Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Brizla nema pracenje potrosnje kroz app na telefonu?
Ima, ali nemaš grafik trenutne potrošnje i nije joj merenje 100% tačno (verovatno ne može sve komponente da obuhvati).
Za oko 10% manje pokazuje nego Tapo.
Clivia takođe...

Kod Midee je dobro što može, kao i Tapo, da ti računa i cenu utrošene struje, sa sve tarifama 🙂

Njena aplikacija vs. Tapo (tamna app)

Prilozi

• Screenshot_2026-06-16-22-35-16-175_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-35-16-175_com.midea.ai.overseas.webp
    27.9 KB · Pregleda: 39
  • Screenshot_2026-06-16-22-35-36-311_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-35-36-311_com.midea.ai.overseas.webp
    36.3 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_2026-06-16-22-35-41-810_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-35-41-810_com.midea.ai.overseas.webp
    25.7 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_2025-11-17-12-30-04-162_com.tplink.iot (1).webp
    Screenshot_2025-11-17-12-30-04-162_com.tplink.iot (1).webp
    55.3 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_2025-11-22-16-35-18-577_com.tplink.iot.webp
    Screenshot_2025-11-22-16-35-18-577_com.tplink.iot.webp
    36.7 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_2026-06-16-22-42-12-016_com.midea.ai.overseas.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-42-12-016_com.midea.ai.overseas.webp
    20.1 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_2026-06-16-22-42-45-052_com.tplink.iot.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-42-45-052_com.tplink.iot.webp
    30.4 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_2026-06-16-22-42-35-963_com.tplink.iot.webp
    Screenshot_2026-06-16-22-42-35-963_com.tplink.iot.webp
    33.2 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Izvinite ako je vec pisano, ali tema je bas velika, search ne pomaze...

Postoji li alternativa SmartHome aplikaciji za Midea Xtreme (18-ka, ako je bitno, normalno sa WiFi podrskom), posto iz nekog razloga ne uspijevam da dodam svoju klimu u tu app, pa da pokusam neku drugu?
Isprobao sam sve moguce procedure, i zvanicnu i neke druge koje same pronasao na YT i sl., i nista ne pomaze.

Inace, nekad ranije sam koristio stariju Midea app, na drugoj Midea klimi, mislim da se zvala Midea Air ili tako nesto i nekako mi je bila vise user friendly nego sad ova SmartHome.

Mozemo da probamo da debagujemo...
Ako si je postavio u AP mod, upalio blutut i lokaciju na telefonu i da sve bude na 2.4ghz wifi srednjem signalu. Trebalo bi da prodje.

Ako imas neki iphone skoro da radi bez greske i sve je mnogo jednostavnije...

Hvala puno na interesovanju.

U pitanju je Xiaomi 15 (vanila), radi na Android 16. Sve je ukljuceno, bluetooth, lokacija, WiFi (kod mene je to svakako sve non-stop na ON)... Naravno, WiFi je na 2.4 GHz, mada sam probao i 5 GHz.
Koliko se sjecam udje klima u AP mode, ali je app (SmartHome) ne pronalazi... Bukvalno potjeram wizard iz SmartHome i ne moze da pronadje klimu. Probacu opet veceras pa da detaljno opisem.

Cak sumnjam da mi nije dobar WiFi modul na klimi (nisam otvarao da pogledam, iskreno)... Ne znam da li Xtreme 18-ka ima plug-in WiFi modul ili je integrisan?
Otvoricu veceras unutrasnju jedinicu pa cu pogledati, napisacu detalje ovdje.

Inace, i dalje stoji pitanje, da li postoji bolja alternativa od SmartHome app za Midea klime? Posto istu app koristim za kontrolu klime kuci kod roditelja i jako je spora (odziv nakon klika i realizacije akcije na klimi). Prije je na staroj app (valjda Midea Air) radilo mnogo brze.

Da li je uopšte uboden wifi modul u tu klimu pošto dolazi zasebno i treba nahnadno da se ubode, tu negde u pakovanju je unutrašnje jedinice?

Da li je uopšte uboden wifi modul u tu klimu pošto dolazi zasebno i treba nahnadno da se ubode, tu negde u pakovanju je unutrašnje jedinice?
Moguce da ga nisu ni uboli, ne vidim pakovanje od tog modula u ambalazi. Pomislio sam da je mozda integrisan na ovom modelu.

Provjericu to prvo (sinoc sam iza ponoci stigao kuci i skroz sam zaboravio na klimu).

Da li ima neko klimu sa ubacivanjem svežeg vazduha?

Zanima me da li ima funkcija da ubacuje samo kada je vazduh ne zagađen?

