@blackmore1911 Austriju nisi razmatrao kao opciju?
Nisam iskreno, nekako mi je uvek delovala kao low budget verzija Nemačke 😀 Bez da se iko uvredi, znam da ovo zvuči tupavo, ali nisam istraživao mnogo njihovo tržište rada. Davnih dana kada sam počinjao sa profesionalnom karijerom došao sam do nekog zaključka da nema preteranih benefita preseliti se u Beč, Grac ili Salcburg ukoliko se dobro situiram u Beogradu, mada možda su se vremena promenila@blackmore1911 Austriju nisi razmatrao kao opciju?
Ali u Irskoj instant out ako izgubis posao a nemas trajnu boravisnu. Amerika 60 dana na H1B, instant na vecini drugih dozvola. Uk slicno.
Ako smem dodati na ono gore, jedan detalj mi je privukao paznju a kazes 10 godina si u DE.(mada da budemo realni i nemaca ima prilično mnogo na socijali i odbijaju bilo šta da rade)
Mislim da ako se dobro situiras u Beogradu onda je svejedno da li se selio u Beč/Graz/Nemačku/Norvešku. Mislio sam da ti je cilj napuštanje "loše šale" od drzave. Generalno plate u IT sektoru u Srbiji su dosta dobre, tako da gdje god, od u temi navedenih zemalja da odeš, povećanje troškova će mnogo više da bude od povećanja primanja.Davnih dana kada sam počinjao sa profesionalnom karijerom došao sam do nekog zaključka da nema preteranih benefita preseliti se u Beč, Grac ili Salcburg ukoliko se dobro situiram u Beogradu, mada možda su se vremena promenila
I jeste i nije - stvari zbog kojih bih napustio državu nemaju veze sa primanjima. Takođe, ne bih po svaku cenu napuštao zemlju zbog ideala, balans mora postojati. Povećanje troškova će biti, naravno, primanja možda neće biti povećana koliko i troškovi, ali se dobije sijaset drugih benefita (neki opipivljivi, neki ne). Min-maxovanje je neminovno u ovoj priči.Mislim da ako se dobro situiras u Beogradu onda je svejedno da li se selio u Beč/Graz/Nemačku/Norvešku. Mislio sam da ti je cilj napuštanje "loše šale" od drzave. Generalno plate u IT sektoru u Srbiji su dosta dobre, tako da gdje god, od u temi navedenih zemalja da odeš, povećanje troškova će mnogo više da bude od povećanja primanja.
Kao i za svaki review, pozitivne treba ignorisati (i samo gledati da je prosek pozitivan), a sve negativne pogledati i videti da li su tebi bitne.Свачију причу узимајте са два грама соли.
Kako nema trajnu vex godinama ako je tamo 6g? IT je dobija nakon 2g.Indijac ovde, dobar lik, imao slicnu situaciju ali sam uspeo da ga ubacim u firmu koja je odmah pristala da mu odradi radnu dozvolu, imali smo srece da su trazili dosta ljudi za nov ugovor. Sad je predao za drzavljanstvo, tu je 6 godina i boli ga uvo.
Vlast je već 30 godina smenjiva a još uvek ista 🙂ako se iskljuce politicke teme i postoji nada da ce i vlast biti smenjiva ponovo
Mozda sam te pogrešno razumeo, ali deluje mi da se tu malo mešaju finansijski i nefinansijski razlozi. Ako odlazak nije primarno finansijska odluka, onda mi nije najjasnije zašto bi "dobro situiran u Beogradu" bio argument protiv Austrije, a ne i protiv Nemačke ili Norveške.I jeste i nije - stvari zbog kojih bih napustio državu nemaju veze sa primanjima. Takođe, ne bih po svaku cenu napuštao zemlju zbog ideala, balans mora postojati. Povećanje troškova će biti, naravno, primanja možda neće biti povećana koliko i troškovi, ali se dobije sijaset drugih benefita (neki opipivljivi, neki ne). Min-maxovanje je neminovno u ovoj priči.
Kum je tako radio, ali je na dosta visokoj poziciji bio. Dali su mu opciju da bira kakav će ugovor da bude, da li doo ili klasično zaposlenje. Odabrao je klasično zaposlenje, preko proxy kompanije (remote.com). Još par drugara imamo da su im firme strane, mešovito je rešeno zapošljavanje, par ih ima PR, par su DOO, a najviše kao redovno zaposleni.Možda off topic ali sad me kolega Delicious podseti: jel znate nekoga ko je uspeo da nađe posao "preko" iz Srbije? Remote pozicije uglavnom važe na firme koje posluju na teritoriji Srbije, ali šta je stranim, inostranim firmama? Pretpostavljam da je tu zastupljen isključivo B2B koncept, ali sve i da je tako, deluje jako teško naći takvu ponudu.
