Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Gledao sam ja klip kada su punili zaledjenu Denzu na minus 30 i ostvarili te brzine. Nije marketinski trik, rezultati su realni.

Ono sto ostaje pitanje jeste sta ce biti sa tom baterijom posle 3-4 godine koriscenja i brzog punjenja? To su ogromne struje koje generisu ogromnu toplotu. A svi znamo da je upravo toplota glavni neprijatelj baterija...

Pa kapiram da su je dobrano prvo isprobali. Nisu je sigurno napravili da posle 3-4 godine vrisne, pogotovo što bi im to pravilo opasne manjke onda jer je garancija 8 godina.

Ono sto ostaje pitanje jeste sta ce biti sa tom baterijom posle 3-4 godine koriscenja i brzog punjenja? To su ogromne struje koje generisu ogromnu toplotu. A svi znamo da je upravo toplota glavni neprijatelj baterija...

Poenta suštine je da ćeš ga tako puniti možda 1-3x godišnje. Kada ti zaista treba takvo punjenje.
Ostatak godine ga puniš kao 98% svih punjenja tipičnog EV tokom godine. Polako noću, na kućnom punjaču, ili na nekom drugom lokalnom, i daleko sporijem.

Lepa je cena, ali ... "ključ" kartica koju moraš prisloniti na vozački retrovizor da bi ga otključao i da kartica mora biti stalno na centralnoj konzoli, dok ga voziš...
To ne mogu da sažvaćem.
To je rezervna opcija, glavni način je da povežeš svoj telefon koji onda samo držiš u džepu i to je to, automatski ti se otključava i zaključava, ništa ne diraš. Verovatno si gledao recenzente na YT koji nikad ne povežu svoj telefon ili su im prosto rekli da koriste samo karticu da ne bi komplikovali kad auto prolazi kroz mnogo ruku.

Nepraktično, kako god okreneš.
Sa koliko mobilnih može da se poveže?
Kod mene u kući su tri vozača.
Zaboravim nešto u kolima u tržnom centru. Pošaljem dete sa svojim mobilnim, da bi ga otključao?
Pokvari mi se mobilni?
Ima li u opšte ovaj Lip, mehaničku bravu?

Huh? Keyless entry je nešto najbolje i nema teorije o nepraktičnosti istog. Bukvalno se ne sećam kad sam razmišljao da li je auto otključan ili zaključan, samo priđem i povučem kvaku, nijednom se nije desilo da nije otvorio, a kad izlazim samo zalupim vrata i to je to. Kod mene na Tesli možeš da dodaš pet dodatnih vozača, sa svojim aplikacijama i njihovim podešavanjima. Inače možeš da dodaš maksimalno 19 vozača kombinacijom telefona, ključ kartica, fobova i smartwatch-ova. Baš ako oćeš, možeš i istim (tvojim) nalogom na više telefona, ja tako radim sa ženinim telefonom, dodao sam joj Tesla aplikaciju i ulogovao je na svoj nalog - tako ima pristup svemu, i njoj se auto isto otvara i zatvara automatski kad priđe, u situacijama da pakuje decu pre mene kad se spusti do auta.

Zašto bi slao dete sa mobilnim kad možeš iz aplikacije kroz mobilnu mrežu da ga otključaš kad je dete u povratku do auta? Verujem da svi proizvođači nude takvo slično rešenje. Pokvari ti se mobilni? Imaš NFC ključ karticu u novčaniku uvek, tako ja radim. Koliko vidim, taj Leapmotor B10 ima i svoj fizički ključ koji ćušneš ispod kvake kao na standardnim kolima. Fora je što ljudi razmišljaju klasično u smislu starih kola, pa ih ovi noviteti malo bune 🙂

Zašto bi slao dete sa mobilnim kad možeš iz aplikacije kroz mobilnu mrežu da ga otključaš kad je dete u povratku do auta?
U tržnom centru, npr. Nisu mi u vidokrugu....
Šta je falilo običnom bežičnom ključu u kome je i mehanički ključ?
Bez mobilnog će te postati neupotrebljivi za život.

