izbaciti ponovo. Ok, desi se neki fail ponekad, nisu ni pre sve igre bile GOTY, ali sad je jedna medju 10 iole solidna. Mada malo je bolja situacija ove i prethnodne godine. Nadam se da ce se trend nastaviti i sledece.

PS4 era je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, steta sto nisam ranije bio deo nje, ali i dan danas, covek moze jako dobro da se naigra, sa solidnom i prihvatljivom grafikom, plus konzola nije uopste skupa.

da, ja na PS4 bukvalno nisam znao šta ću pre da igram dok ovde ne mogu napamet da nabrojim 3 naslova koja su ostavila iole dobar utisak

Samo je resenje da se rastegne generacija konzola na 10+ godina
s tim što imamo cene RAM-a i M.2 kao remetilački faktor pa su sad u limbu, da li da urade to što si pomenuo, da sačekaju da se cene normalizuju (i šta ako se to uopšte ni ne desi) ili da preseku sledeće godine kada su i planirali novu generaciju. Realno, teška odluka, kapiram da je ozbiljno vaganje u toku.

verovatno će se i sledeća generacija prodavati tako da ni Soni ni Mcft neće imati nikakvu zaradu na hardveru, ali je zato tu GTA6 kao zvanična prekretnica pri podizanju cena svih AAA naslova na više nivoe, tu će da bude peglanja

Kupim PS5 da bih igrao PS4 naslove u punom sjaju, a PS6 da bih igrao PS5 naslove u punom sjaju.
PS5 ako kupiš kajaćeš se, a ako ne kupiš kajaćeš se.

Ima nekoliko igara koje mogu da se igraju u 8k

• Gran Turismo 7: Renders at an 8K resolution at 60 FPS.
  • F1 24: Supports 8K at 60 FPS.
  • The Touryst: The first game to support native 8K rendering at 60 FPS.
  • The Callisto Protocol: Runs at 8K at 30 FPS with ray tracing.
  • No Man's Sky: Features an 8K mode running at 30 FPS.
  • Redacted: Outputs at 8K at 60 FPS.
  • Pure Pool Pro: Features an 8K mode at 30 FPS with ray tracing.

Ali ne znam nikoga ko ima 8k TV ili monitor 🙂

Resenje je ne izbacivati Pro konzolu, i striktniji rezim izmedju gaming studija. Znas da 2020 izlazi PS5, a da ce 2027 PS6, na tebi je da napravis minimum TOP 3 AAA naslova za PS6. Imate dovoljno vremena. Igre za PS5 na izlasku se nisu pravile mesec dana pre, nego godinama unazad. Ali sve se otrglo kontroli, plus dosta WOKE smeca i tih gluposti sto se prozimaju kroz igre. Zato je lakse uzeti stari IP, nasminkati ga i izbaciti ponovo. Ok, desi se neki fail ponekad, nisu ni pre sve igre bile GOTY, ali sad je jedna medju 10 iole solidna. Mada malo je bolja situacija ove i prethnodne godine. Nadam se da ce se trend nastaviti i sledece.

PS4 era je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, steta sto nisam ranije bio deo nje, ali i dan danas, covek moze jako dobro da se naigra, sa solidnom i prihvatljivom grafikom, plus konzola nije uopste skupa.
Retroaktivno mi raste poštovanje za PS4 eru iako sam tada bio u fazonu da nije nešto ali nakupilo se ekskluziva vremenom plus kultni Bloodborne.

Ostaje žal što CPU nije bio za trunku jači.

Nazad
Vrh Dno