Šta je novo?

Raiffeisen bank

Hvala! Pretpostavio sam da je tako, ali hajde da pitam. Kod mog poštara nema da je nešto bitno, pa će ručno da uruči, samo ubacuje u sanduče, pa ti proveravaj...😆

Kartice se ionako šalju običnom, najjeftinijom poštom, bez povrata, pa poštar i nema razloga da je tretira kao nešto važno.
Pozdrav

Razmisljam o prelaksu iz postanske stedionice u raiffeisen banku. Bicu iskren, nemam neki poseban razlog pa me zanima vase misljenje.

U bps imam racun plus, u pitanju je multivalutni racun gde mi se odrzavanje naplacuje 340 dinara. Dobra stvar koja me drzi tamo jeste mogucnost podizanja novca u posti i na vecem broju bankomata. Nisam imao potrebu da idem u banku licno osim skoro kada je trebalo da podignem neke devize i bas me iznerviralo dugacko cekanje i davanje pogresnih informacija samo da bi me naterali da preuzmem dinu koja je stajala tamo od pocetka godine.

Sto se tice pretplata, tu su yt, netflix i icloud ukupno mozda nekih 25-30e, pa smatram da cak i sa nepovoljnijim kursom po kome je poznata raiffeisen banka i provizijom od 1% ispalo bi me jeftinije s obzirom da nema troskova odrzavanja.

Otvorio bih i dinarski i devizni iracun. Da li prelaziti ili ne?

Razmisljam o prelaksu iz postanske stedionice u raiffeisen banku. Bicu iskren, nemam neki poseban razlog pa me zanima vase misljenje.

U bps imam racun plus, u pitanju je multivalutni racun gde mi se odrzavanje naplacuje 340 dinara. Dobra stvar koja me drzi tamo jeste mogucnost podizanja novca u posti i na vecem broju bankomata. Nisam imao potrebu da idem u banku licno osim skoro kada je trebalo da podignem neke devize i bas me iznerviralo dugacko cekanje i davanje pogresnih informacija samo da bi me naterali da preuzmem dinu koja je stajala tamo od pocetka godine.

Sto se tice pretplata, tu su yt, netflix i icloud ukupno mozda nekih 25-30e, pa smatram da cak i sa nepovoljnijim kursom po kome je poznata raiffeisen banka i provizijom od 1% ispalo bi me jeftinije s obzirom da nema troskova odrzavanja.

Koristi oba. Ovaj svakako nastaviš sa placas, a RF je svakako besplatan.

Slažem se sa već iznesenim predlogom, a i u BPŠ ti ostaje besplatan ako je bez prometa, pa čak ni njega ne moraš da gasiš, može da ostane kao rezerva.

Slažem se sa već iznesenim predlogom, a i u BPŠ ti ostaje besplatan ako je bez prometa, pa čak ni njega ne moraš da gasiš, može da ostane kao rezerva.
Kako mislis besplatan? Trenutno je 340 dinara odrzavanje. Mislis da predjem na neki drugi racun sa besplatnim odrzavanjem u bps?

Obavezno računaj da je najbolje da imaš račun u početku, i u jednoj i u drugoj banci, čisto da uporediš i vidiš da li možeš da se navikneš, da li odgovara tvojim potrebama. Svakako je iRačun besplata,n. Možda čak i da probaš OTP koja je besplatna prvih godinu dana, čisto da ti ubacimo dodatnu buvu 😁

Nema najbolje i savršene banke, najbolje je imati u više njih gde, isključivo prema tvojim potrebama 😃

@daca96 za potrebe koje koristiš, tebi je dovoljno da imaš dinarsku i deviznu Visa internet karticu u Poštanskoj. Troškovi su 100 za izdavanje+150 dinara godišnja članarina (za deviznu se naplaćuje po srednjem kursu) i obavezan je depozit od 2000 dinara i 20€. Mogu da se podignu na šalteru, ali kod plaćanja je to nulto stanje. Rezervacija je isto po prodajnom, knjiženje prema Visa exchange rate kada plaćaš deviznom iz evra u druge inostrane valute. Kod dinarske je trostruka konverzija pa se ne isplati. Ako već imaš recimo namenski od AMSS, onda ti dinarska nije potrebna, pošto i taj račun može da prima uplate. Da na Računu plus primaš platu, koristiš Dinu na rate pa ajde i da kažeš nekako ima svrhe da plaćaš mesečno održavanje. Ovako, iRačun ti rešava pitanje uplate dinara na bankomatu, besplatnih uplatnica, to možeš dalje da prebaciš na namenski račun Visa internet kartice i od banke kupiš evre ako ti se ne čekaju redovi.

