Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nema pomoci,jedino da se preselis u podnozje bazne stanice ali ne bilo koje,moras testirati.😉

Ja još nemam ni 5G (normalan) , ima ali taj na 700 mhz... Yettel i MTS. Yettel već počeo u sitnim gradovima da pusti opseg 3.5 ghz, ne znam kad će da stigne, ali je čekam A1 5G mrežu.
U prethodnim danima A1 kao da menjao nešto na mrežu, opseg 800 mhz retko se javlja, još i u zadnji dve noći nisu ugasili visoke frekvencije. Sad imam stabilan 1800 + 1800 + 2100. Možda je znak da stiže 5G uskoro?

A1 N28 5G SA ?
signal je očajan ovde gde sam (kao što se vidi) (veza uopšte nije uspostavljena ali je cellmapper prijavio ovo)

update : tek sad sam video da je mnc 3 (znači mts)
1000014954.webp

Prilozi

• AddText_06-13-07.21.09.webp
    AddText_06-13-07.21.09.webp
    6.9 KB · Pregleda: 123
Ovo je A1.
E sad, možda je virtuelni mnc 3 za 5g SA, ili nešto pobrljavila app... Istestiraj još koji put ako si u mogućnosti

… pored nje sam prošao, nisam je nikad mapirao CellMapper-om na Androidu… moguće da nije ta - ali, u blizini je nedavno rušen dimnjak, koji je ranije nosio panele A1… ova je nedavno ‘nikla’… eNB je 14142, odgovara onom da starog dimnjaka…

A1 stub, i ne vidi se 5G antena, ali ima 5G signal iz ovog toranja. Mislim na taj kockaste antene, massive mimo? Na drugu sliku isto A1 stub, isti grad, ali izgleda skoro skroz drugačije , nalazi se na ivici grada skroz. Stub na prvu sliku ima isto opremu kao u moj grad jedini A1 stub, eNB 12181, mislim na taj sive kutije, Nokia Flexi radio.
A1_g5stub.webp
A15gstubmimo2.webp

A1 jos gori ili ja nesto ne gledam dobro.

• Like
Reagovanja: G17
A1 jos gori ili ja nesto ne gledam dobro.
Najgori po pokrivenosti zato i jeste najjeftiniji 🙂
Edit Gledam oko mene 1 A1 predajnik sve ostalo Telekom (Ovo pricam za 4G.....) Telekom ima 1 5G izgleda da ce ovo bas sporo da ide...

Mape kupe podatke sa RATEL-ovog sajta, sad koliko i kako ratel to odrzava sa podacima je druga stvar

Takodje...na ulazu u Banju Koviljacu sa desne strane nova bazna yettela od pre mesec, nema je na mapi. Gradilište Loznica A1 pun signal 5G, na mapi nema....
Ima jedna nova 4G/5G mts RBS na vrhu zgrade u ul. Karla Lukača (raskrsnica Voj Ilića i Ustaničke na Šumicama) koja tu stoji od prvog kvartala tekuće godine, a još uvek nije ucrtana na mapi. Nije do aplikacije niti do Ratel-a, nego do provajdera koji iz nekog meni nejasnog razloga ne dostavljaju najažurnije informacije sa terena.

Gledao sam intervjue predstavnika operatera iz Evrope i regiona, kažu da problemi sa memorijom i cenama zbog AI su pogodili i njih. Serveri se čekaju po nekoliko meseci na isporuku, i da hardver generalno je sada teže dobiti nego pre. Pa je možda zato i dinamika kod nas malo sporija.

Ne mora da pukne nego da Huawei uspe da radi 1.4 nm litografiju i da ne zavisi ceo svet od ASMLa i EUV tu lezi najveci problem nedostatku memorija i ostalih finih poluprovodnika.

Ne mora da pukne nego da Huawei uspe da radi 1.4 nm litografiju i da ne zavisi ceo svet od ASMLa i EUV tu lezi najveci problem nedostatku memorija i ostalih finih poluprovodnika.
A uspece pre ili kasnije. Da nije bilo blokada za huawei jos bi kaskali mnogo ovako su napredovalo drasticno.