@Gizmo
kako ti se ponasa auto u malom dvoristu na primer?

Moj reno se svaki put kad prodjem pored njega otkljucava i zakljucava i pali svetla,
a vidim da se isto ponasa i komsijin jetour (njegov jos odsvira neku melodiju😂, valjda se obraduje vlasniku)

meni je to strasno iritantno pa sam iskljucio

To je baš loša implementacija. Zapravo, auto uopšte ne reaguje dok ne povučem kvaku, tek tada se budi i pali svetla, mogu da prođem koliko god puta pored njega, on će nastaviti da "spava" sve dok ne otvorim vrata. Za zaključavanje je isto, moram da se udaljim dovoljno van zone triangulacije BLE-a, a koristi isto i UWB radio talase, pa je precizan u cm bukvalno, zna tačno gde si kad prilaziš i kad se udaljavaš od auta. Mislim, kapiram da nekom ovo uopšte nije zanimljivo i da mu je daljinski ključ i dalje zakon, ali ovakve sitnice čine razliku između uspešne i neuspešne implementacije naizgled jednostavne stvari kao što je otključavanje i zaključavanje auta.

Bez mobilnog će te postati neupotrebljivi za život.
Mobilni imaj svi, tako da je dobra implementacija sa nečim što već imaš. Ne nosiš kartice za plaćanje jer plaćaš telefonom, ne nosiš ključ od kola isto. Već godinama moderni alarmi za novija vozila pale se i gase mobilnim (jako korisno ako ti se isprazni kartica od alarma na privesku koju trebaš imati zbog bolje zaštite ako ti je auto keyless). Imaš na telefonu aplikacije banke, možeš i od auta. Okreni obrni mobilni je naša mala crna kutija postao odavno, treba da se vodi račina o istom i to je najbolja zaštita.

Управо, ја још увек носим са собом само мобилни и кључ од аута који бих радо елиминисао да не размишљам. Кључеви су потпуно непотребни за данашња возила.

Картице за плаћање, дигитална возачка дозвола (служи и за идентификацију), кад дође на ред апликација за ауто и то је то. У Београду мора и торбица са новчаником, документима и кешом.

Dodatno što novija vozila imaju aplikacije za vozila sa korisnim opcijama, možeš da lociraš auto, servisna istorija, možeš da upališ grejanje ili hlađenje itd. Prednosti je dosta.
Mobilni se ne daje nikom, to je kao da ste nekog pustili u kuću širom otvorenih vrata i pokazali gde je sef.

Управо, ја још увек носим са собом само мобилни и кључ од аута који бих радо елиминисао да не размишљам. Кључеви су потпуно непотребни за данашња возила.

Картице за плаћање, дигитална возачка дозвола (служи и за идентификацију), кад дође на ред апликација за ауто и то је то. У Београду мора и торбица са новчаником, документима и кешом.
Opsednut sam time da što manje stvari nosim sa sobom, ali u Srbiji to sporije ide ***.

I ja bih rado eliminisao ključ, kad za sve drugo koristim telefon. Još meni uz ključ daljinac od webasto i kartica alarma. Definitivno bih voleo da sledeći auto ima sve ovo preko app, eventualno kartica koja staje u novčanik.

I sa mobilnim ako neka đubre kompanija kao VW odluči preko noći da im se tvoj telefon ne sviđa

I ne treba da podržava, ovo je modifikovan android open source project. Ovo trenutno ne možeš kupiti legalno instalirano na nekom telefonu kao OS (nelegalno da, naplaćuje se ubacivanje istog i instaliranje skaj aplikacija i sve čega za švaleraj i mafijanje). Jedna od glavnih stavki ovog OS da su app sve izolovane (sandbox), pa me ne čudi što ne radi ovo ili ono. Treba biti fer, ako ćeš biti entuzijasta i menjati sistem telefona onda prihvati da nešto ne radi jer nema podrške za to, a ne ovde fol kako ne radi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno