Odgovoriću ti samo na ovo pitanje, da ne bude bez odgovora. Ostalo je manje više odgovorio kolega. Ako imaš sporazum sa EU o uvozu i izvozu, onda ne možeš da kažeš, e ja neću da uvozim vaše mleko, ili ću da mu lupim neku akcizu ili slično. Tj. možeš, ali onda možeš da zaboraviš na EU tržište za srpsku robu.
Izvini, ja ovde nisam ni tražio odgovore, prosto sam izneo svoje mišljenje koje je izgleda žacnulo mnoge.
Ali kad već hoćeš da se nastavimo - sporazum o slobodnoj trgovini je jedna stvar, prodavanje proizvoda 50% ispod proizvodne cene je klasičan damping. A EU, zahvaljujući ogromnim subvencijama svojih poljoprivrednika, mleko prodaje i do 50% ispod proizvodne cene kada ga izvozi u Srbiju.
Klasičan damping i tu nema govora o slobodnom tržištu, kao što ga i nema kada država da ogormne subvencije određenoj grani privrede. Pričati i nakon toga o slobodnom tržištu je naivno, najblaže rečeno.
Naravno, EU je vrlo brza da upre prstom u druge kada su damping cene u pitanju i da uvede zaštitne tarife, ali zato žmuri na svoje subvencije u privredu (ili treba da razglabamo kakve Bajer ima benefite u Nemačkoj i zašto to nije slobodno tržište)?
Zaista ne znam zašto je ta tema toliko bolna - da li je toliko teško razumeti da su Jupiter i vo univerzalna istina, a da je sve ostalo čist marketing? Čemu ti jalovi pokušaji da se nešto opravda?
Pri tome, ja se uopšte ne bunim što je tako, naprotiv, kažem da se svi trebamo prilagoditi, ali opet neko prodaje mantru o slobodnom tržištu i kojekakvim zakonima... koji važe samo za slabije. Uvek i oduvek.
Da se vratimo na temu: SAD štiti sad svoju auto-industriju, a dok su davali milijarde Tesli, da li su svi ostali trebali da im uvedu tarife na izvoz Tesli, jer je očigledno bilo u pitanju mešanje u slobodno tržište? I zašto nisu?
🙂 I kako se pravdaju milijarde ulaganja u neprofitabilnu kompaniju - kao slobodno tržište, ili je to neki socijalizam u Americi?
Naročito sada kada je jasno da je Tesla izgubila trku?
Bas delujes kvalifikovano kada iznosis ovakve precizne statistike. Xiaomi zvanicno jos ne prodaje aute u UAE,
... što je proverljivo za cirka 2 minuta korišćenja interneta, tako da možda je bolje da ti proveriš svoje informacije, pre nego optužiš drugog. Mogu i kontakt telefon da ti dam, da pozoveš i raspitaš se za cenu i uslove, ako želiš
🙂 Možda nisu "oficijelni" ali itekako ima automobila na prodaju. Isto kao što i Tesla oficijelno nije na mnogim mestima, ali može da se kupi. U Dubaiju ti čak obezbede i servis za Xiaomi
🙂
a Egipat je toliko siromasan da 90% taksista vozi aute stare preko 10 godina. Pre 10 godina je prosek starosti taksi vozila bio 32 godine.
Istina, ali su veliki broj taksista u turističkim zonama pogurali ka kupovini novih automobila. I kad pogledaš šta se novo vozi kod taksista, u 90% slučajeva su Kinezi. U preostalih 10% su naravno Tojote, jer i dalje ništa drugo ne može tako dobro da se snađe u pustinji kao Tojota. A kad odeš u Hurgadu ili na aerodrom u Kairu, dosta taksista fura relativno nove automobile - ili misliš da će te sa aerodroma u Kairu do hotela odvesti raspali Pežo 605?
🙂. Tek kad zađeš van turističkih ruta vidiš kakvi se krševi voze...
A novih evropskih automobila NEMA. U tome je poenta.