Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Treba mi klima za majku za prostoriju pravugaonog oblika od 25kvm koja po sredini ima deleci zid i prolaz izmedju prostorija od 2x2.5. Do sad se grejela/hladila na neku gree on/off klimu pa bih joj uzeo preko TM nesto novije. Nesreca je sto je ponuda katastrofa pa ne znam koju uopste da razmotrim. Od kog proizvodjaca da krenem?
Posto nema nikoga da probam da budem precizniji. Da li bi za ovu opciju midea breezless bio dobar izbor?

Dobra klima...
Ali zavisi i do prostora! Takva klima ne ide npr. u 20m2! Takodje ako je izolacija dobra/solidna bice u prelaznom periodu rezim on/off ---> sto ne ide ispod 500w na grejanje 😉
Ova klima ide u 90m2 🙂. Naravno, nece služiti kao glavno sredstvo za grejanje jer i ne moze, vec kao dodatak peletu, I za brzo zagrevanje dnevne sobe od 40m2 ujutru ili uveče. Klima će biti postavljena na sredini dnevne sobe i duvaće pravo i hodnik koji se deli dalje na levu i desnu sobu. Može malo da smlaci, a leti nadam se fino da ohladi. Tj hladi I sadašnja Vox, samo joj treba oko 1h da hladan vazduh prodre u sobe pozadi. A sadasnju Vox cu da prebacim u neku od soba. Izolacija je ok sa svih strana, ali je kuca na suncu 24/7. Na ploči je stiropor 10cm, a balkonska vrata (prednja i zadnja) imaju stakla sa termoprekidom.

Ja sam zaboravio kakva je to konjina od uređaja 😱
Doduse ne uspjedoh je naci na eurovent, ali i laganije verzije imaju 3.2 kW konstantne garantovane pri - 10 i maksimalnom COPu...
Ko ima ogroman open space, bombona 👌

Kakva klima od koliko BTU je potrebna za sobu primera sa slike, soba je nekih 13 kvadrata, prozor je ka zapdu i koristila bi se iskljucivo za hladjenje, i neke preporuke gde je pozeljno da se postavi?

Od prozora do plafona je 40cm, orman je nešto viši planiram da ga zamenim nekim manje glomaznim ali ovako kako jeste od orama do plafona ima 45cm

U pitanju je kuća prizemlje + izolacija stiropor 8
Severna strana je zaklonjena i nalazi se stepenište
Zapadna strana (Prozor) ka dvorištu gleda

is1iDX2L_o.png

5NgKJpHF_o.png

Ja sam zaboravio kakva je to konjina od uređaja 😱
Doduse ne uspjedoh je naci na eurovent, ali i laganije verzije imaju 3.2 kW konstantne garantovane pri - 10 i maksimalnom COPu...
Ko ima ogroman open space, bombona 👌
O kom uredjaju pričaš ?

Pretpostavio sam, nego rekoh mozda je zaboravio quote nekog starijeg posta.

U procesu sam nabavke nove klime za stan 35m na vrhu zgrade pod plocom. Znaci namena 99% hladjenje 6-12 sedmica godisnje dok su vrucincine. Zvucace vam besmisleno ali mi je prioritet da unutrasnja jedinica ne sme da bude od one sjajne najjeftinije plastike sa vecine klima koja mi je toliko ruzna da u to ne bih mogao da gledam ni kada bih dobio dzabe. Posle toga bi bilo odnos performance kvalitet i cena i sto tisi rad.

Znaci jedino mat plastika unutrasnje jedinice i to sto je jaci mat to bolje. U prdavnici sam video izlozen model gree GREE EcoPlus PULAR 12k koji mi je izgledao ok u pogledu plastike i kao nesto sto bi mi blio prihvatljivo jedino sto nisam siguran dali svaka dolazi sa takvom unutrasnjom jedinicom. Gledao sam jeftinije modele VOX IJF12-PCPMW koja mi isto ima prihvatljivu matiranu plastiku bar prema onome sto sam mogao da vidim izlozeno u prodavnici. Isto najeftinije bi me izasao MAX MAC12ILWL za 28k koji ima matirani prednji poklopac. Na poslu sam mogao da vidim postavljene MAX 18 MAC18IAWH koje mi izgledaju jako dobro i solidno ali su to mi se cini stari modeli kojih verovarno vise i nema a ovi novi po slikama mi ne ulivaju poverenje. Vidim sad da se preporucuje HAIER AS35PBPHRA-PRE/1U35MEPFRA-H Pearl Premium koji bi bio oko 56k sto bi bio neki maksimum cene do koga bi isao. Po slikama sa neta izgleda da bi mogao biti mat kao i pular ali nisam siguran niti znam gde bih mogao uzivo da pogledam. Razlika u odnosu na pular bi bila nekih 3.5k sto je u odnosu na ukupnu cenu nista. verovatno sam najblizi tome ako bih bio uveren da sigurno necu dobiti jeftinu sjajnu plastiku unutrasnje jedinice.

Svako misljenje, primadba i pomoc je dobrodosla. Zahvaljujem se unapred.

U procesu sam nabavke nove klime za stan 35m na vrhu zgrade pod plocom. Znaci namena 99% hladjenje 6-12 sedmica godisnje dok su vrucincine. Zvucace vam besmisleno ali mi je prioritet da unutrasnja jedinica ne sme da bude od one sjajne najjeftinije plastike sa vecine klima koja mi je toliko ruzna da u to ne bih mogao da gledam ni kada bih dobio dzabe. Posle toga bi bilo odnos performance kvalitet i cena i sto tisi rad.

Znaci jedino mat plastika unutrasnje jedinice i to sto je jaci mat to bolje. U prdavnici sam video izlozen model gree GREE EcoPlus PULAR 12k koji mi je izgledao ok u pogledu plastike i kao nesto sto bi mi blio prihvatljivo jedino sto nisam siguran dali svaka dolazi sa takvom unutrasnjom jedinicom. Gledao sam jeftinije modele VOX IJF12-PCPMW koja mi isto ima prihvatljivu matiranu plastiku bar prema onome sto sam mogao da vidim izlozeno u prodavnici. Isto najeftinije bi me izasao MAX MAC12ILWL za 28k koji ima matirani prednji poklopac. Na poslu sam mogao da vidim postavljene MAX 18 MAC18IAWH koje mi izgledaju jako dobro i solidno ali su to mi se cini stari modeli kojih verovarno vise i nema a ovi novi po slikama mi ne ulivaju poverenje. Vidim sad da se preporucuje HAIER AS35PBPHRA-PRE/1U35MEPFRA-H Pearl Premium koji bi bio oko 56k sto bi bio neki maksimum cene do koga bi isao. Po slikama sa neta izgleda da bi mogao biti mat kao i pular ali nisam siguran niti znam gde bih mogao uzivo da pogledam. Razlika u odnosu na pular bi bila nekih 3.5k sto je u odnosu na ukupnu cenu nista. verovatno sam najblizi tome ako bih bio uveren da sigurno necu dobiti jeftinu sjajnu plastiku unutrasnje jedinice.

Postavljas uslove i onda gledas sta je najjeftinije...

Posle toga bi bilo odnos performance kvalitet i cena i sto tisi rad.
Midea Breezeless E, 12-ica (CB1-12HRFN8....).
Jako tiha klima, a mat je svuda osim na logotipu i unutrašnjem krilcu (koje je tamno sivo i polu-mat, tj. ne "šljašti").

Vidi ovde, kao i par postova iznad:
I ovde:

Sve pomenute najbolje zaobiđi, osim Haier-a koji je na papiru barem odlična klima, međutim nemamo još uvek potvrdu iz prve ruke (ili sam ja prevideo) da li silazi ispod 250w na hlađenju (ako ne, i ako je u malom prostoru - može biti problem(čić)).

Sve pomenute najbolje zaobiđi, osim Haier-a koji je na papiru barem odlična klima, međutim nemamo još uvek potvrdu iz prve ruke (ili sam ja prevideo) da li silazi ispod 250w na hlađenju (ako ne, i ako je u malom prostoru - može biti problem(čić)).
Daj boze da ide do 250w, ipak pise da ne ide ispod 400w 😀
asdas.webp
@Raider357 ima Pearl Premium 12 ali slabo je online!

Poslednja izmena:
Haier Išijas Premium 🤣

A na grejanju ne ispod 800w 😅 😅 😅

Ne zna se šta je grđe, mada kontam da nisu toliko nenormalni, tj. da u stvarnosti ipak nije zaista tako...
Bilo kako bilo, i dalje ostaje pitanje gde je tačno donja granica.

A na grejanju ne ispod 800w 😅 😅 😅
Mislim da pisano da ne ide ispod 400w na grejanje...
Ne zna se šta je grđe, mada kontam da nisu toliko nenormalni, tj. da u stvarnosti ipak nije zaista tako...
Bilo kako bilo, i dalje ostaje pitanje gde je tačno donja granica.
Mozda ide nize...
I za Flexis pise da ne ide ispod 300w na hladjenje ali ipak ide do neki 230-250w mislim da @Xepoj87 to pisao 🙂
Takodje i za grejanje da npr. stara serija sa stari daljinski ne ide ispod 500w, a nova sa novi daljinski spusta do 300w

Flexis Plus
--->

Prilozi

• Screenshot_20260611-212017~2.webp
    Screenshot_20260611-212017~2.webp
    49.4 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Na 230W je Flexis kontinuirano radio.

Kakva klima od koliko BTU je potrebna za sobu primera sa slike, soba je nekih 13 kvadrata, prozor je ka zapdu i koristila bi se iskljucivo za hladjenje, i neke preporuke gde je pozeljno da se postavi?

Od prozora do plafona je 40cm, orman je nešto viši planiram da ga zamenim nekim manje glomaznim ali ovako kako jeste od orama do plafona ima 45cm

U pitanju je kuća prizemlje + izolacija stiropor 8
Severna strana je zaklonjena i nalazi se stepenište
Zapadna strana (Prozor) ka dvorištu gleda

is1iDX2L_o.png

5NgKJpHF_o.png
Maksimalno 7-ca, iznad radnig stola, da duva ka ormaru. Svaka druga opcija je upala vratnih mišića u najavi. Ili da se krevet dtavi gde su ormari, a ormari na mesto kreveta, pa da duva ka vratima.

• Like
Reagovanja: G17

Imaš za 59-60k Fujitsu 12kmcc. Mat plastika, odlična kultura rada, nema išijas, nema spondiloza. Ako možeš da se protegneš do 65k, 12KETA-B u sivoj boji, lepa unutrašnja. Što bi braća Makedonci rekli "poubavo"

Posto nema nikoga da probam da budem precizniji. Da li bi za ovu opciju midea breezless bio dobar izbor?
Daj malo detalja oko izolacije, vanjskih zidova... Koliko je do sad bilo u najhladnijim mjesecima za struju računa?
Nisi naveo ni budžet?
Šta znači TM?
Suštinski to je lak zadatak za bilo koju minimalno normalnu 12-ku. Prelistaj po tabeli malo i vidi šta je na akciji trenutno u tom TM i daje najviše za isti dinar.

Daj malo detalja oko izolacije, vanjskih zidova... Koliko je do sad bilo u najhladnijim mjesecima za struju računa?
Za racune nemamo uvid jer je koriscen norveski na koji smo se opekli jer nije pazeno koriscenje, a na klimu nije mogla da se ugreje.

2 spoljna zida oznacena zutom bez izolacije, ovaj veci je terasa. Zelenom prozori starije izrade, u dnevnoj i balkonska vrata. Plavo sofa gde majka provodi dosta vremena. Crveno trenutno gde klima stoji, a meni deluje da je bolja opcija ovo gde sam oznacio rozom. Braon vrata od predsoblja. Stan iznad i ispod koji se ne greju.

Na TM (tehnomanija) ima samo breezeless. Da li za ovu kvadraturu izolaciju 9000BTU moze da zavrsi posao ili bi trebao ici na 12000?

Prilozi

• Klima.webp
    Klima.webp
    5.8 KB · Pregleda: 44
Maksimalno 7-ca, iznad radnig stola, da duva ka ormaru. Svaka druga opcija je upala vratnih mišića u najavi. Ili da se krevet dtavi gde su ormari, a ormari na mesto kreveta, pa da duva ka vratima.
Bilo bi nezhodno pošto je to unutrašnji zid od hodnika, a kada bi bila iznad prozora na drugoj polovini prozora do orkana u liniji sa krajem prozora?

Za racune nemamo uvid jer je koriscen norveski na koji smo se opekli jer nije pazeno koriscenje, a na klimu nije mogla da se ugreje.

2 spoljna zida oznacena zutom bez izolacije, ovaj veci je terasa. Zelenom prozori starije izrade, u dnevnoj i balkonska vrata. Plavo sofa gde majka provodi dosta vremena. Crveno trenutno gde klima stoji, a meni deluje da je bolja opcija ovo gde sam oznacio rozom. Braon vrata od predsoblja. Stan iznad i ispod koji se ne greju.

Na TM (tehnomanija) ima samo breezeless. Da li za ovu kvadraturu izolaciju 9000BTU moze da zavrsi posao ili bi trebao ici na 12000?
Sa toliko neizolovanih zidova, negrijanim etažama iznad i ispod, devetku ne razmatraj osim ako nije neka ozbiljnija.
Pozicija svakako bi išla druga, ako je ta dokazano nedostatna zadatka.
Ne reče budžet?

Sa toliko neizolovanih zidova, negrijanim etažama iznad i ispod, devetku ne razmatraj osim ako nije neka ozbiljnija.
Pozicija svakako bi išla druga, ako je ta dokazano nedostatna zadatka.
Ne reče budžet?
Nesto kombinujem da mozda ubacim daisekai 10, ispalo bi me da dodam 90.000 u multisplit sistem u kojem bi bile dve desetke. Medjutim prodavac me ubedjuje da zbog tih neizolovanih i povrsina koje se ne greju bice puno gubitka toplote pa mi trebaju trinestice. To onda povlaci spoljnu od 8kw sto je puno skuplje gde bih trebao da dodam oko 200k.

Ili da probam sa dve desetke daisekai ili neka dvanestica do 100k? Ne znam sta mi je bolja opcija...

Bilo bi nezhodno pošto je to unutrašnji zid od hodnika, a kada bi bila iznad prozora na drugoj polovini prozora do orkana u liniji sa krajem prozora?
Ne razumem što bi stavljao pored prozora da duva na krevet kad možeš lepo onih 3 metra potrebne instalacije da staviš pod kanalicu u sobi, unesto da ih smotaš iza spoljašnje. Samo nađi da ti neko to lepo odradi, pad 1%, fazonski spojevi kanalica i zida, itd. Da bude i lepo i korisno

Nesto kombinujem da mozda ubacim daisekai 10, ispalo bi me da dodam 90.000 u multisplit sistem u kojem bi bile dve desetke. Medjutim prodavac me ubedjuje da zbog tih neizolovanih i povrsina koje se ne greju bice puno gubitka toplote pa mi trebaju trinestice. To onda povlaci spoljnu od 8kw sto je puno skuplje gde bih trebao da dodam oko 200k.

Ili da probam sa dve desetke daisekai ili neka dvanestica do 100k? Ne znam sta mi je bolja opcija...
Ne razumijem koncept, dvije desetke za 25-30 kvadrata?
Pazi imaćeš velik utrošak električne energije šta god da staviš tu nema spasa i nema ti puno vajde da ganjaš neku ultra efikasnu i preksupu masinu jer je šupalj prostor, tako da ganjaj nešto sa scopom 4.6 i dovoljno mase i snage. Ja bih ako je skroz bduset pearl premium, ako imas malo više novca haier flexis ili Gree airy.
Tebi tu ne treba ugladjen uredjaj, već da moze rukati.

Ne razumijem koncept, dvije desetke za 25-30 kvadrata?
Pazi imaćeš velik utrošak električne energije šta god da staviš tu nema spasa i nema ti puno vajde da ganjaš neku ultra efikasnu i preksupu masinu jer je šupalj prostor, tako da ganjaj nešto sa scopom 4.6 i dovoljno mase i snage. Ja bih ako je skroz bduset pearl premium, ako imas malo više novca haier flexis ili Gree airy.
Tebi tu ne treba ugladjen uredjaj, već da moze rukati.
U kuci smo u razlicitim stanovima. Koristio sam mitsu LN35 za 21+10kvm za sebe, medjutim u dva navrata nesto cakce klima pa je menjam i verovatno cu uzeti daisekai 10. Bukvalno cu pare od mitse samo da prosledim na toshibu. Kad vec uzimam toshibu, gledao sam da uzmem multi-split i da majci ubacim 10k BTU za 22kvm iz skice gore. To je bila kao prva opcija.

Druga opcija je ovo sto si ti pomenuo, da uzmem neko krme da roka? Nije problem budzet koliko toliko, ako je moguce uzeti u tehnomaniji jer bih uzeo na rate. E sad, u tehnomaniji nema ni jedne pomenute pa me zanima da li bi breezeless zavrsio posao? Noviji ima scop 4.6 i 8.5 seer, jedino sto spoljna jedinica ima 26.4kg.

Isuse Bože, LN za 30 m2? 😱
Pa i sam jedan Dai, je opet tezak overkill.
Naravno svako može i treba da trosi novac kako smatra da njemu odgovara, ali takav high end u supalj prostor, gdje ce isti posao zavrsiti 2 ili 3x jeftiniji uredjaj🤔 Štaviše, ako se nekad popravi izolacija ili okolina pocne grijati, tek onda je suludo uredjaj od ohoho novca i kapaciteta držati za tako mali prostor.
Nemam tu ništa pametno reci, s jedne strane pominješ uređaj aj od gomilu novca, s druge kupovinu na rate sa samo jedne lokacije. Fishy od starta.
Nadam se da sam pomogao koliko sam mogao, ti dalje ganjaj kako god smatraš da treba.

U kuci smo u razlicitim stanovima. Koristio sam mitsu LN35 za 21+10kvm za sebe, medjutim u dva navrata nesto cakce klima pa je menjam i verovatno cu uzeti daisekai 10. Bukvalno cu pare od mitse samo da prosledim na toshibu. Kad vec uzimam toshibu, gledao sam da uzmem multi-split i da majci ubacim 10k BTU za 22kvm iz skice gore. To je bila kao prva opcija.
Ako ti toliko do Toshibu
Onda koknes kod tebe Daiseikai, a kod kevu Shorai Edge i cao...
Izbegavaj Mutli-Split kao sto sam ti pisao... Jel kad ode u DF nema nigde grejanje! Zato bolje singel-split 😉
Kad nekada sredis izolaciju te klime ce da prduckaju ---> sto je poznato da nisko spustaju!
Ako koknes neku koja ne ide na grejanje ispod 400-500w ---> E to je Overkill posle izolacije, a ne ako spusta solidno do 200w i nize...
I svaka cast da bi uzeo opet toliko skupe klime, posle onog cirkusa sa LN35 👍

Isuse Bože, LN za 30 m2? 😱
Pa i sam jedan Dai, je opet tezak overkill.
Naravno svako može i treba da trosi novac kako smatra da njemu odgovara, ali takav high end u supalj prostor, gdje ce isti posao zavrsiti 2 ili 3x jeftiniji uredjaj🤔 Štaviše, ako se nekad popravi izolacija ili okolina pocne grijati, tek onda je suludo uredjaj od ohoho novca i kapaciteta držati za tako mali prostor.
Kolega, nisam ja dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari... Otuda i taj LN koji je isto kupljen na rate. Vrhunski je grejao i hladio, samo maler da su obe unutranje proizvodile caktanje pa sam morao da ih reklamiram i zamenim, a sada za stalno.
Nemam tu ništa pametno reci, s jedne strane pominješ uređaj aj od gomilu novca, s druge kupovinu na rate sa samo jedne lokacije. Fishy od starta.
To da li je tebi fishy ili nije, ne treba puno da te zanima. Ja sam te ovde pitao za savet i da li moze breezless kao alternativa na tvoje predloge, a ti mi proveravas kreditnu sposobnost i novcanu likvidnost.

Nazad
Vrh Dno