Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Covjeku treba 7m visinke razlike... Kod nas su radili radi dugovjecnosti klime i ispravnog rada. Ja licno sebi da radim sigurno bi to uradio. Razlika je samo u modelu klime koja gura koliko bez toga.
Spoljašnja je dole, unutrašnja gore, tako da svejedno ulje ostaje u dnu, tj u spoljašnjoj.

Spoljašnja je dole, unutrašnja gore, tako da svejedno ulje ostaje u dnu, tj u spoljašnjoj.
Upravu si, netreba na toj visini. Danas sam bio sa monterima pa sam pitao. Uglavnom tek poslije 10m ali opet cesto zavisi od modela, mada u velikoj vecini ako je npr 15m treba. Takodje i kod tp ali neke tp imaju sistem za povlacenje ulja pa opet nije sve isto. Ono sto je bitno da se dopuni po specifikaciji i treba vecinom duze vakumiranje. Ali na 7m je ok.

Valiant je strasno cjenjen i popularan kod toplotnih pumpi i mimo daikina najcesci izbor ali kod klima Valiant kao da nepostoji.Navodno da je samo ime ali nema veze sa kvalitetom kao kod tp....
Znam da rade kotlove i odlični su, slučajno videh da imaju klime. Mislio sam MIDEA AG-12NXD1.WIK EXTREME, poredio mi google ai i kao za mene bolja Vaillant pro 12k (VAIB1-035WN) jer mi je premarno hlađenje za 40 kvadrata (na par mesta sam čitao da hvale završnu izradu):

Prilozi

• Snimak ekrana 2026-06-25 192554.webp
    Snimak ekrana 2026-06-25 192554.webp
    109.8 KB · Pregleda: 92
Ja bih na tvom mestu izbacio iz izbora tu Mideu. Ima boljih opcija za taj novac.

Ovde sam i čitao za Xtreme Midea, ima zasebna tema i baš ih hvale. Šta je bolja opcija predlog za taj novac?

Bilo koji Fujitsu ili generalno japanski brand.
edit: Da se dopunim, zivimo u kuci, Midea Xtreme 12 koju smo imali se nije proslavila grejanjem te sam bio primoran da je menjam. Na hladjenju je super, ali za moje uslove i za grejanje ne valja.

Bilo koji Fujitsu ili generalno japanski brand.
edit: Da se dopunim, zivimo u kuci, Midea Xtreme 12 koju smo imali se nije proslavila grejanjem te sam bio primoran da je menjam. Na hladjenju je super, ali za moje uslove i za grejanje ne valja.
Koju kvadraturu si grejao mideom?

Oko 90 kvadrata, full izolacija i fasada, pvc stolarija itd. sve po ps-u.
Fujitsu KHCAN je sampionski odradio proslu sezonu bez dodatnih termo pomagala.

Ja kazem da Midea nije valjala u mom slucaju za grejanje. 12KHCAN odradjuje sama posao za celu kvadraturu bez da se pomuci.

Tako je, dok je bio minus, sta tu nije jasno?

edit:
Da dopunim, proslu sezonu smo se grejali samo sa klimom. Potrosnja po mesecima je bila:
2025:
11: 391kWh
12: 566kWh
2026:
01: 712kWh
02: 459kWh
Ostatak je nebitan, ovo su bili udarni meseci sto se tice potrosnje i grejanja.

Kako god se okrene, u parama sam dao ravno duplo manje nego pretprosle godine sa 2 on-off klime, 2 TA peci i plus pec na cvrsto gorivo kad je bio jaci minus. Usteda u novcu je ogromna.

Poslednja izmena:
Pises da se nije mucila, a ovamo morala da se forsira na max. da uopste ugreje...
Full izolacija, a najtoplijoj soba 23c! Na zadatu 28-29c 🙄
Nego sada je tu i Keta, pa bice joj valjda lakse da dogura makar do 25c 🙂

Prilozi

• Screenshot_20260626-175344~2.webp
    Screenshot_20260626-175344~2.webp
    13.5 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
@style53 Nemoj molim te da kvaris diskusiju i izazivas raspravu bez potrebe izvlaceci podatke iz konteksta. Nije tesko da se prisetis koliki je minus bio, takodje dao sam tabelu potrosnje struje gde moze u kilovat da se napravi poredjenje.
Ja odlicno znam sta sam proracunao i dobio, tebi isto to zelim.
Svaka dalja diskusija sa tobom na ovu temu ce biti ignorisana.
Svako dobro ti zelim.

Ok, kod mene je 40 kvadrata, bitnije mi je hlađenje, grejanje preko toplane (ali je ok da bude dobro ako zatreba, uvek ima neka havarija pa ne radi dan - dva zimi).
MIDEA AG-12NXD1.WIK EXTREME za sa A+++ ili da jurim neku drugu Fujitsu (nisu A+++ za te pare koliko videh, da su ta klasa idu preko 100, cena nije problem ako su toliko bolja)?

