Šta je novo?

IT poslovi i emigracija

@blackmore1911 Austriju nisi razmatrao kao opciju?
Nisam iskreno, nekako mi je uvek delovala kao low budget verzija Nemačke 😀 Bez da se iko uvredi, znam da ovo zvuči tupavo, ali nisam istraživao mnogo njihovo tržište rada. Davnih dana kada sam počinjao sa profesionalnom karijerom došao sam do nekog zaključka da nema preteranih benefita preseliti se u Beč, Grac ili Salcburg ukoliko se dobro situiram u Beogradu, mada možda su se vremena promenila

@dusan_popovic moja iskustva sa Nemcima su identična, barem iz ovog iskustva koji imam sa njima, kao turista, što verujem da je ipak malo drugačije. Nedavno sam bio na muzičkom događaju u Karlsrueu i vidno su bili pozitivno iznenađeni kako sam doleteo čak iz Srbije zbog jednog dana provoda. Neretko se konverzacija nastavljala na konto toga, ispričasmo se fino - osećao sam se baš lepo. Takođe, imao sam sjajnu komunikaciju sa kolegama iz Nemačke u prethodnoj firmi, sad, verujem da je sve to drugačije kada si ipak neko ko se doselio u njihovu zemlju, ali eto my $0.02 što bi se reklo.

Ali u Irskoj instant out ako izgubis posao a nemas trajnu boravisnu. Amerika 60 dana na H1B, instant na vecini drugih dozvola. Uk slicno.

Indijac ovde, dobar lik, imao slicnu situaciju ali sam uspeo da ga ubacim u firmu koja je odmah pristala da mu odradi radnu dozvolu, imali smo srece da su trazili dosta ljudi za nov ugovor. Sad je predao za drzavljanstvo, tu je 6 godina i boli ga uvo.

Vec sam pisao pre: nekoliko ljudi je doslo kod mene, sve smo zavrsili i snasli se vremenom lepo.
Imas ljude koji pricaju kako znaju ovo ili ono i onda corak kad treba da rade, pali kuci ili menjaj posao za koji si sposoban (manja lova).

Sto se tice Nemacke i AFD, oni su uglavnom fokusirani na ilegalce koji sisaju socijalu, plus su nasilni.

Poslednja izmena:
(mada da budemo realni i nemaca ima prilično mnogo na socijali i odbijaju bilo šta da rade)
Ako smem dodati na ono gore, jedan detalj mi je privukao paznju a kazes 10 godina si u DE.

Socijalna drzava ispade da se brine samo za Zapadne Nemce i privucene strance da jeftino rade i time im otimaju i onako jadno placene poslove na Istoku. A tu socijalnu drzavu su tako postavili CDU i SPD i zeleno-lib sateliti, Merkel koja je ne zaboravimo dosla iz Istocne Nem i time dobila ono prvo poverenje, pa Schulz, pa Blackrock executive Merz. AfD je vise prepumpana prica tih poluga vlasti kojima se ne mili da se odreknu privilegija i to je jedini razlog sto mainstream mediji razapinju AfD a imigranti tu zgodno posluze pogotovo ovi sa Bliskog Istoka, Afg, ko zna odakle jer prvo nikada ne mogu biti integrisani kao hriscani, drugo za razvlacenje birokratijom oni nemaju ni sredstava ni vremena. Mal-malo pa naleti info za azilante koji cekaju papire evo da se ne dosadjuju obezbedila im drzava poslove ali po jedan evro satnicu i to je ponizavajuce, ljudi samo pucaju, em su druge vere em drugacije navike nose kulturu em im je sve preskupo i sve zategnuto vise nego bilo kojim Evropljanima em su brate svaki drugi opasani nozevima, po Nemackoj napada nozevima ima tipa 20k godisnje samo promil ih se pomene u vestima i to ne sme ni da se kaze poreklo nego "tamne koze, cudan akcenat" i to dize tenzije da ne bi se pobunio Istok protiv Zapada ovako je zgodnije da se pobuni cela Nemacka protiv ovih neuklopljenih a iza svega stoji bas ta socijalna drzava koja im je i dala prava da dodju i dobice sve o cemu su ikada sanjali ali samo nije rekla kada ce ih dobiti to bas sve, a do tad, sisanje.