Hvala na detaljnim odgovorima, iscitacu vise na sajtu postanske oko visa internet kartice. Nisam znao za nju da postoji.

• Like
Reagovanja: uji
Nema na čemu. Ono što nećeš naći na sajtu je da se može povezati u GPay i da ima čip, beskontaktno i magnetnu traku pa nema ograničenja u njenom korišćenju, osim što devizni račun kartice ne može da se koristi za prijem uplata (jer logično, za to postoji tekući devizni koji se naplaćuje 50 dinara u mesecu kada ima promene).

Već godinama koristim iRačun, i evo samo na osnovu ovog što si opisao imam flešbekove od Pošte gde sam nekada davno kao i većina redovno išao da plaćam koješta. Više se stvarno ne bih vraćao na neku „klasičnu” banku.

Elem, ako otvoriš i iRačun dinarski i devizni, svakako nisi ograničen na njihov kurs, možeš da zameniš dinare u svojoj menjačnici i uplatiš devize na bankomatu i tako zaobiđeš njihovu konverziju. Tako ti samo ostaje provizija od 1% koja jeste iritantna, ali nije tragična imajući u vidu šta je sve besplatno i koji je kvalitet usluge.

Jedna stvar sa Rajfom koju treba napomenuti je da oni sad većinski posluju bez blagajne, što znači da u većini poslovnica hteo ne hteo ne možeš na šalteru ništa da uradiš, sve je zasnovano na bankomatima. To je i prednost—jer su bankomati odlični i sve super radi 99% vremena—ali bankomati su ujedno i mana. Ako ti se pokvari bankomat u najbližoj poslovnici a treba ti, moraš da tražiš drugu poslovnicu. Ako naiđeš na ljude koji uplaćuju pazar u te bankomate oni umeju da naprave red, jer konstantno ubacuju pare i kartice, a onda još i napune bankomat tako da niko posle njih ne može da uplati novac, onda opet moraš drugde. 🙃 Ako ti treba da hitno podigneš novac a neko je baš ispraznio bankomat, opet moraš drugde.

Ovo ovako kad se nabroji zvuči strašno, ali nije toliko. Sve mi se ovo pojedinačno desilo u nekom trenutku, ali obično poslovnice imaju po 2-3 bankomata i onda ne radi jedan ali rade ostala dva pa sam uglavnom uspevao da završim šta sam hteo. Osim u slučaju ovih što uplaćuju pazar, tu pomoći nema kad se napravi usko grlo. 🤣

Da spomenem i jednu dodatnu opciju. Lično za devizna plaćanja i za trošenje u inostranstvu najčešće koristim Erste devizni račun sa karticom koja je vezana samo za taj račun. Sve je potpuno besplatno, i kartica i održavanje, i nema nikakvih provizija za plaćanja u inostranstvu. Čak mislim da novac može i da se podigne na Erste bankomatima u inostranstvu (ne drži me za reč, nisam probao). Jedina „mana” je što moraš da ideš i uplatiš novac na šalteru i što nema nikakvih drugih pogodnosti. Ali meni se to zapravo dopada jer ciljano moram da idem i uplatim kada znam da treba nešto da kupim ili sleduje plaćanje pretplate, mnogo manje ima onog, pa hajde uzeću, klik, i odoše pare. A i generalno nije loše imati alternativu za svaki slučaj, ne kažem da treba pootvarati račune u 6 banaka, ali dva računa vredi imati.

Napisao sam ja još 1. juna to, što me podseti da nam @masteruni nije javio šta se desilo sa njegovim preporukama iz prethodne akcije, koja je trajala do 31. maja. Da li je dobio nagradu na osnovu toga što su mu prijatelji dovršili otvaranje računa dan kasnije, 1. juna, od čega je jedan čak i započeo proces malo posle ponoći, zvanično nakon isteka akcije?

Ja sam imao link za slanje u app ali mi nestao, pa se nadam da će se pojaviti opet...

Svakako takve akcije nisu aktivne dok postoje ove opšte, tako da će ti se vratiti najranije 1. avgusta, ali nema garancije, niti da će se tada ikome vratiti, niti konkretno tebi.

Napisao sam ja još 1. juna to, što me podseti da nam @masteruni nije javio šta se desilo sa njegovim preporukama iz prethodne akcije, koja je trajala do 31. maja. Da li je dobio nagradu na osnovu toga što su mu prijatelji dovršili otvaranje računa dan kasnije, 1. juna, od čega je jedan čak i započeo proces malo posle ponoći, zvanično nakon isteka akcije?
Leglo mi je za 2 osobe, 3. osoba koja je proces započela 1. juna je dobila 3.000 iz ove nove akcije, a ja nista nisam dobio.

Ista situacija je i kod mene. Osoba je otišla do banke, tamo su je savetovali da sačeka ponedeljak, ona dobila 3000, ja cvonjak.

Jedino da i ti ideš do banke. Šalim se naravno 😃 Napiši im prigovor svakako 😃

• Funny
Reagovanja: uji
Razmišljao sam i o tome, ali šta vredi kad su akciju za preporuke okonačili do kraja prošlog meseca i započeli novu samostalno tokom juna i jula. S jedne strane, dodatno smo oštećeni zato što je ograničeno na 5 novčanih nagrada po kalendarskoj godini, a s druge, imaju pravo da se ograde, jer na kraju balade, banke nisu prijatelji.

• Like
Reagovanja: iOS
Ali to je drugi problem, koliko shvatam. Masteruni je dobio za dvoje koji su započeli u toku maja, a dovršili u ponedeljak, 1. juna. Tako bi trebalo da i ti dobiješ. Čini se zato da su tom tvom započeli otvaranje ispočetka, što je isto poznat problem, beše si upravo ti o tome ranije i pisao.

Razmišljao sam i o tome, ali šta vredi kad su akciju za preporuke okonačili do kraja prošlog meseca i započeli novu samostalno tokom juna i jula. S jedne strane, dodatno smo oštećeni zato što je ograničeno na 5 novčanih nagrada po kalendarskoj godini, a s druge, imaju pravo da se ograde, jer na kraju balade, banke nisu prijatelji.
Kakve veze ima akcija koja je počela u junu?
Ti si izabran da preporučiš 5.prijatelja,I svakii put je ta ponuda trajala do kraja meseca u kom je ponuda data. Nisi ograničen na 5.nagrada godišnje, već na maksimalno 5. po jednoj mesečno ponudi koju dobiješ. A o tome da te neko oštetio za nešto što ti, maltene poklanja da osvojiš, bez nekog posebnog truda, ne bih dalje komentarisao.
I pitanje, zašto je osoba otišla do banke, uopšte?

Masteruni je dobio za dvoje koji su započeli u toku maja, a dovršili u ponedeljak, 1. juna.
Da dodam, 1. osoba je otvorila u maju, 2. osoba 1. juna (proces započet u maju)
Za 2. osobu sam morao da pisem mejl kontakt centru, posto u utorak nisu uplatili za obe osobe, vec samo za 1. Prosledili su upit, i za 2-3 dana uplatili za 2. osobu… dakle, ne mora ni prigovor, dovoljan je jedan mejl.

Da dodam, 1. osoba je otvorila u maju, 2. osoba 1. juna (proces započet u maju)
Za 2. osobu sam morao da pisem mejl kontakt centru, posto u utorak nisu uplatili za obe osobe, vec samo za 1. Prosledili su upit, i za 2-3 dana uplatili za 2. osobu… dakle, ne mora ni prigovor, dovoljan je jedan mejl.
Obaveza je da uplate u roku od 15.dana,ne mora prvi utorak da bude.

Znaš nekoga kome je uplaćeno kasnije? Ako da, onda okej, zapamtićemo i to, ali ne sećam se da smo dosad imali takva iskustva. Svakom koga znam uplaćeno je ili prvog utorka (ako je sve u redu) ili nikad (jer nešto nije bilo u redu). I upravo na to ciljam, tj. to sam i napisao, da u praksi uvek uplate prvog utorka, bez obzira na to što je u teoriji propisan duži period. U skladu sa tim, ako ti ne uplate prvog utorka, skoro je izvesno da nešto nije u redu, tj. da nije rano da se žališ. I to pogotovu važi ako za nekog legne uplata, a za nekog ne, kako je i ovde.

Nazad
Vrh Dno