@style53 Nemoj molim te da kvaris diskusiju i izazivas raspravu bez potrebe
Ovo nije rasprava 🙂
Nego je glupo da se pise da se nije mucila, nego je (kao) lagano odradila posao! Nego Ok🙄
Takodje da je Midea (nisam Fan) lose za grejanje! A dosta clanovi su zadovoljni, koji greju 20-30m2, a ne 100m2 🙂
Ja odlicno znam sta sam proracunao i dobio, tebi isto to zelim.
Svako ima svoju racunicu... Samo napred!
Svaka dalja diskusija sa tobom na ovu temu ce biti ignorisana.
Top 😀
Svako dobro ti zelim
Takodje 👍

Poslednja izmena:
Ok, kod mene je 40 kvadrata, bitnije mi je hlađenje, grejanje preko toplane (ali je ok da bude dobro ako zatreba, uvek ima neka havarija pa ne radi dan - dva zimi).
MIDEA AG-12NXD1.WIK EXTREME za sa A+++ ili da jurim neku drugu Fujitsu (nisu A+++ za te pare koliko videh, da su ta klasa idu preko 100, cena nije problem ako su toliko bolja)?
Zavisi od rasporeda prostorija i pozicije klima uredjaja.
Sto se tice hladjenja ta Midea ce ti zavrsiti odlican posao pa i za dogrevanje. Ako imas dobru izolaciju i PVC stolariju neces imati nikakvu brigu. Ima solidnu aplikaciju, jedino fali merenje potrosnje pa ces to morati nekom smart uticnicom da pratis ukoliko ti je bitno.
Fujitsu koju sam ja bio primoran da kupim i koju pominjem bi za tvoj prostor bila overkill. Trenutno ih nema vise nigde da se kupe, stari je model bio, dovucen u Srbiju ko zna odakle i ko je upecao da kupi napravio je dobar izbor. Mislim da trenutno nesto slabiji model od te mozes kupiti u Viacom-u, model je 12KJCAL, ali i ta bi bila previse jaka za tvoje potrebe. Cene su preko 100K svakako pa izracunaj koliko bi ti takva investicija dobro donela.

Pozdrav , treba mi savet planiram kupovinu gree klime , ovako kuća je u pitanju nema izolacije ali su zidovi preko 30cm , svakako recimo sada je napolju 40c unutra je 27-28 , dnevna je oko 35m2 klima bi bila postavljena na zid gde stoji prvo naspram vrata od hodnika taj zid je dužine 7.5m od klime do spavaće sobe je udaljenost 2m do vrata , na suprotnom zidu u ovoj sobi se sedi kontra od klime , da li je gree clivia 18 korektan izbor ? Klima bi služila i za primarno grejanje ali i za hladjenje nadavno , otprilike sam iskicirao na šta mislim , nije nešto ali mislim da je razumljivo 😁 dnevna je 7.5 sa 5

Prilozi

• image.webp
    image.webp
    23.9 KB · Pregleda: 64
Pogledajte prilog 532100
potrebna mi je pomoć oko odabira inverter klime za stan od 59m2, skica stana u prilogu
1 - dnevni boravak
2 - trpezarija
3 - kuhinja
4 - decija soba
5 - spavaca soba
6 - kupatilo
7 - hodnik

stan je projektovan tako da je za klimu predvidjeno mesto koje je crvenom bojom obelezeno (suprotno od TV-a), plava boja predstavlja smer vazduha koji bi klima odavala.

Grejanje u stanu je etažno, PVC stolarija, izolacija 20+12, prizemlje, jasenov parket, ispod se nalazi garaža.

Cenovni rang klime bi bio do 70.000 dinara, bitna je ekonomicnost iste. Da hladi i greje, ali malu prednost dajem hladjenju, jer imam etažno grejanje (radijatori) koje uz adekvatno podešavanje funkcionišu skroz zadovoljavajuće, ali je zeznuto paliti kada je skupa struja.
Inace sama skica stana ne predstavlja enterijer istog već je tako arhitekta naumio prilikom projektovanja zgrade.
U Nišu koda koliko je toplo, iako se rashladjujemo putem priordnog cirkulisanja vazduha, citaj promaje, dosli smo u fazu da nam je prosto neophodno odliciti se za najbolju mogucu soluciju za ovaj, kako su tada mnogi nazvali, rogobatni i lose planski organizovani stan :/
Salu na stranu, mi smo ga lepo skucili, i nemamo mesta za plakare, ali za klimu cemo naci. I beba tesko podnosi ovaj pakao...
Evo plana stana pa rokajte preporuke. Hvala svima!

Pogledajte prilog 532100
potrebna mi je pomoć oko odabira inverter klime za stan od 59m2, skica stana u prilogu
1 - dnevni boravak
2 - trpezarija
3 - kuhinja
4 - decija soba
5 - spavaca soba
6 - kupatilo
7 - hodnik

stan je projektovan tako da je za klimu predvidjeno mesto koje je crvenom bojom obelezeno (suprotno od TV-a), plava boja predstavlja smer vazduha koji bi klima odavala.

