Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Дневне и месечне промене су релевантне само ако сте озбиљан трговац на дневном нивоу, за дугорочне инвестиције је актуелан дугорочан раст. У рачуницу треба убацити евентуалне порезе, разлике у валутама, као и трошкове саме трговине и одржавања.

Ma naravno, za nas pasivne investitore zime nema 🤣 Ne opterećujem se nešto dnevnim valuacijama ali volim da bacim pogled 👀

Дневне и месечне промене су релевантне само ако сте озбиљан трговац на дневном нивоу, за дугорочне инвестиције је актуелан дугорочан раст. У рачуницу треба убацити евентуалне порезе, разлике у валутама, као и трошкове саме трговине и одржавања.
Jedini plus za marginu - long / short, i onda valutne razlike manje bole.
Inace ne diram nista sto nije u EUR.

Imate li preporuku za neki materijal koji bi valjalo izučiti pre nego što krenem zaista da ulažem?

Jel validno ovo:

Ili da se držim nekog materijala na engleskom?

Poslednja izmena:
Čitaj malo Bena Carlsona "u hodu" (A Wealth of Common Sense). Ako ćeš ulagati u neki world etf, eventualno s&p, i ne treba ti neko predznanje.. "Time in the market beats timing the market" 😃
Pokrivaj se što više papirološki. Nalog 70/ mesečni izvod iz banke, a sa IBKR-a skidaš trade confirmation, mesečni i godišnji izveštaj.

Ja sam probao iz OTP na prebacim evre sepom na ibkr, priložio sam pdf print stranice gde se vide podaci kako da se uplati.
Nije mi jasno šta je problem, u emailu su mi odgovorili da na ibkr može da se trguje nedozvoljenim "stvarima" pa zato ne dozvoljavaju.

Nije do tebe, OTP ne pušta uplate na IBKR. Odgovor je glup i netačan.

Otvori račun negde gde je laganica. Ja sam koristio Uni dok nisam skontao kako treba sa Intesom, pa sam zatvorio račun otvoren samo za to.

Ako FXCM jos prima karticom uplate eto vam ideje

Prima T212, ali su ljudi prijavljivali probleme kod povlačenja novca.
Uplata karticom na brokere nije baš po volji teta Cice iz NBS.

Šta mislite jel bolje da u startu diverzifikujem tako što ću ulagati u globalni ETF poput SPYY ili VWCE ili da se držim provereno S&P500 ETF-ova?

Danas ću puštati prvih 300€ na IBKR, pa gledam koju strategiju da primenim. Znam da S&P500 godišnje stvara veći prihod.

Inicijalna ideja mi je bila da idem na VUAA, ali na r/finansije mi dadoše preporuku da razmotrim SPYL kao alternativu, a ako bih globalni da uzmem SPYY umesto VWCE.

Takođe i ovo dobih kao sugestiju, mada ne znam koliko je pametno da idem sa small cap value odmah na startu:

50% SPYY / 30% ZPRV / 20% ZPRX

A zašto ne SPYI koji već uključuje small caps? 😃 Neko će naravno reći "junk small caps" ali naprotiv.. Trenutno ima bolji YTD i od vwce i od webn. Iz godine u godinu sve bolji i tacking error i tracking difference. 4x godišnje rebalans.
Mislim, nemam nameru da ti remetim plan ali ja bih odložio te small caps ETF-ove do daljnjeg.

Šta mislite jel bolje da u startu diverzifikujem tako što ću ulagati u globalni ETF poput SPYY ili VWCE ili da se držim provereno S&P500 ETF-ova?

Danas ću puštati prvih 300€ na IBKR, pa gledam koju strategiju da primenim. Znam da S&P500 godišnje stvara veći prihod.

Inicijalna ideja mi je bila da idem na VUAA, ali na r/finansije mi dadoše preporuku da razmotrim SPYL kao alternativu, a ako bih globalni da uzmem SPYY umesto VWCE.

Takođe i ovo dobih kao sugestiju, mada ne znam koliko je pametno da idem sa small cap value odmah na startu:

50% SPYY / 30% ZPRV / 20% ZPRX
Hajde molim te javi da li si uspeo da uplatiš Sepom iz naše banke (koje?).
Ja sa OTP i posle drugog pokušaja nisam uspeo da uplatim, jer im je nedovoljna dokumentacija.

