Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Htio bih da napravim/kupim što manji NAS u koji će ići 2 diska od 8TB 3.5".
Imam starih kućišta dosta, zanima me ispod čega ne bi trebao da idem sa procesorskom snagom i memorijom?
Je li to I3 neke generacije?

E da, imam Intel 30ak kućište i ploča nemam ništa od AMD.

Celeron N5105 quad pasivac sve zajedno sa pločom + 8GB RAM-a je sasvim dovoljan combo, osim ako nećeš da podižeš virtualku i dokere konstantno da ti rade.
Može i i3 komotno, ako već imaš neki cpu i ploču za njega.

Pa to sve zavisi od tvojih potreba koje nisi naveo.
Ako treba samo da bude NAS, da postavi diskove na mrezu da budu dostupni, to moze i android box da resi. Nema donje granice.
Sa rastom zahteva, raste i potreba za hardverom.
Umesto CPU, treba razmisljati o RAM i mrezi.
za suvi NAS 8gb je ok. Ako ubacis i jos neke vm onda 16gb, a 32 je nice to have. Za vecu virtuelizaciju, 32gb je minimum.
sto se mreze tice, 1gbps je upotrebljiv i samo toliko. Odmah ces da dostignes njegov max. 2.5g mrezna karta je jeftina i prvi normalan korak. To naravno ne znaci nista ako racunar ima isto 1gb, ako ide na switch ili isp ruter koji je 1gbps. wifi takodje ne postize preko toga.

Sto se platforme tice, biras sto novije naravno. Ja bih i sada birao ddr4 generaciju hardvera, dakle intel 6-11. 12+ su overkill sa trenutnim cenama.

Tako razmisljanje nas i drzi 20 godina na 1Gbps. Svako ko ima nas treba default mrezu 2.5Gbps

Neko objašnjenje? Koje ću benefite da imam dok gledam film, seriju, slušam muziku ili bekapujem nekoliko slika sa telefona svaki dan?

Neko objašnjenje? Koje ću benefite da imam dok gledam film, seriju, slušam muziku ili bekapujem nekoliko slika sa telefona svaki dan?

Gigabit je realno danas shit. Ako gledaš 4K sa visokim bitrate-om, pa hoćeš da premotaš ili koristiš NAS kao dodatni HDD za komp, a ne samo kao backup itd... Sve je primetno sporije od listanja foldera sa puno fajlova, prikaz thumbnailova itd. Ista priča kao u vreme kada se omasovljavao 1Gbps je bila za 100Mpbs...

Ispod 2.5Gbps ne treba ići, a 10Gbps je komforno da NAS radi praktično kao interni HDD kako po pitanju transfera, tako i latencije.

Zavisi od potreba za svakog. Niko ne spori da je 2.5G bolje od 1G, a da je 10G bolje od 2.5G 🙂
Siguran sam da u nekoj "standardnoj" kućnoj upotrebi 1Gbps je sasvim OK rešenje. Naročito kada se pogleda cena investicije.

• Like
Reagovanja: G17
Sa 2.5gbs koristim NAS kao lokalni HDD, sve preko toga jos bolje.

Kolika je investicija za 2.5gb opremu? Ruter, switchevi...

A sad druge strane nasa, koji uređaj koristiš koji ima 2.5gps ili 10gbps nic? Android box?

Sa druge strane NAS-a QNAP 10Gbps + 2.5Gbps switch i 2x Mac Studio sa 10Gbps, a svi ostali računari su na 2.5Gbps ili uglavnom WiFi 7, ako nisu nakačeni na kabl. NAS je Synology DS923+ sa njegovom 10Gbps karticom.

Svakako 1Gbps nije dovoljno ni za jače WiFi rutere...

Pisali smo već o ovome...

Imam razvučen LAN kroz stan. Čini mi se kategorija 5e. Ne bih to dirao do daljnjeg.

Ne znam da li bi dobio išta da pređem na 2.5?
Mislim kartica nije skupa, ruter će se već naći, ali da li uopšte raditi to na 5e?

Sa druge strane NAS-a QNAP 10Gbps + 2.5Gbps switch i 2x Mac Studio sa 10Gbps, a svi ostali računari su na 2.5Gbps ili uglavnom WiFi 7, ako nisu nakačeni na kabl. NAS je Synology DS923+ sa njegovom 10Gbps karticom.

Svakako 1Gbps nije dovoljno ni za jače WiFi rutere...

Pisali smo već o ovome...
Pa kao što rekoh, ovo je očigledno poslovno okruženje i ako vas nekoliko radite i razmenjujete video materijal npr to ima smisla. Za sve ostale, za kućnu nas varijantu dati 1000e za 2.5gbit upgrade (meni bi za kuću npr trebalo 3 rutera i npr svič) je u najmanju ruku besmisleno.

I to je naravno pod uslovom da postoji neki android box sa 2.5gbitnim nic-om. A ne postoji. Pa je onda i cela ta mreža još više besmislena.

Pa kao što rekoh, ovo je očigledno poslovno okruženje i ako vas nekoliko radite i razmenjujete video materijal npr to ima smisla. Za sve ostale, za kućnu nas varijantu dati 1000e za 2.5gbit upgrade (meni bi za kuću npr trebalo 3 rutera i npr svič) je u najmanju ruku besmisleno.

I to je naravno pod uslovom da postoji neki android box sa 2.5gbitnim nic-om. A ne postoji. Pa je onda i cela ta mreža još više besmislena.

Zašto 1000e za 2.5Gbps upgrade? Nije besmileno, ako umeš da lepo organizuješ i postaviš mrežu.
2.5g switch je 50$, USB-C adapter 15e, ako si na PC i imaš PCI slot - još jeftinije. Kablovi isti. Ne znam kojih 1000e i zašto bi neko danas gubio vreme sa NAS-om na 1Gbps.

Poslednja izmena:
Pa sta god bih naveo ti ces reci da to ne koristis.
Hoces da kopiras film od 100GB na racunar itd treba ti 13 minuta. USB flash ima veci transfer rate od toga(flash drive).
btw meni kuci 10Gbps mreza nije kostala 1000e

Pa gore je neko rekao da je ruter 300e. Ja trenutno imam tri rutera kod tri tv-a jer mi je to bilo mnogo lakše rešenje nego da sam vukao kablove. Što se kopiranja filmova tiče ne znam dal sam tri puta u životu kopirao neki film negde, i to ako je nekome trebao film pa mu prebacim na flešku. Nas mi skida filmove/serije, pre android boksova gledam na tv-ima. Evo, ja sam otvoren prema ideji, samo nek mi neko kaže kakav bi bio moj use case, u moj slučaju. Gde bih primetio boljitak?

Pa gore je neko rekao da je ruter 300e. Ja trenutno imam tri rutera kod tri tv-a jer mi je to bilo mnogo lakše rešenje nego da sam vukao kablove. Što se kopiranja filmova tiče ne znam dal sam tri puta u životu kopirao neki film negde, i to ako je nekome trebao film pa mu prebacim na flešku. Nas mi skida filmove/serije, pre android boksova gledam na tv-ima. Evo, ja sam otvoren prema ideji, samo nek mi neko kaže kakav bi bio moj use case, u moj slučaju. Gde bih primetio boljitak?

Ostavi tri rutera i ne diraj ništa.

Kakvih hiljadu eura za 2.5gb switch? 😂

1000033194.webp

Bilo je vec rasprave oko ovoga vise puta, prosecan single korisnik ne moze da optereti ni 1Gbps a ne 2.5Gbps. Cak i da mreza opsluzuje nekoliko korisnika, vecina NAS-ova ima po dva LAN porta, i moze da opsluzuje vise korisnika paralelno. Niko od vas ne kopira stotine gigabajta svaki dan. Vecina ljudi ima po 10ak wifi uredjaja i svega par na kablu, ja bih pre ulozio u kvalitetan Wifi7 Mesh sistem nego da podizem mrezu na 2.5Gbit, gde ce mi TV na koji se strimuje sa NAS-a, i dalje biti na 1Gbps.

Naravno da moze i 10Gbit mreza, ali ima li realno smisla, ne vidim poentu u ovom trenutku.

Stvar je veoma prosta - ko kupuje danas, svaki osrednji NAS dolazi sa 2.5Gbps, oprema košta isto kao 1Gbps - jasno je da je 2.5Gbps logični izbor.
Ko ima staru opremu, sam procenjuje šta mu treba.

Pa kao sto rekoh, niko nije rekao hiljadu eura. Tu pise 7-8k eura. A drugo, covek je ocigledno hteo da napise dinara, ali je pisao pre toga u eurima i pogresio. Mislim da je jasno za toliko.

Dobro, očigledno je bila greška u pisanju. 7-8k RSD

A sve je pitanje je potreba, a ne uvek samo novca. Ukoliko u kući nema "2x Mac Studio" i "svi ostali računari", onda najčešće nema potrebe da se menja postojrća 1Gbps oprema.
A opet, može donekle da pomogne i Link Aggregation kada se na NAS kači više korisnika (ako to podržava ruter).

Dobro, očigledno je bila greška u pisanju. 7-8k RSD

A sve je pitanje je potreba, a ne uvek samo novca. Ukoliko u kući nema "2x Mac Studio" i "svi ostali računari", onda najčešće nema potrebe da se menja postojrća 1Gbps oprema.
A opet, može donekle da pomogne i Link Aggregation kada se na NAS kači više korisnika.

MacStudio ili ne; za link agreggation, ipak, treba ozbiljniji ruter i komplikovanija implementacija sa boljim managed switchevima. Sve to da bi na kraju dobio šta - performanse lošije od jeftinog 2.5Gbps.

MicroTik hAP ac, od 15k RSD

edit:
Pričamo o kućnim uslovima, gde i pojedini jeftiniji ruteri (koji već postoje u kući) imaju tu opciju Link aggregation. I naravno, performanse jesu lošije od 2.5G. Niko nije ni rekao da su iste, već da može da bude blizu u određenim situacijama.
Lako je potrošiti par stotina EUR za dobru opremu (kao onaj Unifi Fiber + 2.5G switch). A opravdano je samo ako je to zaista potrebno. A to je nešto što je vrlo subjektivno.
A za firme, pravo rešenje je 10Gbps mreža, iako je većina i dalje na 1Gbps.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno