Šta je novo?

Punjenje telefona noću ili ujutru i šta je najbolje za zdravlje baterije

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
silicijum-karbonska-baterija.webp

Punjenje telefona noću ili ujutru i šta je najbolje za zdravlje baterije​

Hajde da razotkrijemo da li noćno punjenje zaista oštećuje bateriju telefona i kako pravilno koristiti brzo punjenje za njen duži radni vek

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...jutru-i-sta-je-najbolje-za-zdravlje-baterije/

Zadnji put sam punio telefon preko noci kad sam imao neki Samsung dumb phone. Čemu punjenje noću ako je baterija puna za 30 minuta ili manje?

То да. Али Самсунг не можеш тако брзо напунити, сат времена најмање. Осим ако немаш С26У, онда можда можеш за 45.

То да. Али Самсунг не можеш тако брзо напунити, сат времена најмање. Осим ако немаш С26У, онда можда можеш за 45.
Ma to bih odmah poklonio ili prodao, znaš ti šta znači kad ulaziš u kuću imaš recimo 15%, trebaš da odeš do toaleta i da se presvučeš i ideš dalje, staviš na punjač, izlaziš iz kuće sa 65%. Još moj telefon ima samo 67w, mogu da zamislim kako to radi na 120 ili 200w.

То јесте супер. Само ја сам некако навикао на Самсунг, задовољан сам, па га не бих мењао само због тога. Али ко зна шта носи дан, а шта носи ноћ... 😀

Ma to bih odmah poklonio ili prodao, znaš ti šta znači kad ulaziš u kuću imaš recimo 15%, trebaš da odeš do toaleta i da se presvučeš i ideš dalje, staviš na punjač, izlaziš iz kuće sa 65%. Još moj telefon ima samo 67w, mogu da zamislim kako to radi na 120 ili 200w.
Ili ostavio da bude backup phone, a stari sa 67w ostao primarni.
Baš znači opisana situacija, nema stresa.

Pred spavanje ga ustekam i to mu je od mene, a valjda je prezvakana prica do sada o stetnosti ili kojekakvim glupostima, po xxx puta nove zavere, valja/ne valja...koga briga

Zapravo, za bateriju je najbolje da se ne pregreva pri punjenju. Ja koristim spore punjace pored kreveta u kombinaciji sa brzim (ako zatrebaju). Uglavnom stavim fon kada legnem da spavam i ujutru krecem s punim telefonom.
Izbegavam da punim fon preko dana i da ga koristim ali naravno, ako zatreba ne ustrucavam se. Neka traje koliko traje, ja sam njega kupio, nije on mene.

Nocu punim na spori punjac, jer ujutru nemam sat vremena da cekam da se napuni.

Preko dana kad zatreba ukljucim na brzi punjac.

Imam punjac u autu, u traktoru, power bank..nikad nisam bez mogucnosti da dopunim bateriju pa ne razmisljam puno o tome da je stedim.

Најбоље за здравље, је, не бити роб батерије на телефону.

Zapravo, za bateriju je najbolje da se ne pregreva pri punjenju. Ja koristim spore punjace pored kreveta u kombinaciji sa brzim (ako zatrebaju). Uglavnom stavim fon kada legnem da spavam i ujutru krecem s punim telefonom.
Izbegavam da punim fon preko dana i da ga koristim ali naravno, ako zatreba ne ustrucavam se. Neka traje koliko traje, ja sam njega kupio, nije on mene.
Izgleda da to dosta zavisi od hemije baterije, napr. i Redmi 4x i Mi8 su znali po malo da se greju, posebno ovaj drugi pošto je Alu unibody se oseti, dok je 11t iako ima još brži punjač popuno hladan i još bitnije ne usporava punjenje pri 80 ili 90%, bukvalno skoro isto brzo puni skoro praznu i skoro punu bateriju.

Tako da nemaju svi isto naprednu tehnologiju, Kinezi su tu daleko ispred ostalih. Plus evo 3.5 skoro 4 godine punjenja na 67w baterija drži maltene kao nova. Za koga da je čuvam i punim na 5w za 3. ili 4. vlasnika?

Ja samo ujutru punim obicno mi uvece zaglavi na 15% ujutru kad ustanem da se spremim za posao nekih 20 min stavim na punjac i bude mi full puna, imam 120W punjac Xiaomi 13T Pro je u pitanju .
Punu bateriju napuni za 19 min ako se ne varam tako da dok ja perem zube on se ceo napuni.

Samsung A12 star nekoliko godina, ne troši se mnogo uglavnom u kući, punjenje svaki drugi ili treči dan kada padne na 20%, 1 sat in nekoliko minuta na originalnom punjaču. Prema USB meraču struje, punjenje opadne na jedno 10% kada baterija stigne na 90% i skoro ništa kada je 100%. Znači u praksi može beskonačno da stoji ukljjučen na punjač.

Punim kad stignem, brzi, spori, šta dohvatim, ko će da se bakće sa razmišljanjem oko toga.

Moj telefon ima 100w punjenje
Punim isključivo noću kada idem da spavam tada obicno bude oko 60%
I tako svaki oduvek koristim još iz doba prvih mobilnih

Nazad
Vrh Dno