Šta je novo?

Problem sa fotografijama koje mi pravi foto aparat

• Začetnik teme Začetnik teme grdoje
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

grdoje

Cenjen
Učlanjen(a)
22.08.2011
Poena
170
Pozdrav ljudi. Ne znam šta više da isprobam da rešim problem koji imam sa foto aparatom. Ovako, imam nov foto aparat OM SYSTEMS TG-7.
Ono što mi se događa (što možete videti iz dve priložene fotke) je da fotkam jednu fotku i sasvim bude dobra, posle toga fotkam sledeću i potpuno mi zatamni fotografiju. A stojim na istom mestu, sa iste razdaljine fotkam, isti ugao, bukvalno sve isto. I ovo se dešava poprilično nasumično.
Istražio sam sve moguće i nemoguće na Youtube-u, kako se podešava, konsultovao sam i ChatGPT drugare, sve moguće što su mi rekli, jednostavno ne radi. Probao sam i na automatskim podešavanjima i na custom...
Da li iko ima ikaku ideju o čemu se radi i kako ovo da podesim da fotka normalne fotke? Znači ono što vidim kroz displej, da to i fotka. Ili je jednostavno neki senzor zeznut i mora na reklamaciju.

Fotka 1.webp

Fotka 2.webp

@Poolmaker Probah i ovaj reset na licu mesta... nije ni on pomogao. Kontao sam da je neko pre mene prckao po podesavanjima, pa rekoh, ajde da ga vratim na fabricka. Ma kakvi, isto.

Onda vracaj, dileme nema

Ovde mnogo toga može da bude upitno. Ja bi prvo proverio da mi nije uključena opcija "exposure bracketing", aparat fotka par fotografije, npr. jednu svetlu, drugu tamniju, treću totalno tamnu. Nakon toga bi proverio da li je negde uključena opcija HDR fotografisanja, to isključio. Probao bi podesiti aparat na manuelna podešavanja, manuelno merenje svetla, jer na automatici aparat može da brljavi, i sam da određuje količinu svetla koju pušta na senzor, pa fotografije budu presvetle, pretamne.
Ako ništa ne pomaže i ako je aparat uzet kod nas sa garancijom, odneo bih ga na reklamaciju, moguće da je problem sa senzorom...

Nazad
Vrh Dno