A zašto ne SPYI koji već uključuje small caps? 😃 Neko će naravno reći "junk small caps" ali naprotiv.. Trenutno ima bolji YTD i od vwce i od webn. Iz godine u godinu sve bolji i tacking error i tracking difference. 4x godišnje rebalans.
Mislim, nemam nameru da ti remetim plan ali ja bih odložio te small caps ETF-ove do daljnjeg.
Imam i to kao predlog, deluje bolje SPYI od VUAA. I meni se čini da bi možda small caps mogao da ostavim za kasnije, kad malo izgradim portfolio.

@keza Džabe pokušavaš, OTP ti neće pustiti uplatu ka IBKR. Ja ću puštati sa Yettel Bank računa. A znam da prolazi i AIK i Unicredit.

@Markic pritom ti je SPYI 11.40€. Mnogo ćeš lakše da barataš depozitom u odnosu na VWCE (koji je 165€ trenutno) ili šta već.. naročito kod tih manjih uplata..
Mene da pitaš, išao bih na neki global (VWCE, WEBN, SPYI). U tvom slučaju sa uplatama od par stotina evra, prednost imaju WEBN I SPYI.
WEBN od navedenih ima najmanji TER, ali je i najmlađi.. iza kojeg stoji Amundi sa "lošom" reputacijom jer su kroz istoriju gasili par ETF-ova.

Poslednja izmena:
Ја сам успео са Рајфајзеном пре 10ак дана.

Intesa - upravo prošla uplata, već treća od uvođenja SEPA
OTP ne pušta uplate na strane berze, video sam dosta neuspešnih prijava, a ni jednu uspešnu.

Držim se VWCE. Moji razlozi: tracking error, reputacija fonda, i praktično trenutna likvidnost u slučaju potrebe. Ni jedan od navedenih ETF nije greška. Lično, na jako dug period, ne kladim se na dominaciju USA.

@Markic pritom ti je SPYI 11.40€. Mnogo ćeš lakše da barataš depozitom u odnosu na VWCE (koji je 165€ trenutno) ili šta već.. naročito kod tih manjih uplata..
Mene da pitaš, išao bih na neki global (VWCE, WEBN, SPYI). U tvom slučaju sa uplatama od par stotina evra, prednost imaju WEBN I SPYI.
WEBN od navedenih ima najmanji TER, ali je i najmlađi.. iza kojeg stoji Amundi sa "lošom" reputacijom jer su kroz istoriju gasili par ETF-ova.
Znači ti bi išao ili na VWCE ili na SPYI. Iskreno ovaj SPYI mi se poprilično sviđa, praktično pokriva 99% tržišta.

Ta dva izgledaju odlično.
SPYI ima malo manji TER, ali (izgleda) veći tracking error. Što je verovatno očekivano, zbog značajno većeg broja uključenih firmi.

Znači ti bi išao ili na VWCE ili na SPYI. Iskreno ovaj SPYI mi se poprilično sviđa, praktično pokriva 99% tržišta.
Da, ili VWCE ili SPYI. Eventualno WEBN.
Ali računaj da sa 300€ nećeš moći da kupiš ni dva udela VWCE.
I SPYI je bio skup (250€) pa su u februaru napravili split. Verujem da će tako biti i sa VWCE.
ps lično ulažem u SPYI od starta i ne razmišljam o alternativama.. jeste nasdaq 100 lep na oči ali pitanje je koliko će to još trajati..

Pa trajace sigurno duze vreme, ipak je sadasnji svet i ekonomija zasnovan na tehnologiji kao primarnoj grani industrije najrazvijenije drzave. Niko ne zna koliko ce to trajati ali sigurno se nece nista znacajno promeniti u narednih par dekada

Od današnjih top 10 kompanija u USA, među top 10 pre 20 godina su bile možda dve, pre 30 godina jedna ili nijedna.
Neko se i dalje seća GE?

Što je to relevantno za neki fond koji samo dodaje uspešne, a rešava se manje uspešnih? Na nivou fonda se rešava kompanija koje danas ima, a sutra ne, jer je umesto nje neka druga.

Bar za nas je trenutno vrlo isplativo držati se najrazvijenije ekonomije. Ima to još dosta da burgija, za naših života sigurno, a posle to više nije naš problem.

Баш тако, фондови тог типа прате динамику и прилагођавају улагања у складу са тим. Ко жели додатну диверсификацију ништа га не спречава да улаже и у европске и азијске фондове, хартије од вредности итд.

Nazad
Vrh Dno