Šta je novo?

Letnje gume

Uslikaj da vidimo,sad me zanima 😀

Stigle felne a s njima i gume od kojih je jedna zakačena bočno, mada mi vulkanizer reče da mogu da teram tako, neki đavo mi ne da mira, pa sam mislio da ipak zamenim one koje će ići na istu osovinu.
Pitanje je šta uzeti?

Hankook Ventus Prime
Firestone roadhawk 2( ne znam da li su ENLITEN)
Kleber Dynaxer
Razmotri i Kumho Ecsta HS52.
Guma je bolja od mnogoh premium po većini testova: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Kumho/Ecsta-HS52.htm
Ali i ove 3 su odlične, u rangu sa Kumho. Možda Firestone Roadhawk 2 za nijansu najbolji, po prosečnoj oceni na testovima. Ovaj Hankook ima malo kilometara da pređe pre nego bude za zamenu, kao i Kumho.

Razmatrao sam i Kumho. Cenovno odgovara. U nedoumicu su me bacila loša iskustva nekih sa tom gumom kako piše u komentarima. Valjda nije do mesta proizvodnje. Testirana je guma iz Koreje, a neki pišu da su njihovi modeli mejd in Čajna.

Sa Hankook modelima već imam iskustva. Da, brže se potroše ili plastificiraju.

Vulkanizer reče da može spolja da zakrpi, al da će to ružno izgledati, a iznutra zbog ojačanja ne može . Reče da može da se vozi tako, jer nisu oštećene niti.

Slike:

Prilozi

• IMG_20260513_145804.webp
    IMG_20260513_145804.webp
    193.6 KB · Pregleda: 51
  • IMG_20260513_145744.webp
    IMG_20260513_145744.webp
    139.2 KB · Pregleda: 51
Nemam znanje jednog vulkanizera, ali ja licno to ne bih mogao da koristim i budem miran, sta god ko rekao

Testirana je guma iz Koreje, a neki pišu da su njihovi modeli mejd in Čajna.
Drugar je kupio pre 2 meseca u Kemo, dobio korejske. Ali da, i ja bih pre nešto proverenije kad su već iste pare, a i dugotrajnije. Zato Firestone po meni. Čak nisam našao nijedan negativan review krajnjih korisnika, a na ADAC testu je u samom vrhu, mnogo iznad Kumho i Hankook.

Nisi naveo dimenziju, ali bez obzira mislim da je Hankook VP4 u tom cenovnom rangu best buy.
225/45/17
Nemam znanje jednog vulkanizera, ali ja licno to ne bih mogao da koristim i budem miran, sta god ko rekao
To i ja mislim.
Drugar je kupio pre 2 meseca u Kemo, dobio korejske. Ali da, i ja bih pre nešto proverenije kad su već iste pare, a i dugotrajnije. Zato Firestone po meni. Čak nisam našao nijedan negativan review krajnjih korisnika, a na ADAC testu je u samom vrhu, mnogo iznad Kumho i Hankook.
Postoji jedna zvrčka. Na testiranju pominju ENLITEN verziju Firestone Roadhawk 2. Kemo u CG ima u ponudi baš tu verziju, dok kod nas nudi "običnu".

Ne znam po čemu bi Firestone mogao biti bolji izbor od Hankook. Ne znam za konkretan model ali taj brend je za klasu ili čak dve ispod hankook-a. Po nekima su čak u premium segmentu, dok je firestone budžet guma. Posebno ovaj VP4 je dobar izbor, govorim iz ličnog iskustva.
Nešto sam sumnjičav prema tim slabijim brendovima kad neka guma u nekoj dimenziji iskoči na testovima, to obično onda nije tako za sve dimenzije.
Osim toga u testu gledajte stvari koje su vama bitne a ne ukupni rezultat. Neka guma može da iskoči zato što je manje bučna ili jeftinija ili slične gluposti. Ja uvek gledam zaustavni put na suvom, mokrom i akvaplaning

Ne bih rekao da su Firestone budzet gume, one su pravi srednji segment. Lassa je budzet, LingLong je budzet guma.
Ali stoji da je Hankook bar pola koplja iznad Firestone generalno.