Primer.. Svaki dan po 2*30 min da ubacuje svež vazduh ali ako je zagađen da preskoči?

Moguce da ga nisu ni uboli, ne vidim pakovanje od tog modula u ambalazi. Pomislio sam da je mozda integrisan na ovom modelu.

Provjericu to prvo (sinoc sam iza ponoci stigao kuci i skroz sam zaboravio na klimu).
Ispao sam glup, nisu ga uboli, ne znam kako to nisam prvo pogledao. A modul je dobio noge, tj. nije ostao kod mene.

Nista, sad prvo da pokusam pronaci modul i platiti svoju gresku, nadam se ne mnogo.

Da li ima neko klimu sa ubacivanjem svežeg vazduha?

Zanima me da li ima funkcija da ubacuje samo kada je vazduh ne zagađen?

Primer.. Svaki dan po 2*30 min da ubacuje svež vazduh ali ako je zagađen da preskoči?
Verovatno ne, jer bi onda spoljašnja jedinica morala da ima PM 2.5 merač. Svakako sve te klime imaju HEPA filter koji prvo filtrira vazduh pa ga ubacuje u prostoriju neće ti ubacivati štetan vazduh ako redovno menjaš filtere. Svakako bez pravog rekuperatora koji izbacuje ustajali vazduh a ubacuje svež nećeš videti neku golemu razliku.

Ispao sam glup, nisu ga uboli, ne znam kako to nisam prvo pogledao. A modul je dobio noge, tj. nije ostao kod mene.

Nista, sad prvo da pokusam pronaci modul i platiti svoju gresku, nadam se ne mnogo.
Proveri još jednom, možda je u nekoj kutijici zaturen, izgleda ko fleška, ni kod mene majstor koji ugrađivao klimu nije ubacio modul (mislim da nije znao da se posebno ubacuje), pa sam ga ja nahnadno ubacio.

Pregledacu detaljno ambalazu, ako ne pronadjem, vec sam nasao za 2k din da se kupi, konkretno EU-SK105, trebalo bi da odgovara.

Verovatno ne, jer bi onda spoljašnja jedinica morala da ima PM 2.5 merač. Svakako sve te klime imaju HEPA filter koji prvo filtrira vazduh pa ga ubacuje u prostoriju neće ti ubacivati štetan vazduh ako redovno menjaš filtere. Svakako bez pravog rekuperatora koji izbacuje ustajali vazduh a ubacuje svež nećeš videti neku golemu razliku.
Moraću da istražim. Mora da već neke imaju to. Možda ne u ovom trenutku kod nas. Možda preko pa da ih dočekam sleće godine. Nije ništa hitno.

To su relativno mali uredjaji. Verujem da može da se smesti u klimu.

Elem.

Drugo pitanje za sve..

Da li je neko ugradio klimu gde je SJ 7m niže od UJ?
UJ je na 2 spratu, SJ bi bila blizu zemlje.

Jedno je teorija (teorija kaže da je moguće) ali reko da vidim da li ima neko iskustvo kako to radi i na sta treba da se obrati pažnja.

U pitanju je estetika. Da se SJ "sakrije "

Moraću da istražim. Mora da već neke imaju to. Možda ne u ovom trenutku kod nas. Možda preko pa da ih dočekam sleće godine. Nije ništa hitno.

To su relativno mali uredjaji. Verujem da može da se smesti u klimu.

Elem.

Drugo pitanje za sve..

UJ je na 2 spratu, SJ bi bila blizu zemlje.

Jedno je teorija (teorija kaže da je moguće) ali reko da vidim da li ima neko iskustvo kako to radi i na sta treba da se obrati pažnja.

Moze bez problema, cesto do 7m ( zavisi do modela ) i netreba da se dopunjuje gas.
Na mom radnom mjestu su klime jedno vreme bile ugradjene i vise ali u tom slucaju se gas dopunjavao. Jedino sto je bitno da bude dobra izolacija oko cjevi kako se nebi npr gubila toplota po zimi.

76006.webp

Midea Brizeless.
Ne znam sta tu "gura" ulje i da li moze da izvuče na tu visinu.

Pogledajte prilog 544102

Midea Brizeless.
Ne znam sta tu "gura" ulje i da li moze da izvuče na tu visinu.
Ovo je midea, upravo to ulje i je "problem" da povuce ulje nazad. Ja mislim ( nisam strucnjak za klime ) ali trebaces motati cjev poput sifona odma kod sj i mozda jos jednom. To bi trebao znati neko ko se bavi klimama. Takodje trebaces oko 25g dopune gasa. To motanje cjeva sam vidio upravo kod nas kad su monteri motali posto je razlika bila blize 20m u visinu.

Drugo pitanje za sve..

UJ je na 2 spratu, SJ bi bila bl-izu zemlje.

Zavisi koja klima brend model...
Treba da pogledas instalation manual.
Primer moja Daikin Perfera cevi od UJ do SJ minimalno mora biti 1.5m a maksimalno moze 20m ali nakon 10m mora se dodati 20 grama freon za svaki metar preko.
Visinski moze razlika da bude 15m

Screenshot_20260618_124910_Chrome.webp

Screenshot_20260620_171329_Chrome.webp

Ulje je potrebno kompresoru, a ako je spoljašnja niže, onda nema bojazni. Nikakve uljne klopke nisu potrebne.
Covjeku treba 7m visinke razlike... Kod nas su radili radi dugovjecnosti klime i ispravnog rada. Ja licno sebi da radim sigurno bi to uradio. Razlika je samo u modelu klime koja gura koliko bez toga.

Proveri još jednom, možda je u nekoj kutijici zaturen, izgleda ko fleška, ni kod mene majstor koji ugrađivao klimu nije ubacio modul (mislim da nije znao da se posebno ubacuje), pa sam ga ja nahnadno ubacio.
Bio su u pravu, moja greska opet, zabacio sam ga sa nekim papirima od klime (vjerovatno je bio uz daljinac, pa sam ga tu ostavio jos ranije), pronadjen, ubacen, sve radi ok iz SmartHome app.
Hvala puno za heads-up, ustedio si mi ~2k din za novi!

Back to app, zanimljivo je sto nemam Energy Monitor opciju za ovu Xtreme 18, dok dosta starija Mission II ima pracenje potrosnje.
Je li ovo uobicajeno za Midea Xtreme modele, posto sam prilicno siguran da je to do same klime, a ne do SmartHome app ili WiFi modula (izvinjavam se ako je vec pisano o tome)?

Bas zanimljivo da su to izbacili na Xtreme seriji!

Ima li neko Vaillant? Kakve su one? Čitam da su Nemačke, po EU stabdardima.

Covjeku treba 7m visinke razlike... Kod nas su radili radi dugovjecnosti klime i ispravnog rada. Ja licno sebi da radim sigurno bi to uradio. Razlika je samo u modelu klime koja gura koliko bez toga.
Spoljašnja je dole, unutrašnja gore, tako da svejedno ulje ostaje u dnu, tj u spoljašnjoj.

Ima li neko Vaillant? Kakve su one? Čitam da su Nemačke, po EU stabdardima.
Valiant je strasno cjenjen i popularan kod toplotnih pumpi i mimo daikina najcesci izbor ali kod klima Valiant kao da nepostoji.Navodno da je samo ime ali nema veze sa kvalitetom kao kod tp....

Spoljašnja je dole, unutrašnja gore, tako da svejedno ulje ostaje u dnu, tj u spoljašnjoj.
Upravu si, netreba na toj visini. Danas sam bio sa monterima pa sam pitao. Uglavnom tek poslije 10m ali opet cesto zavisi od modela, mada u velikoj vecini ako je npr 15m treba. Takodje i kod tp ali neke tp imaju sistem za povlacenje ulja pa opet nije sve isto. Ono sto je bitno da se dopuni po specifikaciji i treba vecinom duze vakumiranje. Ali na 7m je ok.

Valiant je strasno cjenjen i popularan kod toplotnih pumpi i mimo daikina najcesci izbor ali kod klima Valiant kao da nepostoji.Navodno da je samo ime ali nema veze sa kvalitetom kao kod tp....
Znam da rade kotlove i odlični su, slučajno videh da imaju klime. Mislio sam MIDEA AG-12NXD1.WIK EXTREME, poredio mi google ai i kao za mene bolja Vaillant pro 12k (VAIB1-035WN) jer mi je premarno hlađenje za 40 kvadrata (na par mesta sam čitao da hvale završnu izradu):

Prilozi

• Snimak ekrana 2026-06-25 192554.webp
    Snimak ekrana 2026-06-25 192554.webp
    109.8 KB · Pregleda: 100
Ja bih na tvom mestu izbacio iz izbora tu Mideu. Ima boljih opcija za taj novac.

Ovde sam i čitao za Xtreme Midea, ima zasebna tema i baš ih hvale. Šta je bolja opcija predlog za taj novac?

Bilo koji Fujitsu ili generalno japanski brand.
edit: Da se dopunim, zivimo u kuci, Midea Xtreme 12 koju smo imali se nije proslavila grejanjem te sam bio primoran da je menjam. Na hladjenju je super, ali za moje uslove i za grejanje ne valja.

Nazad
Vrh Dno