Šta je novo?

Raiffeisen bank

Hvala! Pretpostavio sam da je tako, ali hajde da pitam. Kod mog poštara nema da je nešto bitno, pa će ručno da uruči, samo ubacuje u sanduče, pa ti proveravaj...😆

Kartice se ionako šalju običnom, najjeftinijom poštom, bez povrata, pa poštar i nema razloga da je tretira kao nešto važno.
Pozdrav

Razmisljam o prelaksu iz postanske stedionice u raiffeisen banku. Bicu iskren, nemam neki poseban razlog pa me zanima vase misljenje.

U bps imam racun plus, u pitanju je multivalutni racun gde mi se odrzavanje naplacuje 340 dinara. Dobra stvar koja me drzi tamo jeste mogucnost podizanja novca u posti i na vecem broju bankomata. Nisam imao potrebu da idem u banku licno osim skoro kada je trebalo da podignem neke devize i bas me iznerviralo dugacko cekanje i davanje pogresnih informacija samo da bi me naterali da preuzmem dinu koja je stajala tamo od pocetka godine.

Sto se tice pretplata, tu su yt, netflix i icloud ukupno mozda nekih 25-30e, pa smatram da cak i sa nepovoljnijim kursom po kome je poznata raiffeisen banka i provizijom od 1% ispalo bi me jeftinije s obzirom da nema troskova odrzavanja.

Otvorio bih i dinarski i devizni iracun. Da li prelaziti ili ne?

Razmisljam o prelaksu iz postanske stedionice u raiffeisen banku. Bicu iskren, nemam neki poseban razlog pa me zanima vase misljenje.

U bps imam racun plus, u pitanju je multivalutni racun gde mi se odrzavanje naplacuje 340 dinara. Dobra stvar koja me drzi tamo jeste mogucnost podizanja novca u posti i na vecem broju bankomata. Nisam imao potrebu da idem u banku licno osim skoro kada je trebalo da podignem neke devize i bas me iznerviralo dugacko cekanje i davanje pogresnih informacija samo da bi me naterali da preuzmem dinu koja je stajala tamo od pocetka godine.

Sto se tice pretplata, tu su yt, netflix i icloud ukupno mozda nekih 25-30e, pa smatram da cak i sa nepovoljnijim kursom po kome je poznata raiffeisen banka i provizijom od 1% ispalo bi me jeftinije s obzirom da nema troskova odrzavanja.

Koristi oba. Ovaj svakako nastaviš sa placas, a RF je svakako besplatan.

Slažem se sa već iznesenim predlogom, a i u BPŠ ti ostaje besplatan ako je bez prometa, pa čak ni njega ne moraš da gasiš, može da ostane kao rezerva.

Obavezno računaj da je najbolje da imaš račun u početku, i u jednoj i u drugoj banci, čisto da uporediš i vidiš da li možeš da se navikneš, da li odgovara tvojim potrebama. Svakako je iRačun besplata,n. Možda čak i da probaš OTP koja je besplatna prvih godinu dana, čisto da ti ubacimo dodatnu buvu 😁

Nema najbolje i savršene banke, najbolje je imati u više njih gde, isključivo prema tvojim potrebama 😃

@daca96 za potrebe koje koristiš, tebi je dovoljno da imaš dinarsku i deviznu Visa internet karticu u Poštanskoj. Troškovi su 100 za izdavanje+150 dinara godišnja članarina (za deviznu se naplaćuje po srednjem kursu) i obavezan je depozit od 2000 dinara i 20€. Mogu da se podignu na šalteru, ali kod plaćanja je to nulto stanje. Rezervacija je isto po prodajnom, knjiženje prema Visa exchange rate kada plaćaš deviznom iz evra u druge inostrane valute. Kod dinarske je trostruka konverzija pa se ne isplati. Ako već imaš recimo namenski od AMSS, onda ti dinarska nije potrebna, pošto i taj račun može da prima uplate. Da na Računu plus primaš platu, koristiš Dinu na rate pa ajde i da kažeš nekako ima svrhe da plaćaš mesečno održavanje. Ovako, iRačun ti rešava pitanje uplate dinara na bankomatu, besplatnih uplatnica, to možeš dalje da prebaciš na namenski račun Visa internet kartice i od banke kupiš evre ako ti se ne čekaju redovi.

Hvala na detaljnim odgovorima, iscitacu vise na sajtu postanske oko visa internet kartice. Nisam znao za nju da postoji.

• Like
Reagovanja: uji
Nema na čemu. Ono što nećeš naći na sajtu je da se može povezati u GPay i da ima čip, beskontaktno i magnetnu traku pa nema ograničenja u njenom korišćenju, osim što devizni račun kartice ne može da se koristi za prijem uplata (jer logično, za to postoji tekući devizni koji se naplaćuje 50 dinara u mesecu kada ima promene).

Već godinama koristim iRačun, i evo samo na osnovu ovog što si opisao imam flešbekove od Pošte gde sam nekada davno kao i većina redovno išao da plaćam koješta. Više se stvarno ne bih vraćao na neku „klasičnu” banku.

Elem, ako otvoriš i iRačun dinarski i devizni, svakako nisi ograničen na njihov kurs, možeš da zameniš dinare u svojoj menjačnici i uplatiš devize na bankomatu i tako zaobiđeš njihovu konverziju. Tako ti samo ostaje provizija od 1% koja jeste iritantna, ali nije tragična imajući u vidu šta je sve besplatno i koji je kvalitet usluge.

Jedna stvar sa Rajfom koju treba napomenuti je da oni sad većinski posluju bez blagajne, što znači da u većini poslovnica hteo ne hteo ne možeš na šalteru ništa da uradiš, sve je zasnovano na bankomatima. To je i prednost—jer su bankomati odlični i sve super radi 99% vremena—ali bankomati su ujedno i mana. Ako ti se pokvari bankomat u najbližoj poslovnici a treba ti, moraš da tražiš drugu poslovnicu. Ako naiđeš na ljude koji uplaćuju pazar u te bankomate oni umeju da naprave red, jer konstantno ubacuju pare i kartice, a onda još i napune bankomat tako da niko posle njih ne može da uplati novac, onda opet moraš drugde. 🙃 Ako ti treba da hitno podigneš novac a neko je baš ispraznio bankomat, opet moraš drugde.

Ovo ovako kad se nabroji zvuči strašno, ali nije toliko. Sve mi se ovo pojedinačno desilo u nekom trenutku, ali obično poslovnice imaju po 2-3 bankomata i onda ne radi jedan ali rade ostala dva pa sam uglavnom uspevao da završim šta sam hteo. Osim u slučaju ovih što uplaćuju pazar, tu pomoći nema kad se napravi usko grlo. 🤣

Da spomenem i jednu dodatnu opciju. Lično za devizna plaćanja i za trošenje u inostranstvu najčešće koristim Erste devizni račun sa karticom koja je vezana samo za taj račun. Sve je potpuno besplatno, i kartica i održavanje, i nema nikakvih provizija za plaćanja u inostranstvu. Čak mislim da novac može i da se podigne na Erste bankomatima u inostranstvu (ne drži me za reč, nisam probao). Jedina „mana” je što moraš da ideš i uplatiš novac na šalteru i što nema nikakvih drugih pogodnosti. Ali meni se to zapravo dopada jer ciljano moram da idem i uplatim kada znam da treba nešto da kupim ili sleduje plaćanje pretplate, mnogo manje ima onog, pa hajde uzeću, klik, i odoše pare. A i generalno nije loše imati alternativu za svaki slučaj, ne kažem da treba pootvarati račune u 6 banaka, ali dva računa vredi imati.

Nazad
Vrh Dno