@vasijan
Da, u pravu si za firestone preterah sa budžet segmentom, izvinjavam se. Opet ostaje da je hankook dosta iznad.
Mada nisam siguran za lassu, znam da je dugo važila isto za srednji segment ali da ne širimo temu

Na testiranju pominju ENLITEN verziju Firestone Roadhawk 2. Kemo u CG ima u ponudi baš tu verziju, dok kod nas nudi "običnu".
Aha, to nisam znao, ja mislio da ne postoji posebna non-ENLITEN verzija, nego da samo nisu stavili taj sufiks. U stvari, sad pitah Gugl i potvrdio je da postoji samo jedna verzija.
Osim toga u testu gledajte stvari koje su vama bitne a ne ukupni rezultat. Neka guma može da iskoči zato što je manje bučna ili jeftinija ili slične gluposti. Ja uvek gledam zaustavni put na suvom, mokrom i akvaplaning
Da, potpuno si u pravu, i ja tako gledam. Tačnije, najlakše mi je da na tyrereviews.com otvorim specifičan test, pa onda Results Table, i onda podešavam "Result Weighting".
Takođe gledam i direkt testove ADAC pre svega, ali i ostalih, i posebnu pažnju obratim na user reviews (tyrereviews), jer su jedno testovi u kontrolisanim uslovima, a drugo real-world iskustva.
Sve u svemu, Hankook je svakako odličan izbor, s tim da ih lično izbegavam zbog nekih mojih ličnih parametara koje uglavnom ne ispunjavaju. Većina ljudi je zadovoljno tim modelom, to je bitno.

Aha, to nisam znao, ja mislio da ne postoji posebna non-ENLITEN verzija, nego da samo nisu stavili taj sufiks. U stvari, sad pitah Gugl i potvrdio je da postoji samo jedna verzija.
Misliš, postoji samo enliten verzija? Svakako sam poslao upit Kemu.

Što se testova tiče, upravo je taj model Firestone-a bolji u važnijim segmentima od Hankook-a. Plus je dimenzija koja je testirana slična dimenziji koju tražim. 225/50/17>225/45/17

Onda uzmi njega, FS je vise nego dobar. Ovde se okupljaju uglavnom latex entuzijasti 😀 pa u vecini slucajeva ne priznaju nista ispod GY/Conti guma, ali 15 prvih godina voznje sam proveo na Tigrovacama (kao i vecina ovde 🙂 ) pa nam nista nije falilo. Nema greske ni sa Firestone ni sa Hankook ni sa Kumho

Taj tigar je bio na autu od 55 KS mase 850 kg.

U mom slučaju 78ks i 1050kg ali da.
Al terao se kod skoro svakog do dna šare, po 10 godina. Sad kreće da se kuka cim malo isposti guma,šara padne ispod 5mm...odmah Šumaherima "nije to to, ugrožena im je bezbednost jer imaju ozbiljne potrebe"
Za 99.9% ljudi ne treba bolja od srednje klase.

Razmatrao sam i Kumho. Cenovno odgovara. U nedoumicu su me bacila loša iskustva nekih sa tom gumom kako piše u komentarima. Valjda nije do mesta proizvodnje. Testirana je guma iz Koreje, a neki pišu da su njihovi modeli mejd in Čajna.

Sa Hankook modelima već imam iskustva. Da, brže se potroše ili plastificiraju.

Vulkanizer reče da može spolja da zakrpi, al da će to ružno izgledati, a iznutra zbog ojačanja ne može . Reče da može da se vozi tako, jer nisu oštećene niti.