Takodje nije se Nemacka nikada ujedinila, Istok je pripojen Zapadnoj Nem. Svako na Zapadu placa 5% solidarni porez koji se salje istocnim opstinama. A Zapadna Nemacka uglavnom podignuta americkim kapitalom, ne njima ne treba nova preraspodela vlasti i kapitala. Ovako im je super i onda je AfD babaroga jer sta bi radili brojni generacijski CDU/CSU uhljebi ako ostanu bez posla a to je ogromna industrija sama za sebe cifre su bile negde 600mlrd godisnje iz budzeta samo za organe lokalnih vlasti i ceo mamutski birokratski aparat. Nemac dobro zna da mu ne smeta vredan stranac koji ce uvek jeftinije da radi, smeta mu isto sto i svima svuda, masa uhljeba koji dele sakom i kapom po raznim imigracijskim programimam samo ne prosecnom Nemcu zaklanom inflacijom i troskovima.

A za ovo iz kvota, da budemo jos realniji, ne odbijaju Nemci da rade, odbijaju da prijave. Nevidjen broj je Nemaca koji se prijave za socijalu pa rade na crno sta stignu. Cak i ako ih uhvate, ne mogu im nista, kazu nismo mogli da prezivimo od vase crkavice niti nam dajete posla... Generalno situacija rada na crno, bez racuna, ispod tezge je eksplodirala nakon korone. Nece bre da plate drzavi koja ih guli nista. To samo vazi za lokalce, stranac u tu pricu ne moze da primirise ako iskljucimo one baustelce i kucnu negu staraca sezonski neprijavljeno koji rizikuju zabrane za par hiljada evra, to je sitno, em to niko nece da radi pa se zmuri.

Ta gore cela mapa tamno zeleno, je Istocna Nemacka. Ako si se ikada se vozao, bilo gde, Istok ruralno, to izgleda kao okolina Vranja, Bujanovac, teska socijala kakvu ne ocekujes u ekonomskoj sili sveta. I ta socijala je pokretac nezadovoljstava, nisu toliko migranti cak ni oni nasilni. I da, nikada necu shvatiti to obavezno guranje u centar sto veceg grada gde se ne moze nocu proci ulicom od dilera i kurvi na svakom cosku. No zavisi ko sta trazi... Berlin je van te tamno zelene price, grad za sebe, internacionalni. Na Istoku ces od matoraca pre cuti Ruski nego da iko zna da bekne engleski, ali ok gledaju na sve iz ex-Yu, bliskiji smo im nego neki Vijetnamac ili Egipcanin.

Nekad je to samo preterano uredjeno, da ne mozes kupiti pivo nocu ako ti se pije npr. Banalan primer jos jedan, do 20h rade supermarketi, do 22h pumpe u naseljima. Posle toga samo pumpe na autoputu koje nakon 22h ne prodaju alkohol i sta ces onda? ....i mozda neki Turcin negde neki ducan ako bas imas srece ili da juris dezurnu pumpu 20km dalje i to na salter da ti izbaci pivo ako se nije vec rasprodalo za tu noc. Nije to taj American Dream, nego onaj okupirani, rad rad profiti trosenje spavanje i do penzije taj krug, pa se sav kajmak prebaci kod good old Uncle Sam a za ovo sto ostane se pobiju redom prvo birokratija i drzavna uprava, pa korpo klasa, pa onda svi ostali lokalci, pa EU komsije, pa Turci i dijaspora pa Ukrajinci, ovi ostali na kraju.. eno onako kao i za aukcije za stan. Sutra a mozda ni tada.

Живот у мањим местима нуди пуно предности, али ће многима бити пасиван и досадан. Ја једног секунда нисам зажалио што сам овде, жени фале неки садржаји, али зна да селидба у већи град долази и са пакетом мана. Тако да смо ту где смо.