Kirin 9030 i 9030 pro

Prilozi

• Screenshot_20260618_092612_Brave.webp
    Screenshot_20260618_092612_Brave.webp
    38.8 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot_20260618_092616_Brave.webp
    Screenshot_20260618_092616_Brave.webp
    68.3 KB · Pregleda: 40
Evo ako nekog zanima šta Gemini kaže o paralelnom radu 5G NSA i 5G SA kada dođe vreme, što će sigurno dugo vremena biti slučaj kada dodje 5G SA (moguće je da malo halucinira, ali mislim da je prilično precizan).

"Da bismo precizno odgovorili na ova pitanja, moramo da razgraničimo dva pojma: radio-mrežu (antene na stubovima koje vidite na ulici) i jezgro mreže (Core) (mozak mreže, odnosno serveri u zgradama operatera).

Evo kako tačno funkcioniše ovaj tehnički "brak" starih i novih tehnologija.

1. Kako rade 2G, 3G i 4G na 5G SA jezgru?
Kratak odgovor je: Starije mreže ne rade "unutar" 5G SA jezgra, već rade paralelno sa njim.
5G SA (Standalone) jezgro je dizajnirano isključivo za 5G tehnologiju i koristi potpuno nove protokole zasnovane na cloud arhitekturi. To znači da 2G, 3G i 4G uređaji fizički ne mogu da se direktno "povežu" na 5G SA jezgro i razumeju njegov jezik.
Operateri ovaj problem rešavaju na dva načina:
  • Paralelna jezgra (Multi-Core): Operater u svom data-centru zadržava staro jezgro (koje se zove EPC za 4G, ili još starija čvorišta za 2G/3G) i postavlja novo 5G SA jezgro. Kada se vaš stari 4G telefon poveže na mrežu, sistem ga automatski rutira ka 4G jezgru. Ako imate nov 5G SA telefon, mreža vas šalje na 5G SA jezgro.
  • Zajedničko jezgro (Combo Core / 5G Common Core): Moderno rešenje koje nudi npr. Ericsson ili Huawei. To je jedan moćan server koji u sebi ima softverske module za sve generacije. On "glumi" 4G jezgro za 4G telefone, a 5G SA jezgro za 5G telefone.
Sudbina 2G i 3G mreža: 3G mreže se ubrzano gase širom sveta (i na Balkanu) kako bi se njihove frekvencije oslobodile za 4G i 5G. 2G se i dalje čuva u nekim zemljama zbog starih alarmnih sistema, brojila za struju i bazičnih poziva, ali ona radi potpuno nezavisno od bilo kakve 5G priče.

2. Da li neke bazne stanice mogu da budu NSA ako je jezgro SA?
Da, apsolutno. To je zapravo standardna praksa u fazi tranzicije kroz koju operateri prolaze i naziva se hibridna mreža ili Dual-Mode rad.
Jedna ista bazna stanica (stub sa antenama) može istovremeno da opslužuje i NSA i SA korisnike, u zavisnosti od toga šta njihov telefon podržava i kakav je signal u tom trenutku.
Evo kako to izgleda na istom stubu:
  • Scenario A (NSA režim): Na stanicu se povezuje korisnik sa starijim 5G telefonom. Bazna stanica koristi 4G antenu za kontrolu veze, a 5G antenu za preuzimanje podataka. Ova stanica šalje saobraćaj ka starom 4G jezgru(ili 4G delu zajedničkog jezgra). Dakle, za tog korisnika, ta stanica radi kao NSA.
  • Scenario B (SA režim): Na istu tu stanicu, u istoj sekundi, povezuje se korisnik sa novim telefonom i SA pretplatom. Bazna stanica koristi isključivo 5G antenu i za kontrolu i za podatke, i šalje saobraćaj direktno u novo 5G SA jezgro. Za tog korisnika, ista ta stanica radi kao SA.
Zašto operateri ovo rade?
Operaterima je preskupo i logistički nemoguće da preko noći ugase NSA i upale SA. Zato kupe modernu opremu (antene) koja podržava oba režima.
Kada puste u rad SA jezgro, oni ne menjaju antene na ulici, već samo preko softvera na tim istim antenama "otključaju" mogućnost da se direktno komunicira sa novim SA jezgrom. Na taj način postepeno prebacuju korisnike sa NSA na SA režim rada, kako ljudi menjaju telefone i kako se mreža optimizuje.

O gašenju DSS-a, koji će se desiti ko zna kad...

1. Nestaje softverski „porez“ (Overhead)
Kao što smo pomenuli, DSS troši oko 10–15% ukupnog kapaciteta frekvencije samo na to da bi 4G i 5G telefoni mogli da pričaju istovremeno bez sudaranja signala.
  • Nakon gašenja: Ta signalizacija se ukida. Sav onaj prostor u frekvencijskom opsegu koji je trošen na koordinaciju (scheduling) i "prebacivanje" režima u milisekundama, sada postaje slobodan za čist prenos podataka. Korisnici automatski dobijaju tih 10–15% performansi nazad.
2. Puni download i upload kapacitet (Dedicated Spectrum)
Kada se DSS ugasi, ta frekvencija postaje namenski (posvećeni) 5G opseg.
  • Sav kapacitet te trake (bilo da je to 10 MHz, 20 MHz ili više) sada koristi isključivo efikasniji 5G protokol (NR - New Radio).
  • Pošto je 5G softverski i matematički mnogo napredniji i bolje pakuje podatke kroz vazduh od 4G-a (ima bolju spektralnu efikasnost), na istoj toj frekvenciji ćete dobiti veće maksimalne brzine za download i upload nego što je to bilo moguće dok je traka bila deljena ili čisto 4G.
3. Drastično manja latencija (Ping)
Kod DSS-a, 5G telefon često mora da čeka svoj red dok bazna stanica završi komunikaciju sa 4G telefonom u istom opsegu. To stvara mikro-kašnjenja i "jitter" (nekonzistentan odziv).
  • Nakon gašenja: Kada opseg postane čist 5G, a pogotovo ako je povezan na 5G SA (Standalone) jezgro, kašnjenje drastično opada i postaje zakucano na niskim vrednostima, jer više nema 4G saobraćaja koji "seče" i usporava rad."

kad se već priča o SA, moram reći da sam iznenadjen. Prešao sam lep deo Kine sa China Mobile i China Unicom brojevima, naravno najviše i zbog testiranja samog SA.
Primetio sam da, posebno u visokim zgradama, SA, ne samo i 700 mhz , vec i 3500 mhz, imaju puno bolju pokrivenost od LTEa (CM koristi n28 na 30 mhz,n41 i n79 na 100mhz. CU koristi n1 i n78, oboje koriste Huawei i ZTE) u hotelima preko 30 sprata je ne moguce uloviti LTE, ali se zato vecinom lovi n78/n79.

I Kina i Indija se navode kao lideri u primeni 5G SA. To su uglavnom niske frekvencije u pitanju, što se tiče veće teritorije, sa visokim frekvencijama u gradovima i vecim naseljima. Preko 80% ukupnog mobilnog prenosa podataka na 5G mreži u Kini ide direktno kroz SA (Standalone) mod.

U Indiji, oko 48% do 50% ukupnog 5G saobraćaja se odvija na SA arhitekturi i tu se primenjuje masovno 5G SA na 700 Mhz. Za manje od tri godine, preko 180 miliona korisnika je prešlo na 5G mrežu u Indiji. Ali je 5G SA pustio samo jedan operater.

Ima Ookla odličan članak o ovome.

I Kina i Indija se navode kao lideri u primeni 5G SA. To su uglavnom niske frekvencije u pitanju, što se tiče veće teritorije, sa visokim frekvencijama u gradovima i vecim naseljima. Preko 80% ukupnog mobilnog prenosa podataka na 5G mreži u Kini ide direktno kroz SA (Standalone) mod.

U Indiji, oko 48% do 50% ukupnog 5G saobraćaja se odvija na SA arhitekturi i tu se primenjuje masovno 5G SA na 700 Mhz. Za manje od tri godine, preko 180 miliona korisnika je prešlo na 5G mrežu u Indiji. Ali je 5G SA pustio samo jedan operater.

Ima Ookla odličan članak o ovome.
Ako možeš pošalji nam link, baš me zanima

Nazad
Vrh Dno