Grejanje u stanu je etažno, PVC stolarija, izolacija 20+12, prizemlje, jasenov parket, ispod se nalazi garaža.

Cenovni rang klime bi bio do 70.000 dinara, bitna je ekonomicnost iste. Da hladi i greje, ali malu prednost dajem hladjenju, jer imam etažno grejanje (radijatori) koje uz adekvatno podešavanje funkcionišu skroz zadovoljavajuće, ali je zeznuto paliti kada je skupa struja.
Inace sama skica stana ne predstavlja enterijer istog već je tako arhitekta naumio prilikom projektovanja zgrade.
Čim udjes sa desne strane, neka 18ica da duva niz hodnik. Ohladiće ti I spavaću. Koliko toliko. Ne u potpunosti.
Otišao bih u temu jeftine klime I video šta se preporučuje od 12ica pa bi video da li su 18ice dobre.

Nije ti u sobi gde spavaš zbog buke duvanja a jaka da sigurno dobaci u dnevnu

Ja bi tako.

U Nišu koda koliko je toplo, iako se rashladjujemo putem priordnog cirkulisanja vazduha, citaj promaje, dosli smo u fazu da nam je prosto neophodno odliciti se za najbolju mogucu soluciju za ovaj, kako su tada mnogi nazvali, rogobatni i lose planski organizovani stan :/
Salu na stranu, mi smo ga lepo skucili, i nemamo mesta za plakare, ali za klimu cemo naci. I beba tesko podnosi ovaj pakao...
Evo plana stana pa rokajte preporuke. Hvala svima!
Koliko imaš zida iznad balkonskih vrata (tu pored obeleženog mesta za klimu, ovo parče od 77cm)? Mislim na visinu od gornje ivice vrata do plafona.
Slikaj najbolje ceo taj desni ćošak da vidim(o).

stan je projektovan tako da je za klimu predvidjeno mesto koje je crvenom bojom obelezeno
Sa idiotom koji ga je tako projektovao bi trebalo....ozbiljno porazgovarati 🤬💩🙄
Umesto da ostavi desno na zidu pored vrata 90-100cm širine da može unutrašnja da stane i lepo duva "u stan"/niz hodnik, on to uradi na kontra strani a klimu predvidi da duva fakat "od stana".... 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Čim udjes sa desne strane, neka 18ica da duva niz hodnik.
Nije loša opcija, sem za poziciju spoljne. Pošto kod komšije u stan ne može, morao bi instalaciju da vuče po zidu kroz spavaću....

Kako ti se pokazala Midea Oasis? Na koliko modulira i koliko je bucna? Vredi li da se doplati za nju? Prvenstveno za grejanje mi treba info. Hvala unapred.
Super sam zadovoljan kako je grejala celu sezonu. Jako je tiha, osetno tisa od recimo Solistice modela koji sam uzeo za spavacu sobu. Ne znam za moduliranje bas tacno mozda sam negde i slao, nije Midea bas reprezent potrosnje, ali ova stvarno greje ubija kad je najhladnije.

Koliko imaš zida iznad balkonskih vrata (tu pored obeleženog mesta za klimu, ovo parče od 77cm)? Mislim na visinu od gornje ivice vrata do plafona.

Umesto da ostavi desno na zidu pored vrata 90-100cm širine da može unutrašnja da stane i lepo duva "u stan"/niz hodnik, on to uradi na kontra strani a klimu predvidi da duva fakat "od stana".... 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Nije loša opcija, sem za poziciju spoljne. Pošto kod komšije u stan ne može, morao bi instalaciju da vuče po zidu kroz spavaću....
To je taj famozni zid na koji ide (šteker je i postalvjen na toj visini, arhitekta ga je očigledno i namenio za to), a tu je i ovaj, manji, za koji mi svi sugerišete.
Neko je negde spomenuo kako može da se naprqvi neka polica za knjige, pa na nju da se klima nadoveže, samo što ia tu ne znam koliko bi se uklopilo i kolilo bi narušilo estetiki stana. Inače eto koja bi bila udaljwnost od garniture i klime na toj visini.
Kakva bi bila Gree Clivia?

Prilozi

• IMG_1005.webp
    IMG_1005.webp
    40.2 KB · Pregleda: 42
Uff, teško će moći, bar ne bez da pokrije kutiju od roletne... Pritom, ne izgleda da ima naročito mesta ni po visini!?
Izmeri koliko imaš od donje ivice kutije roletne do plafona (kontam 35-40cm max) i kad već meriš, daj i širinu zida, nije isključeno da je do kraja ispao širi nego u projektu (ovaj gde je dozna, od ćoška do prozora, tj. špaletne).

Meni taj deo estetike ne bi bio problem, samo neka široka "kanalica" da se zatvori ili gipsani rad sa led trakom. Smislio bi vec kako da zamakiram.

Nazad
Vrh Dno