Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Izneo je žaljenje što ga majka ima...
Možda su problem porodični odnosi?

Izneo je žaljenje što ga majka ima...
Možda su problem porodični odnosi?
"Moja majka na žalost ima mene i na žalost nemam nikog bliskog sem brata od tetke u drugom gradu ..."

Ja sam ovo razumeo da njegova majka nažalost nema nikog više osim njega i da on nema nikog bližeg (rođenog) već mu je najbliži taj brat od tetke u drugom gradu. Jedino što mu ispred "mene" fali "samo" kako bi rečenica imala jasnije definisani smisao...

Kao jedino dijete (prvo koljeno roda, da kažem vertikalno) nemaš šta da brineš, jer svi ostali koji mogu da dođu da traže nešto imaju pravo na to samo ako tebe nema, odnosno u situacijama kada nema direktnog potomstva, pa se ide na druge/ostale rodove (da kažem horizontalno).

Kao jedino dijete (prvo koljeno roda, da kažem vertikalno) nemaš šta da brineš, jer svi ostali koji mogu da dođu da traže nešto imaju pravo na to samo ako tebe nema, odnosno u situacijama kada nema direktnog potomstva, pa se ide na druge/ostale rodove (da kažem horizontalno).
Ili ako nije sklopljen ugovor o doživotnom izdržavanju, koji ako je adekvatno sklopljen i adekvatno izvršavan do trenutka smrti, kao što neko gore napisa, je praktično neoboriv.
Drugo koleno u nasleđivanju ima smisla ako se nasleđuje "preko" prvog kolena, npr. brat i sestra nasleđuju od oca, brat nema decu, sestra preminula, imala decu, deca su ta koja ulaze u deobu nasledstva.
U slučaju sina jedinca, a da nema nikakavog ugovora o doživotnom izdržavanju, stvar je jasna.

Ili ako nije sklopljen ugovor o doživotnom izdržavanju, koji ako je adekvatno sklopljen i adekvatno izvršavan do trenutka smrti, kao što neko gore napisa, je praktično neoboriv.
Drugo koleno u nasleđivanju ima smisla ako se nasleđuje "preko" prvog kolena, npr. brat i sestra nasleđuju od oca, brat nema decu, sestra preminula, imala decu, deca su ta koja ulaze u deobu nasledstva.
U slučaju sina jedinca, a da nema nikakavog ugovora o doživotnom izdržavanju, stvar je jasna.
Hvala svima na vremenu i odgovoru.
Možda sam i pogrešno postavio pitanje jel u životu se nikad ne zna posebno u ovom veku ko će koliko živeti ...

Fasciniran sam kada ljudi samouvereno daju savete o temama o kojima ne znaju dovoljno. Nijedan pravni savet nije validan ukoliko nije dat od usko stručne osobe kojoj su predočene sve relevantne činjenice.

Jedini zakonski naslednik nema puno interesa da zaključuje ugovor o doživotnom izdržavanju, osim ukoliko ne postoje neke specifične okolnosti koje bi ga opravdale.

Da nije možda zbog poreza ili ostavinske rasprave.? Imam sličnu amo obrnutu ituaciju. Moj bratanac je već kroz ostavinsku raspravu nasledio pola kuće koja je pola moja od mog pokojnog brata. Sada je on moj jedini naslednik pa neznam kako da mu olakšam kada ja odapnem. Da li da pišem testament ili da napravimo ugovor o doživotnom izdržavanju ?

Jedna od ''okolnosti'' koje pominje MMBS, jeste izbegavanje odgovornosti za ostavioceve dugove.

Da nije možda zbog poreza ili ostavinske rasprave.? Imam sličnu amo obrnutu ituaciju. Moj bratanac je već kroz ostavinsku raspravu nasledio pola kuće koja je pola moja od mog pokojnog brata. Sada je on moj jedini naslednik pa neznam kako da mu olakšam kada ja odapnem. Da li da pišem testament ili da napravimo ugovor o doživotnom izdržavanju ?
Testament se obara na sudu do nivoa nužnog dijela, bez posebnih problema. U tom pogledu je ugovor o doživotnom održavanju bolja opcija. Najbolje je da za svog života prepišeš kuću na njega i da se to sprovede kroz katastar. Onda mu niko ništa ne može, ali ti upadaš u problem ukoliko on kao faktički vlasnik odluči da uradi bilo šta sa istom dok si ti živ, jer si praktično na ulici. Dobar advokat to vjerovatno može da riješi…

Jedna od ''okolnosti'' koje pominje MMBS, jeste izbegavanje odgovornosti za ostavioceve dugove.
Da li se poklon moze oboriti ako je u trenuku kada je javni beleznik overio ugovor o poklonu ili doz.izdrzavanje postoje dugovanja?

Može. Obara se tzv Paulijanskom tužbom.

Najbolje je da za svog života prepišeš kuću na njega i da se to sprovede kroz katastar. Onda mu niko ništa ne može, ali ti upadaš u problem ukoliko on kao faktički vlasnik odluči da uradi bilo šta sa istom dok si ti živ, jer si praktično na ulici.
postoji plodouživanje

Da li je potrebno angažovati advokata prilikom brisanja prava plodouživanja zbog podnošenja zahteva preko eŠalter-a?
Plodouživaoci su preminuli.
Koliko traje ceo postupak?

Potrebno je. Dužina trajanja postupka zavisi od Službe RGZ.

Nazad
Vrh Dno