Davnih dana kada sam počinjao sa profesionalnom karijerom došao sam do nekog zaključka da nema preteranih benefita preseliti se u Beč, Grac ili Salcburg ukoliko se dobro situiram u Beogradu, mada možda su se vremena promenila
Mislim da ako se dobro situiras u Beogradu onda je svejedno da li se selio u Beč/Graz/Nemačku/Norvešku. Mislio sam da ti je cilj napuštanje "loše šale" od drzave. Generalno plate u IT sektoru u Srbiji su dosta dobre, tako da gdje god, od u temi navedenih zemalja da odeš, povećanje troškova će mnogo više da bude od povećanja primanja.

@mitar1982

Dosada je u glavi. Svako ko zeli da se aktivira, naci ce sebi zabavu. Ovde gde sam ja je manji i najstariji grad u Irskoj, priroda je prelepa, more, reka i jezeo na 10min, meni kao pecarosu vise ne treba, centar grada na 5min laganog hoda od stana i najveci park u gradu na 10m. Zena se svakako zabavlja(smara) slusajuci price razvedenih prijateljica uz limunadu.
Dublin je centar za sve ali totalno ludilo za zivot (nije sigurno zbog ilegalaca). Iz tog razloga sam odbio posao u Microsoftu, bas prosle nedelje, gde je drugar dogurao do dosta visoke pozicije i nudi mi da predjem u bilo kom momentu ako se predomislim.

Dobro sada možemo da disktujemo o tome zašto je Merkelova pustila toliko migranata i omogućila im da uče besplatno jezik. Ideja je bila pustićemo ih, platiti školu i naučiti da rade, ali mentalitet je onda nešto drugo, što Nemci nisu znali da procene. Ja dolazim sa juga srbije i odlično znam kako izgleda siromaštvo.

Da tačno je da na istoku mnogo njih priča ruski, prosto, zato što su to morali da uče u školi i engelski im je baš ali baš nepoznanica. To se menja zadnjih godina. Mene je u početku baš iznenadilo da čak ni mladi ljudi nisu mogli osnovne stvari na engleskom da se sporazumeju.
To što kažeš da nemci ne odbijaju da rade nego da ne prijavljuju, ja se i ne slažem sa tim. Postaje gotovo retkost da nađeš restoran ili frizera koji je nemački, to sve drže stranci. Zbog socijalnih davanja su "krankenkasen" zdravstvenmo osiguranje pod velikim pritiskom i malo po malo povećavaju tvoj udeo u tome. Ne postoji nigde ništa idealno, bitno je da čovek odredi šta su njemu prioriteti, da prevaga šta su plusevi šta su minusevi i da odluči.

Meni je šok bio da ništa, ali ništa ne radi nedeljom, ali se čovek navikne pa mi je sad čudno sto kod nas sve radi nedeljom, zavisi iz kog ugla čovek posmatra stvari. Takođe tokom dana ne možeš da vidiš da su bašte pune, to se dešava tek popodne, pridveče. .

Uglavnom da ne skrećemo mnogo sa teme pošto smo već otišli daleko. Iz mog ličnog iskustva vredi probati da se ode, pogotovo dok je mlad ili dok su deca još mala taj prelazak će biti lakši. Da je lako nije lako naravno, neko ne uspe da se navikne i snađe ali ja do sada nisam zažalio za svojom odlukom ni jednom.

Mislim da ako se dobro situiras u Beogradu onda je svejedno da li se selio u Beč/Graz/Nemačku/Norvešku. Mislio sam da ti je cilj napuštanje "loše šale" od drzave. Generalno plate u IT sektoru u Srbiji su dosta dobre, tako da gdje god, od u temi navedenih zemalja da odeš, povećanje troškova će mnogo više da bude od povećanja primanja.
I jeste i nije - stvari zbog kojih bih napustio državu nemaju veze sa primanjima. Takođe, ne bih po svaku cenu napuštao zemlju zbog ideala, balans mora postojati. Povećanje troškova će biti, naravno, primanja možda neće biti povećana koliko i troškovi, ali se dobije sijaset drugih benefita (neki opipivljivi, neki ne). Min-maxovanje je neminovno u ovoj priči.

Razumem razloge napuštanja zemlje, kao i u mom slučaju. Nije mi posao bio primaran, radio sam svašta dok nisam došao tu gde sam sad ali kad vidim koliko je klinac srećniji ovde, nije mi žao. Ovde bar ne slušam rasprave o "harpu" i ravnoj Zemlji.

