Šta je novo?

FPS i ljudsko oko

Opet nagađanje, pre svega nije razlika 4ms, već mnogo više, pisao sam nekoliko puta o tome kako svojevremeno Vrhunski BenQ monitor mi daje Reaction time oko 280, a LG 165 Hz mi daje oko 165 do 180. Dakle razlika između brzog i običnog monitora može i uglavnom i jeste oko 100ms, a ne oko 10. Mnogo brža elektronika, mnogo bolji panel, mnogo brži G2G, isl. Nema tu poređenja, razlika je bar 10:1 u svkodnevnoj upotrebil

Sad pričaš o skroz drugim stvarima. Svaki monitor ima svoje neko vreme koje mu treba da dekodira signal sa grafičke i odradi sve potrebne operacije u pozadini dok ne dođe do paljenja samih piksela, nema to veze sa učestalošću osvežavanja slike koja je tolika kolika je.

Kažem, ne želim da ulazim u FPS priče, jer ću se zapetljati u stvari u koje se ne razumem. Kako ti vidiš stvari na ekranu nije 100% isto kako server "vidi" stvari, a samo gledište servera odlučuje je li pogodak ili nije. Sećam se davno igram CS online, izleti neprijatelj iza ćoška, ja ga promašim načisto i opet ga ubijem. Server je registrovao da je on na drugom mestu nego što meni igra prikazuje, ubio ga je njegov lag.

Kad sam kupio ovaj monitor, baš sam pričao sa kolegama koliko se slabo vidi veće osveženje i svi su rekli da je tako i kod njih, ni oni kod sebe nisu primetili neku razliku sa većim osveženjem. Razumem CARu da je bitna razlika, čovek je overkloker, ima na ovom forumu dosta entuzijasta, pa se verovatno lože na nove stvari, sve je to razumljivo.
Druze, ubice te pretpostavke/predrasude 🙂

Kakvo crno overklokovanje, u pitanju je bila cista radoznalost. Neka ti bude entuzijazam, ako hoces.
Moje iskustvo sa hi-refresh monitorima pocinje 2017-e ili 2018-e, ne secam se, kada sam nakon duzeg gledanja testova, review-ova i citanja po forumima resio da probam. Do tada sam bio "club 60", u fazonu: insistiram na 60fps, necu manje - ali mi ni ne treba vise, savrseno je fluidno (nije da nije), ne treba mi nista bolje, sve klizi... pritom obavezno vSync ukljucen, prati refresh monitora, nema odvratnog picture tearing-a koji mi izrazito smeta; i uz sve to se graficka ne greje i ne urla... ma milina. (tek par igara je bilo problematicno zbog ukljucenog vSync-a i - samim tim - podignutog input lag-a, mislim da mi je Dead Space bio najgori primer tad)
Elem resih da iz radoznalosti probam kombinaciju hi-refresh + G-Sync (onaj originalni u vidu hw modula u samom monitoru), kao najbolje od oba sveta: veci broj frejmova, bez cepanja slike. Pritom bukvalno idem "na bombu", nemam gde da probam - niti ima ko od drugara, niti ima neke radnje gde moze da se pogleda. Monitora bilo bas slabo kod nas, pritom jako skupi (pa kao 27" OLEDi par meseci nakon inicijalnog pojavljivanja), iscimam dobrog drugara da uzmemo preko firme... stavim na sto, povezem kablove, setujem sve u Control Panelu - i odusevim se. Iskreno. Najpre to obicno vrtenje kursora misa po desktopu, kada vidim da ne ostaje onaj trag za njim kao na 60Hz... onda ponasanje u igrama (osnovni razlog kupovine), kada dolazim do saznanja da ma koliko mi fluidno bilo igranje na 60fps - ovo sada sa 90-100 (ili koliko vec moze graficka da izvuce u tom trenutku) ipak predstavlja drugu dimenziju. I naravno, meni mnogo bitno - G-Sync modul radi posao, sve klizi savrseno a bez mrskog mi picture tearing efekta uopste. Savrsen ugodjaj.
Svako sedanje potom za "standardni" ekran od 60Hz - tipa poslovni desktop/laptop - mi je izazivalo neki cudan osecaj. Nekako neprirodno, ustrojeno.

P.S. Actually, inicijalno podesavanje u Win-u je bilo na 144Hz max, za vece vrednosti (155 i 165Hz) i fabricku deklaraciju je moralo da se udje u meni monitora i tamo omoguci overklok, pa se onda pojavljuju jos te dve opcije za izbor.
Tako da je inicijalno skok bio sa 60 na 144, tako sam i poredio, ovo naknadno 144-155-165 tumbanje nikakvu razliku ja ne primecivah... ali svakako - nebo i zemlja.

Čemu onda toliko pisanje. Može i lošije, ali lepše kad je bolje, ako ne košta previše, a ne košta.

Tačno je to što kažeš. Moj strah je prvenstveno da će industrija rado poći u pogrešnom smeru i da će gledati da pumpa refresh, nego važnije stvari koje se ne mogu kvantitativno opisati, kao recimo verodostojnost boja. Takvog ponašanja proizvođača monitora već ima koliko god hoćeš, nepotrebno guranje sve većih rezolucija (kome je bre potrebno 4k na 27" monitoru?) ili što manjeg odziva. Tako je moj monitor ponosno deklarisan na 1ms, ali nigde ne piše da je to samo ako uključiš strobovanje piksela, što pokvari sliku na gomilu načina.

Dakle, industrija voli brojeve, ljudi se lože na brojeve i sutra sve ode u patkometriju i prepucavanje, ja imam 2000, ja imam 5000, ti si ćorav kad ne vidiš razliku. Mi kao korisnici ćemo patiti, jer ćemo dobijati inferiorne monitore sa napucanim brojevima. U tome je poenta što sam se raspisao.

^ Mislim da ti je dilema zakasnila jedno 8-9 godina, tačno je da su 2017 pojurili da guraju refresh rate, uglavnom na panelima koji su loši po ostalim karakteristikama (ali i oni od 60 su bili loši 99% vremena). Ali danas kad imaš OLED i 240 Hz ili više, dobio si najbolje od oba sveta, bolelo je, trajalo skoro 10 godina tranzicije, ali na kraju smo dobili odlične monitore sa super refresh-om. Šta više posle više od 20 godina farse, konačno imamo dostojenu zamenu za CRT po manje više svim parametrima.

60 Hz vs 60 Hz... Za one što ne kapiraj kad kažemo da je CRT bio zlatni standard response time... (i motion clarity), ps naravno da kad OLED ode na 480 Hz priča se menja, ali upravo je to suština, da mnogi misle da je na flat panelima 60 Hz nekim čudom dovoljno, a ono je toliko mutno (i mučno za korišćenje), da je apsolutno neupotrebljivo...

Poslednja izmena:
^ Morbius triggered

Vec sprema proper response.

Ako nekome znači evo kako izgleda motion clarity na QD-OLEDu na oko 120 fpsa, usnimio lično dok sam pokušavao da se priviknem na OLED. Snimljeno u 240 fps slow motion modu kamere.

Narode, ja se jesam raspisao jer sam dokon ovih dana, plaža, pićence i tako to, ali nisam baš toliko dokon da na svaku glupost odgovaram. Kad god nešto vrlo brzo proleće ekranom, najnormalnija stvar je da će se pri većem osveženju videti jasnije, ista situacija kao sa onim loptama. Sad, ako vi igrate video igre da bi se brzo vrteli u mestu, ja ih ne igram tako, pa mi valjda zato nije ni bitno. Ne smatram da imam nešto bitno da doprinesem daljoj diskusiji.

Pa ja sam baš old school, od Quake 1 pa nadalje igram 90% pucačine (nešto malo 3rd person), 8% simulacije vožnji, 2% RTS.

Verovatno oko 20 000 sati u CS, od Beta 6 verzije moda za HL...

Ono što nekad moraš da uradiš je flick. Uđeš na haven na Nuke, jedan je u hut-u, jedan na mainu. Ako uspeš da odreaguješ brzo klačuješ, posebno ako su oba low.

Ja znam da dok do pre 2 godine nisam promenio monitor bio sam zakucan za neki ELO, posle toga sam za par nedelja otišao gore par stepenica. Takođe od prvog LCD monitora mi je užasno nešto smetalo, dok nisam shvatio da je do monitora. Posebno sa vrhunske Samsung 19" P serije na tadašnji LCD, strašan downgrade, osim potrošnje struje...naravno poverovao sam u marketing BS. Kao i većina 2006-2008... 5ms al juče...

Dakle ovo direktno utiče na tvoj rank, a delom i zadovoljstvo igranja neke igre.

2006 sam nakon kupovine LCD ostavio CRT kao drugi monitor, baš za FPS. Jedan pored drugog se to baš videlo, danas ne verujem da bi bila tolika razlika.

60 Hz vs 60 Hz... Za one što ne kapiraj kad kažemo da je CRT bio zlatni standard response time... (i motion clarity), ps naravno da kad OLED ode na 480 Hz priča se menja, ali upravo je to suština, da mnogi misle da je na flat panelima 60 Hz nekim čudom dovoljno, a ono je toliko mutno (i mučno za korišćenje), da je apsolutno neupotrebljivo...

Kao neko ko se do 2014. igrao isključivo na CRT-u.. Prvo, 60 Hz na CRT-u je mučenje (vidljivo treperenje), stvari dolaze na svoje tek od 85 Hz a 100 Hz na nekom hi-endu je neuporedivo za bilo kojom tehnologijom koju imamo danas. Jednostavno, CRT je preskup, ljudi su bili oduševljeni tankim ekranima i oštrinom (geometrijom) međutim skoro sam upalio svog Samsunga, da vidim da li je živ. Windows 11 izgleda nestvarno bolje na njemu, kao da imaš AA, tekst, boje a tek igre. Response time je na CRT-u skoro nula, ali vidim da ovde ljudi brljaju i serverski lag, input response a i FPS a to su 3 različite stvari. Ja baš zbog CRT-a i dalje koristim low brightnes, tj. 20/10 na IPS-u je jednako 90/10 na CRT-u i to mu je jedina prava mana.

Brate moja keva, corava i stara zena pa mi rekla juce da joj vratim ono da trosi vise baterije, lepse joj. A samo sam joj ukljucio rezim od 60 fps jer koristi moj stari one+ kome baterija u 120fps traje manje od jednog dana sad.

Dakle skroluj neku društvenu mrezu (feed) u 120fps pa u 60. Ako ni tad ne primets druze, pravac kod oftamologa i budi spreman na zescu dioptriju.
Idem redovno kod oftalmologa već više od 40 godina, i imam manje više žešću dioptriju. Ja, za razliku od drugih koji ne idu da pregledaju vid, mogu da kažem da dobro vidim. Sa naočarima naravno. Razliku između tih 60 Hz i 120 Hz na telefonu ( mislim da je Samsung s24 ultra) nisam nešto primetio. Vidim da je drugačije (prilikom skrolovanja) ali ništa naročito. Jednostavno nije mi bolje. Kada igram neku igru na kompu primetim tek kada padne FPS na oko 40-45 frejmova. Na 30 još mogu da igram, a manje mi već smeta. Više od 60 Hz moj monitor ne može pa ne znam šta da kažem. Prošli monitor se mogao overklokovati na 75 Hz i tu nisam primećivao ama baš nikakvu razliku. Znam da ljudi vide tu razliku i da je primećuju i da im smeta, ali jednostavno ja nisam taj. Takođe (nevezano za temu) nikad nisam mogao da vidim one "3D" slike što je kao neka šara, a kada se zagledaš vidiš neku 3D sliku. Što se tiče ovo oko vozačkih dozvola, vozim eto nešto preko 30 godina, i nikad nikavo ni čukanje. Ništa. Pišite ozbiljno, ne gluposti.
Svako dobro.

Ti ocigledno imas urodjen problem sa vidom i to je ok.
Jedino ne znam kakve veze ima vozacka i cukanje sa monitorima i o kakvim glupostima (osim Morbijusovog server lag primera) pricas

2006 sam nakon kupovine LCD ostavio CRT kao drugi monitor, baš za FPS. Jedan pored drugog se to baš videlo, danas ne verujem da bi bila tolika razlika.
Ne bi, ja sam se spasao sa vrlo solidnim LG UltraGear 27'' IPS 1440p, 165 Hz ekranom, pre 2 godine. Nije to nivo CRT, ali je nebo i zemlja naspram prethodnog monitora u response i motion clarity. Nek posluži još malo pa na neki OLED 240 ili 360 (480?). Mada već ovaj ima odlične osobine i taj sledeći korak neće biti toliko bitan.

Ono što je suština ko nije uzeo gaming monitor zadnjih 3-4 godine, barem IPS ili neki napredni VA kao minimum, taj ne zna šta propušta, i zaista je ćete značano bolje igrati FPS online igre nego sa nekom 60 Hz kršinom iz 2020 ili starijim... (da ne pričam o bilo čemu starijem od toga, to ni za otpad nije više).

Nazad
Vrh Dno