Slike:
Hankook koristim vec 9 godina ,nisu se nikada uplasticile,eco verzija i ventus
Obe izgurale 4 godine
Sada imam ventus prime 3 ,2 godina ,kaze vulkanizer top stanje je

Onda uzmi njega, FS je vise nego dobar. Ovde se okupljaju uglavnom latex entuzijasti 😀 pa u vecini slucajeva ne priznaju nista ispod GY/Conti guma, ali 15 prvih godina voznje sam proveo na Tigrovacama (kao i vecina ovde 🙂 ) pa nam nista nije falilo. Nema greske ni sa Firestone ni sa Hankook ni sa Kumho
Tigar ipak treba izbegavati u današnje vreme kad su dostupni testovi i recenzije onlajn, i kad svi znamo koliko je duži zaustavni put prosečne tigruše u odnosu na neke midrange/premium, ipak je bezbednije bez njih. Nekada nismo ni znali koliko su loše.
Ali se potpuno slažem da se ne treba vezivati strogo za premium brendove. Npr. ja vozim AllSeason gume, i kad sam gledao za sebe, došao sam do zaključka nakon bukvalno nekoliko dana pregledanja svega živog na vebu, da je midrange koji sam uzeo daleko bolji (za mene - namestio moje lične parametre) od skoro svih premium. Npr. premium Eco gume su po pravilu đubre i mnogi non-eco pneumatici srednje klase su daleko bezbedniji za vožnju od istih. A te premium Eco varijante često budu u vrhu testova jer su "održivost" stavili da vuče tipa 20% od ukupnog rezultata, tj. neke od njih se maltene ne troše koliko su plastične, pa se ni šara ne smanjuje 100 godina. A to što im je zaustavni put 10 metara duži od najboljih - razlika između teškog sudara i zaustavljanja na vreme, hebeš to. 🙃

To je jos jedan segment gde se ne slazem sa vecinom ovde-imao sam Michelin Eco gumu (Energy saver mislim,dosla sa autom) i bio prezadovoljan, upravljivost odlicna, trajnost isto, kocenje dobro...za 95% ljudi eco guma je odlicna.

Sad imam Bridgestone t005 letnje, nisu bog zna koliko bolje, ako uopste (gradska voznja 90%).

za 95% ljudi eco guma je odlicna.
Jedna je stvar da li je nešto odlično generalno (posebno ako uporediš sa Tigrom i sličnima koje vozi većina Srbadije), druga je kakva je u odnosu na konkurenciju i da li je bezbednija u odnosu na druge ili manje bezbedna.
Takođe, nije isto kad kupuješ gumu i kad ista dođe sa autom, kad kupuješ, gledaš da dobiješ najbolje za pare koje si spreman da izdvojiš.
Najzad, nije svaka Eco guma ista, neke su bolje, kao možda ta Energy Saver, ali većina nisu za preporuku ako daješ pare.

Obe izgurale 4 godine
Kinergy 4s2 kupljene 2022. Neke tri godine bile odlične, od jesenas krenule da proklizavaju, prešle oko 20 000km, deluju plastično, površinski gazeći sloj na ivicama ima one blage linije, pukotinice. Što se mene tiče odradile su posao, možda su mogle još malo, al i ovo je dobro. Pretpostavljam da su ih prošlogodišnje vrućine tokom leta dotukle.

Znači, FS ili Hankook, kao alternativa ide Kumho. Kleberovke niko ne pominje kao letnje.

Da sumiram moje misljenje u jednoj recenici da ne bi cepidlacili oko razlika - uzmes maltene bilo koju gumu iz srednjeg segmenta i zlatan si. Dovoljno je dobra za 99% ljudi,racunajuci i sve ucesnike ove teme.

Ja sam uzeo Hankook letnje sad za ovu sezonu, ali rekoše mi u Kemoimpex-u da više ne rade Hankook. Prodaju to što imaju i kraj. Ne znam ko će sad biti uvoznik i distributer.

Obe izgurale 4 godine
Kod mene slična situacija. Od 2016, sam ih koristio tada oba seta a od 2020 do prošle godine samo zimske, ventus prime i evo3.
Zimske nisu ništa popustile, pratio sam otprilike brzinu prilikom silaska sa auto puta u krivini (čista radoznalost, bez divljanja), mala razlika bude ispod 10kmh i to je zimski set koji je manji/uži u odnosu na letnji michelin set.

Nazad
Vrh Dno