Свачију причу узимајте са два грама соли.
Kao i za svaki review, pozitivne treba ignorisati (i samo gledati da je prosek pozitivan), a sve negativne pogledati i videti da li su tebi bitne.

Indijac ovde, dobar lik, imao slicnu situaciju ali sam uspeo da ga ubacim u firmu koja je odmah pristala da mu odradi radnu dozvolu, imali smo srece da su trazili dosta ljudi za nov ugovor. Sad je predao za drzavljanstvo, tu je 6 godina i boli ga uvo.
Kako nema trajnu vex godinama ako je tamo 6g? IT je dobija nakon 2g.

Dve bitne stvari u Nemackoj:
  • klima uredjaji "ne postoje" i ako nije vasa kuca (ne stan!) sansa da je uvedete sami je nula sada. A leta su uzasna u gradovima (gde je manje zelenila, visoke zgrade itd). Tipa kod mene ovog maja i proslog juna nije padalo ispod 25C NOCU. Jednu noc nije problem... tridesetak??? Necete biti ni za sta. Zato dosta nji ide na odmor tih dana sada. Jul i avgust su manji problem (sunce traje krace pa vrvt zato)
  • kakvi "ilegalci'? U Nemackoj su svi upisani i izbeglice nisu ilegalci. Sta vise ima vise Balkanaca ilegalno verovatno (pogledajte deportacije). Nemacka vlada je sama kriva i kao ovo namerno radi - izbeglice dobijaju neku sumu i smestaj (slicno Burgergeldu za Nemce), ali ne dobijaju normalne radne dozvole ako ne mogu nesto skilled da rade, i onda ih izrabljuju za sitniji novac. Znam dosta Ukrajinaca koji bi radili bilo sta da ne budu dokoni, ali ne daju im 🤷🏼‍♂️ Znaci em ih placaju em im ne daju da rade.
Nemci su mnogo vise dokoni (vecinom jer vide da se ne isplati raditi...) nego izbeglice.

@blackmore1911 Austrija i Nemacka nemaju veze. U Austriji su ljudi kulturni i nisu dokoni i dan danas. Dovoljno je da vidis kako razgovaraju Balkanci tamo naspram Nemacke i shvatis koliko je sati. Mnoooogo manje IT poslova (i po glavi stanovnika), mnogo manje placeno ali zivot je lepsi. Ja bi hteo, hteo sam i hocu ako dobijem nemacki pasos, da se selim u Bec. Ali posao tamo se naci nece (za mene) 😉

@MegaSkot Irska je druga prica. Stvarno je nekako uzitak i u sred prijatnog leta i lagane zime pune kise setati.... nigde drugde nisam mogao da uzivam u mirnijim mestima.

Poslednja izmena:
@alfaunits Beč je jedan od najlepših gradova u kojima sam imao prilike da budem, a proputovao sam solidno po Evropi. Ne znam kakav je standard niti tržište rada, ali s' obzirom da sam istraživao sve to kada mi je jedino u životu bilo bitno koliko para mogu da zaradim, verovatno bi trebalo da ponovo istražim tu temu.

Licno sam otisao zbog stalnih radova, buke komsija (******* koji u 6-7h ujutru pocnu da buse nosivne zidove da od stana prave ordinaciju - ne zezam se, to se desilo), buke radova, zagadjen vazduh...
Prva godina sve izgledalo lepo.. Trenutno iste budalastine dozviljavam u Stutgartu, drugari u Minhenu i Frankfurtu pa cak i Ulmu (koji je bas manji grad od Nisa..).
Tako da... nista dobio nisam sem spoznaje da postoji sljam gori od AfDa i najgorih bitangi.

Kad malo imas vremena i primetis okolo, vidis da Nemacka privuce prebijene i umorne od zivota ljude. Ako nisi takav, postaces.. svaki stres teze podnosis. Lepo je dok funkcionise... ali i u malim mestima ljudi nisu vise bez dosta stresa.

