Šta je novo?

Mobilni telefon Nevolje sa odabirom novog telefona. Jesam li jedini?

Koji mobilni telefon kupiti

DoniDarko

Zapažen
Učlanjen(a)
13.06.2026
Poena
2
Pozdrav.
Verovatno je malo čudna tema, ali je postavljam u nadi da nisam jedini u slatkoj muci odabira novog telefona, koja u stvari i ne deluje baš toliko slatko.

Naime, od kraja prošle godine neuspešno tražim zamenu svom vremešnom Galaxy A52s, prevashodno jer sam želeo da se ponovim i obradujem novim telefonom.

Prvo sam uzeo iPhone 16e, jer sam prvenstveno želeo prvi put da probam iPhone, međutim kroz par meseci se ispostavilo da sam ipak zapatio Android kao opredeljenje i da mi promena na iOS ne leži, iako sam kvalitetom samog telefona kao uređaja u određenim pojedinostima bio oduševljen. Prodat na oglasima.

Zatim sam na dobroj akciji uhvatio Poco F8 Pro, koji me je u nekih mesec dana korišćenja samo podsećao da je Xiaomijev OS i dalje stepenik ili dva niže naspram konkretno Samsunga i OneUI. Možda je i stvar ukusa, ali je i on završio na oglasima.

Nakon toga uzmem Pixela 10a, koji je za promenu završio kod burazera, njemu se više svideo nego meni. Recimo da mi je najveća mana ta što mi je telefon nekako bio bucko naspram svoje dijagonale i ne baš tankih okvira.

Zatim, uzmem Honor 600, i tu se zeznem u startu jer sam uzeo narandžastu verziju, pa sam se kajao jer sam shvatio da je besramna kopija Jabuke, a nisam nešto bio ni oduševljen previše zaobljenim ivicama ekrana koje su mi baš upadale u oko. Srećom, njega vratim u roku od 14 dana.

Pa eto, možda je u pitanju neka dijagnoza neodlučnosti, možda tražim dlaku u jajetu, ali me zanima da li jedini imam osećaj da je izazov kupovina novog telefona a da ona ponudi osećaj inspirativnog izbora i zadovoljstva?

Ili sam možda jednostavno trebao da kupim novi A57, ali onda bih bio u fazonu pa ovo je maltene isti A52s a pet generacija razlike.

Evo ne znam... Moj budžet za telefon je 600-700€, nije mi mrsko da kupujem u maloprodaji, znam da deru naspram oglasa, al' eto barem poštuju povrat u 14 dana za ovako dokone kao ja...

Ili da izdvojim za neki flagship? A opet nikad nisam osetio potrebu za nečim jačim ili boljim naspram pristojnog telefona srednje klase.

Navika je navika...i ja sam probao nekad Iphone i prosto nisam mogao bez nekih stvari koje sam imao na Samsungu (u roku od 7 dana sam se vratio na samsung 😀 )....i od tada ne eksperimentisem...drzim se S ultra modela...
Mislim da je ozbiljna razlika u brzini telefona A i S serije....Dobaci do neke ultre mislim da neces pogresiti....ja sam na S24 ultra sada...nisam video potrebu za menjanjem na S25 pa ni S26....radi mi odlicno kao i kad sam ga uzeo(uzeo sam kad se pojavio)...videcemo sta donosi S27 ultra...mozda ne bude potrebe za menjanjem ni do S28....otom potom 🙂

Sto se ti ne bi drogirao kao sva normalna deca? 😃

Uzmi neki Samsung s ultra za koji imaš para i uživaj.

I ja se pitam ovo prvo. 😀

U suštini, i ja sada vidim da je možda najbolje ostati na poznatom tj. ne popravljati šta nije pokvareno, ali se unaprediti... Ne baš Ultra, ipak je previše za moj džep, ali možda rešenje jeste S26 recimo.

Moram reći da kod 16e jesam prvi put primetio neke kvalitete flagship segmenta, recimo kvalitet poziva, neverovatan kvalitet zvuka ili haptički odziv na primer, tako da ne sumnjam da flagship telefoni nude opipljive razlike izvan same jačine procesora i kvaliteta kamere za koje možda cenim da mi nisu potrebne.

Nego sam više nekako valjda ostao razočaran tom nekom spoznajnom da danas novi telefon nije toliko radosna nova stvar kao ranije.

Ako ti je Samsung dosadio (sasvim razumljivo, posebno u okviru dosadne i precenjene A serije) i ako si gadljiv na kineske interfejse, onda razmisli o Motorolama. Imaju bloat-a ali im je sofver generalno čistiji od kineskih Androida. Pritom, za taj novac uglavnom nude više od Samsunga slične cene.
Npr. Edge 50 Ultra, Edge 70 Pro (na KP), Edge 70, Edge 60 Pro.

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=12919&idPhone2=14620&idPhone3=13815

Ili OnePlus 15, OnePlus 13, OnePlus 13R, ako ti odgovara njihov softver.
https://www.gsmarena.com/compare.php3?&idPhone1=14206&idPhone2=13477&idPhone3=13548

Hvala svima na preporukama.

Samsung mi nije toliko dosadio, koliko je eto možda proradila želja za promenom. A52s je verovatno jedan od najbolje zaokruženih telefona srednje klase, za svoje vreme sigurno.
Rekao bih da još uvek nisu izbacili dostojnog naslednika, iako znam da Samsung svake godine beleži praktično najbolju prodaju sa A5x serijom, pa verovatno se ni ne trude kad ne moraju.

Što se tiče Motorole, klot Android mi je vrlo ugodan i neopterećujući, jedino nisam fan zakrivljenih ekrana. Merkao sam Edge 70, verovatno bih ga narednog pazario da ga oprobam, hah.

OnePlus, njega nikad ne imadoh. 😂

Pa eto, možda je u pitanju neka dijagnoza neodlučnosti, možda tražim dlaku u jajetu, ali me zanima da li jedini imam osećaj da je izazov kupovina novog telefona a da ona ponudi osećaj inspirativnog izbora i zadovoljstva?
Bez namere da ložim ili omalovažim, meni izgleda baš kao to.
To je telefon nije izbor životnog partnera ili nešto stvarno bitno, odluči se.

Ista dilema nakon 4 godine sa a52s sa kojim sam bio prezadovoljan, pre njega xiaomi Poco x3 koji je meni bio i softverski i hardverski katastrofalan. Ipak se odlučim za xiaomi 15t pro, a gledao sam i birao danima, i sve mi je leglo pa čak i malo veće dimenzije i težina, a toga sam se najviše plašio. HyperOS 3 mi skroz odgovara a prilagođavanje je bilo 5 minuta. Moja žena, da druge strane, nakon isto a52s 4 godine a sada xiaomi 15t (bez pro) ima 1001 zamerku na sve sem na kameru 🙂 Sad mi je jasno da sam njoj trebao neki Samsung uzeti.

Dakle, sve je to individualno, dok ne probaš ne možeš znati.

Uvek je trava zelenija u tudjem dvoristu a i telefoni odavno ne nude neko bog zna kakvo unapredjenje pa taj wow efekat vise nije tako izrazen.

Ja sam navikao da menjam telefone tako da upgrade bude vidiljiv na sto vise frontova a sad je jedino ostalo nesto malo oko kamere i evenutalno baterija, sve ostalo je manje vise identicno kod vecine.

Ili sam možda jednostavno trebao da kupim novi A57, ali onda bih bio u fazonu pa ovo je maltene isti A52s a pet generacija razlike.

Pa da je maltene isti, to sigurno nije. Sa A57 imas mnogo brzi procesor, jos 6 godina softverske podrske, veci i bolji ekran (1800 nita naspram 800, 6.7 inca), 45W brzo punjenje, mnogo lepsi, tanji, laksi i kvalitetniji uredjaj (staklo/metal), vecu bateriju, IP68, bolje hladjenje, manje bezele, itd... Mada ako pare nisu u pitanju a gledas flagship uredjaje, S serija nema greske. Inace ovo ti pisem kao neko ko ima Iphone PM17.

I dalje nosim A52s i dalje me dobro služi. Što kaže prethodni post, mislim da je A57 ipak značajniji korak napred, imajući u vidu brzinu, kvalitet izrade i podršku.
Ja sam na početku godine hteo da menjam za S25 FE iz čiste dosade, tada je bilo jeftinih na KP što su dobijali od promocije, tipa 300€.
Možda ne moraš odmah na flagship, FE serija bi po meni dosta dobro služila uz skoro polovinu cene.

Mislim da nije neodlučnost, već ono što većinu ovde — pa i mene — kolje već dugi niz godina. Svi su maltene isti. (telefoni, ne žene ili muškarci) Ako sve što dobijem pri promeni telefona je drugačiji skin na Androidu (a za iOS da ne pričam, tu je još manje) i eventualno kako su poređane kamere i drugačija brzina punjenja, onda smo svi mi koji bolujemo od tehnologije osuđeni na propast.

Sve je dosadno, ja ni nemam za šta drugo da menjam, a ubija želja. Fali mi period pre 10+ godina kad je sve bilo gore pa je i najmanja promena ili pomak delovao kao kvantni skok.

Eventualno @DoniDarko da pređeš na neki Flip ili Fold, Samsung ili Motorola. Pale su i njima cene, nije kao pre par godina.

...iako znam da Samsung svake godine beleži praktično najbolju prodaju sa A5x serijom, pa verovatno se ni ne trude kad ne moraju.
...
Samsung A5x serije, Enterprise Edition varijante, se masovno koriste kao službeni telefoni u većim firmama. I to doprinosi većoj prodaji i većoj dostupnosti na tržištu polovnih nekorišćenih telefona.
Pozdrav

Cek malo gledas neke cigle, pa malo kompatkne telefone, jel tu barem znas sta zelis?

Ja volim da je telefon kompaktan pa tu imam samo par izbora a da je uz ti i softver dobar a ne neka tuti fruti sklopocija.

Ne znam jel gresim ali Samsung S25 je snapdragon, ima 2000 ciklusa punjenja baterije, jeftiniji je oko mozda 120e od S26, koji je exynos i po eu uredbama od pre nekako, ciklus punjenja baterije je 1200 ciklusa.
Ispada da je bolje uzeti S25 po manjoj ceni ili gresim? Ja isto gledam koji novi telefon, jer jos drndam pixel 6a gde je baterija u jako losem stanju, mada 4 god je kod mene alal mu vera, uz povremeno bagovanje mreze na A1 😅

Zamenio Iphone 14 pro max za S24 ultra par meseci nakon izlaska i smatram da su novije generacije downgrade po stvarima koje su meni bitne, pa nisam ni menjao.
Za pocetak, cekam da li ce da vrate ovo staklo koje je ekstramno tesko ogrebati i koje je meni vec 2 godine bez ikakve zastite kao novo, bez ikakve mikrotackice(i ako imam u ormaru od prvog dana 2 najskuplja domeglass stakla)...

Cek malo gledas neke cigle, pa malo kompatkne telefone, jel tu barem znas sta zelis?

Ja volim da je telefon kompaktan pa tu imam samo par izbora a da je uz ti i softver dobar a ne neka tuti fruti sklopocija.

Da, i to!

Kad sam uzeo iPhone 16e u ruku tačno sam se obradovao osećaju kompaktnog telefona, da ne spominjem mogućnosti da ga lagano staviš u bilo koji džep.
Međutim, u određenim trenucima mi je ipak zafalio nešto veći ekran, ne nužno veća dijagonala od A52s, ali recimo da mi jd 6.3"-6-5" zlatna sredina.
Telefone kao što su Ultra ne bih razmatrao jer smatram da su to ipak telefoni namenjeni ljudima koji polažu svoju produktivnost u mogućnosti i preglednost telefona, a ovako za nas prosečne korisnike su čist prebačaj njihovih mogućnosti naspram potreba.

Nazad
Vrh Dno