Šta je novo?

Zašto se gume F-22 lovca pune čistim azotom umesto običnim vazduhom

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
zasto-se-F-22-gume-pumpaju-cistim-azotom.webp

Zašto se gume F-22 lovca pune čistim azotom umesto običnim vazduhom​

Gume F-22 lovca rade pod pritiskom od skoro 16 bara, dok čist azot sprečava smrzavanje vlage, oksidaciju i rizik od pucanja pri velikim opterećenjima

Kompletan članak: https://benchmark.rs/uncategorized/...a-pune-cistim-azotom-umesto-obicnim-vazduhom/

U poslednjih 15-tak godina na svim autima koje imam, gume punim Azotom. Svi bolji vulkanizer u Srbiji imaju mogućnost da vam napumpaju gume Azotom. Gume napumpane Azotom traju duže i gotovo da se ne greju leti po vrućini a i duži im je vek trajanja za oko 30-tak procenata. Azot je "stišljiviji" mekši od vazduha, bolje podnosi neravnine na putu.

Takođe na trkačkim kolima, kamionima itd. ništa novo, ne samo da pomaže gumi da ne oksidira i tako postaje tvrđa, nego i ne zadržava vodu i pravi rđu na felnama.

U praksi besmisleno. Ni na stazi nisam konstatovao razliku, identično su se ponašali slikovi sa običnim vazduhom. Kako god okreneš ode skoro bar gore pritisak kad se zagreje guma.

To sve ima smisla samo za ekstremnu primenu. Ako vam daju za džabe okej, ali za pare plaćate nešto potpuno nepotrebno putničkom automobilu.

Nigde nije dokazano da je kod automobilskih guma azot bolja opcija mada su radjena mnoga istrazivanja. Ovog prvog gospodina njegov vrhunski vulkanizer vara godinama jer da bi se guma napunila cistim azotom ona prvo mora sa se vakumira a to koliko znam ne radi niko jer nemaju opremu. Za automobile se koriste smese zvane top fil koje imaju u sebi vise drugih elemenata ali one dosta kostaju pa se na obicnim automobilima i ne koriste. Trideset procenata duze koriscenje gume uz azot je takodje neistina jer je to ogroman procenat i kao sto rekoh nedokazan. Azot se koristi u avio saobracaju zbog naglih promena temperatura i ogromnog trenja ali verujem da se i tu ne koristi samo on. Ja u svojoj radnji imam tu uslugu ali je nudim samo onim nepoverljivima kojima pokusam da ustedim malo novca. Znam i za kolege koje promene samo boju creva a pumpa se vazduh jer je nedokazivo sta je u gumi pogotovo bez predhodno gore pomenutog vakumiranja. Izvinite ako sam nekome razbio iluzije ali mislim da je bilo dosta mistifikacija. Pozdrav od vulkanizera koji hoce svoj dinar da zaradi casno.

A za sve koji imaju viska para mogu ponuditi azot sa mirisom ljubicice. Naravno ovo ke bila sala.

Njabitnije je zimi ispumpati gume, izbaciti letnji vazduh i upumpati zimski. Isto to leti, samo obrnuto.
Azot možda duže traje, nisam probao. Vozač sam 30 godina. Proverim povremeno pritisak, ako je pao, dopumpam i vozim. Za putnički auto ne verujem da pravi razliku.

Koji bre zimski i letnji vazduh 😁
Ne sludjuj narod, malo im treba da flipnu 😆

Njabitnije je zimi ispumpati gume, izbaciti letnji vazduh i upumpati zimski. Isto to leti, samo obrnuto.
I obavezno sa nekim sezonskim mirisom - jorgovan, jagoda, narandža ... zimi može slaninica i slično

Azot možda duže traje, nisam probao. Vozač sam 30 godina. Proverim povremeno pritisak, ako je pao, dopumpam i vozim. Za putnički auto ne verujem da pravi razliku.
Ja sam ranije radio tako. Iskreno, mnogo cimanja za tako mali dobitak. Sad samo all-season vazduh koristim. Nema neke razlike u vožnji u odnosu na ranije.

Nemam bas toliko vozackog iskustva, aktivno 20ak godina. Ranije sam verovao u pouku cizma glavu cuva, subara je kvari, tako i guma glavu cuva. Posle mnogo utrosenog novca sam uvideo da su gume i proizvodjac nebitni. Posednjih 7-8 godina kupujem najjeftinije ling long gume, ali gledam da upumpam sto kvalitetniji vazduh. Samo trajanje gume mi izgleda isto kao i sa obicnim vazduhom, ali sve ostale performanse su kao da vozim na premium gumama. Umesto pomoci na putu sam investirao u onaj cepter preciscivac sto babe nose oko vrata. Nosim ga sa setom za reparaciju, jer nemam rezervni tocak.

Pazi ovo. Imao sam drugara koji je bio strašna cicija. Negde je našao jeftine gume za svoj motorcikl pa me zamolio du mu zamenim na motoru. Nešto su mi čudno izgledale pa proverim oznake kad ono napravljene za takozvani "Amerikaner" građevinska kolica sa 2 točka. Jedva ga ubedih da bi explodirale na 100KMh a i šara potpuno pogrešna. Ko nezna šta je "Amerikaner"
1782807430341.webp

Pazi ovo. Imao sam drugara koji je bio strašna cicija. Negde je našao jeftine gume za svoj motorcikl pa me zamolio du mu zamenim na motoru. Nešto su mi čudno izgledale pa proverim oznake kad ono napravljene za takozvani "Amerikaner" građevinska kolica sa 2 točka. Jedva ga ubedih da bi explodirale na 100KMh a i šara potpuno pogrešna. Ko nezna šta je "Amerikaner"
Pogledajte prilog 544785
Ovo su zimske. Ne bi ni smeo zimi da vozi 100kmh

Može, radijalke sa lancima, valjda 🤣

Nazad
Vrh Dno