+1 za Bec, ali Austrija je zeznuta iz vise razloga za nas... ne daju dvojna drzavljanstva, a ko hoce da se odrekne naseg moze da podnese zahtev tek posle 10 godina, plus birokratski deo dok sve odrade verovatno 11+.
Meni je Nemacka padala na pamet kao usputna stanica, da naucim jezik i onda idem za Austriju, ali preveliko je to cimanje. Madjarski sam otpisao zbog moguceg oduzimanja papira usled nepoznavanja jezika u bilo kom trenutku od momenta dobijanja pa narednih 20 godina. Pocinjem da razmisljam da pronadjem neku firmu koja bi me outsorcovala iz Budimpeste da radim, pa da tamo za godinu dana zivota naucim jezik i uzmem papire. Jer kad si tu svaki dan, lakse je mnogo. Nemam pojma, ovo je sve razmisljanje sta ako...u smislu bas bude gadno naci posao iz Beograda, iako trenutno moze lepo da se zivi (ako se iskljuce politicke teme i postoji nada da ce i vlast biti smenjiva ponovo).

Možda off topic ali sad me kolega Delicious podseti: jel znate nekoga ko je uspeo da nađe posao "preko" iz Srbije? Remote pozicije uglavnom važe na firme koje posluju na teritoriji Srbije, ali šta je stranim, inostranim firmama? Pretpostavljam da je tu zastupljen isključivo B2B koncept, ali sve i da je tako, deluje jako teško naći takvu ponudu.

I jeste i nije - stvari zbog kojih bih napustio državu nemaju veze sa primanjima. Takođe, ne bih po svaku cenu napuštao zemlju zbog ideala, balans mora postojati. Povećanje troškova će biti, naravno, primanja možda neće biti povećana koliko i troškovi, ali se dobije sijaset drugih benefita (neki opipivljivi, neki ne). Min-maxovanje je neminovno u ovoj priči.
Mozda sam te pogrešno razumeo, ali deluje mi da se tu malo mešaju finansijski i nefinansijski razlozi. Ako odlazak nije primarno finansijska odluka, onda mi nije najjasnije zašto bi "dobro situiran u Beogradu" bio argument protiv Austrije, a ne i protiv Nemačke ili Norveške.

Meni deluje da, kada si već dobro situiran u Srbiji, onda odluka uglavnom zavisi od toga koliko vrednuješ te druge stvari - institucije, kvalitet zivota, zdravstvo i slično - a tu Austrija ne deluje ništa manje relevantno od ostalih pomenutih opcija.

Anegdotalno, upoznao sam bar desetak Nemaca koji su se preselili u Austriju i smatraju je boljim mestom za zivot od Nemačke. Naravno, to nije neki dokaz, ali mi je zato malo čudno da si Austriju automatski otpisao kao manje privlačnu opciju.

U Austriji (bar je prošle godine bilo tako) je moguće da se pronadje firma (IT) koja bi radila vizu, ali Nemački B2 je obavezan.

Možda off topic ali sad me kolega Delicious podseti: jel znate nekoga ko je uspeo da nađe posao "preko" iz Srbije? Remote pozicije uglavnom važe na firme koje posluju na teritoriji Srbije, ali šta je stranim, inostranim firmama? Pretpostavljam da je tu zastupljen isključivo B2B koncept, ali sve i da je tako, deluje jako teško naći takvu ponudu.
Kum je tako radio, ali je na dosta visokoj poziciji bio. Dali su mu opciju da bira kakav će ugovor da bude, da li doo ili klasično zaposlenje. Odabrao je klasično zaposlenje, preko proxy kompanije (remote.com). Još par drugara imamo da su im firme strane, mešovito je rešeno zapošljavanje, par ih ima PR, par su DOO, a najviše kao redovno zaposleni.

@cedor96 Jesu pomešani razlozi jer su crno-bele situacije u životu jako retke. Argument protiv Austrije a ne protiv Nemačke i Norveške je formiran na osnovu ličnog viđenja te zemlje - na prvu loptu Austrija ne deluje kao da je na istom nivou što se kupovne moći tiče, kada se poredi sa Nemačkom i Norveškom, naravno, možda grešim. Ako u Srbiji mogu određene stvari da priuštim pa želim da idem iz zemlje zbog stvari koje novcem ne mogu da rešim, neću otići odavde ako te iste stvari kasnije ne mogu da priuštim u zemlji u koju se selim. U Srbiji je recimo jedino jako teško doći do nekretnine (sad će neko reći "samo", i biće u pravu, jer rešiti egzistenciju sebi je jako teško, pogotovu ako nemaš sa kime da deliš troškove), ali sa platom u IT sektoru sve ostalo je relativno lako dostižno.