Mozda te nisam razumeo ali mislim da Nemacka nije cimanje ako vec planiras se seliti posle u Austriju. Smatram da nije za zivot, ali da premosti je ipak dobra.Meni je Nemacka padala na pamet kao usputna stanica, da naucim jezik i onda idem za Austriju, ali preveliko je to cimanje.
Nisam od ljudi što im je Beograd vrh jerbo noćni život i generalno ne volim prljavštinu i neurednost, ali Beč je toliko sterilan i smarački grad da nemam reči. Ima zelenila i lepih parkova, tu je Dunav ali grad ko grad, kao da se ništa u njemu ne dešava, kao da sam u filmu I Am Legend. Ima tu nekih događaja i okupljanja ali sve je totalni smor.@alfaunits Beč je jedan od najlepših gradova u kojima sam imao prilike da budem, a proputovao sam solidno po Evropi. Ne znam kakav je standard niti tržište rada, ali s' obzirom da sam istraživao sve to kada mi je jedino u životu bilo bitno koliko para mogu da zaradim, verovatno bi trebalo da ponovo istražim tu temu.
Ma... u Nemackoj se ne postuju zakoni odavno samo je SVE na papiru pa na kraju ti dodje na naplatu.[To je jedna strana medalje, a druga je dosta lakše za objasniti - živeti u držati gde se pravila i zakoni znaju i poštuju i gde nisi na milost i nemilost određenom malom procentu ljudi je veliki razlog zašto sam inicijalno i pomislio o emigraciji.
Kaze se paranoicni 🙂), to se servira u DE vec predugo, te virusi, te inlfacija, te ratovi, te migranti, te AfD... samo iz jednog jedinog razloga, da im se izbije sva ustedjevina, da pocnu da prave stekove, da kupuju i krcaju.... a na sta je tesko prosecnog Svabu nateratiA da ne pominjem koliko su ljudi uplaseni
slusajuci price razvedenih prijateljica uz limunadu
@cedor96 U Srbiji je recimo jedino jako teško doći do nekretnine (sad će neko reći "samo", i biće u pravu, jer rešiti egzistenciju sebi je jako teško, pogotovu ako nemaš sa kime da deliš troškove), ali sa platom u IT sektoru sve ostalo je relativno lako dostižno.
To je jedna strana medalje, a druga je dosta lakše za objasniti - živeti u držati gde se pravila i zakoni znaju i poštuju i gde nisi na milost i nemilost određenom malom procentu ljudi je veliki razlog zašto sam inicijalno i pomislio o emigraciji. Taj aspekt me sve više i više iritira kako plata postepeno raste, što ne znači da bih se te iste plate tj primanja tek tako odrekao u korist neke utopije koja verujem da zapravo nigde na svetu ni ne postoji.
Kum u Austriji je zatvorio firmu za unutrašnje radove zbog nelojalne konkurencije. Prvo je radio sa našim ljudima (ex-Yu), posle je uključivao i Turke (jeftiniji) ali eksplozija ilegalnih migranata ih je gotovo sve u toj branši pogasila, slično onome što se nama danas dešava.Generalno situacija rada na crno, bez racuna, ispod tezge je eksplodirala nakon korone.
Nisi mogao bolje ovo da sročiš, bravo! Drago mi je takođe i da se razumemo, samo nekako sam stekao utisak da iako se sve to dešava i po belom svetu, nije baš toliko providno kao ovde kod nas (ovo je vređanje inteligencije a ne prodavanje magle). Izgleda da to nam je, što nam je - samo da se izabere folija u koju su sve to umotali.Tako da ja odlično kapiram stvari o kojima ti pričaš i koliko mogu da nerviraju čoveka, ali od vlasti koje rade protiv interesa sopstvenog stanovništva danas više ne možeš da pobegneš. I vlasti onih država koje su nekad bile za primer, danas aktivno rade na povećanju nejednakosti, siromašenju svog stanovništva i njegovom pretvaranju u uplašenu masu koja nema izbora sem da sluša.
Baš tako, nije providno kako kod nas. Tu je glavna razlika. I čini mi se da ako se neko u DE optuži za korupciju i dokaže, taj je nadrljao. Ili možda ja živim u zabludi.Nisi mogao bolje ovo da sročiš, bravo! Drago mi je takođe i da se razumemo, samo nekako sam stekao utisak da iako se sve to dešava i po belom svetu, nije baš toliko providno kao ovde kod nas (ovo je vređanje inteligencije a ne prodavanje magle). Izgleda da to nam je, što nam je - samo da se izabere folija u koju su sve to umotali.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari