Izvinjavam se, zapetljao sam poruku sa sto informacija u jednoj rečenici. Probaću sad da bolje razložim, sa konkretnim cenama, mada će zato poruka biti i znatno duža.
Prvo ti, dakle, treba da potpišeš nekakav ugovor. Tu imaš više disjunktnih opcija: gratis meseci (ovo ide isključivo preko agenta), 20% popusta (ovo može preko agenta, preko kontakt centra ili uz nečiji vaučer), bez popusta (ovo može kako god i u tom slučaju dobijaš jeftino televizor, pa je i dalje korisna opcija koju neki svesno biraju). Dakle, može samo jedno od toga, nema kombinacija poput gratis meseci i 20% popusta ili TV za dinar i 20%. To si zapravo već pitao pre neki dan, pa sam isto ja odgovorio.
Šta god od toga da odabereš, nakon aktivacije usluge dobijaš svoja dva vaučera, koje možeš da šalješ dalje. Ako tvoji vaučeri budu iskorišćeni, dobijaš dodatnih 20% popusta (kao nagradu za preporuku), bez obzira na to da li je iskorišćen jedan tvoj vaučer ili oba. To sam naveo kao važnu napomenu, jer mi se čini da nisu svi svesni toga, pa misle da mogu da dobiju dupli popust ako iskoriste oba svoja vaučera. Ali eto, to nije slučaj, maksimalni dodatak je 20% popusta na ono što već imaš, šta god to bilo.
U svakom slučaju, tih 20% se primenjuje na sve tvoje račune počevši od sledećeg obračunskog perioda. Ako si uzeo npr. DUO Plus po ceni od 4499 dinara (i nekoliko besplatnih meseci), sledeći račun (nakon isteka besplatnih meseci) biće ti 80% × 4499 ≈ 3599. Isto važi ako si uzeo TV za dinar, samo onda nemaš gratis mesece, jelte. Naposletku, ako si uzeo DUO Plus po ceni od 3599 (odmah 20% popusta, bez gratis meseci i televizora), sledeći račun će ti biti 80% × 3599 = 2879. Dakle, na cenu iz ugovora, kolika god ona bila, primeniš (dodatnih) 20% popusta i to je to, nema zapravo posebne filozofije. Ugovor pritom jasno definiše cenu za svaki pojedinačni mesec, pa ni tu nema iznenađenja, sve je transparentno.
Za kraj, da navedem svoj primer. Uzeo sam DUO Plus sa šest meseci bez naknade, ali faktički sam dobio sedam, jer je gratis i (delimični) mesec u kom je uvedena usluga. U skladu sa tim, prvi sedam računa će mi biti nula, a onda ostali 4499 do isteka ugovorne obaveze (uključujući ceo poslednji mesec), a nakon toga 4999. Sve to jasno navode dve tabele iz ugovora, koje stavljam u prilog. Ukoliko neko iskoristi moj vaučer koji imam u aplikaciji, ovde gde sad stoji 4499 biće zapravo 80% × 4499 ≈ 3599. I to je to.
Da sumiram, dakle, prilikom potpisivanja ugovora preko agenta dobiješ najviše 12 meseci gratis i ostatak po punoj ceni, a na taj ostatak dobiješ 20% popusta tek ukoliko neko iskoristi tvoj vaučer, tj. dovedeš nekog korisnika u A1. A zapravo i sam možeš da ga iskoristiš, npr. za drugu lokaciju ili neki mobilni paket, što nije loša stvar, pa može tu svašta da se iskalkuliše. Ne postoji, međutim, mogućnost da se odmah potpiše ugovor koji podrazumeva i gratis mesece i mesece sa popustom.