To je jedna strana medalje, a druga je dosta lakše za objasniti - živeti u držati gde se pravila i zakoni znaju i poštuju i gde nisi na milost i nemilost određenom malom procentu ljudi je veliki razlog zašto sam inicijalno i pomislio o emigraciji. Taj aspekt me sve više i više iritira kako plata postepeno raste, što ne znači da bih se te iste plate tj primanja tek tako odrekao u korist neke utopije koja verujem da zapravo nigde na svetu ni ne postoji.

@daxyco hvala na informacijama, nisam ni znao za proxy kompanije, znam da mnogi otvaraju svoje firme i tako realizuju prihode.

Meni je Nemacka padala na pamet kao usputna stanica, da naucim jezik i onda idem za Austriju, ali preveliko je to cimanje.
Mozda te nisam razumeo ali mislim da Nemacka nije cimanje ako vec planiras se seliti posle u Austriju. Smatram da nije za zivot, ali da premosti je ipak dobra.

@alfaunits Beč je jedan od najlepših gradova u kojima sam imao prilike da budem, a proputovao sam solidno po Evropi. Ne znam kakav je standard niti tržište rada, ali s' obzirom da sam istraživao sve to kada mi je jedino u životu bilo bitno koliko para mogu da zaradim, verovatno bi trebalo da ponovo istražim tu temu.
Nisam od ljudi što im je Beograd vrh jerbo noćni život i generalno ne volim prljavštinu i neurednost, ali Beč je toliko sterilan i smarački grad da nemam reči. Ima zelenila i lepih parkova, tu je Dunav ali grad ko grad, kao da se ništa u njemu ne dešava, kao da sam u filmu I Am Legend. Ima tu nekih događaja i okupljanja ali sve je totalni smor.

Edit: Iako kao mladji nisam bio takvog mišljenja, mislim da je Beograd zlatna sredina između zaista divljih megalomanskih gradova sa istoka ili Afrike, recimo kao što je Kairo... i totalnog smora što je Evropa.

[To je jedna strana medalje, a druga je dosta lakše za objasniti - živeti u držati gde se pravila i zakoni znaju i poštuju i gde nisi na milost i nemilost određenom malom procentu ljudi je veliki razlog zašto sam inicijalno i pomislio o emigraciji.
Ma... u Nemackoj se ne postuju zakoni odavno samo je SVE na papiru pa na kraju ti dodje na naplatu.
Ali radne dozvole treba odmah da se resavaju a ima mnogo slucajeva da godinu+ cekaju u Stutgartu i Minhenu... ne mogu da rade, ode ponuda za posao.
Dodje nova garnitura - ode opcija pasosa nakon 3g (koja je jedini razlog sto su mnogi dosli i ostali 2024. ukljucujuci mene). Nema vise onoga da znas na cemu si na duze 🙁
Optiku vlasnik zgrade zaustavlja vec 3 godine... kao kod nas ono VDSL skuplji od optike na Telekomu!

A da ne pominjem koliko su ljudi uplaseni da ih gluvi prisluakuju a slepi gledaju (ovo nije metafora, vec nedeljno desavanje kome prisustvujem cesto)

Da se uključim i ja u razgovor. Kakva je situacija sa poslovima mimo IT sektora? Konkretno mislim na Austriju. Žena ima Eu papire i u poslednje vreme, počeli smo da razmišljamo o odlasku.
Ako neko ima iskustva ili zna nešto više o spajanju porodice unutar te države neka podeli. Još jedno pitanje koje je malo uopšteno, kakav je život u Austriji? Ne mislim na Beč, nego na neka manja mesta/gradove.

@cedor96 U Srbiji je recimo jedino jako teško doći do nekretnine (sad će neko reći "samo", i biće u pravu, jer rešiti egzistenciju sebi je jako teško, pogotovu ako nemaš sa kime da deliš troškove), ali sa platom u IT sektoru sve ostalo je relativno lako dostižno.

To je jedna strana medalje, a druga je dosta lakše za objasniti - živeti u držati gde se pravila i zakoni znaju i poštuju i gde nisi na milost i nemilost određenom malom procentu ljudi je veliki razlog zašto sam inicijalno i pomislio o emigraciji. Taj aspekt me sve više i više iritira kako plata postepeno raste, što ne znači da bih se te iste plate tj primanja tek tako odrekao u korist neke utopije koja verujem da zapravo nigde na svetu ni ne postoji.

Nisu ti ni vani vlasti manje korumpirane, meni se čini da samo to ne primećujem toliko, jer nisam upoznat sa lokalnim zbivanjima, u Srbiji me korupcija zvekne u čelo svaki put kad upalim televizor, jer znam šta se radi. Ali i ovde preko deset godina uporno iznova redizajniraju Ulicu Kraljice Olge, nisam blesav toliko da ne prepoznajem nameštene tendere i nepotrebni urbanizam.

A isto se i svuda nabijaju cene nekretnina, jer starci su pouzdano biračko telo, moraju da se vabe na glasanje podizanjem cena njihovih kuća i stanova. Sad, što zbog toga mladi pate i kao rezultat nema dece, nije bitno, uvešće oni gomilu imigranata sa tamnijim tenom, njima ne smeta siromaštvo, oni mogu da jedu pacove. A onda vidi, neće imigranti skupljeni s koca i konopca da rade, ko bi rekao da su ljudi iz propalih zemalja mahom i sami propalitet?

Tako da ja odlično kapiram stvari o kojima ti pričaš i koliko mogu da nerviraju čoveka, ali od vlasti koje rade protiv interesa sopstvenog stanovništva danas više ne možeš da pobegneš. I vlasti onih država koje su nekad bile za primer, danas aktivno rade na povećanju nejednakosti, siromašenju svog stanovništva i njegovom pretvaranju u uplašenu masu koja nema izbora sem da sluša.

Generalno situacija rada na crno, bez racuna, ispod tezge je eksplodirala nakon korone.
Kum u Austriji je zatvorio firmu za unutrašnje radove zbog nelojalne konkurencije. Prvo je radio sa našim ljudima (ex-Yu), posle je uključivao i Turke (jeftiniji) ali eksplozija ilegalnih migranata ih je gotovo sve u toj branši pogasila, slično onome što se nama danas dešava.
Nema pretertano veze sa IT-iem ali ako uzmemo u obzir da smo mi nekada angažovani kao outsource u poslovima vezano za IT i zbog toga što ličimo na one koji nas angažuju, danas to apsolutno nije sliučaj.
Danas se traži ili premium ili najjeftiniji mogući radnik.

Tako da ja odlično kapiram stvari o kojima ti pričaš i koliko mogu da nerviraju čoveka, ali od vlasti koje rade protiv interesa sopstvenog stanovništva danas više ne možeš da pobegneš. I vlasti onih država koje su nekad bile za primer, danas aktivno rade na povećanju nejednakosti, siromašenju svog stanovništva i njegovom pretvaranju u uplašenu masu koja nema izbora sem da sluša.
Nisi mogao bolje ovo da sročiš, bravo! Drago mi je takođe i da se razumemo, samo nekako sam stekao utisak da iako se sve to dešava i po belom svetu, nije baš toliko providno kao ovde kod nas (ovo je vređanje inteligencije a ne prodavanje magle). Izgleda da to nam je, što nam je - samo da se izabere folija u koju su sve to umotali.

Nisi mogao bolje ovo da sročiš, bravo! Drago mi je takođe i da se razumemo, samo nekako sam stekao utisak da iako se sve to dešava i po belom svetu, nije baš toliko providno kao ovde kod nas (ovo je vređanje inteligencije a ne prodavanje magle). Izgleda da to nam je, što nam je - samo da se izabere folija u koju su sve to umotali.
Baš tako, nije providno kako kod nas. Tu je glavna razlika. I čini mi se da ako se neko u DE optuži za korupciju i dokaže, taj je nadrljao. Ili možda ja živim u zabludi.

Nazad
Vrh Dno